Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Widać wyraźnie, że ściany szybciej schną od góry i w tych pomieszczeniach, gdzie jest większe okno. W łazienkach, pomieszczeniu gospodarczym, w pokoju córci na ścianie, przy której stał cały styropian, ściany są jeszcze wilgotne.

Dziś przyjechał człowiek od wylewek - umówiliśmy się na 16, może 17 sierpnia. Wylewki miksokretem powinny im zająć jeden dzień, potem mamy podlać dobrze wodą i przykryć folią na kilka dni. Powiedział, że przyjmuje się, że wylewki schną około tygodnia na każdy wylany centymetr. Tak z zapasem zaczekamy więc dwa miesiące. Zresztą i tak prędzej nie planowaliśmy kłaść podłóg, ale schnięcie wylewek jest ważne jeszcze z innego powodu - nie możemy za szybko zrobić sufitów bo płyty karton-gips bo chłonęłyby wilgoć. Tak więc szykuje nam się w przyszłym miesiącu kolejna "technologiczna" przerwa :-(

Trzeba będzie sobie znaleźć coś innego do popracowania po godzinach - może taras i porządkowanie działki, np. nawiezienie ziemi? Musze zapytać, co na to nasz budżet. Byłoby prościej, gdyby hydraulik się wreszcie określił co do wyceny swojej pracy, ale jakoś doprosić się nie mogę. Oj, żeby nas potem nie zaskoczył :confused:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

olinek - fajnie, że tutaj zaglądasz :-) Co słychać?

http://img545.imageshack.us/img545/4706/klip.jpg

http://img593.imageshack.us/img593/5731/klip2x.jpg

Według projektu kuchnia miała 9 m, ale my "otworzyliśmy" spiżarkę (tu będzie wysoka zabudowa), więc jest trochę więcej, ponad 10m., a saloon ma 24 m.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło...

U nas jeszcze "po drodze", czyli między kuchnią a salonem będzie stół- dokładnie na wysokości okna na bocznej ścianie. Mniej-więcej tak:

http://img823.imageshack.us/img823/7513/nowyobrazmapybitowejm.png

O, dzieki za błyskawiczną odp.

Chodzi mi o ten odcinek zaznaczony na czerwono

http://img856.imageshack.us/img856/160/klip2x1.jpg' alt='klip2x1.jpg'>

A co słychać? Niewiele, niestety... Dla sąsiedniej wsi (a właściwie jej części) zatwierdzono nowy Plan Zagospodarowania. A my czekamy... Obecny obowiązuje do 2013 r. Wtedy będą jakieś zmiany i ustalenia. A może wcześniej? mamy taka nadzieję..

No to bum - jakby mnie ktoś w głowę czymś huknął. Dostałam wycenę hydraulika - uwaga......... łącznie robocizna z materiałem 35 250 pln :bash:

Mówił, ze jest tani :jawdrop:

Wygląda to tak:

materiały z Vat 8%/ koszt robocizny

inst wodno kanaliz 2800/ 3500

grzejniki +osprzet 6200/ 300

podlogowka+ rura 5200/ 1950

+ rodzielacz

piec+ bojler+ komin 10200/ 1800

osprzet

inst CO do grzejnikow 1900/ 1000

wprowadzenie wody 50/ 300

do domu

razem 26400 + 8850

Chyba się odstrzelę- przecież o takiej kwocie, to nawet w najgorszych snach nie pomyślałam:confused:

To się nie mieści w granicach "lekka przesada", to jest....sama nie wiem co to w ogóle jest :o

Edytowane przez dusiaka

O matko jedyna! Toż to rozbój w biały dzień! Ja nie liczyłam jeszcze tak szczegółowo u siebie kosztów, ale wiem, ile hydraulik będzie chciał za podłogówkę - samą robociznę, bo materiały mogę kupić osobiście - i chce ciut mniej niż Twój... tyle że u mnie za położenie 120m2 :eek:

Za piec zapłacę połowę tego co Ty...

A instalacja wod-kan to pewnie mniej mnie będzie kosztowała nawet licząc z doprowadzeniem przyłączy z drogi.

Szukaj innego!

Dawno mnie nie było, Dusiaczku Anatol wytynkowany w środku jest piękny! Nawet na zdjęciach już widać, że jest jasny i przestronny. Będzie Wam się tam przyjemnie mieszkać. Wycena hydrauliki jest tak kosmiczna, że aż nieprawdopodobna...może pomylił cyferki ;) U nas bez zmian. Nadal podziały geodezyjne, my na zmianę z sąsiadami mamy urlopy, do tego geodeci też pojechali wypoczywać, więc sprawy się rozwlekają, ale najpóźniej wiosną wierzę ruszamy :) Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale czy zmniejszaliście szerokość drzwi wejściowych do Anatola? Coś mi się kołacze w temacie, ale może też pomyliłam. Jeśli tak to czemu? Z działką życzę Ci powodzenia, wiem z doświadczenia przy domu rodziców, że zakładanie choćby prostego trawnika to ciężka praca, ale jaka satysfakcja!...no i po to się ma dom ;) Pozdrawiam ciepło!

Marta Marta, wizualizację kuchni robiłam na darmowym programie na stronie IKEA. Witam kolejną fankę Anatola :)

no fakt, trochę ta kwota powalająca. :jawdrop: może szukaj innego, czy już podpisaliście jakąś umowę?

max-maniacy - właśnie w tym jest problem, nie podpisaliśmy żadnej umowy. Gdybyśmy mieli umowę znalibyśmy wcześniej przynajmniej szacunkowe koszty naszego poleconego, ponoć niedrogiego i dobrego hydraulika.

A tak- za kilka dni wylewki, a my nadal nie wiemy, na czym stoimy :bash:

Tak to jest z poleceniami, zawsze i tak trzeba wszystko sprawdzić, o wszystko dopytać.

O matko jedyna! Toż to rozbój w biały dzień! Ja nie liczyłam jeszcze tak szczegółowo u siebie kosztów, ale wiem, ile hydraulik będzie chciał za podłogówkę - samą robociznę, bo materiały mogę kupić osobiście - i chce ciut mniej niż Twój... tyle że u mnie za położenie 120m2 :eek:

Za piec zapłacę połowę tego co Ty...

A instalacja wod-kan to pewnie mniej mnie będzie kosztowała nawet licząc z doprowadzeniem przyłączy z drogi.

Szukaj innego!

Bury_kocur - to tylko gratulować, macie szczęście do uczciwych wykonawców.

Jak to jest, że ja mam szczęście do drogich fachowców? Do tej pory jeszcze nic (no może za wyjątkiem okien) nie udało mi się kupić taniej, niż ktokolwiek inny z FM. Na jakość prac nie narzekam, to fakt, ale kasa jest tez ważna, zwłaszcza, gdy się buduje na kredyt. Nie dość, że robociznę hydraulik oszacował bardzo wysoko, to mam wrażenie, że i na materiałach chce na mnie zarobić :(

Cały czas czekam na szczegółową wycenę (zaproponowałam, że sama kupię materiały) i coś doczekać się nie mogę. Dam mu czas do jutra do południa, potem wyślę mu informację, że proszę o podliczenie dotychczas wykonanej pracy, a resztą zajmie się inny fachowiec.

Dawno mnie nie było, Dusiaczku Anatol wytynkowany w środku jest piękny! Nawet na zdjęciach już widać, że jest jasny i przestronny. Będzie Wam się tam przyjemnie mieszkać. Wycena hydrauliki jest tak kosmiczna, że aż nieprawdopodobna...może pomylił cyferki ;) U nas bez zmian. Nadal podziały geodezyjne, my na zmianę z sąsiadami mamy urlopy, do tego geodeci też pojechali wypoczywać, więc sprawy się rozwlekają, ale najpóźniej wiosną wierzę ruszamy :) Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale czy zmniejszaliście szerokość drzwi wejściowych do Anatola? Coś mi się kołacze w temacie, ale może też pomyliłam. Jeśli tak to czemu? Z działką życzę Ci powodzenia, wiem z doświadczenia przy domu rodziców, że zakładanie choćby prostego trawnika to ciężka praca, ale jaka satysfakcja!...no i po to się ma dom ;) Pozdrawiam ciepło!

Marta Marta, wizualizację kuchni robiłam na darmowym programie na stronie IKEA. Witam kolejną fankę Anatola :)

Wiosna to dobra pora na rozpoczęcie prac, do lata domek będzie już zadaszony. Gdybym była na Waszym miejscu chętnie bym jeszcze podejrzała, jak Anatola zbudowali inni -żeby to, co dobre skopiować, a to, co nie wyszło - uniknąć. Żałuję, że figurka się nie odzywa bo te kilka zdjęć i dwa zdania raz na pół roku, to trochę mało, ale cóż, może nasza budowa komuś pomoże - jeśli ktoś zechce podejrzeć naszego Anatola, serdecznie zapraszam :-)

Miętówka- masz dobrą pamięć :yes: Zmniejszyliśmy otwór drzwiowy bo upatrzyłam sobie drewniane drzwi, których nie robią większych. CAL ma tylko 80' i 90', a ja zachorowałam na solidne dębowe drzwi tej firmy.

Wiosna to dobra pora na rozpoczęcie prac, do lata domek będzie już zadaszony. Gdybym była na Waszym miejscu chętnie bym jeszcze podejrzała, jak Anatola zbudowali inni -żeby to, co dobre skopiować, a to, co nie wyszło - uniknąć. Żałuję, że figurka się nie odzywa bo te kilka zdjęć i dwa zdania raz na pół roku, to trochę mało, ale cóż, może nasza budowa komuś pomoże - jeśli ktoś zechce podejrzeć naszego Anatola, serdecznie zapraszam :-)

Miętówka- masz dobrą pamięć :yes: Zmniejszyliśmy otwór drzwiowy bo upatrzyłam sobie drewniane drzwi, których nie robią większych. CAL ma tylko 80' i 90', a ja zachorowałam na solidne dębowe drzwi tej firmy.

Dusiaku, a ja z kolei choruję na drzwi z doświetleniem i pewnie będę powiększać :)...ale zobaczę jeszcze. Chętnie byśmy odwiedzili Waszego Anatola, więc może wyciągnę męża w któryś jesienny weekend jeśli się zgodzisz. Patrzę tylko na ceny, które płacicie fachowcom i nie wiem czy dobrze, ale się zastanawiam ile to będzie kosztować u nas bo wnioskowałam na początku, że okolice Łodzi są tańsze na budowę niż gmina przy krakowska...ale liczę, że będziemy wyjątkiem :)

Powodzenia z hydraulikiem!

Kolejne plusy to większa liczba szafek = więcej miejsca do przechowywania i większa powierzchnia blatu roboczego :-)[/quote

W koncu znalazlam Twojego bloga - super. To ja sasiadka z naprzeciwka:bye:

Bardzo podoba mi sie pomysl z ta wyspa w kuchni - nigdy o tym nie wspominalas - moze jednak wyspa?:-)

A my mamy schody, dzisiaj weszla wreszcie na gore bezpiecznie po prawdziwych schodach:)

Bede tu zagladac i sledzic bloga. Pozdrowionka

Dusiaku, a ja z kolei choruję na drzwi z doświetleniem i pewnie będę powiększać :)...ale zobaczę jeszcze. Chętnie byśmy odwiedzili Waszego Anatola, więc może wyciągnę męża w któryś jesienny weekend jeśli się zgodzisz. Patrzę tylko na ceny, które płacicie fachowcom i nie wiem czy dobrze, ale się zastanawiam ile to będzie kosztować u nas bo wnioskowałam na początku, że okolice Łodzi są tańsze na budowę niż gmina przy krakowska...ale liczę, że będziemy wyjątkiem :)

Powodzenia z hydraulikiem!

Miętówka- ja już sama nie wiem, czy istnieją jakieś zdecydowane różnice w kosztach w zależności od lokalizacji inwestycji. Wiele osób mi powiedziało, że mój hydraulik jest drogi, ale znalazły się także osoby, które twierdzą, że to normalne ceny.

Tak, czy siak - hydraulik dostał zadanie- ma sprawdzić, co, gdzie można zmienić, przyciąć, żeby bez straty na jakości instalacji zmniejszyć koszty (oczywiście koszty robocizny też). Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale już prawie pewne jest, że wylewki nam się przesuną :bash:

W koncu znalazlam Twojego bloga - super. To ja sasiadka z naprzeciwka:bye:

Bardzo podoba mi sie pomysl z ta wyspa w kuchni - nigdy o tym nie wspominalas - moze jednak wyspa?:-)

A my mamy schody, dzisiaj weszla wreszcie na gore bezpiecznie po prawdziwych schodach:)

Bede tu zagladac i sledzic bloga. Pozdrowionka

Bello Kochana- witam Cię gorąco i zapraszam do komentowania moich poczynań :welcome: Co, jak co - ale z Twoich rad i poleceń korzystam chyba najczęściej, więc wpisuj mi się tu jak najwięcej :yes:

Wyspa jeszcze nie przesądzona, ale widzę, że podoba Ci się ten pomysł :)

Fajnie, że macie już schody (bardzo ładne, kolor i układ), już tylko mały kroczek i przeprowadzka :wiggle:

A czemu kominkiem się sąsiadka nie pochwaliła? Wygląda, jakby do soboty miał być już skończony :-) Będę mogła obejrzeć na żywo?

Edytowane przez dusiaka

[

Bello Kochana- witam Cię gorąco i zapraszam do komentowania moich poczynań :welcome: Co, jak co - ale z Twoich rad i poleceń korzystam chyba najczęściej, więc wpisuj mi się tu jak najwięcej :yes:

Wyspa jeszcze nie przesądzona, ale widzę, że podoba Ci się ten pomysł :)

Fajnie, że macie już schody (bardzo ładne, kolor i układ), już tylko mały kroczek i przeprowadzka :wiggle:

A czemu kominkiem się sąsiadka nie pochwaliła? Wygląda, jakby do soboty miał być już skończony :-) Będę mogła obejrzeć na żywo?

A no widzisz jeszcze kominek sie robi. Jutro bedzie skonczony, wiec w sobote zapraszamy na kawe i spacer po schodach :-)

Nie chcę Cię załamywać, ale w tej wycenie hydraulika nie ma wprowadzenia gazu do domu i doprowadzenia go do kotłowni. Nam to tez nie wliczył w kosztorys a potem doliczył.

Tak, wiem- już mu o tym kilka dni temu mówiłam. Zapomniał, że umawialismy sie także na gaz. Oczywiście do tej pory nie powiedział ile to będzie kosztowało :mad:

Sprawa przybrała niespodziewany obrót- hydraulik się wycofał. Nawet nie zamierzał nas o tym poinformować :mad:

Kiedy małż do niego zadzwonił, żeby się z nim rozmówić i ustalić, czy przedstawi nam rzetelny kosztorys i urealni koszty robocizny ten oznajmił, że rezygnuje.

Można by pomyśleć, że my tacy niedobrzy inwestorzy, skrzywdzić go chcieliśmy, a może oszukać :eek:

Jeszcze tylko dodał, że podjedzie któregoś dnia, żeby się rozliczyć z dotychczasowej pracy. Nie bardzo wiemy, czego mamy się spodziewać. Na początku pracy daliśmy mu 2,5 tys zaliczki.

Trudno, wcześniej tylko rozważaliśmy taką opcję, teraz nie mamy wyjścia- szukamy innego hydraulika, a wylewki już na 100% będziemy musieli przełożyć- to chyba najgorsza wiadomość dzisiejszego dnia :(

olinek - fajnie, że tutaj zaglądasz :-) Co słychać?

http://img545.imageshack.us/img545/4706/klip.jpg

http://img593.imageshack.us/img593/5731/klip2x.jpg

Według projektu kuchnia miała 9 m, ale my "otworzyliśmy" spiżarkę (tu będzie wysoka zabudowa), więc jest trochę więcej, ponad 10m., a saloon ma 24 m.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło...

U nas jeszcze "po drodze", czyli między kuchnią a salonem będzie stół- dokładnie na wysokości okna na bocznej ścianie. Mniej-więcej tak:

http://img823.imageshack.us/img823/7513/nowyobrazmapybitowejm.png

Podoba mi się plan zagospodarowania salonu oraz kuchni.

Dom w oczach rośnie, pięknie, wspaniale popatrzeć. Tylko pozazdrościć ;-)