msdracula 22.06.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Wow już elektryka? no lecicie naprawdę szybko Co do kuchni to te górne szafki przy pochłaniaczu jakoś tak...hmmmm..sama nie wiem, może za dużo tam tego po prostu reszta git a co to za szafka po lewej stronie przy piekarniku, która ma uchwyty po obu stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 22.06.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 mnie sie podoba taki układ kuchni , choc wolalbym zlew blizej plyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 22.06.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Wow szybko idzie Wam budowa Projekt kuchni super, jedynie co mogę zasugerować to polecam DUŻO szuflad np. po stronie gdzie jest płyta. Ja mam 2 x 90 i jestem bardzo zadowolona. Przesunęłam zlew bliżej narożnika żeby otwierać okno (problem z baterią). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 22.06.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dusiaka, kuchnia super. Mi się podoba i praktyczny jest trójkąt lodówka, kuchenka, zlew. Bardzo podobnie też rozplanowałam sobie w programie Ikea, tylko, że my będziemy budować lustrzane odbicie. Też rezygnujemy ze spiżarki, by przestrzeń była większa, a za to można zrobić więcej szafek, z resztą wiele rzeczy w kuchni używa się okazjonalnie a ten dom ma też inne miejsca na schowki Ja tylko zostawiam, jeśli się da, taką mini szafę wnękę na buty naszej piątki w przedpokoju zaraz przy wejściu, więc w kuchni powstanie wnęka na wysoką zabudowę obok blatu. Jak się nauczę wklejać zdjęcia i nie będzie to zaśmiecanie Twojego wątku to może pokażę o co mi chodzi. Dzięki za info o oknach. Wasz dom rośnie pięknie! Życzę Wam spokoju na budowie i szybkiego zamknięcia domu, bo niestety po doświadczeniach znajomych wiemy, że to ważne. A! Jeszcze co do Twojej kuchni to na tej wizualizacji wygląda jakby uchwyty od szafki wiszącej nad blatem po lewej stronie pod ścianą z oknem były zaraz przy ścianie a to niepraktyczne. Lepiej by się otwierała do ściany a nie od, ale na rzucie jest właśnie tak, więc nie wiem czemu tak to dziwnie wygląda na wizualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 22.06.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 dusiaka śliczna kuchnia, aż chce się coś ugotować jasna i przytulna ja wciąż nie mogę zdecydować, bo w projekcie mam jeszcze jedno okno po prawej stronie (żeby było słonko, bo tak to tylko od północy jest ono) i żeby mieć oko na dzieciaki, ale czy to nie będzie za dużo? szafek u góry raczej wtedy będzie mało, ale za to mam spiżarkę. Wiem, że juz męczyłam ten wątek, ale wciąż nie mogę zdecydować. Co myslicie dziewczyny? co do dziennika budowy to również nie zdecydowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 22.06.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 dusiaka śliczna kuchnia, aż chce się coś ugotować jasna i przytulna ja wciąż nie mogę zdecydować, bo w projekcie mam jeszcze jedno okno po prawej stronie (żeby było słonko, bo tak to tylko od północy jest ono) i żeby mieć oko na dzieciaki, ale czy to nie będzie za dużo? szafek u góry raczej wtedy będzie mało, ale za to mam spiżarkę. Wiem, że juz męczyłam ten wątek, ale wciąż nie mogę zdecydować. Co myslicie dziewczyny? co do dziennika budowy to również nie zdecydowałam To ja może zacznę tak, że bardzo bardzo uprzejmie proszę o dziennik . Będę wiernym czytaczem jak tu Każda inspiracja i rada na wagę złota. Dobrze, że Dusiaka dzielnie prowadzi i dokumentuje postępy. Jak dasz dodatkowe okno w kuchni to faktycznie o szafkach wiszących można zapomnieć no i niestety trzeba się wtedy będzie ciągle schylać, a o kręgosłup (wiem coś o tym) trzeba dbać. A będziesz mieć tę kuchnię zamkniętą czy otwartą, bo to ważna kwestia w rozważaniach o dodatkowym oknie. Najlepiej by było jedno od tej strony, od której chcesz dodać, ale wtedy elewacja z przodu głupio by wyglądała. U moich sąsiadów też jest sytuacja, że okno nie wychodzi na miejsce zabaw dzieci i babeczka sobie poradziła montując lusterko ...wiem mało estetyczne, ale dzieciaki rosną i w końcu nie będzie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 22.06.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Świetna Ci ta kuchnia wyszła. Dokładnie u mnie będzie taki sam układ i wszystko chcę tak samo rozplanować (kuchenka, zlew, piekarnik, lodówka). Tylko myślę o lodówce dużej bez zabudowy. No i kolor szafek inny. Zastanawiam się jeszcze, czy po prawej nie zakończyć takim barkiem - stolikiem. Pewnie już gdzieś pisałaś, ale nie pamiętam, w jakim programie robisz wizualizację kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 22.06.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Miętówka u mnie właśnie będzie kuchnia zamknięta, stąd moje obawy przed ciemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.06.2012 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ale fajnie, że jesteście Tyle porad dostałam i tyle nowych pomysłów - dziękuję msdracula- to może po jednym rządku poziomych szafek i zamiast dużego okapu- taki podszafkowy (nie ma go na wizu bo nie znalazłam takiego w tym programie)? Ta szafka przy piekarniku to były dwa słupki po 40cm, przy czym jeden miał uchwyty po złej stronie W tym miejscu będzie wysoka zabudowa (tylko, że do dolnej części będzie utrudniony lub niemożliwy dostęp). Wczoraj przyszedł nam do głowy pomysł na szafkę żaluzjową w tym miejscu. monika_fal - oj tak, to prawda, szuflady dobra rzecz. teraz mam teraz w mieszkaniu 2*70. Zmieniłam w projekcie i jest 2*60 i 1*80. A w kwestii zlewu, to ja bym nawet chciała go mieć na samym środku. Wiem, że będzie problem z otwieraniem okna do środka, ale ja obecnie w kuchni najczęściej mam okno uchylone. Otwieram je tylko do mycia. Może ew. kupię składaną baterię A tak w ogóle, to jestem pod wrażeniem budowy Waszego Słonecznego - jest śliczny. Chyba zgapię od Was parę rzeczy - panele, zlewozmywak, rolety dzień-noc aksamitka- mnie się wydaje, że zlew nie jest daleko, tyle, że obrócę się na pięcie Miętówka- pewnie, że pokaż. Z tymi uchwytami to niedopatrzenie- jeśli będzie szafka to uchwyty będą z lewej strony, ale pomysł z szafką żaluzjową teraz mi się bardziej podoba. nita - u nas kuchnia jest otwarta, dlatego myślę, że wystarczy oko na wprost plus drugie w części, gdzie będzie stół. Gdybym miała wybierać więcej okien, czy szafek i gdybym miała zamkniętą kuchnię, najpierw spróbowałabym urządzić ją z dwoma oknami. Zrób jakieś wizu, np. w progrmaie Ikeo. Obejrzymy, ocenimy, poradzimy - prawda dziewczyny? max-maniacy -program jest darmowy, na stronie Ikei - niestety ma pewne ograniczenia. dostępne są wyłącznie szafki, które mają w sprzedaży, czyli wymiary standardowe, ale zawsze to jakieś wyobrażenie daje. Nie wiem, czy wiesz, ale lodówka wolnostojąca jest generalnie większa, więc to wcale nie jest głupi pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.06.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 I co myślicie o takim urządzeniu kuchni?http://img542.imageshack.us/img542/3550/38803621.pnghttp://img841.imageshack.us/img841/5368/80199861.pnghttp://img411.imageshack.us/img411/2256/28630874.pnghttp://img6.imageshack.us/img6/1104/15236393.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 23.06.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ta ostatnia propozycja bardzo mi się podoba teraz mam bardzo dużo wolnego czasu więc pozwoliłam sobie pobawić się Twoją kuchnią. Mam nadzieje że nie będziesz miała mi tego za złe:) w domu niestety mam ubogą wersję PRO100. Tam gdzie jest wysoka zabudowa wstawiłam ci wysokie cargo a przy oknie szafkę z półkami. http://img33.imageshack.us/img33/9218/anatol3.jpg http://img213.imageshack.us/img213/3503/anatol4.jpg http://img254.imageshack.us/img254/6049/anatol.jpg http://img707.imageshack.us/img707/8102/anatol5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.06.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Rozchorowałam się Z miłości - Monika - i to dzięki Tobie Jeżu, normalnie ja już tak chcę. I kolory takie "moje" i ten akcent na blatach, w zabudowie i za wiszącymi szafkami. Jestem szoku, moja-Twoja kuchnia wygląda idealnie Te kolory, tak jaśniutko, tak przytulnie, bajka. Dziękuję, dziękuję, dziękuję Czy mogę wykorzystać Twoje dzieło? Tak poważnie pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 24.06.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Super że się podoba oczywiście możesz wykorzystać "dzieło". Jeśli będziesz miała pytania co do projektu to postaram się doradzić np na temat przyłączy w kuchni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.06.2012 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Super że się podoba oczywiście możesz wykorzystać "dzieło". Jeśli będziesz miała pytania co do projektu to postaram się doradzić np na temat przyłączy w kuchni:) monika- Przede wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję Wiem, że to, co stworzyłaś kosztowało Cię mnóstwo czasu. Sama kiedyś próbowałam zaprzyjaźnić się z tym programem, ale nie starczyło cierpliwości i/lub umiejętności. Układ szafek idealny, kolory też "moje". Blat rewelacyjny -a właśnie, jaki to jest blat? I jeszcze jedno pytanko: może pokażesz swój domek? W Twoim dzienniku nie ja pierwsza o to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 24.06.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ja pracuje na tym programie już długo więc nie jest to dla mnie duży problem:) w programie jest blat laminowany - jabłoń, froty - jasne (ładnie prezentuje się z tym blatem biały połysk) nie wiem na jakiej wysokości masz okno ale w wizualizacji jest wcięty w otwór okna (nie ma parapetu). Co do mojego domu.... hmmm jest tak jak myślałam, żyjemy na starych "gratach" więc nie ma się czym chwalić wydatki na ogród, taras, podjazdy itp wyczyściły nasze konta do cna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 24.06.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 no piękna ta kuchnia. jeśli chodzi o kolory to prawie moje wymarzone (zamiast białego chcę jakąś wanilię-krem, a blaty troszkę ciemniejsze). ale układ super. chyba sobie skopiuję, jak pozwolicie dziewczyny. pliiiss. jak Wam zazdroszczę takiego etapu. kiedy ja będę wybierać kuchnię?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.06.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ja pracuje na tym programie już długo więc nie jest to dla mnie duży problem:) w programie jest blat laminowany - jabłoń, froty - jasne (ładnie prezentuje się z tym blatem biały połysk) nie wiem na jakiej wysokości masz okno ale w wizualizacji jest wcięty w otwór okna (nie ma parapetu). Co do mojego domu.... hmmm jest tak jak myślałam, żyjemy na starych "gratach" więc nie ma się czym chwalić wydatki na ogród, taras, podjazdy itp wyczyściły nasze konta do cna:) monika-i tak bardzo dziękuję Małż też już się zakochał. Okno mam trochę wyżej, niż pozostałe, chyba 90cm, i nie będzie parapetu. No tak, wszędzie kasa potrzebna. Jak skończy się kasa z kredytu będziemy mieli takie same dylematy - nowe łóżko, czy trochę kostki . O kominku już prawie zapomniałam, ogrodzenie- chyba jakieś kombinowane -bo jak policzę ok. 160 metrów jakiegokolwiek ogrodzenia, to też wychodzi majątek. Ogród- u nas "naturalny", czyli rosną sobie młode sosenki, trawkę czasem mąż skosi Kuchnię trzeba będzie jednak zrobić nową i mam malutką nadzieję, że z ostatniej transzy uda się jakiś grosik przyoszczędzić, przynajmniej na szafki i zmywarkę bo takowej dotąd nie posiadałam. I tak jestem pewna, że urządziliście się cieplutko i przytulnie:p no piękna ta kuchnia. jeśli chodzi o kolory to prawie moje wymarzone (zamiast białego chcę jakąś wanilię-krem, a blaty troszkę ciemniejsze). ale układ super. chyba sobie skopiuję, jak pozwolicie dziewczyny. pliiiss. jak Wam zazdroszczę takiego etapu. kiedy ja będę wybierać kuchnię? pozdrawiam max-maniacy - nie chcę nic mówić, ale najwyższa pora pomyśleć poważnie o kuchni. Na etapie stawiania ścian robiłam jeszcze małą zmianę - ze spiżarki zrobiłam wnękę na wysoką zabudowę. A chciałam zauważyć, że mury rosną szybko, więc czasu już nie macie wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.06.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 (edytowane) Chciałabym się znowu pochwalić (nieustająco zdumiona jestem tempem wszelkich prac w Anatolku): Wprawdzie jeszcze nie wszystko skończone, ale większość instalacji elektrycznej już jest -na dowód wiszące tu i ówdzie kabelki. Pan hydraulik też już zrobił część prac. Wczoraj pojechaliśmy z dzieciakami na wieś, znaczy na działeczkę. Dojechali do nas przyjaciele ze swoją dziatwą. Umówiliśmy się na co-sobotni piknik Podział ról był następujący - my, kobitki pilnowałyśmy ogniska domowego, znaczy się dbałyśmy o to aby nikt głodny nie był Maluchy miały piaskownicę i huśtawkę, starszaki na hamakach grały w szyszkową wojnę albo lały się wodą. Panowie w tym czasie zrobili tymczasowe drzwi wejściowe i drewniane drzwi segmentowe do garażu Miodzio W tak zwanym międzyczasie dojechały płyty OSB, które od dziś Małż zaczął kłaść na poddaszu. Anatol od frontu http://img842.imageshack.us/img842/7254/92999423.jpg segmentowa drewniana brama garażowa http://img62.imageshack.us/img62/7547/23635325.jpg Anatol z tyłu http://img15.imageshack.us/img15/1930/53584429.jpg widok na kuchnię i wszechobecne kabelki http://img525.imageshack.us/img525/9328/23526278.jpg dzisiejsze dzieło małża http://img209.imageshack.us/img209/2433/33968286.jpg Oj, nie było łatwo- te płyty są okropnie ciężkie,ale małż miał pomysł i kupił w markecie budowlanym bloczek i 20 metrów liny. Płyty "wjeżdżały" na stryszek zaczepione liną. Zrobił dopiero 1/4, ale i tak nie spodziewałam się, że tak szybko mu z tym pójdzie Proszę trzymać kciuki - jeśli nic złego się nie wydarzy, jutro będziemy mieć montowane okienka Edytowane 24 Czerwca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 24.06.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 rośnie rośnie ten Wasz Anatol:) ja teraz przeżywam najazd gości co weekend, mój mąż zażyczył sobie na urodziny basen i teraz jak pogoda to nie ma dnia wolnego dla siebie:) Ogrodu to ja Wam mogę tylko pozazdrościć, u mnie pustynia i pole... Co do kuchni: jesteście na etapie elektryki i hydrauliki, potrzebujesz projekt techniczny (gniazdka, woda ) to wbrew pozorom nie jest takie logiczne:) np. nie możesz mieć gniazdka za lodówką pod zabudowę, zmywarką, piekarnikiem. Trzeba też mieć kable jeśli planujesz oświetlenie podszafkowe. Jeśli chcesz wyśle Ci na priv rysunek techniczny tylko potrzebuje dokładne wymiary ścian (bez tynku) i ile ściany planujesz zabudować od strony płyty i okapu. Trzymam kciuki za okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.06.2012 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 monika - Dziękuję za kciuki Wysłałam maila na priv - ścianę z wiszącymi szafkami mogę zabudować max do 3.5 metra, dalej jest okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts