Inwestor-1 06.07.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 nita83 - a ja lubię burze, zwłaszcza jak śpię (nie budzę się w nocy bo chodzę późno spać i jestem padnięta), a nad ranem jest tak rześko, fajnie. U nas teraz w dzień upał, do tego duchota i wilgoć. Można się nie ruszać, a i tak człowiek cały spocony Wczoraj na pewno była porządna burza na wsi bo jak dzisiaj (o, już powinnam napisać wczoraj) małż pojechał kłaść instalacje rtv i sat, to po drodze widział sporo przewróconych drzew. U nas okazało się, że przez jeden komin wlewa się do domu woda:bash: Trzeba będzie rano zadzwonić do naszego budowlańca, żeby przyjechał i sprawdził co nabroił... dusiaka, a nie macie problemu z wodą z rynien po takim deszczu? Na chłopski rozum to przy fundamentach powinny być niezłe kałuże - po burzy woda z całego dachu zebrana jest przecież w kilku miejscach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 06.07.2012 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Trudno powiedzieć jak było zaraz po burzy, ale rano małż nie miał kłopotu z dostaniem się do domku. Jak go zapytałam powiedział, że były już tylko ślady po deszczu. U nas jest raczej sucho, ziemia piaszczysta, no ale zobaczymy co czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.07.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 dusiaka sliczny domek a okienka tez, kolorek super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 11.07.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Dusiaka i jak tam Wasz komin? Mam nadzieję, że już suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.07.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Z kominem wszystko już jasne- w kominie Schiedla nie ma zakrycia wylotu - trzeba kupić tzw. przedłużkę lub strażaka. Wydatek- w zależności od rodzaju ok. 100-300pln. Niby nie majątek, ale szkoda, że wykonawca nie powiedział nam tego wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.07.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 No nareszcie Tyle czasu na to czekamy, ale w końcu doczekaliśmy się. Jutro wchodzą tynkarze, zaczną od obróbek, ale i to nas już cieszy. Zdecydowaliśmy się zrobić tynki gipsowe, choć niektórzy piszą, że są miękkie. Wybraliśmy tynk knaufa Diamant - twardy jak cementowo-wapienny i do tego miodzio gładki Po tynkach mamy w planie samodzielnie położyć w domu styropian - jak znam życie wieki nam na tym zejdzie, ale cóż, przyszedł czas, gdzie każda złotówka się liczy. Czy ktoś może nam polecić styropian pod wylewki? Konkretną firmę, model, może też i niedrogiego dystrybutora (z łódzkiego)? Mamy położyć w sumie 15 cm styro w całym domku, w garażu 5cm. Przed nami jeszcze lektura- jak przygotować do wylewek miejsca, w których będzie podłogówka. A może jakaś mądra głowa, przecież zaglądają tu takie :yes:podpowie nam, jak po kolei powinno to wyglądać? W tak zwanym międzyczasie elektrycy skończyli obsadzanie puszek. W wiatrołapie powstało nasze centrum dowodzenia z dziesiątkami, dla mnie nie do ogarnięcia, kabli. I żeby nie było, że wszystko powoli idzie do przodu - mamy jedno okno do wymiany (uszkodzona podczas transportu rama okna). Już w dniu montażu (3 tyg. temu) było jasne, że trzeba je reklamować. Niestety dopiero dziś przyjechał łaskawie przedstawiciel firmy, która je robiła... a miało być wymienione najpóźniej w ciągu dwóch tygodni, przed tynkami, buuuu Za to wszystkie storczyki mi zakwitły Mam nadzieję, że kolejne kwitnienie będzie już w nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.07.2012 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.07.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Gratuluję obfitego kwitnienia Dusia u mnie właśnie kończą dzisiaj chłopaki kłaść Diamanta - jest boski i wcale nie taki miękki. Też miałam opory przed takimi gipsowymi tynkami a teraz jestem nimi zachwycona. Styropian bierzecie tylko grafitowy z lambdą 0,31. Wczoraj małżonek przywiózł z hurtowni w Zgierzu trochę 10tki KanufaTherm EKSPERT 031 GRAFIT FASADA, która poszła już na dwie ściany wewnętrzne w garażu, celem odizolowania go od reszty domu . Ale lepszy jest z Termoorganiki fasada Platinum Plus (akurat nie mieli od reki takiej małej ilości jak chciałam) i ten damy na podłogi i elewacje, dobry tez jest Austroherm EPS 031. Tą hurtownię w Zgierzu znalazłam na Allegro http://allegro.pl/sklep/12098483_jesbud Ceny mieli moim zdaniem bardzo dobre bo na miejscu w PSB zaproponowali mi za termoorganike 270zł za m3, w Icmarkecie chcieli 220 a Jesbudzie ze Zgierza 210zł. Jeśli kupujesz 25m3 lub powyżej dostawę masz prosto z fabryki gratis. Edytowane 17 Lipca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.07.2012 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Małgosia - z tego co wiem, ten Diamant jest tylko trochę droższy, ale jest zdecydowanie bardziej twardy od zwykłego gipsowego. Gratuluję Waszego tynku, widziałam w dzienniku- wygląda elegancko I fachowcy solidni bo chyba się nawet przed terminem uwinęli? Dziękuję za polecenie styropianu - dokładnie u tego sprzedawcy chciałam zrobić zakupy, tylko nie wiem na co się zdecydować. Z informacji na stronie wynika, że za transport policzyłby mi max. 80 zł. W weekend byłam u Dzikiego, to skład budowlany, który jest ok. 1km od mojego Anatolka. Ceny - kosmiczne. Braliśmy u nich płyty OSB na poddasze, trochę ponegocjowaliśmy, ale tym razem nawet po negocjacjach było nieziemsko drogo. W pobliskim mniejszym składzie też było drogo. Zachodziłam w głowę, dlaczego piszesz o lambdzie 031 - teraz już wiem- to styropian polecany do ocieplenia ścian zewnętrznych. Zapisałam więc sobie Termo Organikę- ten zakup mnie czeka za około miesiąc. Wcześniej muszę jeszcze zaopatrzyć się w styro na podłogę, czyli tak 037-038. Ten podłogowy wyjdzie chyba trochę taniej, niż fasadowy. A u Was styro położą wylewkarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.07.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Czemu chcecie dać na podłogę zimniejszy styropian? Wydacie troszkę więcej teraz ale za to później zyskacie na kosztach ogrzewania. Im lepsze parametry wszelkich dociepleń tym koszty ogrzewania później niższe. Nam pomaga z podłogówką (tyle że elektryczną) forumowy Lobo_M i zdecydowanie doradził nam ten z lambdą 031 mimo, że my mamy już w fundamentach sproszkowany pir wsypany. Od tego gościa ze Zgierza śmiało możecie brać. Nie wiem czy my czasem nie będziemy też właśnie na elewacje zamawiać prze niego. Styropian też będziemy kłaść sami - ale dopiero jak wrócimy z urlopu - czyli po 15.08. U nas będzie jakieś 8cm w dwóch warstwach 5cm i 3 cm. Piątką musimy otulić wszystkie rury od wod-kan, kable od instalacji elektrycznej i rury od odkurzacza centr., na to pójdzie warstwa 3cm. kable grzejne i wylewka. Mieszkam w Radomsku i mało co kupowałam na miejscu bo wszędzie ceny jak w Warszawie albo nawet drożej, do tego wyboru nie ma żadnego. Całe szczęście, że jest FM skarbnica budowlanej wiedzy wszelakiej Nasi tynkarze są rewalacyjni - przychodzą do pracy już o 5 rano kończą o 16, wszystko równiuteńkie i gładziuteńkie. Nie odwalają fuszery są nie pijący i mega pracowici. Nikt ich nie pilnuje. Za m2 robocizny z materiałem powiedzieli nam 24zł to 2 zł więcej niż za zwykły tynk gipsowy. Jutro mają dopieścić ściany i posprzątać po robocie. weźmiemy ich też do elewacji. Edytowane 17 Lipca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.07.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Wściekła jestem normalnie! Czekamy na nich od kilku tygodni. Nie raczyli nawet zadzwonić. Małż pojechał o świcie na działkę i czekał na nich jak głupek. W końcu zadzwonił do majstra i usłyszał, że dziś nie przyjadą, że bali powiedzieć, że najwcześniej przyjdą w sobotę. Bo ponoć mają problem ze znalezieniem tego tynku w DOBREJ cenie. Tylko ja się pytam - to dlaczego słowem się nie odezwali, że w ogóle jest jakiś problem?! Podejrzewam, że mają inną robotę, ale zapierają się, że nie. Ale że ten tynk będzie złotówkę za metr droższy to się nie bali powiedzieć.. Tutli_putli - nie wiem, czy wydalibyśmy więcej na styro z lepszą lambdą. Z szybkich przeliczeń wyszła mi nawet oszczędność ok. 800pln. My chcieliśmy kupić 15 cm z lambdą 037, a z tego co poczytałam i jak Wy chcecie zrobić - można dać styropian lepszy, 031 i położyć 5 i 3 cm, więc metrów sześciennych materiału wyjdzie wtedy blisko połowę mniej. Tylko zasadnicze pytanie- co niesie za sobą taka zmiana? Skoro mieliśmy na etapie budowy domu pytanie, ile cm styro położymy i do takiej (15cm) wysokości została dopasowana wysokość okien, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.07.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Kochana ale u nas te 8cm wynika też z dopasowania wszelkich wysokości. Bardzo chcielibyśmy dać 15cm i wtedy też byłby to styro 031, niestety musimy się zmieścić z wysokością podłogi i i max wejdzie nam tylko 8cm. U nas ciała dali murarze (a my nie sprawdziliśmy) bo osadzili nam nadproża drzwi wewnętrznych za nisko i przez to musimy obniżać wysokość podłogi. Pierwotnie to nawet miało być tylko 5 cm płyty pir - ale te płyty kosztowałyby nas jakieś 10 tyś a to koszt,który w życiu by nam się nie zwrócił, dlatego dajemy 8cm szarego styropianu. Nasz dom ma być energooszczędny więc docieplamy go na maxa.Poleciłabym Ci moich tynkarzy ale oni zawaleni robotą. Z tego co wiem to z Diamantem nie ma żadnego problemu - u nas na budowie był nawet jakiś przedstawiciel od Kanufa i sprawdzał jak oni kładą te tynki, czy się trzymają zaleceń producenta itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.07.2012 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Nie byłabym sobą - nie odpuściłam i zadzwoniłam do majstra. Dotąd ciągnęłam go za język, póki nie przyznał, że obsuwa jest ze wzgl. na to, że nie skończyli innego domu. Powiedział, że na 1000% wejdą w sobotę i do kolejnej soboty skończą. O to się nie martwię bo faktycznie jak nam dom budowali, to szło jak trzeba. Tylko niech już nie przekładają terminów. Dobra wiadomość jednak jedna jest - zdaniem małża, a chyba nie robi sobie ze mnie żartów: okno, które miało być do wymiany, jest już naprawione i wstawione nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 18.07.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tylko zasadnicze pytanie- co niesie za sobą taka zmiana? Skoro mieliśmy na etapie budowy domu pytanie, ile cm styro położymy i do takiej (15cm) wysokości została dopasowana wysokość okien, drzwi. dusiaka, jak wygląda wasza podłoga w oryginalnym projekcie, mam na myśli przekrój - ile styro, ile betonu itp? Czy garaż jest na niższym poziomie? Czy w garażu przewidziany jest styro czy tylko sam beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.07.2012 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) dusiaka, jak wygląda wasza podłoga w oryginalnym projekcie, mam na myśli przekrój - ile styro, ile betonu itp? Czy garaż jest na niższym poziomie? Czy w garażu przewidziany jest styro czy tylko sam beton? Inwestor - jest tak: w części mieszkalnej, od góry: 2,0 posadzka, 6,0 szlichta, 15,0 styropian podłoga FS20, 3*folia PE 0,2 mm, 15,0 podkład chudobetonowy, piasek zagęszczony. w części garażowej - jeśli dobrze odczytuję przekrój poziom jest -0,27; nie ma w projekcie styropianu. 2,0 posadzka, 10,0 płyta betonowa B15 zbrojona siatką, folia izolacyjna PE 0,3mm*3, 15,0 podkład betonowy B12,5, zagęszczony piasek. Inwestor- a jaki ty miałbyś pomysł na te nasze podłogi? Lepszy styropian, czyli lambda 0,31 5+3 (ew. drugie 5)cm i więcej wylewek? A jaki to będzie miało wpływ na podłogówkę? W naszym przypadku wodną. Czy zostawić jak jest w projekcie/ Dodam, że zdaniem naszego wykonawcy wystarczyłoby i 10 cm z lambdą 0,37-0,38. Tylko my się tak uparliśmy, żeby dać więcej. Edytowane 18 Lipca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 18.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Inwestor - jest tak: w części mieszkalnej, od góry: 2,0 posadzka, 6,0 szlichta, 15,0 styropian podłoga FS20, 3*folia PE 0,2 mm, 15,0 podkład chudobetonowy, piasek zagęszczony. w części garażowej - jeśli dobrze odczytuję przekrój poziom jest -0,27; nie ma w projekcie styropianu. 2,0 posadzka, 10,0 płyta betonowa B15 zbrojona siatką, folia izolacyjna PE 0,3mm*3, 15,0 podkład betonowy B12,5, zagęszczony piasek. Inwestor- a jaki ty miałbyś pomysł na te nasze podłogi? Lepszy styropian, czyli lambda 0,31 5+3 (ew. drugie 5)cm i więcej wylewek? A jaki to będzie miało wpływ na podłogówkę? W naszym przypadku wodną. Czy zostawić jak jest w projekcie/ Dodam, że zdaniem naszego wykonawcy wystarczyłoby i 10 cm z lambdą 0,37-0,38. Tylko my się tak uparliśmy, żeby dać więcej. dusiaka u mnie w projekcie w częsci mieszkalnej jest (od spodu): podsypka - 15cm beton B10 - 15cm 2 x papa na lepiku styropian M30 8cm folia budowlana beton B20 zbrojony 4 cm płytki parkiet Garaż: podsypka - 15cm beton B10 - 15cm 2 x papa na lepiku beton B20 zbrojony 8 cm Tyle projekt - nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie czy nie, dlatego żywo sie interesuję, jak robią to inni . Z tego co widzę róznimy się trochę... Musze porozmawiać z fachowcem co on na to, bo okna trzeba zamawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.07.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Inwestor - specem nie jestem, ale wujek google powiedział mi, że kiedyś styropian miał oznaczenia M. Odpowiednikiem M30 jest FS20, czyli różnicę w części mieszkalnej mamy w postaci grubości izolacji ze styropianu - u nas 15 cm, u Ciebie 8cm. Zamiast papy u nas pod styro są dwie warstwy folii. Nie wiem, czym różni się szlichta od betonu, myślałam, że to to samo U nas mają robić wylewki z miksokreta. Jak będziesz miał jakieś informacje, co lepsze, co gorsze, daj, proszę znać p.s. jak to - okna trzeba zamawiać? Domek już się buduje i nic o tym nie piszesz? A gdzie dziennik budowy i zdjęcia? Pilnie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 19.07.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Inwestor - specem nie jestem, ale wujek google powiedział mi, że kiedyś styropian miał oznaczenia M. Odpowiednikiem M30 jest FS20, czyli różnicę w części mieszkalnej mamy w postaci grubości izolacji ze styropianu - u nas 15 cm, u Ciebie 8cm. Zamiast papy u nas pod styro są dwie warstwy folii. Nie wiem, czym różni się szlichta od betonu, myślałam, że to to samo U nas mają robić wylewki z miksokreta. Jak będziesz miał jakieś informacje, co lepsze, co gorsze, daj, proszę znać p.s. jak to - okna trzeba zamawiać? Domek już się buduje i nic o tym nie piszesz? A gdzie dziennik budowy i zdjęcia? Pilnie proszę dusiaka Wg speca od c.o. powinienem dać styropian 5cm + 3cm na to beton 7cm (dla podłogówki min. to 6cm betonu) no i jakaś podłoga co daje ok 16cm. Co do typu styropianu to nie mam jeszcze tak specjalistycznej wiedzy ps. Moja droga - dziennika raczej nie będzie bo czasu nie mam I tak już Twój dziennik czytam zazwyczaj na telefonie przed zaśnięciem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.07.2012 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 ps. Moja droga - dziennika raczej nie będzie bo czasu nie mam I tak już Twój dziennik czytam zazwyczaj na telefonie przed zaśnięciem... Inwestor- ja wiem, że budowa zabiera mnóstwo czasu, jest tyle decyzji do podjęcia i ta świadomość, że cokolwiek teraz zrobimy może być nieodwracalne i będzie mieć mniejszy lub większy wpływ na kolejne etapy (i koszty) budowy. Może jednak znajdziesz chwilę, żeby skrobnąć kilka słów o Twojej budowie, może być w moim dzienniku, proszę I ze dwa zdjęcia, np. rzuty plus stan obecny Czy dobrze pamiętam, że Anatol był inspiracją do indywidualnego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 20.07.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Inwestor- ja wiem, że budowa zabiera mnóstwo czasu, jest tyle decyzji do podjęcia i ta świadomość, że cokolwiek teraz zrobimy może być nieodwracalne i będzie mieć mniejszy lub większy wpływ na kolejne etapy (i koszty) budowy. Może jednak znajdziesz chwilę, żeby skrobnąć kilka słów o Twojej budowie, może być w moim dzienniku, proszę I ze dwa zdjęcia, np. rzuty plus stan obecny Czy dobrze pamiętam, że Anatol był inspiracją do indywidualnego projektu? dusiaka - zgadza się, nasz domek to troche podrasowany Anatol - strop teriva, lekko zmienione zadaszenia na tarasem i wejściem oraz nieco inny układ pomieszczeń tak, aby znalazło sie miejsce na stałe schody strychowe. Jak bedę miał chwilę to napiszę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts