Inwestor-1 26.06.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A to efekt dzisiejszej pracy montażystów - Anatol z oknami: ... ... A, i jeszcze jedno -ten kolor, winchester, to po prostu strzał w tzw. dziesiątkę. Blisko 100% imitacja drewna. Sąsiedzi macali, żeby sprawdzić, co to jest. Piękne słoje, piękny kolor, super! dusiaka Gratuluje kolejnego kroku! Widzę że okna w pokojach nie są dzielone (jak w oryginale). Dlaczego to zmieniliście? Zastanawiam się też dlaczego podnieśliście parter - w końcu na dole nic to nie da (wiecej m3 do ogrzania), a na górze zmniejszy potencjalnie użytkową powierzchnię. Macie wyłaz dachowy czy okno? Tak czy inaczej, zrobiło sie już przytulniej wewnątrz domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 26.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dusiaczku obie wersje są ładne i z roletą i z szafką od Moni na pewno dużo lepiej po tej zmianie okapu na podszafkowy, tak jest ładniej i składniej Z oknami Anatol prezentuje się świetnie! Gratulacje! Na pewno jeden z bardziej efektownych etapów budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_fal 26.06.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 śliczny Anatolek czyli wszyscy trzymali kciuki mocno ..... super:) nita83 jeśli chcesz to wstaw wymiary kuchni do mojego dziennika i inspiracje które Ci się podobają, postaram się przygotować wizualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 26.06.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Dusiaku! Przeładnie z oknami! Obraliście prędkość świetlną z tą budową, aż miło kibicować BARDZO dziękuję za fotki z ludziami uprzejmymi Prezentacja super, bo teraz dopiero zobaczyłam , że to jednak wystarczające przestrzenie. Kuchnia całkiem spora, a na planie tego tak nie widać, no i to przejście między korytarzem i salonem też szerokie. Utwierdzam się w przekoaniu, że to jest bardzo wygodny dom. To teraz w lato można już tam mieszkać...wszystko macie co trzeba...nawet już bezpieczne WC - choć przygody z owadami nie zazdroszczę, zwłaszcza Panu od okien Lecę po lustro oglądać Anatolka w odbiciu ;) Nita83 Budujemy Anatola, w marzeniach to jestem już nawet na etapie przeprowadzki , a tak w realu to dopiero etap podziału działek, ale plan już wybrany ANATOL monika_fal bardzo mi się podoba Twoja wizualizacja kuchni, a Twój wątek domku słonecznego przeczytałam od deski do deski. Dom bardzo fajny. Rolety są odjazdowe. Mam nadzieję, że wszystko już dobrze po wypadku. Też się zgłoszę po prośbie o wizualizacje kuchni Muszę tylko porządny rzut zrobić z wymiarami, bo ten program Ikea nie przyjmuje bardziej skomplikowanych układów ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.06.2012 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Anatol na pierwszym zdjęciu wygląda, jakby byl zdziwiony:D cieszymy się z Wami okienkami. szkoda, że nie możemy podziwiać koloru. ale wierzymy na slowo, że piękny. max-maniacy - Faktycznie, coś w tym jest. Anatol ma teraz takie duże oczy Jak dojdzie jaśniutki kolor elewacji, rolety/ żaluzje/ firany, makarony, czy co mi tam do głowy przyjdzie zrobi się przytulniej. I hope so dusiaka Widzę że okna w pokojach nie są dzielone (jak w oryginale). Dlaczego to zmieniliście? Zastanawiam się też dlaczego podnieśliście parter - w końcu na dole nic to nie da (wiecej m3 do ogrzania), a na górze zmniejszy potencjalnie użytkową powierzchnię. Macie wyłaz dachowy czy okno? Tak czy inaczej, zrobiło sie już przytulniej wewnątrz domku Inwestor- okna jednoskrzydłowe bo: - tak mam teraz w mieszkaniu w blokach (pozostali mieszkańcy mają dwuskrzydłowe) i to mi się sprawdza -dokładnie te same wymiary 1500*1500. Z drzwiami balkonowymi zrobiłam to samo- zrezygnowałam z poprzeczki na rzecz pełnego skrzydła. Tak mi się po prostu podoba i moim zdaniem wygląda estetycznie, choć nie oddaje klimatu dworkowego i do okiennic też raczej nie pasuje. Mnie jednak na klimacie dworkowym nie zależy, tylko na prostocie; - bo więcej światła wpada do domku - to był dla mnie najwaznieszy punkt - bo mniej mostków cieplnych - a ten ogólnie ważny, a w przypadkach modnego trendu na budowanie domów energooszczędnych super istotny czynnik - bo łatwiej umyć (choć to nie specjalnie silny argument, ale trochę praktyczny); Teraz podniesienie parteru: wykonawca na etapie wznoszenia ścian parteru zaproponował zmianę w konstrukcji stropu. Chodziło o wzmocnienie jego konstrukcji. W projekcie belki były w mocowaniach z blachy, a po zmianie belki lezą na wieńcu. Murłata jest skręcona z wieńcem, do tego są przybite belki stropowe. Po przeanalizowaniu za i przeciw zgodziliśmy się. Podnosząc sufit stwarza się wrażenie większej przestrzeni, a Anatol, jak wszyscy wiemy, nie należy do najbardziej przestronnych domków. Zapewne z hallu osobisty Małz zrobi podwieszany sufit i trochę go obniży i zrobi oświetlenie (typu halogenowe). Natomiast w salonie- gdybym miała wolny budżet -chciałabym nie robić sufitu, tylko zostawić zaimpregnowane drewniane belki. Ten pomysł się jednak nie spodobał innym członkom naszej rodziny i sufit jednak będzie. W kwestii dodatkowych kosztów ogrzewania- staraliśmy sie do tego etapu wybierać dobrej jakości materiały konstrukcyjne i takie rozwiązania, które pomogą w zmniejszaniui strat ciepła. Na podłodze miał być styropian 10 cm, zdecydowalismy się na 15cm, choć warunki na działce dobre, sucho, itp. Ciepłe okna, dobry montaż (mam nadzieję). Mamy wyłaz dachowy Velux, 45*73 - trochę mniejszy od okien w pom. gosp. i łazience Dusiaczku obie wersje są ładne i z roletą i z szafką od Moni na pewno dużo lepiej po tej zmianie okapu na podszafkowy, tak jest ładniej i składniej Z oknami Anatol prezentuje się świetnie! Gratulacje! Na pewno jeden z bardziej efektownych etapów budowy msdracula- dziękuję Edytowane 26 Czerwca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.06.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Muszę tylko porządny rzut zrobić z wymiarami, bo ten program Ikea nie przyjmuje bardziej skomplikowanych układów ścian. Miętówka- ja, żeby uzyskać zbliżony wymiar wstawiałam przeszkody, które pełniły role ścian. A w Sweet Home 3D próbowałaś? Fajny program, tylko wprowadzenie wymiarów zajęło małzowi calusi dzień. Za to ja później "urządziłam" go po swojemu i na koniec cieszyłam się jak dziecko widząc cały domek z wnętrzami w 3D Można zrobić sobie spacer po pokojach - oj, ale była radocha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 27.06.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 śliczny Anatolek czyli wszyscy trzymali kciuki mocno ..... super:) nita83 jeśli chcesz to wstaw wymiary kuchni do mojego dziennika i inspiracje które Ci się podobają, postaram się przygotować wizualizacje. dzięki, chętnie skorzystam z Twojej pomocy. niestety teraz przez 2 tyg nie ma mnie w domu, ale jak tylko wrócę to podam wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 28.06.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 A to efekt dzisiejszej pracy montażystów - Anatol z oknami: Ilekroć na niego patrzę rozpiera mnie duma z powodu szerokiego wejścia- tak sympatycznie wygląda http://img213.imageshack.us/img213/3005/mamyoknazmienrozmiary.jpg A, i jeszcze jedno -ten kolor, winchester, to po prostu strzał w tzw. dziesiątkę. Blisko 100% imitacja drewna. Sąsiedzi macali, żeby sprawdzić, co to jest. Piękne słoje, piękny kolor, super! dusiaka czy możesz zdradzić jak zrobiliście te tymczasowe 'drzwi' wejsciowe? Zdaje sie że to sprytnie zamocowana płyta, ale nie dostrzegam szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 28.06.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) dusiaka czy możesz zdradzić jak zrobiliście te tymczasowe 'drzwi' wejsciowe? Zdaje sie że to sprytnie zamocowana płyta, ale nie dostrzegam szczegółów. Inwestor- to płyta OSB, zamontowana na dwóch zawiasach. Dziś dodana kłódka A tak prezentuje się Anatol z odklejonymi taśmami z okien: http://img839.imageshack.us/img839/3739/dsc0263zmienrozmiary.jpg z tyłu http://img29.imageshack.us/img29/9141/dsc0242zmienrozmiary.jpg http://img62.imageshack.us/img62/7117/dsc0224zmienrozmiary.jpg kilka zbliżeń na okienka, co by widać było ten mój winchester http://img641.imageshack.us/img641/1720/dsc0253zmienrozmiary.jpg http://img694.imageshack.us/img694/3184/dsc0254zmienrozmiary.jpg http://img217.imageshack.us/img217/1329/dsc0257zmienrozmiary.jpg Mnie się podoba ten kolor Jasny i ładnie imituje drewno. Drzwi będą takie, tylko oczywiście w kolorze winchester http://img826.imageshack.us/img826/9453/zyndram.jpg Edytowane 28 Czerwca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 29.06.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 dusiaczku natchnęłaś mnie z tymi oknami, czy takie niedzielone wypadają taniej? podziel się jeszcze wrażeniami z uzytkowania takich okien, szybko się człowiek przyzywczaja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 29.06.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 dusiaczku natchnęłaś mnie z tymi oknami, czy takie niedzielone wypadają taniej? podziel się jeszcze wrażeniami z uzytkowania takich okien, szybko się człowiek przyzywczaja? nita83 - nie sugerowałam się ceną decydując o jednoskrzydłowych oknach. Możliwe, że wyszły trochę taniej, niż dwuskrzydłowe, ale po dodaniu dwustronnego koloru, i to niestandardowego -winchester, trzeciej szyby i zmiany okna balkonowego na suwankę ta "oszczędność" była niezauważalna. W mieszkaniu mam teraz jednoskrzydłowe- tak sobie wymyśliłam, kiedy wymieniałam stare drewniane na nowe PCV ładnych kilka lat temu. Jestem z nich bardzo zadowolona. I z wyglądu i funkcjonalnie mi się sprawdzają. Łatwiej, szybciej mogę je umyć, mam bardzo widno w pokojach (kiedy rolety nie są zasłonięte) i wyglądają też moim zdaniem fajnie. Pewnie, że się szybko przyzwyczaiłam. Najczęściej są otwarte uchylnie, a że mają kilkustopniowy uchył, to można sobie wybrać, czy mają być bardziej, czy mniej uchylone. Co do nowych okien, to o te, których mam najwięcej, czyli 150*150 w ogóle się nie martwię. Zastanawiam się tylko, jak się sprawdzi ta suwanka, która co, jak co, ale jest spora i dość ciężka. Czy jej mechanizm będzie bezawaryjny przez długie lata? Może niepotrzebnie się martwię, przecież wiele osób już takie suwane okna ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.06.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Śliczne drzwi A i okna fajne, też mi się podoba ten kolor z palety jasnych drewnopodobnych (bardziej niż złoty dąb, bo już wszędzie go pełno). Popieram wybór jednoskrzydłowych - i tańsze, i praktyczne (mniej mycia, więcej światła). Ogólnie - bardzo dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.06.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 super ten kolor okien.i drzwi też bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 03.07.2012 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Dziekuję kochane dziewczęta za dobre słowo Tak mi smutno, jak nic nowego napisać nie mogę. Dlatego, żeby dziennik nie popadł w zapomnienie mogę krótko zrelacjonować ostatni weekendowy pobyt na wsi Znaczy na działce. Pomimo ponad 30 stopniowego upału małż z kolegą wciągali na stryszek płyty OSB. Oj, gdyby nie ten bloczek i lina kiepsko by z tym było. Płyty są dość ciężkie, do tego na górze było ponad 50 stopni Dopóki połacie dachu nie będą ocieplone, żar od ciemnej dachówki będzie nam się dawał we znaki. Panowie pracowali, a w tym czasie dzieci - te w wieku do lat 5ciu moczyły się w dmuchanym baseniku. Mamusie tradycyjnie dbały o gonisko domowe, czyli robiły kawkę, grillowały mięsiwo, nawet po lody do pobliskiego sklepiku wyskoczyłyśmy Młodzież leniwie słuchając radia bujała się na hamakach, w przerwach lała wodą. Ot, taka nuda... Tak poważnie- to już nie mogę się doczekać, kiedy będziemy tam na stałe. Tam jest taki spokój, cisza (z przerwami na atrakcje dostarczane przez sąsiada na przeciwko: próba sprzętu audio-video. Tylko dlaczego sprawdzał głośność na tarasie ) I te moje sosenki, co ja bym bez nich... Żaden ludź na naszej uliczce nie ma tak dobrze Tylko wybierać, pod którymi drzewkami dziś rozwieszamy hamaki Edytowane 3 Lipca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 03.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 pozazdrościć takiego wypoczynku. przerwa w pracy też się należy.posadziłam u siebie kilka sosenek, ale kiedy one będą takie ładne, jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 03.07.2012 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 pozazdrościć takiego wypoczynku. przerwa w pracy też się należy. posadziłam u siebie kilka sosenek, ale kiedy one będą takie ładne, jak u Ciebie? Ładne to już na pewno są i myślę, że akurat sosenki całkiem szybko rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 04.07.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Dzięki za weekendowe sprawozdanie Lato to pora roku, kiedy najbardziej przy dzieciach doceniam kawałek ogródka. Basenik to podstawa A tak w temacie budowlanym to cały czas myślę nad tą waszą zmianą konstrukcyjną stropu. Podobają mi się wysokie wnętrza, ale my chcemy pozostawić sobie możliwość w przyszłości adaptacji strychu na mieszkanie, więc przestrzeń tam też jest dla mnie ważna. Rozumiem, że podnieśliście strop i macie wyżej sufit, ale dach jest na tym samym poziomie? Czy nie da się zrobić wcześniej tej zmiany ze stropem, by go wzmocnić tak jak u Was, ale jednak nie tracić na wysokości strychu? Pewnie jak się spotkamy ze znajomym architektem to zarzucę go tymi pytaniami A tak w temacie dziennika to nie pochwaliłaś się jeszcze fotką pokoików, których wymiar "w sam raz" też nurtuje wielu sympatyków Anatola w tym mnie, ale cierpliwie czekam :) Zaraz pobawię się tym programem Sweet Home...jak się zaraz najmłodsza nie obudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 04.07.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Inwestor- to płyta OSB, zamontowana na dwóch zawiasach. Dziś dodana kłódka A tak prezentuje się Anatol z odklejonymi taśmami z okien: http://img839.imageshack.us/img839/3739/dsc0263zmienrozmiary.jpg z tyłu http://img29.imageshack.us/img29/9141/dsc0242zmienrozmiary.jpg http://img62.imageshack.us/img62/7117/dsc0224zmienrozmiary.jpg kilka zbliżeń na okienka, co by widać było ten mój winchester http://img641.imageshack.us/img641/1720/dsc0253zmienrozmiary.jpg http://img694.imageshack.us/img694/3184/dsc0254zmienrozmiary.jpg http://img217.imageshack.us/img217/1329/dsc0257zmienrozmiary.jpg Mnie się podoba ten kolor Jasny i ładnie imituje drewno. Drzwi będą takie, tylko oczywiście w kolorze winchester http://img826.imageshack.us/img826/9453/zyndram.jpg Okna bardzo ładne, faktycznie jak drewniane, a drzwi super, rozumiem, że chodzi o zewnętrzne? Ten pasek to doświetlenie? Zdradzisz producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 04.07.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 zazdroszcze pogody, u nas burze,pochmurno, ździebko słońca i tak w kółko od tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 04.07.2012 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Miętówka- propozycja zmiany i podniesienia stropu padła dopiero podczas budowy. Mogliśmy albo zostawić jak było w projekcie albo podnieść parter zmniejszając wysokość poddasza. Oczywiście gdybym miała o tym wiedzę wcześniej, na etapie adaptacji projektu, zastanowiłabym się nad konstrukcyjną zmianą i podniesieniem ścianki kolankowej. Dach, jego konstrukcja, nachylenie połaci, wielkość, zostały bez zmian. Architekt zrobi Wam swoje przeliczenia, narysuje kilka kresek za dodatkową opłatą i Anatol zrobi się ciut wyższy Będę pamiętać o zdjęciach Może tynki będą dobrym momentem do zrobienia dokumentacji zdjęciowej pokoików Wygląda na to, że za tydzień, jak ekipa skończy tynki u sąsiadów, zaczną je robić u nas. Swoją drogą, jaki ten świat mały. Małż był dziś umówiony z fachowcem na działce, a ten na dzień dobry powiedział, że od jutra jest umówiony u naszych sąsiadów, a w zeszłym roku robił tynki i wylewki u kolejnych - dom obok... Jak zabawa sweet home? Okna bardzo ładne, faktycznie jak drewniane, a drzwi super, rozumiem, że chodzi o zewnętrzne? Ten pasek to doświetlenie? Zdradzisz producenta? Tak, to drzwi zewnętrzne. Przez środek mają szybkę. Drewniane, dębowe, firmy CAL. Jeśli dobrze liczę, za ok. 4 tygodnie powinny być już w domku zazdroszcze pogody, u nas burze,pochmurno, ździebko słońca i tak w kółko od tygodnia nita83 - a ja lubię burze, zwłaszcza jak śpię (nie budzę się w nocy bo chodzę późno spać i jestem padnięta), a nad ranem jest tak rześko, fajnie. U nas teraz w dzień upał, do tego duchota i wilgoć. Można się nie ruszać, a i tak człowiek cały spocony Wczoraj na pewno była porządna burza na wsi bo jak dzisiaj (o, już powinnam napisać wczoraj) małż pojechał kłaść instalacje rtv i sat, to po drodze widział sporo przewróconych drzew. U nas okazało się, że przez jeden komin wlewa się do domu woda:bash: Trzeba będzie rano zadzwonić do naszego budowlańca, żeby przyjechał i sprawdził co nabroił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts