dusiaka 11.08.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Zacznę od tego, że wczoraj po pracy spotkaliśmy się z "nowym" hydraulikiem. Człowiek polecony (przez koleżankę z pracy). Cenowo - zupełnie inaczej z nami rozmawiał, niż nasz poprzedni ("będzie Pani zadowolona"). Za każdy punkt wody liczy 100 zł, za grzejnik 140 zł, za podłogówkę 30zł/m. Piec możemy kupić takiej firmy, jaka nam pasuje (pewnie skorzystamy z promocji). On nam tylko powiedział jakiej mocy i jaki duży zasobnik. Poleca znane marki, żeby z serwisem nie było problemów (poprzedni: "tylko Buderus"). Jeśli chodzi o materiały - możemy kupić sami albo on wszystko weźmie na fakturę na nas (z Vatem na 8%). I ten drugi wariant mi pasuje:yes: Najpierw zamówi wszystko na tzw "WZ", potem jak coś mu zostanie odda do hurtowni i na to, co wykorzystał weźmie fakturę. Będę miała czarno-na białym, ile mnie poszczególne materiały kosztowały. Wydaje mi się, że to uczciwe warunki - bo za robociznę mogę sobie policzyć- wyjdzie koło 5 - 6 tys..., za materiały zapłacę sama. I o dziwo słowem nie wspomniał, że pod podłogówkę trzeba kupić ten drogi styropian z folią- będzie więc "moja" wersja, na którą poprzednik nie chciał przystać, czyli zwykły styropian podłogowy plus folia alu (w sumie ok. 800-900 pln taniej). Pan ma zacząć prace w przyszłym tygodniu - od wtorku. Powiedział, że chciałby do soboty skończyć, czyli wylewki przesuniemy o niecały tydzień Podoba mi się plan zagospodarowania salonu oraz kuchni. Dom w oczach rośnie, pięknie, wspaniale popatrzeć. Tylko pozazdrościć Nie ma czego zazdrościć - niedługo i Wy będziecie już mieli swojego Anatola No i dobrze się stało - hydraulik z wozu, babie-inwestorce lżej Ciekawe tylko, na ile wyliczy swoją dotychczasową pracę, skoro takie stawki ma... bury_kocurku - oczywiście napiszę jak to się skończyło. Póki co - mnie nie spieszy się, żeby się z nim spotykać, a on - chyba też zapracowany i czasu nie ma...albo odwagi. Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linds 11.08.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Dusiaka witam! Tak podczytywałam sobie długo aż wreszcie się zalogowałam:) Piękny domek:) Super że szybko znaleźliście uczciwego hydraulika. Lubię ludzi co tak jasno sprawę stawiają. Pytanko mam o program Sweet Home 3D - skąd ściągałaś meble? Tak pojedynczo czy gdzieś pakietami? Ostatnio się nim zaczęłam trochę bawić i troszkę mnie ogranicza wybór szafek kuchennych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 11.08.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Dusiaku, cieszę się strasznie z tego Waszego nowego hydraulika, jego zdrowe podejście napawa optymizmem co do budowlanych speców Nauczyło mnie życie, że jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę, a ten nowy stawia sprawę jasno i oby wszystko się szybko dobrze skończyło udanymi instalacjami i wylewkami...no i wtedy będziesz musiała zrobić nowe zdjęcia dla stęsknionej Anatola, na razie tylko planującej...czyli dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 11.08.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) no i wtedy będziesz musiała zrobić nowe zdjęcia dla stęsknionej Anatola, na razie tylko planującej...czyli dla mnie i dla mnie Dusia, tak czytam o tych Twoich róznych perypetiach i nie wyobrażam sobie siebie w takiej sytauacji. Mężą będę wysyłać na pertraktacje Dla mnie te wszystkie Wasze rozważania to czarna magia (dlatego nie oodzywam się), ale czytam regularnie wszystkie wpisy. Sięgne do Twoich rozterek, gdy przyjdzie pora. Oby w ogóle przyszła... Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez olinek okrąglinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 11.08.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No to bum - jakby mnie ktoś w głowę czymś huknął. Dostałam wycenę hydraulika - uwaga......... łącznie robocizna z materiałem 35 250 pln Mówił, ze jest tani Wygląda to tak: materiały z Vat 8%/ koszt robocizny inst wodno kanaliz 2800/ 3500 grzejniki +osprzet 6200/ 300 podlogowka+ rura 5200/ 1950 + rodzielacz piec+ bojler+ komin 10200/ 1800 osprzet inst CO do grzejnikow 1900/ 1000 wprowadzenie wody 50/ 300 do domu razem 26400 + 8850 Chyba się odstrzelę- przecież o takiej kwocie, to nawet w najgorszych snach nie pomyślałam:confused: To się nie mieści w granicach "lekka przesada", to jest....sama nie wiem co to w ogóle jest witam, zadko jestem na waszym forum bo buduje inny domek, ale czasami tu zagladam. Ta wycena to normalka wcale nie duzo. Znajomy mo wyliczyl sobie ze zbuduje dom za 150 tys ,(powiedzialam mu ze jak sobie sam wybuduje to moze i tak) , budowa to worek bez dna wg mnie 300tys trzeba wpakowac to takie minimum.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 11.08.2012 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Witaj linds Ja tak się cieszę, że boję się na głos o tym mówić. Oby tym razem wszystko poszło jak trzeba. Napisz coś o sobie- budujesz domek, planujesz budowę, a może już mieszkasz? Nie ściągałam innych mebli, niż te, które są w programie. Natomiast w wielu przypadkach musiałam im "ręcznie" zmieniać wymiary. No i z kolorami - chyba nie mam wystarczająco cierpliwości, żeby je ładnie dopasować Miętówko, olinku - macie to jak w banku, zdjęcia na pewno będą, oby tylko było co pokazać. Oczywiście zapraszam także w realu Olinku - proszę mi tu bez takich smutasów Oczywiście, że rozterki i Ciebie czekają (oby jak najmniej). Chyba nie ma budowy, żeby wszystko poszło jak po maśle. Aguś - witam serdecznie Ja wcale nie twierdzę, że wydamy mniej niż 300 tys. Nie wybieramy najtańszych rozwiązań (okna, drzwi zewnętrzne, brama, dachówka, etc), ani też nie szukamy najtańszych fachowców. Możliwe, że koszty instalacji hydraulicznej będą wyższe, niż to sobie oszacowałam, ale nie rozumiem, dlaczego poprzedni hydraulik tak skrzętnie trzymał je w tajemnicy. Gdyby nie miał zamiaru zarobić na materiałach podałby nam rzeczywiste koszty ich zakupu. Moim subiektywnym zdaniem był jednak drogi (mam na myśli koszt robocizny. Co do materiału nie mam zdania, gdyż tych cen, poza łączną wyceną, nie było dane mi poznać). Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linds 12.08.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Duś jestem z naszego forum mamusiowego, tylko nick nieco skróciłam;) Śledzę Twoją budowę od samego początku i trzymam kciuki... Nie buduję domku ani nie mam póki co w planach (co najwyżej w marzeniach ale nie ma szans na realizację ze względu na finanse). Mieszkam sobie w 30toletnim domku i tak sobie planuję kiedyś remont kuchni, reszty mieszkania... Co do SH3D to u mnie są chyba tylko 2 rodzaje szafek w kuchni - szare i czerwone... Nie ma narożnych czy wysokiej zabudowy:( Ale fakt można ręcznie zmieniać rozmiar i kolor wtedy da się coś zrobić... No i wydaje mi się dość prosty - bez problemu zrobiłam rys całego mieszkania... A jak zrobić podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 12.08.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 linds- przyszło mi do głowy, że to możesz być Ty, ale nie miałam pewności. Dawno nic nie napisałam na naszym wątku - chyba już wszystkie o mnie zapomniały :(A może któregoś dnia spróbuję się wbić na chwilę. Ogromnie się cieszę, że do mnie zaglądasz Nie wiem, czy nie łatwiej Ci będzie zrobić sobie projekt kuchni w programie Ikei - tam tez ilość mebli jest ograniczona, ale jednak wybór większy, niż Sweethome 3D. Mnie w tym programie nie udało się zrobić różnych podłóg dla różnych pomieszczeń, choć ściągnęłam sobie całą bibliotekę tekstur... Nie umiem zaznaczyć, że dana podłoga ma być taka tylko w wybranym pomieszczeniu Jedną podłogę zrobisz klikając prawym przyciskiem myszy na obrazku 3D i wybierając "modyfikuj" - "tekstura ziemi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 13.08.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Oczywiście zapraszam także w realu Nie mówię, że nie skorzystam . Tylko niech sie wyjaśni, co z działką... Wtedy całkiem możliwe, że skorzystam z zaproszenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izkas85 13.08.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, kto się buduje w Woj. Łódzkim oprócz Dusiaka ? proszę o informację.. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Marta my budujemy w woj. Łódzkim, w okolicach Kleszczowa:) Dusiaka nie było mnie kilka dni i nie odpisałam Ci odnośnie drzwi na taras. My mieliśmy mieć szerokość taką jak wasza 240 cm, ale murarz nam zrobił mniejsze 180, mieliśmy kuc i robić szersze ale chyba zrezygnujemy. Kurde drogo wam ten hydraulik wycenił. My elektryke mamy skonczoną, teraz czekamy na tynkarzy.Okna będziemy zakładać na wiosne, nie mamy jeszcze wybranych. Edytowane 13 Sierpnia 2012 przez izkas85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 13.08.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 my budujemy w woj. Łódzkim:) też Anatola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linds 13.08.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 linds- przyszło mi do głowy, że to możesz być Ty, ale nie miałam pewności. Dawno nic nie napisałam na naszym wątku - chyba już wszystkie o mnie zapomniały :(A może któregoś dnia spróbuję się wbić na chwilę. Ogromnie się cieszę, że do mnie zaglądasz Nie wiem, czy nie łatwiej Ci będzie zrobić sobie projekt kuchni w programie Ikei - tam tez ilość mebli jest ograniczona, ale jednak wybór większy, niż Sweethome 3D. Mnie w tym programie nie udało się zrobić różnych podłóg dla różnych pomieszczeń, choć ściągnęłam sobie całą bibliotekę tekstur... Nie umiem zaznaczyć, że dana podłoga ma być taka tylko w wybranym pomieszczeniu Jedną podłogę zrobisz klikając prawym przyciskiem myszy na obrazku 3D i wybierając "modyfikuj" - "tekstura ziemi". Chyba jednak ktoś jeszcze oprócz mnie z naszego wątku czyta bo dziś pytały o Ciebie:) Wszystkie pamiętają pewnie i trzymają kciuki... Dzięki za wskazówki, rzeczywiście udało się zrobić podłogę. Co do planowania to się bawię, koleżance zwizualizowałam co mi naszkicowała i pewnie zanim wymyślę co u siebie zrobić to opanuję do perfekcji. Ikeowski program mi jakoś nie leży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izkas85 13.08.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 też Anatola? nie , budujemy inny:) myslałam że pytasz ogólnie:) Dusiaczku pamiętamy Cie, wpadaj czasami do nas na wątek i pokaż Ole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 13.08.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witaj Aniu. Dzięki za fotki Waszego dachu z dachówką Nibra F7. Oglądałem też dziennik a szczególnie dach. Żona jest zachwycona dachówkami, podobają się. My mamy duże połacie (np 8x8m, 7x6m)więc będą się pięknie prezentować, nawet na lukarnach które też swą wielkość mają. Mogłabyś na PW podesłać ceny jakie dostałaś w ofercie na dachówki skrajne, podstawowe, gąsiory itp i przy jakim kursie euro (lub na jaki dzień wyceniane)? Mój przyszły dostawca przelicza dachówki z kursu euro bo jak wiadomo są ściagane z Niemiec. Bardzo proszę o odp i z góry dziękuję ps. z domkiem idziecie szybko - nam czas powoli leci haha, mamy na razie gdzie mieszkać Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 13.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Izkas85 Proszę jeśli możesz napisz cenę tego okna balkonowego o szerokości 180 cm. Zastanawiam się nad zmianą okna zwykłego w ścianie szczytowej Anatola między salonem a kuchnią na takie właśnie i ciekawi mnie ile taka atrakcja kosztuje. Od tej strony domu mamy południowy zachód i jedno okno 150*150 wydaje mi się mało. A może Ty Dusiaczku się orientujesz? Przynajmniej mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 13.08.2012 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 My elektryke mamy skonczoną, teraz czekamy na tynkarzy.Okna będziemy zakładać na wiosne, nie mamy jeszcze wybranych. Izkas- to zrobiliście z oknem odwrotny manewr niż my. Mnie się spodobała suwanka u sąsiadów. Marysiu, dziękuję za inspirację Chyba jednak ktoś jeszcze oprócz mnie z naszego wątku czyta bo dziś pytały o Ciebie:) Wszystkie pamiętają pewnie i trzymają kciuki... Dzięki za wskazówki, rzeczywiście udało się zrobić podłogę. Co do planowania to się bawię, koleżance zwizualizowałam co mi naszkicowała i pewnie zanim wymyślę co u siebie zrobić to opanuję do perfekcji. Ikeowski program mi jakoś nie leży... linds- Sweet Home 3D ma ciekawą opcję wirtualnego spaceru. Dla mnie bomba Na działce jeszcze trawka sobie rosła, a my z rodzinka chodziliśmy po domku i wybieraliśmy kto zajmuje który pokój Dusiaczku pamiętamy Cie, wpadaj czasami do nas na wątek i pokaż Ole:) Proszę bardzo, wpadłam, rozpisałam się na pół strony. Teraz postaram się zaglądać częściej. Przecież nie można żyć tylko i wyłącznie kotłami gazowymi, wylewkami i wełnami Witaj Aniu. Dzięki za fotki Waszego dachu z dachówką Nibra F7. Oglądałem też dziennik a szczególnie dach. Żona jest zachwycona dachówkami, podobają się. My mamy duże połacie (np 8x8m, 7x6m)więc będą się pięknie prezentować, nawet na lukarnach które też swą wielkość mają. Mogłabyś na PW podesłać ceny jakie dostałaś w ofercie na dachówki skrajne, podstawowe, gąsiory itp i przy jakim kursie euro (lub na jaki dzień wyceniane)? Mój przyszły dostawca przelicza dachówki z kursu euro bo jak wiadomo są ściagane z Niemiec. Bardzo proszę o odp i z góry dziękuję ps. z domkiem idziecie szybko - nam czas powoli leci haha, mamy na razie gdzie mieszkać Radek rkowal - cieszę się, że dachówka się Wam podoba. Postaram się jeszcze dziś odnaleźć elektroniczne wyceny materiałów na dach. Prześlę na priv. Izkas85 Proszę jeśli możesz napisz cenę tego okna balkonowego o szerokości 180 cm. Zastanawiam się nad zmianą okna zwykłego w ścianie szczytowej Anatola między salonem a kuchnią na takie właśnie i ciekawi mnie ile taka atrakcja kosztuje. Od tej strony domu mamy południowy zachód i jedno okno 150*150 wydaje mi się mało. A może Ty Dusiaczku się orientujesz? Przynajmniej mniej więcej. miętówka- a i owszem, że się orientuję. Pierwsze wyceny robiłam właśnie na ten wymiar, szer. 180 cm, dwuskrzydłowe. Już podaję przykładowe, wszystkie 3 szybowe i 6 komorowe: KMM okno, 6 komorowe, profile KBE, dwukolorowe, z ruchomym słupkiem 2 108 pln MS okna, profil Brugmann, 2 554 pln ABM Jędraszek, Veka Alphaline, 2 000pln Debastor, Schuco, CT Cava 70, 1 924 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izkas85 14.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Miętowka- Dusiaczek już Ci napisała, nam wycenili podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izkas85 14.08.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Dusiaczku wiesz jaka zła byłam na mojego tż za te drzwi tarasowe. Im się pomyliło i zrobili takie małe, w projekcie mamy własnie 240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 14.08.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 O kurcze Dusia trafiliście tak z tym hydraulikiem jak my z elektrykiem. Pewnie myślał, że Was naciągnie z materiałami a jak powiedzieliście, że kupicie sami uznał, że mu się nie opłaca taka robota. U mnie była gorsza sytuacja bo elektryk na koniec chciał skasowac jeszcze raz tyle co powiedział na początku. I też nie mieliśmy podpisanej umowy. Myślę, że to dobrze, że się wycofał wcześniej niż próbowałby Was orżnąć na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 14.08.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 izkas - ale może macie wystarczająco światła w salonie i te 180 cm wyjścia na taras wystarczy.tutli_putli - witaj po wakacjach. Niestety człowiek uczy się na własnych błędach. Obyśmy kolejnych takich już nie popełniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts