Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

dusiaka i jak tynki, kolory się wyrównały? jak milusio się w anatolku zrobiło :)

super że więcej osób buduje Anatola, chętnie bym wszystkich zachęciła do pochwalenia się zdjęciami i założenia dziennika, ale nie mogę bo sama go nie założyłam :) jakieś opory mam przed odsłanianiem :) dziś będą zalewali fundamenty, nareszcie!

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po wielotygodniowych rozmowach z różnymi wykonawcami, w końcu:

podpisaliśmy umowę :wiggle:

W przyszły poniedziałek Pozwolenie stanie się prawomocne. Wtedy zgłoszę zamiar robót i teoretycznie od 9 kwietnia (Lany Paniedziałek) można będzie zaczynać.

Wykonawca zrobi cały SSO: zdjęcie humusu, fundamenty, ściany, strop, więźbę na dach. Do tego po jego stronie jest geodezyjne tyczenie domu i budowa wc.

W umowie start zaplanowany jest na 10 kwietnia, zakończenie prac do 15 lipca. Ekipę na dach mogę wpuszczać w połowie lipca.

Niestety prąd będzie doprowadzony w najbliższą sobotę, ale korzystać z jego dobrodziejstwa będzie można za kilka tygodni. Ponoć tyle czasu czeka się na załatwienie formalności przez zakład energetyczny :(

Wodę też zrobią nam najwcześniej po Świętach (studzienka, która po budowie można bedzie zasypać).

Jeśli więc nie będzie innego wyjścia będzie się trzeba szeroko do sąsiadów uśmiechnąć :D

Jeśli można spytać, na ile zł umówiliście się ?

W naszym MPZP jest napisane: "kolorystyka pokrycia dachowego neutralna, wpisująca się krajobraz; preferowana kolorystyka to grafit, czerwień, kolor naturalnej cegły".

Czerń jest blisko grafitu, prawda? :p

Wo&Mo - Anatol nie jest duży, mały też nie- taki w sam raz. Ma wszystko co mi potrzeba. Tak myślę na razie, co będzie później - nie wiem, ale mam nadzieję, że mi nie przejdzie :-)

Super macie, ja na takim etapie będę dopiero za 2 lata..

Może gdyby kolejne ekipy były tak solidne, jak ta, która budowała dom...Wtedy poszłoby sprawnie i byłoby zrobione dobrze, ale takiej gwarancji nie mamy, więc co będzie, to będzie. Jak nie na zimę, to na wiosnę.

Ta dachówka jest w dwóch wariantach czerwieni. Może któryś by się Wam spodobał.

Mnie się marzyła płaska dachóweczka, ale taka jest dużo droższa. Dach ponad 250metrów robi swoje, trzeba było pójść na kompromis :)

jeśli można spytać, ile daliście za dachówkę + robocizna ?

Mam kilka ciekawych zmian w projekcie:

1) Budujemy bez garażu. Garaż będzie stał osobno. Wstępny prokejt garażu z pomieszczeniem gospodarczym mamy. ( ok. 40 m)

2) Bryłę domu zostaje wydłużona o 1,5 m 2, dzięki czemu pokój dzienny ( salon) ma 32 m 2, kuchnia 12 m2- zrobił się całkiem wygodnie i przestronnie. Spokojnie zmieści się tu wszystko co potrzeba. ( kuchnia jest w kwadracie).

3) W połączeniu sieni i spiżarki powstaje pomieszczenie - 6 m 2, można nazwać je szatnią, ponieważ spokojnie zmieści się tutaj duża szafa przesuwna na wszystkie możliwe okrycia wierzchnie oraz lutro i małe siedzisko (czasem można się zmęczyć :-)

4) W drugiej małej łazience użądzam: pralnię, prasowalnię i suszarnię zarazem.

5) Na poddaszu z uwagi na brak garażu- nie z jednej strony, jak to jest w projekcie, ale z dwóch, będą okna. Zdecydowanie będzie więcej światła. Może kiedyś przeznaczenie tego poziomu domu ulegnie zmianie i drugie okno będzie wtedy bezcenne..

Cały czas dużo czytam, uczę się od innych, jeździmy i oglądamy domy znajomych zdecydowanie inaczej niż kiedyś.

nasza budowa ruszy najwcześniej za 2 lata.

Trochę się pochorowałam i na działkę po pracy nie jeżdżę :( A miałam małżowi pomagać w rozkładaniu styropianu.

Jak nie urok, to... przemarsz wojska!

Może dziś, jak mój zatkany nos i zawalone gardło dadzą mi żyć pojechałabym mu trochę pomóc.

Wczoraj położył folię i pierwszą warstwę styropianu w naszej sypialni, w poniedziałek w sypialni syna i gościnnym. Będziemy chcieli podgonić w weekend, żeby hydraulik porozkładał rurki, tam gdzie będzie podłogówka i może pod koniec tygodnia, a może nie....

O rany, do tego przypomniało mi się, że za tydzień ma przyjechać brama i drzwi wejściowe. Muszę przesunąć ten termin bo nie będzie jeszcze wylewek :(

dusiaka i jak tynki, kolory się wyrównały? jak milusio się w anatolku zrobiło :)

super że więcej osób buduje Anatola, chętnie bym wszystkich zachęciła do pochwalenia się zdjęciami i założenia dziennika, ale nie mogę bo sama go nie założyłam :) jakieś opory mam przed odsłanianiem :) dziś będą zalewali fundamenty, nareszcie!

nita83 - z opowieści wynika, że tak: ściany schną, jeszcze widać różnice w cegłach, ale coraz mniej.

A co to za opory? Jesteśmy na forum, gdzie każdy chce służyć radą i szuka innych, którzy maja podobne budowlane dylematy. Może nie mnie bo jestem krok dalej, ale innym osobom Twoje doświadczenia się przydadzą. Ja w każdym bądź razie zachęcam do założenia dziennika, a jak nie to chociaż proszę o wrzucanie czasem zdjęć do mojego albo na priv.

Jeśli można spytać, na ile zł umówiliście się ?

Nie umawialiśmy się na określoną kwotę.

jeśli można spytać, ile daliście za dachówkę + robocizna ?

Dachówka 21 tys, robocizna 10tys ( plus cieśla za więźbę i położenie 17 100pln).

Super, kiedy planujecie się wprowadzać?

Marta Marta- nie mamy sztywnych planów, jak wykończymy, to się wprowadzimy, ale nie ukrywam, że im szybciej, tym lepiej. Myślimy, że do zimy nam się uda, ale różnie to bywa, więc tak optymalnie do wiosny.

Nasz Anatol jest na wschód od Łodzi, okolice Andrespola.

Trochę się pochorowałam i na działkę po pracy nie jeżdżę :( A miałam małżowi pomagać w rozkładaniu styropianu.

Jak nie urok, to... przemarsz wojska!

Może dziś, jak mój zatkany nos i zawalone gardło dadzą mi żyć pojechałabym mu trochę pomóc.

Wczoraj położył folię i pierwszą warstwę styropianu w naszej sypialni, w poniedziałek w sypialni syna i gościnnym. Będziemy chcieli podgonić w weekend, żeby hydraulik porozkładał rurki, tam gdzie będzie podłogówka i może pod koniec tygodnia, a może nie....

O rany, do tego przypomniało mi się, że za tydzień ma przyjechać brama i drzwi wejściowe. Muszę przesunąć ten termin bo nie będzie jeszcze wylewek :(

nita83 - z opowieści wynika, że tak: ściany schną, jeszcze widać różnice w cegłach, ale coraz mniej.

A co to za opory? Jesteśmy na forum, gdzie każdy chce służyć radą i szuka innych, którzy maja podobne budowlane dylematy. Może nie mnie bo jestem krok dalej, ale innym osobom Twoje doświadczenia się przydadzą. Ja w każdym bądź razie zachęcam do założenia dziennika, a jak nie to chociaż proszę o wrzucanie czasem zdjęć do mojego albo na priv.

Nie umawialiśmy się na określoną kwotę.

Dachówka 21 tys, robocizna 10tys ( plus cieśla za więźbę i położenie 17 100pln).

Marta Marta- nie mamy sztywnych planów, jak wykończymy, to się wprowadzimy, ale nie ukrywam, że im szybciej, tym lepiej. Myślimy, że do zimy nam się uda, ale różnie to bywa, więc tak optymalnie do wiosny.

Nasz Anatol jest na wschód od Łodzi, okolice Andrespola.

Czy byłaby możliwość w dogodnym, oczywiście dla Państwa czasie podjechać i obejrzeć budowę ?

Jeśli nie, to oczywiście rozumiem

Pozdrawiam

Szybko Wam idzie:) Pewnie święta spędzicie już w nowym domu?

My dziś zamówiliśmy projekt. Jednak się zdecydowaliśmy na Zosię z MG projekt. Dziękuję za pomoc.

Wo&Mo Zosia też mi się podobała, fajny projekt, trzy pokoje. Jednak gdy zobaczyłam Anatola - wiedziałam że to jest to. Mam dwójkę dzieci: 3 i 4 latka. Dla każdego z nich chcieliśmy pokoje, dla siebie sypialnię, wiadomo salon oraz dodatkowy pokój przyda się w postaci: gabinetu, może garderoby albo dla babci, którą z pewnością wezmiemy do siebie.

śliczny Anatolek :) czyli wszyscy trzymali kciuki mocno ..... super:)

nita83 jeśli chcesz to wstaw wymiary kuchni do mojego dziennika i inspiracje które Ci się podobają, postaram się przygotować wizualizacje. :)

Właśnie obejrzałam wizualizacja, są wspaniałe, gtratuluję zaawansowanej budowy.

W jakim programie robi się takie cuda ?

Wprawdzie nie codziennik, ale nazwa zobowiązuje, no i goście zaglądają tu częściej, niż prowadząca dziennik, dlatego zdaję relację z kolejnego dnia zmagań małża z rozkładaniem styropianu :p

Do trzech sypialni dziś dołączyły dwie łazienki :wiggle:

Żona w mojej osobie robiła dziś za górnika na przodku i kilofem zbijała z podłogi grudy, które zostały po tynkowaniu. A co, ma być tak, że mucha nie siada :rolleyes:

Pewnie jutro prawą ręką nie ruszę, ale co tam.

Do położenia pierwszej warstwy i wezwania hydraulika zostały jeszcze: pokój córci, kuchnia i saloon, cały korytarz i wiatrołap, pom. gospodarcze, no i garaż.

Optymistyczny wariant jest taki, że się z tym do niedzieli uwiniemy. Potem wejdzie na dzień/ dwa hydraulik, potem znowu my z kolejnymi warstwami styro i dopiero wylewki. Przydałby się urlop, ale nie da rady - zostają tylko wieczory, więc pewnie zejdzie nam na tej robocie kolejny tydzień :-(

Za to ekipa do ocieplenia, tynkowania domku umówiona- na druga połowę września- Ci sami, którzy dom wybudowali i zrobili właśnie tynki wewnętrzne :wiggle:

http://img338.imageshack.us/img338/2905/widoknakuchnizmienrozmi.jpg

http://img803.imageshack.us/img803/9753/saloonzmienrozmiary.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/3494/naszasypialniazmienrozm.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/6074/garazmienrozmiary.jpg

W garażu ta jedna nieotynkowana ściana będzie jeszcze ocieplona styropianem.

A i jeszcze zapomniałbym - rozliczyliśmy się i zapłaciliśmy resztę za tynki. Jesteśmy lżejsi o 11 tys pln :o

dusiaka jak zdrówko? zamiast leżeć i się kurować , harujesz :no: trzymam kciuki, żeby wszystko się udałoi żeb zdrówko dopisało, u mnie zalali zbrojenia, ale samochód u lakiernika i nie ma jak pojechać eh,

na głównym bocianowym wątku już pytałam, ale zapytam jeszcze Ciebie, jak to u Was było przy wieszaniu wiechy/. jakieś obchody czy tak normalnie po prostu

nita83 - już czuję się lepiej, został kaszel i katar, ale głowa nie boli i temperatury nie ma. Myślałam, że jak pojadę na budowę, to szybciej skończymy, ale zajęłam się częścią porządkową, a małż sam rozkładał styropian. Zdecydowanie lepiej mi wychodzi organizowanie wszystkiego na placu budowy :p

U nas panowie nie zawiesili wiechy - może dlatego, że jedną ekipą wybudowaliśmy cały dom... Fundamenty, potem mury, potem więźba (na pierwszej umowie), potem dach (wybieraliśmy spśród różnych firm, ale znowu stanęło na nich), teraz tynki. Jeden główny właścicel i kilka jego ekip do kolejnych etapów. Poza tym my widzimy się z nimi tylko w wekendy i właśnie wtedy na fajrant kupowaliśmy im jakiś alkohol, ale że Panowie są przyjezdni i zawsze im na czasie zależy - zabierali gifty ze sobą :-)

Gratuluję postępu prac, fundamenty i budowa ścian to taki przyjemny etap. Co dzień widać jak dom rośnie :)

Edytowane przez dusiaka

Układania styropianu ciąg dalszy.

Został nam tylko wiatrołap i kawałek hallu przy wiatrołapie - zrobimy to jutro w dwie godziny.

Nie będę pisać, jak cieszą nas schnące tynki - w domku coraz ładniej, jaśniej. Do tego biały ( trochę w kropki) styropian i zupełnie inny Anatol się zrobił. Jest o niebo przytulniej :wiggle:

Sami oceńcie:

http://img11.imageshack.us/img11/9753/saloonzmienrozmiary.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/2972/kuchniazmienrozmiary.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/3257/naszasypialnia2zmienroz.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/9779/naszasypialnia1zmienroz.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/6832/azienkazmienrozmiary.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/6074/garazmienrozmiary.jpg