Miętówka 20.07.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 dusiaka - zgadza się, nasz domek to troche podrasowany Anatol - strop teriva, lekko zmienione zadaszenia na tarasem i wejściem oraz nieco inny układ pomieszczeń tak, aby znalazło sie miejsce na stałe schody strychowe. Jak bedę miał chwilę to napiszę coś więcej. Ja przyłączam się do próśb Dusiaki. Planujemy budować Anatola, ale też z użytkowym (prędzej czy później) poddaszem i nie dają mi spokoju te schody w takim dziwnym miejscu. Inwestor1 jak to rozwiązaliście??? Podpowiedz. Ten strop teriva drogo wychodzi, czemu akurat ten? Myślicie, że będzie strasznie głośno na takim lekkim jak w projekcie? Dusiaku ja też nie mogę się doczekać Twoich tynków, bo obiecałaś wrzucić fotki pokoików Będę Cię trzymać za słowo i gnębić! W kwestiach budowlanych ja na razie nie pomogę... oczy mi się szeroko otwierają jak czytam te wymiany myśli o styropianie...naiwnie myślałam, ze styropian się różni tylko grubością...człowiek się będzie musiał wiele nauczyć. Jeśli chodzi o pokoje, to właśnie wczoraj byłam w Ikei - rzut beretem od mojego obecnego miejsca zamieszkania - i tam są takie przykładowe urządzone pomieszczenia i były dziecięce pokoje 7,5 m2 i 10 m2 i całkiem całkiem się dały przystosować do wygodnego mieszkania jednej osoby. U nas ustalenia z sąsiadami dobiegły końca w przyszłym tygodniu spotykamy się wszyscy z geodetami i rusza wreszcie sprawa podziałów...ponoć do końca roku w wersji pesymistycznej będzie to załatwione, a może nawet na jesień. Fajnie by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 20.07.2012 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) dusiaka - zgadza się, nasz domek to troche podrasowany Anatol - strop teriva, lekko zmienione zadaszenia na tarasem i wejściem oraz nieco inny układ pomieszczeń tak, aby znalazło sie miejsce na stałe schody strychowe. Jak bedę miał chwilę to napiszę coś więcej. Inwestor- no to teraz jeszcze bardziej jestem ciekawa co z tych przemian wyszło. Znajdź, proszę, chwilę i pokaż nam swój domek:yes: U nas ustalenia z sąsiadami dobiegły końca w przyszłym tygodniu spotykamy się wszyscy z geodetami i rusza wreszcie sprawa podziałów...ponoć do końca roku w wersji pesymistycznej będzie to załatwione, a może nawet na jesień. Fajnie by było. Miętówka- super, że sprawa nabrała tempa Czy to znaczy, że zaraz po podziale będziecie mogli zacząć zbierać dokumentacje do budowy? My właśnie jesienią zaczęliśmy całą papierkową przygodę. Do wczesnej wiosny można obmyślić koncepcje zmian, załatwić wszystkie uzgodnienia, pozwolenia. Trzymam kciuki. No pewnie, że zrobię zdjęcia w środku i zapewniam, że pokoje po 11 metrów są wystarczające. Mój nastolatek ma obecnie 10,5 m i ma w pokoju wszystko, co potrzeba (duże biurko, łóżko, dużą komodę, kolejną mniejszą, nad nią TV, plus sporo wolnego miejsca na środku). Czerwona cegła nie oddaje tej powierzchni, dlatego jeszcze chwilkę cierpliwości- niech fachmajstrzy otynkują, a zdjęcia na bank wkleję Miętówka- a nie podoba Ci się pomysł ze schodami w najszerszej części holu? Blisko do wejścia na drugą kondygnację. Już kiedyś pisałam, że docelowo planujemy tam schody kręcone - wystarczy 1,6*1,6 m. Myśleliśmy jeszcze o schodach na końcu korytarza - tam, gdzie mamy łazienkę syna, ale szkoda nam było z niej zrezygnować. Z tego malutkiego wc zrobiliśmy schowek, zostały więc dwie łazienki, a dwie łazienki przy 4 osobowej rodzinie to jednak dobra sprawa. Ciekawa jestem jak tą kwestię rozwiązał Inwestor Edytowane 20 Lipca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 21.07.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Ja przyłączam się do próśb Dusiaki. Planujemy budować Anatola, ale też z użytkowym (prędzej czy później) poddaszem i nie dają mi spokoju te schody w takim dziwnym miejscu. Inwestor1 jak to rozwiązaliście??? Podpowiedz. Ten strop teriva drogo wychodzi, czemu akurat ten? Myślicie, że będzie strasznie głośno na takim lekkim jak w projekcie? . Miętówka, Dusiaka, nasze schody to pewien kompromis. Zaczeło sie od tego, że skoro musimy mieć nachylenie dachu min. 30 st to pod skosami powstanie ogromna powierzchnia - grzech nie wykorzystać. Poczatkowo miały być schody wysuwane z sufitu, ale o ile dziś cała nasza rodzinka jest w stanie po takich schodach biegać, to za x lat już tak nie będzie i wtedy ta ogromna powierzchnia znów stanie się dla niektórych niedostępna . Wymyśliłem więc trochę karkołomne rozwiązanie, które nie do końca mi się podoba, ale cel osiagnąłem - bedą niezbyt szerokie (60-70cm) i trochę strome, ale stałe schody z poręczą. Powstała nawet mała klatka schodowa. Wyślę Wam na priva obrazki z czasów kiedy miałem jeszcze czas je rysować A teriva dlatego że: - niektórzy doradzali, że murowane sciany to i strop lepiej żeby był ciężki - wydaje się że pomieszczenia na dole bedą nieco bardziej szczelne i odizolowane od góry - nigdy nie wiadomo co bedzie na górze w przyszłości, a w praktyce tego już nigdy sie nie da zmienić Jak porównywałem, to do terivy trzeba było dopłacic ok 10k pln (nasz dom jest trochę powiekszony w stosunku do Anatola) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 21.07.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Miętówka, Dusiaka,. Wyślę Wam na priva obrazki z czasów kiedy miałem jeszcze czas je rysować Chyba się zagalopowałem - czy można wysłać wiadomość prywatną z załacznikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 21.07.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Inwestor- wysłałam Ci na skrzynkę mój prywatny adres mailowy Z góry dziękuję Jeszcze nie widziałam, ale obstawiam, że schody są w miejscu łazienki, zgadłam? A czy możesz jeszcze napisać, dlaczego nie zaadaptowałeś na schody tej powierzchni w holu? Tam będzie duża szafa? Ja tak właśnie wymyśliłam - teraz będzie szafa plus schody nożycowe chowane w suficie, ale w razie czego wstawię tam stałe kręcone (z poręczą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepo32 22.07.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam,Postanowiłem dołączyć do forumowiczów ANATOLA.Jestem na etapie fundamentów.Projekt mam nieco zmieniony do oryginału.W razie pytań jestem do dyspozycjipozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.07.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Cześć Pepo32 - serdecznie witam w moim dzienniczku A masz już albo założysz dziennik i pochwalisz się nam jak wygląda Twój Anatol? Z czego budujesz i jakie zrobiłeś zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.07.2012 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Jak to się stało? Jestem pewna, że pisałam o tynkach, a tu klops- nie widzę tego postu w takim razie nadrabiam: Już nie mogę się odczekać otynkowanych ścian, na szczęście wszystko wskazuje na to, że nastąpi to już niedługo W sobotę wczesnym rankiem na budowie zjawiła się ekipa w liczbie pięciu chłopa. W ciągu godziny od przyjazdu przed domem wyrosło kilka palet tynku Agregat tynkarski zamieszkał w naszym saloonie - tak, to jasne, to właśnie to. Obok niego stanął, widać nie mniej potrzebny, sprzęt - coś a'la boombox z kilkoma sporymi głośnikami Szczegółowo nie podam jakiej firmy, nie bardzo to było widać z uwagi na stopień zużycia tegoż Na własne oczy widziałam, jak tynk powstaje na pierwszej ścianie ( w najmniejszym pokoiku) A tak z bliska wyglądał dzień później, gładziusio W ciągu tego jednego dnia panowie otynkowali ściany boczne w trzech sypialniach. Od poniedziałku mieli obsadzać narożniki i tynkować dalej. Majstrunio twierdzi, że rozliczymy się w przyszłą sobotę, kiedy to mają już wszystko skończyć. Niestety wczoraj, ani dzis nie mogę podjechać na budowę, ale jutro z pewnością zobaczę co udało im się zrobić. Dokumentacja zdjęciowa obowiązkowo też będzie. Edytowane 24 Lipca 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 24.07.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 dusiaka gratuluje rozpoczęcia tynkowania sprzęt do grania super, aż dziw że działa. Ale w końcu te strare ustrojstwa zawsze działały. Dziś to byle pyłek i wszystkie aparatury się sypią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepo32 24.07.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Dusiaka,ja jestem na etapie chudziaka a więc mam już ścianki fundamentowe. Chudziak będą wylewać środa/czwartek.Co do zmian to mam a owszem ale niewielkie:1) póki co projekt bez garażu ale z czasem będzie:)2) z 3 sypialni mam dwie po 14,20 m23) z kuchni wywalam spiżarnie i jej kosztem powiększam kuchnię4) kat nachylenia dachu 35 stopni --> wymogiI w sumie tyle, reszta zgodnie z projektem, ale już sam wprowadziłem parę zmian w budowie: zamiast styropianu na fundamencie 12 dałem 10 ->spokojnie wystarczy, strop nie drewniany ale terriva, no i robię od razu miejsce na rolety zewnetrzne.Jak uda mi się zainstalowac na kompie photoshopa to zmniejszę rozmiary zdjęć i wrzucę pare fotek.Oczywiście służe radę w miarę możliwość co do budowy Anatola.pozdrp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 25.07.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Dusiaka, ja jestem na etapie chudziaka a więc mam już ścianki fundamentowe. Chudziak będą wylewać środa/czwartek. Co do zmian to mam a owszem ale niewielkie: 1) póki co projekt bez garażu ale z czasem będzie:) 2) z 3 sypialni mam dwie po 14,20 m2 3) z kuchni wywalam spiżarnie i jej kosztem powiększam kuchnię 4) kat nachylenia dachu 35 stopni --> wymogi I w sumie tyle, reszta zgodnie z projektem, ale już sam wprowadziłem parę zmian w budowie: zamiast styropianu na fundamencie 12 dałem 10 ->spokojnie wystarczy, strop nie drewniany ale terriva, no i robię od razu miejsce na rolety zewnetrzne. Jak uda mi się zainstalowac na kompie photoshopa to zmniejszę rozmiary zdjęć i wrzucę pare fotek. Oczywiście służe radę w miarę możliwość co do budowy Anatola. pozdr p. Pepo32 - a co ze strychem - od razu użytkowy? 35 stopni spowoduje że bedzie jeszcze więcej miejsca do wzięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.07.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ja przyłączam się do próśb Dusiaki. Planujemy budować Anatola, ale też z użytkowym (prędzej czy później) poddaszem i nie dają mi spokoju te schody w takim dziwnym miejscu. Inwestor1 jak to rozwiązaliście??? Miętówka- dostałam maila od Inwestora- schody są w miejscu łazienki, na końcu korytarza. Tam jest taka mała klatka schodowa. Myśle, że masz dwie opcje do zastanowienia- pierwsza, nie wymagająca wielu zmian - tak jak u mnie- miejsce na schody w szerkiej częsci hallu. Jedyne, co musieliśmy zrobić, to na etapie adaptacji projektu "wyciąć" w stropie wejście na poddasze. Druga opcja- tak jak ma Inwestor, czyli schody na końcu korytarza. Może kiedyś go przekonamy i pokaże nam w realu (zdjęcia) jak to wyszło dusiaka gratuluje rozpoczęcia tynkowania sprzęt do grania super, aż dziw że działa. Ale w końcu te strare ustrojstwa zawsze działały. Dziś to byle pyłek i wszystkie aparatury się sypią. nita83 - tak dobrze działa, że wywaliło nam jakąś fazę. Zorientowaliśmy się w niedzielę, jak podłączając czajnik bebechy naszej erbetki luźno sobie latały. Widać, że coś tam kombinowali. A tak poważnie, to pewnie przez tą większą maszynę, nie sprzęt grający Dusiaka, ja jestem na etapie chudziaka a więc mam już ścianki fundamentowe. Chudziak będą wylewać środa/czwartek. Jak uda mi się zainstalowac na kompie photoshopa to zmniejszę rozmiary zdjęć i wrzucę pare fotek. Oczywiście służe radę w miarę możliwość co do budowy Anatola. pozdr p. Pepo - chętnie bym z Twych rad skorzystała, tylko chyba musiałabym troszkę na Ciebie zaczekać. U nas za parę tygodni zaczniemy wykończeniówkę i w technologii budowy nic już nie da się zmienić. Jestem jednak pewna, że dziewczyny i chłopaki, którzy podczytują mój dzienniczek chętnie skorzystają Właśnie się przymierzamy do samodzielnego rozłożenia styriopianiu pod wylewki. Jeszcze nie zamówiony, ale do poniedziałku na pewno znajde jakiś skład w okolicy. Możemy tak oszczędzić min. 1 tys. Chyba gra warta świeczki, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 25.07.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Dusiaka, dzięki za info o schodach Inwestora, Przy naszej piątce rezygnacja z dodatkowej łazienki nie wchodzi w grę. Z tego co się powoli klaruje nie będziemy też podłączali gazu, więc zostaje nam doprojektowanie kotłowni na paliwo stałe w powiększonym z tyłu garażu....mam nadzieję, że już zupełna stodoła z Anatolka nie powstanie. Wersja zatem na schody pozostaje tak jak u Ciebie lub tam gdzie są w projekcie. Po prostu otworzymy kotłownie (która nią nie będzie) jako zakręconą kontynuacje korytarza, a w przyszłości wygodnie będzie podzielić dom na dwupokoleniowy, bo schody będą dostępne prawie od razu z garażu...do takiego rozwiązania skłania się mój mąż, ale czeka nas jeszcze spotkanie z architektem i wtedy będziemy dyskutować. U nas w planie zagospodarowania przestrzennego gminy dach musi mieć min 35 st, ale wyjątek stanowią parterówki, ciekawi mnie jak potraktują Anatola z tymi schodami. Super, że już kładą Wam tynki, nie wiedziałam, że najpierw ściana wygląda jak zaorane pole...trochę mnie przeraziła ta fotka , ale następna uspokoiła Teraz się dopiero rozjaśni. Inwestor1- Dzięki za przesłanie zdjęć do Dusiaki - już mniej więcej wiem jak to sprytnie urządziłeś. Pepo - ja właśnie będę tą, która bardzo chętnie będzie się radzić i posłucha wszelkich wskazówek Gratuluję wyboru projektu. Jak widać u Dusiaki w realu też piękny dom. No i zachęcam do założenia dziennika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.07.2012 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Na początek wczorajszych kilka zdjęć. Pokój córci - skończony (znaczy jeszcze nie wykończony , ale już otynkowane wszystkie jego ściany): http://img525.imageshack.us/img525/4794/pokoikoli.jpg Nasza sypialnia, tez gotowa: http://img833.imageshack.us/img833/4750/naszasypialnia.jpg Kawałek saloonu: http://img401.imageshack.us/img401/4707/cianawsalonie.jpg A teraz zagwozdka- w kilku pokojach (zupełnie, jakbym miała willę z conajmniej dziesięcioma pokojami, hihi ) kolor tynku różni się. Nie chce wyjść na laika i nie dzwonię z pytaniami do majstra, ale zastanawia mnie skąd się to bierze. Są miejsca, gdzie tynk jest jaśniejszy (jednocześnie jest gładki jak....no, wystarczy, że napiszę gładziusi) i takie, gdzie jest szary, jakby bardziej mokry/ szorstki... O co kaman? Wygląda to np. tak? Dwa odcienie tynku w naszej sypialni: http://img607.imageshack.us/img607/89/dwaodcienietynku.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.07.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Miętówka- bardzo bym chciała przekonać Cię, że pokoiki w Anatolu są wystarczające, ale na tych moich zdjęciach średnio mi to wychodzi. Wszędzie są duże, jednoskrzydłowe okna, ale patrząc na zdjęcia można mieć złudzenie, że pokoiki to malutkie okienko, 10 cm ściany po bokach i już. Wczoraj małż mi powiedział, że powinnam zainwestować w obiektyw szerokokątny (za ok. 800pln), wtedy byłoby pięknie widać cały pokój na jednym zdjęciu. Jeśli pozwolisz zostawię na razie ten wydatek na późniejszą późniejszość, musisz mi po prostu uwierzyć albo przyjechać i zobaczyć na własne oczy, zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 26.07.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dusiaku!, ależ ten Twój mąż ma pomysły Fotki są super i wystarczające. DZIĘKI! Potrafię sobie wyobrazić jak to jest w stosunku do okna i faktycznie wyglądają całkiem ok . Tynk już tak udamawia te pomieszczenia, niedługo będzie coraz mniej budowlanie a coraz bardziej przytulnie! Super Wam to idzie, pewnie to radocha niezła. Z tymi odcieniami to może czas schnięcia?...choć ja się zupełnie na tym nie znam...na razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 27.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Miętówka- dostałam maila od Inwestora- schody są w miejscu łazienki, na końcu korytarza. Tam jest taka mała klatka schodowa. Myśle, że masz dwie opcje do zastanowienia- pierwsza, nie wymagająca wielu zmian - tak jak u mnie- miejsce na schody w szerkiej częsci hallu. Jedyne, co musieliśmy zrobić, to na etapie adaptacji projektu "wyciąć" w stropie wejście na poddasze. Druga opcja- tak jak ma Inwestor, czyli schody na końcu korytarza. Może kiedyś go przekonamy i pokaże nam w realu (zdjęcia) jak to wyszło dusiaka, sam nie wiem jak wyjdzie, bo tej ścianki działowej tworzącej klatkę schodową jeszcze nie postawiliśmy. Jak powstanie, to pokażę oczywiście. Póki co, teraz wybieram się na urlop - potrzebny jak nigdy dotąd - od budowy i nawet od Internetu. Myślę że jak wrócę to Waszego Anatola nie poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izkas85 27.07.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Dusiaczku ale Wam szybko ta budowa idzie:) u mnie zaczynają elektryke robić i za 2 tyg tynki gipsowe. Powiedz mi jakie masz drzwi na taras- chodzi mi o wymiary. Ja się uparłam na te przesuwne, ale mój tż stwierdził że muszą być potrójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.07.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Majster twierdzi, że te różne kolory tynku to w zależności od tego, jaka cegła jest pod tynkiem. Inna dostawa pustaka i inaczej tynk na nim schnie. Ciekawa teoria, ale to chyba tak jak pisałaś Miętówko- różny czas schnięcia różnych pustaków. Zobaczymy jak będzie to wyglądało za kilka dni. Oby elegancko Zanim opowiem co się dziś wydarzyło (pewnie dopiero jak młodsze dziecię zaśnie) spieszę życzyć Inwestorowi zasłużonego odpoczynku Zdążyłam? Izkas - to jesteśmy na tym samym etapie Już niebawem zaczną nasze domki wyglądać, nie tylko na zewnątrz, ale też i w środku W projekcie mieliśmy podwójne drzwi o szerokości 180 cm. Poszerzyliśmy jednak wyjście na taras do 240cm. Każde skrzydło ma 120 cm, lewe jest nieruchome, tzw. fix. Nie wiem, jaki Wy macie wymiar, pewnie szerokie macie wyjście na taras, skoro myślicie o drzwiach potrójnych. 180 cm to tak w sam raz na dwoje drzwi otwieranych, ale mi zależało na powiększeniu powierzchni, przez którą do domu wpada światło i wyeliminowanie tam, gdzie się da wszelkich słupków. Stąd też pomysł na poszerzenie drzwi tarasowych i jednoskrzydłowe okna. A suwanka- to dlatego, że otwarte drzwi nie zajmują miejsca, wiatr nimi nie trzaśnie, no i w ogóle (albo przede wszystkim) są fajne Są też plusy drzwi potrójnych. Załóżmy, że szerokość jest taka sama, czyli 240 cm: można zrobić jeden fix 80cm, potem dwoje drzwi po 80 cm z ruchomym słupkiem. Otwierając drzwi słupek "trzyma się" jednego ze skrzydeł, nie zostaje na środku przejścia. Zyskujecie szerokie wyjście na taras, aż 160cm. U mnie wyjście ma 120cm. Ciekawa jestem co zdecydujecie. Daj znać, na którego producenta i jakie okienka się finalnie zdecydowaliście. Jeśli dobrze pamiętam myśleliście o Mielczarku i profilach Schuco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.07.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 To nie był łatwy dzień, choć wszystko skończyło się w miarę dobrze. Zaczęło się rano od tego, że telefon, który leżał w nocy na szafce obok łóżka został utopiony w wodzie - w nocy nasze małe dziecię zawołało piciu, które widocznie było w kubeczku źle dokręcone i woda rozlała się na mojego nowiusiego dotykowego Szajsunga Z iskierką nadziei, że jednak go odzyskam suszyłam jego poszczególne części suszarką Mimo braku bezprzewodowego telefonicznego połączenia ze światem postanowiłam, lepiej późno, niż później, zamówić i umówić termin dostawy styropianu pod wylewki. Zależało mi na tym, żeby transport był jutro bo wtedy tynkarze mieli kończyć swoją pracę, a my mamy dzień wolny, więc moglibyśmy zacząć coś działać. Udało się umówić transport na jutro w południe Oczywiście idea o najlepszym jakościowo, cenowo, lambda nie więcej, niż 37 padła. Cóż, taki dzień- na składzie, od ręki był tylko Knauf z lambdą 0,38. Znośny, więc zdecydowałam, że nie będę iść pod prąd i biorę. Oszczędność w porównaniu z lepszym jakościowo nie wielka, ale jak się chce szybko, to się bierze co jest Dostawa jutro, w południe. W międzyczasie zalany telefon postanowił ożyć, ku uciesze mej ogromnej Oddzwaniając nieodebrane połączenia trafiłam na swojego budowlanego majstra, który to cichutko przepraszając oznajmił, że jutro nie skończą... Skończą w poniedziałek... Ale zaliczkę, 5 tysi chętnie przytulą I po co ja się retorycznie pytam zamawiałam styropian jaki był na składzie, skoro mogłam sobie zaczekać te dwa-trzy dni i mieć upatrzoną termo organikę ???!!! No nic, co mnie nie zabije, to mnie wzmocni - niech chłopaki kończą, kasę im zawiozę, ale na wodę z prądem niech nie liczą. Dopiero jak skończą. O godz. 19ej zadzwonił kierowca, który miał nam przywieźć materiał jutro ,litościwie prosząc abyśmy podjechali na działkę dziś, jak najszybciej, najpóźniej za godzinę.... i odebrali towar. Dobrze, że kasa z banku wypłacona. Małż wskoczył w auto i pojechał. Po godzinie dzwoni i mówi, że kierowca jest 3 km od naszego domku i stoi - zepsuło mu się auto (dokładniej napinacz). No i co, nie pod górkę ten dzień? Dobrze, że się kończy Na szczęście panowie razem coś zadziałali, i do domku auto z materiałem dojechało Pierwszy raz małż był na wsi po ciemku. Dobrze, że sąsiad na przeciwko zamontował już oświetlenie zewnętrzne. Styropian wylądował w kuchni, w jedynym miejscu, do którego małżowi udało się wejść. Wszechobecny bałagan, żeby nie powiedzieć dobitniej, skutecznie uniemożliwił mu zrzucenie paczek w innym miejscu, np. którejś z sypialni lub w garażu. Wstyd chwalić się bałaganem, ale proszę o wyrozumiałość- mamy styropian, czyli jakby pół kroku do przodu w stronę wylewek http://img109.imageshack.us/img109/6530/dsc0017zmienrozmiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts