Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W naszym MPZP jest napisane: "kolorystyka pokrycia dachowego neutralna, wpisująca się krajobraz; preferowana kolorystyka to grafit, czerwień, kolor naturalnej cegły".

Czerń jest blisko grafitu, prawda? :p

Wo&Mo - Anatol nie jest duży, mały też nie- taki w sam raz. Ma wszystko co mi potrzeba. Tak myślę na razie, co będzie później - nie wiem, ale mam nadzieję, że mi nie przejdzie :-)

Sytuacja się nieco odwróciła- to nie my czekamy na dachówkę, tylko dachówka na nas teraz czeka :lol2:

No tak: dostałam telefon, że dachówka już jest i można umawiać transport. Tylko co ja mam z tą dachówką zrobić, skoro dekarz może przyjść dopiero koło 4 czerwca?

Umówiłam się z nim, że wejdzie w przyszły czwartek, żeby chociaż przykryć więźbę (i pójdzie sobie na inny dach, a do nas wróci kilka dni później :()

Jest jeszcze wariant optymistyczny, ale on dla tych ludzi, którzy na niego czekają byłby pesymistyczny - otóż czekają na dachówkę Creatona. Jeśli transport im się przedłuży, to dekarz przyjdzie najpierw do nas.

Trzymać kciuki, za taki przebieg sprawy, czy nie :p Nieładnie tak komuś źle życzyć:D

I jeszcze jedno - wczoraj mieliśmy pomiar okien. I niektóre wcale nie trzymają wymiaru z projektu. Albo więc dopłacimy za większe okna albo zmniejszymy otwory. Czekam na wycenę w przypadku większych otworów.

Edytowane przez dusiaka

Z jednej strony możesz się cieszyć ze swojej własnej dachóweczki, no a z drugiej rzeczywiście problem. Może jednak wszystko ułoży się pomyślnie i dach też ułoży się szybciej.:yes:

Co do okien, to może różnica w cenie nie będzie tak drastyczna i da się ją zaakceptować.

Życzę pomyślnego rozwiązania obu spraw.

Witam :-)

Okna - zaliczka zapłacona. 5 tys. Wycena okien po zmianach to dodatkowe 400pln. Do przeżycia. Tak więc finalnie za okna z montażem wyjdzie 11 500pln. Szkoda tylko, że czekać na nie trzeba min. 4-5 tygodni :eek:

Z dachu nad tarasem zrezygnowaliśmy. Musimy zachować 12 metrów odległości pomiędzy domem, a graniczącym z naszą działką młodym lasem państowowym. Takie przepisy, ech...

Nie ma tego złego - stała konstrukcja dachu z jednej strony daje cień, ale zimą może zasłaniać słońce, którego o tej porze roku nie ma w nadmiarze. Pomyślimy o rolecie (jest ogromny wybór i w razie czego można ją zwinąć) albo jakiejś pergoli z pnączami :-) Tak sielsko ;)

Wiedziałam, że podczas budowy wiele rzeczy może mnie zaskoczyć, ale nie myślałam, że "in plus" także.

zatem- jest duże prawdopodobieństwo, graniczące z pewnością :p, że dekarz wejdzie na dach już jutro :wiggle:

Sam zadzwonił i powiedział, że skończył poprzednią robotę i jeśli się uda załatwić na jutro transport dachówki, to on może choćby od jutra rano.

Raniutko podjedziemy, żeby przekazać mu klucze na działkę i do garażu (jedyne póki co zadaszone miejsce). Znając moje szczęście jutro może padać, niech się więc chłopina schowa w razie ulewy:P

a tak prezentuje się gotowy do pokrycia dachem pan Anatol :p

od frontu: widać obydwa kominy obłożone miodzio fajnym klinkierem (ładny kolorek prawda?)

http://img441.imageshack.us/img441/8440/dsc0288zmienrozmiary.jpg

od tyłu: murarze ocieplili kawałek domu. położyli styropian na bocznej ścianie nad garażem:

http://img4.imageshack.us/img4/684/dsc0281zmienrozmiary.jpg

tu widać lepiej, i komin i ocieploną ścianę:

http://img196.imageshack.us/img196/1329/dsc0257zmienrozmiary.jpg

A jednak padało. Ba, lało jak z cebra :mad:

Dachówka przyjedzie w poniedziałek i dekarz też zacznie w poniedziałek. Jakoś wytrzymam.

nita83 - chcielibyśmy się przeprowadzić na wiosnę przyszłego roku. Choć mam zakusy na to, żeby spróbować do zimy. Przy dobrze zgranym harmonogramie kolejnych prac byłoby to możliwe.

I proszę, tak się prezentuje daszek.

W poniedziałek panowie zaczęli kryć folią, dziś już kładli pierwsze dachówki :)

Tylna ściana, dach nad garażem:

http://img135.imageshack.us/img135/9971/dsc0443zmienrozmiary.jpg

Garaż od frontu:

http://img99.imageshack.us/img99/9868/dsc0454zmienrozmiary.JPG

I z większej perspektywy:

http://img803.imageshack.us/img803/8494/dsc0455zmienrozmiary.jpg

Nie spodziewałam się takiego efektu. Ta dachówka jest po prostu ogromna. Na żadnym domu na naszej ulicy nie widziałam taaakiego rozmiaru. Dwa domy naprzeciwko mają Robena Monza- taka malutka przy naszej F7 się wydaje.

No i ten kolor - jest super! Stara czerń pięknie mi gra z grafitowymi kominami i rynnami. Może na zdjęciach tego tak dobrze nie widać, ale dachówka jest w realu bardziej matowa, taka satynowa i ten kolor z pewnością daleki jest od typowej czerni. Nie spodziewałam się, że tak ładnie będzie się na Anatolu prezentować :-)

Ekipa planuje skończyć dach w piątek - słyszałam od naszego dekarza, że w sumie pracować będzie dwunastu chłopaków :jawdrop:

chyba lepiej na wiosnę, mniejszy zakręt z przeprowadzką, bo nie ma śniegu i mrozu i nie trzeba w wielkich puchatych kurtkach wnosić mebli

Ania, z praktycznego punktu widzenia lepsza jest wiosna, ale są jeszcze, niestety, inne czynniki, przez które myśli o szybszym wprowadzeniu się w głowie się kołaczą.

A jak u Was? Dziennika nie widzę, a takam ciekawa :rolleyes:

Mamy spory dylemat - jutro na działkę podjedzie hydraulik. Musimy mu powiedzieć jak chcemy ogrzewać pokoje w domku. W projekcie sypialnie mają grzejniki, ale nas kusi podłogówka wodna na całej powierzchni. Kocioł gazowy kondensacyjny w takim przypadku powinien się sprawdzić.

Pytanie- czy to dobre rozwiązanie, i drugie- czy podłogówka wyjdzie dużo drożej od tradycyjnych grzejników?

Może ktoś ma ogrzewanie podłogowe na całym parterze i mógłby się podzielić opinią jak to się sprawdza?

To jest niemiecka dachówka firmy Nelskamp, model Nibra F7, kolor stara czerń angobowana. Jest polecana zwłaszcza na płaskie dachy bo ma wysokie zamki boczne i czołowe, które zapobiegają przedostaniu się deszczu lub śniegu. Do tego jest duża: 7szt na 1m2, dzięki czemu ma mniej zamków na powierzchni. Handlowiec mi powiedział, że jest wypalana w 1300 stopniach, jest bardzo twarda i wytrzymała. Mówi się o niej, że to dachówka klinkierowa.

Bałam się trochę tej czerni - pierwotnie chciałam dachówkę grafitową, ale ten model nie miał takiego koloru, a ta czerń faktycznie nie jest taka typowa czarna.

Super ta dachóweczka. Widziałam taką w realu, bo moja kumpela z pracy, która właśnie niedawno kończyła budowę, też ma te same. Naprawdę robią wrażenie. Też będziemy takie oglądać, tylko podobno mają niewielki wybór kolorów. Jak już pisałam u nas tylko pomarańcz lub czerwony i różne jego odcienie. No ale do tego jeszcze mamy daleko.

Co do przeprowadzki, to już w kilku dziennikach widziałam, że plan był na wiosnę, a zimą zmiana planów i szybko, żeby tylko Boże Narodzenie spędzić już w swoim nowym domu. To może i Wam się tak uda. Czego z całego serca Wam życzę.

Pozdrawiam.

Może gdyby kolejne ekipy były tak solidne, jak ta, która budowała dom...Wtedy poszłoby sprawnie i byłoby zrobione dobrze, ale takiej gwarancji nie mamy, więc co będzie, to będzie. Jak nie na zimę, to na wiosnę.

Ta dachówka jest w dwóch wariantach czerwieni. Może któryś by się Wam spodobał.

Mnie się marzyła płaska dachóweczka, ale taka jest dużo droższa. Dach ponad 250metrów robi swoje, trzeba było pójść na kompromis :)

Edytowane przez dusiaka