Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Inwestor-1 - a masz może ofertę tej firmy i możesz podzielić się opinią? Ja mam tylko kilka wycen na Wiśniowskiego i Hormanna. W obliczu mnogości możliwości staram się niektóre wybory upraszczać i na tym etapie już tylko porównuję ceny tych dwóch opcji ;)

Nie wiem nawet jak Krispol wypada cenowo - oj, chyba muszę jednak przyjrzeć się sprawie.:confused:

Wo&Mo - super! Bardzo się cieszę, że postawiliście na ten projekt. Czyli za chwilę zabierzecie się za adaptację?

Nie wiem, czy do Świąt zdążymy....

Mam zagwozdkę- warunkiem uruchomienia kolejnej transzy jest udokumentowanie wybudowania ścian zewnętrznych, kominów, ścian szczytowych, stropu i pokrycia dachowego. I niby wszystko ok, ale jak z tym stropem właściwie jest? Mamy strop drewniany, czyli drewniane belki co 40 cm. Nie ma nich płyt OSB bo to naszym zdaniem jest element podłogi strychu, a podłogi będziemy robić w kolejnym etapie.

Czy to jest takie oczywiste, czy pracownik Banku może powiedzieć, że muszę przed otrzymaniem kolejnej transzy zrobić podłogę na poddaszu?

A może wcale nie chcemy tam robić podłogi i tylko ocieplimy dach plus na dole zrobimy podwieszane sufity...

Co o tym myślicie?

dusiaka - ja póki co mam tylko wycenę Krispola (2500x2125) ok.3900 PLN (2 piloty, montaż). Nie wiem czy to dużo czy mało. Tez myślałem o Wiśniowskim, ale mnie martwi fakt, że bardzo łatwo znaleźć negatywne opinie na ich temat.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas dziś przepiękny dzień zaczęły się wykopy. :wave: Nawet nie podejżewałam, że tak mnie ucieszy widok koparki :)

Dachóweczka przecudna. Elegancko się prezentuje.

nita - no właśnie, a dziennik to gdzie?

Ja to nie wiem, czy ja mam jakieś zezowate szczęście, czy jak... Moje wyceny była na kwoty 4500-4800, ale fakt- Krispola żadnej wyceny nie mam. Czy te Wasze ceny to tak mniej niż 4 tys bez negocjacji?

Z dobrych informacji - okna powinny być montowane w przyszłym tygodniu.

I jeszcze jedno - druga transza uruchomiona - można działać dalej :)

nita - no właśnie, a dziennik to gdzie?

Ja to nie wiem, czy ja mam jakieś zezowate szczęście, czy jak... Moje wyceny była na kwoty 4500-4800, ale fakt- Krispola żadnej wyceny nie mam. Czy te Wasze ceny to tak mniej niż 4 tys bez negocjacji?

Z dobrych informacji - okna powinny być montowane w przyszłym tygodniu.

I jeszcze jedno - druga transza uruchomiona - można działać dalej :)

U mnie bez negocjacji.

Dusiaczku dawno tu nie zaglądałam, kurde jak szybko Wam idzie ta budowa:)

domek super

my teraz za oknami się rozglądamy, mam już wycene od Mielczarka i jeszcze innych, napisałam też o wycene tych "Twoich" okien.

Od Mielczarka 14-17 tyś, zastanawiamy się też nad drewnianymi.

Szkoda że pozbyłaś się spiżarki, bardzo przydatna, ja sobie nie wyobrażam nie mieć spiżarki. Słoiki, ziemniaki, warzywa czy zgrzewski wody wszystko pod ręką, nawet większe gary. Zrobie zakupy, moge wszytsko tam wrzucić a kuchnia czyta.

Dusiu, dziękuję bardzo za podsumowanie kosztów SSO. Napawają optymizmem. Czy teraz na etapie szukania okien i bramy wiesz już, czy te wymiary oryginalne z projektu są "standardowe"?. Mam nadzieję, że dobrze się wypowiedziałam, bo chodzi mi o to, że niektóre projekty mają wymiary okien, które potem trzeba indywidualnie zamawiać i to potęguje koszty i ciekawi mnie jak ma Anatol.

dusiaka - ja póki co mam tylko wycenę Krispola (2500x2125) ok.3900 PLN (2 piloty, montaż). Nie wiem czy to dużo czy mało.

Moja brama kosztowała 3000x 2250 też z montażem i dwoma pilotami 3,8tyś, ale my zamawialiśmy w komplecie z oknami i roletami.

Hurra, nareszcie w domku :-) Dziś byłam służbowo cały dzionek poza domem, ale sprawy w miejscu nie stoją.

Wczoraj wieczorem wysłałam kilka zapytań w sprawie wyceny bram Krispola i o to , co do tej pory zebrałam:

- brama bez przetłoczeń, powierzchnia slick, model Sirocco, w kolorze winchester netto: 3 280pln z montażem plus napęd z montażem 950 pln, razem 4 230 plus vat, tj. 4570pln

- ten sam model w innej firmie: 3 650 plus napę z montażem 1 000, tj. 4 650 pln

- z wąskimi przetłoczeniami, powierzchnia slick, model Mistral, kolor winchester: 3 440 plus 960 napęd z montażem, tj. 4 320 z vat.

No i co ja mam teraz zrobić? Skąd takie duże różnice 600-700 pln? Czy kolor może tyle kosztować? :( Spróbuję ponegocjować.

tutli_putli -a czy jeśli to nie tajemnica, mogłabyś zdradzić, u kogo kupowaliście tą bramę? Plis :D

Dusiaczku dawno tu nie zaglądałam, kurde jak szybko Wam idzie ta budowa:)

domek super

my teraz za oknami się rozglądamy, mam już wycene od Mielczarka i jeszcze innych, napisałam też o wycene tych "Twoich" okien.

Od Mielczarka 14-17 tyś, zastanawiamy się też nad drewnianymi.

Szkoda że pozbyłaś się spiżarki, bardzo przydatna, ja sobie nie wyobrażam nie mieć spiżarki. Słoiki, ziemniaki, warzywa czy zgrzewski wody wszystko pod ręką, nawet większe gary. Zrobie zakupy, moge wszytsko tam wrzucić a kuchnia czyta.

izkas85 - tydzień nic się nie dzieje i mnie już nosi. Bardzo mnie denerwuje, że trzeba na wszystko czekać. Niby okna mają być montowane za tydzień w piątek, ale brama i drzwi wejściowe nie są jeszcze nawet zamówione...

No wiem, wiem, że ze spiżarką poszłam pod prąd, ale ja już tak czasem mam. Schowek będę miała w hollu, a duże gary mam nadzieję, że gdzieś się w szafkach pomieszczą. Model rodziny już raczej nie ulegnie zmianie :D Teraz się ze wszystkim mieszczę w zdecydowanie mniejszej powierzchni i zgrzewki wody też kupuję i duże worki karmy dla psa. I choć nie mam zmywarki (ten luksus mam nadzieję sobie zafundować w nowym domku), a zlew tylko jednokomorowy, to nie powstydziłabym się porządku w swojej kuchni. Będzie dobrze:yes:

I jak Wasze wyceny okien? Udało się znaleźć coś taniej? Może spróbuj u ulińskich?

Dusiu, dziękuję bardzo za podsumowanie kosztów SSO. Napawają optymizmem. Czy teraz na etapie szukania okien i bramy wiesz już, czy te wymiary oryginalne z projektu są "standardowe"?. Mam nadzieję, że dobrze się wypowiedziałam, bo chodzi mi o to, że niektóre projekty mają wymiary okien, które potem trzeba indywidualnie zamawiać i to potęguje koszty i ciekawi mnie jak ma Anatol.

Miętówka- no wiesz, nasz budżet jest jakby ograniczony (kredytem), więc musimy się w kosztorysie mieścić :-) Z pewnością wyjdzie więcej, niż podaje pracownia na swojej stronie (mimo, że nie dawno podnieśli swoją wycenę o ok. 30 tys.), ale jestem przekonana, że dom z lukarnami, wykuszami, balkonami, etc wyszedłby dużo drożej. I jak do tej pory raczej nie oszczędzaliśmy.

Okna są standardowe - o to możesz być spokojna. U nas trzy okienka są ciut większe niż projekcie, ale tak chcieliśmy - za te kilka cm. więcej dopłaciliśmy w sumie 400pln. Doszłam do wniosku, że skoro okna mam taniej (bo kupione w firmie znajomego) o jakieś 2-3 tys, to mogę sobie na te 400 pln za niestandardowy wymiar okien pozwolić.

Edytowane przez dusiaka

I tak sobie czekam na kolejne wyceny bram garażowych.... i czekam....

I jak się tak długo nad czymś zastanawiam, to w końcu dochodzę do wniosku, że pewne różnice po prostu nie mają znaczenia...

Bo czy to istotnie ważne, czy brama ma przetłoczenia, czy nie ma? Albo czy jeśli ma, to czy przetłoczenia są wąskie, czy szerokie?

Moje autko i tak będzie szczęśliwe bo wprawdzie do swojego miejsca na parkingu strzeżonym jest przyzwyczajone, ale daszku nad sobą w zimowe noce dotąd nie miało :p

Dusia bramę okna i rolety bralismy od pana Krzysia Mroza z Łodzi i jak na razie jesteśmy zachwyceni ta firmą i ich obsługą. Ale nie wiem jak to jest u niego z cenami jak się samą bramę zamawia i zdaje się mówił przy zamówieniu, że rodzaj przetłoczeń w naszym przypadku nie wpływał na cenę - tylko mój małż się uparł na takie jak najprostsze w formie, bo mnie to bardziej sirocco pasowało ;/ Małżonek stwierdził że to się białe będzie brudziło bardzo jak będzie tyle zakamarków.

Mnie się podoba Siroco i Pasat (szerokie tłoczenia).

Będę teraz miała trzy dni wolnego od podejmowania życiowych decyzji :p

Wyjeźdzam służbowo i wracam dopiero w środę po południu. Może do tego czasu dostanę więcej konkurencyjnych cenowo ofert :D

tutli_putli - m.in. do Mroza wysłałam zapytanie, dziękuję za namiar :-) Zapomniałam o tej firmie, a przecież wyceny okien mi robili.

Budującym ładnej pogody życzę :-)

Mnie się podoba Siroco i Pasat (szerokie tłoczenia).

Będę teraz miała trzy dni wolnego od podejmowania życiowych decyzji :p

Wyjeźdzam służbowo i wracam dopiero w środę po południu. Może do tego czasu dostanę więcej konkurencyjnych cenowo ofert :D

tutli_putli - m.in. do Mroza wysłałam zapytanie, dziękuję za namiar :-) Zapomniałam o tej firmie, a przecież wyceny okien mi robili.

Budującym ładnej pogody życzę :-)

dusiaka, gdyby jednak tej ładnej pogody nie było, masz już rozwiązany problem wody z rynien? Kanalizacja, drenaż, a może sudnia chłonna?

Dusiaka podczytuję jakiś czas Twój dziennik i wreszcie się odzywam ;) Super wam idzie, tempo niesamowite! co do kosztów bram i SSO to się nie wypowiem, bo nie wiem :) my póki co tylko do stropu braliśmy kogoś i mamy na oko firmę od dachu.

Wy tak gonicie z ta budową, że już chyba czas zrobić projekt kuchni co? :D bo przed elektryką wypadałoby wiedzieć co gdzie będzie :)

Dusia bramę okna i rolety bralismy od pana Krzysia Mroza z Łodzi i jak na razie jesteśmy zachwyceni ta firmą i ich obsługą. Ale nie wiem jak to jest u niego z cenami jak się samą bramę zamawia i zdaje się mówił przy zamówieniu, że rodzaj przetłoczeń w naszym przypadku nie wpływał na cenę - tylko mój małż się uparł na takie jak najprostsze w formie, bo mnie to bardziej sirocco pasowało ;/ Małżonek stwierdził że to się białe będzie brudziło bardzo jak będzie tyle zakamarków.

tutli_putli - dzis dostałam wycenę od Mroza- całe 4800 :-( Owszem jeszcze bez negocjacji, ale to i tak dużo. Wszystko przez ten kolor, szerokie tłoczenia i wymiar...

Chyba stanie na propozycji znajomego, od którego mamy okna - brama DK-Prof z napędem Somfy za 4 050pln lub Krispol 4 350 z napędem FAAC.

dusiaka, gdyby jednak tej ładnej pogody nie było, masz już rozwiązany problem wody z rynien? Kanalizacja, drenaż, a może sudnia chłonna?

Inwetor- a to dobre pytanie... Temat do przemyslenia.

Życzyłam ładnej pogody budującym, a o swoim odpływie nie pomyślałam. Póki co - wczoraj byłam na działce i nie widziałam żadnej wody wokół domu, a ostatnio zdarzyły się ze dwie porządne burze. Dziś w nocy była kolejna.

Wy tak gonicie z ta budową, że już chyba czas zrobić projekt kuchni co? :D bo przed elektryką wypadałoby wiedzieć co gdzie będzie :)

msdracula- :welcome: Witaj,

Projektów kuchni już kilka mam - zrobiłam je będąc na etapie adaptacji projektu. I nawet do jednej koncepcji już się przyzwyczaiłam. Wieczorkiem powrzucam wizu i poproszę Was o opinie :p

Pochwalę się tez tym, co obecnie się dzieje w domku :cool:

No to się pochwalę:

Wczoraj weszli elektrycy, w sumie trzech. Nie spodziewałam się, że robota będzie im się w rękach palić. W zasadzie to pojechaliśmy z małżem na działkę zobaczyć, czy firma, w której kupowaliśmy dachówkę odebrała resztę dachówki, która nam została.

A tu niespodzianka- po godzinie 17ej w naszym domku było trzech panów, którzy dzielnie walczyli z kabelkami :jawdrop:Myślę, że za dzień/ dwa elektryka będzie gotowa.

Dziś dodatkowo zaczął swoją pracę hydraulik :yes:

Fotki wstawię w sobotę, wczoraj nie mieliśmy ze sobą aparatu.

Chyba, że nie będzie czego podziwiać bo jest jedna rzecz, która nie pozwala nam spać spokojnie. Otóż okna -okna miały być montowane dziś/ jutro, a przyjadą dopiero w poniedziałek. Do tego czasu niestety trzeba mieć nadzieję, że wszelkie kabelki, rurki, etc nie przypadną do gustu niegrzecznym przechodniom:mad:

W sobotę małż własnymi ręcyma zrobi tymczasowe drzwi wejściowe i zabije deskami otwór w garażu.

Byle do poniedziałku :-)

Kolejna przymiarka do kuchni:

http://img4.imageshack.us/img4/5545/wymiaryo.png

http://img259.imageshack.us/img259/5164/kuchnia1.png

http://img33.imageshack.us/img33/1793/kuchnia2.png

http://img708.imageshack.us/img708/3458/kuchnia3.png

Przypomnę jeszcze, że zrezygnowałam ze spiżarki (schowek mam w hollu - zamiast trzeciego wc) i zdecydowanie wolę otwartą kuchnię (choć w projekcie była ścianka oddzielająca kuchnię do salonu). Chodziło mi przede wszystkim o to by przynajmniej w tej części domu była większa przestrzeń.

A teraz proszę o konstruktywną krytykę :yes: