dusiaka 22.08.2012 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 W pokojach i pom. gospodarczym są 3 warstwy styropianu po 5 cm każda, z lambdą 0,38. W drugiej warstwie są rurki. Tam, gdzie jest podłogówka, czyli cała reszta- kuchnia z salonem, korytarz, wiatrołap, obydwie łazienki -tutaj też trzy warstwy: pierwsza 5 cm, druga 5 cm, trzecia 3cm. Na podłogówce będzie grubsza wylewka. Kładliśmy sami - kilka dni. Najpierw wszędzie pierwszą warstwę, potem wszedł hydraulik i rozkładał rurki od wody, potem my znowu druga i trzecią warstwę. Wylewkarze rozłożą tylko w sypialniach przygotowaną folię budowlaną. Z tego, co się orientuję wylewkarze też mogą kłaść ostatnią warstwę styro i chyba wcale drogo sobie za to nie liczą, coś koło 2 zł/m2. My woleliśmy sami bo chcieliśmy mieć pewność, że nie położą byle jak. Przerwy między płytami styropianu pewnie by zapiankowali albo nie, a my układaliśmy tak, żeby nie było żadnych mostków termicznych i na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.08.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Dusia a jaką folię (jaka grubość) kładliście na chudziaka pod styropian? Ile cm wywinęliście na ściany? Mnie w następnym tygodniu czeka samodzielne układanie i po przeczytaniu iluś tam postów na ten temat mam mętlik w głowie. U mnie gorzej bo cieniej (mamy już docieplenie pod chudziakiem z poliuretanu) i wszelkie rurki będą w pierwszej warstwie 5cm, na to pójdzie warstwa styro grubości 3cm, siatka zbrojeniowa i do niej będą przyczepione kable grzejne. Jeszcze nie wiem tylko czy pod to zbrojenie dawać na ostatnią warstwę styro też folię? Z kablami jest niestety trochę inaczej niż z rurkami i nigdzie doczytać nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.08.2012 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Dusia a jaką folię (jaka grubość) kładliście na chudziaka pod styropian? Ile cm wywinęliście na ściany? Mnie w następnym tygodniu czeka samodzielne układanie i po przeczytaniu iluś tam postów na ten temat mam mętlik w głowie. U mnie gorzej bo cieniej (mamy już docieplenie pod chudziakiem z poliuretanu) i wszelkie rurki będą w pierwszej warstwie 5cm, na to pójdzie warstwa styro grubości 3cm, siatka zbrojeniowa i do niej będą przyczepione kable grzejne. Jeszcze nie wiem tylko czy pod to zbrojenie dawać na ostatnią warstwę styro też folię? Z kablami jest niestety trochę inaczej niż z rurkami i nigdzie doczytać nie mogę. tutli_putli - pod styro położyliśmy folię 2 razy po 0,2mm, na ściany wywinęliśmy tyle, co grubość styropianu, nie więcej. Ta wierzchnia warstwa folii jest wywinięta ok. 20 cm, żeby spokojnie zmieścić wylewki. Tam gdzie mamy podłogówkę, ostatnia warstwa styropianu jest przykryta folią kratkowaną, na niej leżą rurki od ogrzewania podłogowego. Chyba najlepiej zapytać kier-buda albo samych wylewkarzy i pewnie są różne "szkoły", jak wszędzie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 23.08.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dziś będzie krótko, ale obrazki mówią same za siebie. Mamy wylewki http://img16.imageshack.us/img16/2689/dsc0113zmienrozmiary.jpg http://img19.imageshack.us/img19/2640/dsc0119zmienrozmiary.jpg http://img515.imageshack.us/img515/8272/dsc0109zmienrozmiary.jpg http://img707.imageshack.us/img707/6076/dsc0110zmienrozmiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 23.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Jeszcze parę tygodni dosychania i zaczniecie szaleć z wykończeniówką - dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 24.08.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Dusiu, Powinnam sobie zrobić odpoczynek od internetu, bo jesteśmy z rodzinką na urlopie, ale nie mogę się powstrzymać i podglądam nadal Wasze postępy. Już pracuję nad mężem by mnie do Was w końcu zabrał Zbliżacie się powoli do stanu deweloperskiego. Może dasz radę podsumować kosztowo kolejny etap? U nas okazało się, że jeszcze jedni sąsiedzi chcą się dołączyć, a co za tym idzie dołożyć do kosztów wspólnej drogi, co nas bardzo ucieszyło Gratulacje ze styropianem....też mamy ochotę dużo zrobić sami...choćby dla poczucia radości czynnego budowania, a nie tylko nadzorowania. Po powrocie z wypoczynku umówieni jesteśmy ze znajomym architektem. Jestem ciekawa czy podziela mój zachwyt nad Anatolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 24.08.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 ale te wylewki gładkie na tych fotkach! super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.08.2012 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Wczoraj po pracy pojechaliśmy podlać wylewki i powiem Wam, że coraz fajniej się robi. I tak ciężko uwierzyć, że to wszystko stało się zaledwie w ciągu 4 i pół miesiąca! Myślę, że jesteśmy na półmetku - jeszcze raz tyle i będziemy mieszkać w naszym domku Wracając do meritum, podlaliśmy wylewki w całym domu, tak porządnie, a następnie przykryliśmy je folią. Wylewki na prawdę dużo tej wody wciągają. Zanim skończyliśmy podlewanie wszystkich pokoi w salonie już było prawie sucho... Więc przed wyjściem jeszcze raz wszystko porządnie zlaliśmy wodą. http://img812.imageshack.us/img812/7320/dsc0093zmienrozmiary.jpg http://img32.imageshack.us/img32/742/dsc0094zmienrozmiary.jpg http://img692.imageshack.us/img692/9058/dsc0119zmienrozmiaryil.jpg http://img211.imageshack.us/img211/165/dsc0124zmienrozmiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.08.2012 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie ma czasu na nic-nie robienie: Kolejny etap to sufity. Musimy najpierw ocieplić strop, czyli kupić wełnę. Czy może ktoś polecić jakąś konkretną markę, rodzaj, lambdę, może też sprzedawcę Z góry dziękuję W tak zwanym międzyczasie: - Pan z gazowni zrobi nam przyłącze do działki oraz do domu i w domu, - elektryk skończy swoją pracę, - w piątek 31 sierpnia mamy umówiony montaż bramy garażowej i drzwi wejściowych - tego najbardziej doczekać się nie mogę. Te drzwi.... moje wypatrzone - oby ładnie grały z oknami Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.08.2012 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Dusiu, Powinnam sobie zrobić odpoczynek od internetu, bo jesteśmy z rodzinką na urlopie, ale nie mogę się powstrzymać i podglądam nadal Wasze postępy. Już pracuję nad mężem by mnie do Was w końcu zabrał Zbliżacie się powoli do stanu deweloperskiego. Może dasz radę podsumować kosztowo kolejny etap? U nas okazało się, że jeszcze jedni sąsiedzi chcą się dołączyć, a co za tym idzie dołożyć do kosztów wspólnej drogi, co nas bardzo ucieszyło Gratulacje ze styropianem....też mamy ochotę dużo zrobić sami...choćby dla poczucia radości czynnego budowania, a nie tylko nadzorowania. Po powrocie z wypoczynku umówieni jesteśmy ze znajomym architektem. Jestem ciekawa czy podziela mój zachwyt nad Anatolem. Miętówka- no ładnie, zamiast z dziećmi wypoczywać (bo kto wie, czy za rok będzie czas na wypoczynek...), to Ty w necie buszujesz Oczywiście cieszę się, że to na moim wątku gościsz Pracuj nad mężem, pracuj. Byłoby fajnie, gdybyście zdążyli do nas podjechać jeszcze zanim zrobi się jesień. Widzę, że trafiliście na przyzwoitych sąsiadów. Trzymam kciuki, żeby teraz sprawy ruszyły z kopyta. Specjalnie dla Ciebie krótkie podsumowanie: 9 marca 2012 - wydane PnB 10 kwietnia - zdjęcie humusu 11 kwietnia- tyczenie domu 18 kwietnia - zalane fundamenty 4 maja- budują się ściany parteru 23 maja - więźba 4 czerwca- folia na dachu 8 czerwca - ukończony dach 25 czerwca - montaż okien 24-30 lipca-tynki 23 sierpnia - wylewki W sumie 4 i pół miesiąca do obecnego stanu Podsumowanie kosztów (bez kosztów zakupu działki i przyłączy): Roboty ziemne 4 900 fundamentowy 37 100 ściany nośne parter 43 500 kominy 9 500 strop 7 700 ściany poddasza 6 400 więźba dachowa: drewno plus robocizna 14 900 dachówka, orynnowanie, łaty, kontrłaty, folia 21 000 pokrycie dachu - robocizna 10 000 ---------------------------------------- RAZEM SSO wyniósł 155 000 Stolarka zewnętrzna: okna 11 500, brama i drzwi 8 050 19 550 Strych, płyty OSB 3 600 Instalacje wewnętrzne: Elektryk 4600 materiał, robocizna? (ok. 5 tys?) 9 600 Instalacja TV, Internet 200 Hydraulik 13 800 Piec, zasobnik i osprzęt 7 300 Instalacja gazowa (do zrobienia) 5 500 Styropian i folia pod wylewki 3 500 Wylewki 4 650 Tynki 11 000 W sumie 78 700 RAZEM koszt : 233 700 Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 25.08.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Podsumowanie kosztów (bez kosztów zakupu działki i przyłączy): Roboty ziemne 4 900 fundamentowy 37 100 ściany nośne parter 43 500 kominy 9 500 strop 7 700 ściany poddasza 6 400 więźba dachowa: drewno plus robocizna 14 900 dachówka, orynnowanie, łaty, kontrłaty, folia 21 000 pokrycie dachu - robocizna 10 000 ---------------------------------------- RAZEM SSO wyniósł 155 000 Stolarka zewnętrzna: okna 11 500, brama i drzwi 8 050 19 550 Strych, płyty OSB 3 600 Instalacje wewnętrzne: Elektryk 4600 materiał, robocizna? (ok. 5 tys?) 9 600 Instalacja TV, Internet 200 Hydraulik 13 800 Piec, zasobnik i osprzęt 7 300 Instalacja gazowa (do zrobienia) 5 500 Styropian i folia pod wylewki 3 500 Wylewki 4 650 Tynki 11 000 W sumie 78 700 RAZEM koszt : 233 700 dusiaka, a co z instalacją alarmową, nie planujecie? Zastanawiam się też nad kosztami elektryka, wydaje się strasznie dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.08.2012 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) dusiaka, a co z instalacją alarmową, nie planujecie? Zastanawiam się też nad kosztami elektryka, wydaje się strasznie dużo... Inwestor - instalacja alarmowa jeszcze nie skończona, Małż rozprowadził kabelki - kosztowały niecałe 100pln. Do kupienia mamy jeszcze centralkę, skrzynki, zasilacz i czujki. W naszej okolicy usługę świadczą dwie firmy Solid i Konsalnet. Auto pierwszej z tych firm widujemy na początku naszej wsi, drugich nie widziałam, twierdzą, że zapewniają przyjazd w nocy do 5 minut, w dzień 15. Elektryk dostał 4 200 za materiał, za robociznę jeszcze się nie rozliczyliśmy, dlatego napisałam "?". Miętówka prosiła o podsumowanie dotychczasowego etapu, a jakby nie było instalacje rozłożył. W tygodniu przyjdzie spiąć skrzynkę bezpieczników. A jak idą Wasze prace - na jakim jesteście etapie? Wysłałam Ci skany na priv. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marienka 26.08.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Dusia lubie zagladac do twojego dziennika bo jestesmy na podobnym etapie (u nas w czwartek wylewka:yes:) no i super u was wszystko sprawnie i plynnie idzie. No 4,5 m-ca to naprawde niezły wyczyn:) A jesli chodzi o elektryke to moim zdaniem to jest wacale nie za duzo (zalezy tez kto ile punktów sobie zarzyczył) mu ze dwa lata temu koło 8000 zł zapłacilismy a teraz wiekszosc poprawiamy bo przez ten czas sie nam koncepcja wnetrza zmieniała i znow trzeba bedzie 3-4 tys dołożyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 27.08.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Jeszcze z urlopu, więc w telegraficznym skrócie. Dusiaczku dziękuję! W sumie nieźle to wygląda cenowo. Szybcy jesteście niesamowicie. Mąż przekonany Będę pisać wrześniową porą na priv. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 27.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Inwestor - instalacja alarmowa jeszcze nie skończona, Małż rozprowadził kabelki - kosztowały niecałe 100pln. Do kupienia mamy jeszcze centralkę, skrzynki, zasilacz i czujki. W naszej okolicy usługę świadczą dwie firmy Solid i Konsalnet. Auto pierwszej z tych firm widujemy na początku naszej wsi, drugich nie widziałam, twierdzą, że zapewniają przyjazd w nocy do 5 minut, w dzień 15. Elektryk dostał 4 200 za materiał, za robociznę jeszcze się nie rozliczyliśmy, dlatego napisałam "?". Miętówka prosiła o podsumowanie dotychczasowego etapu, a jakby nie było instalacje rozłożył. W tygodniu przyjdzie spiąć skrzynkę bezpieczników. A jak idą Wasze prace - na jakim jesteście etapie? Wysłałam Ci skany na priv. dusiaka, bardzo Ci dziękuję za skany, nawet nie wiesz jak bardzo się przydały! Co do elektryka, może nie jestem zorientowany w temacie kosztów, bo to akurat bedę robił sam. U nas dziś wjechały okna i barama. I od razu podzielę się swoimi spostrzeżeniami: 1. Okna 150cm podzielone na dwa skrzydła robą sie strasznie małe!! Słupki zabrały ok 44 cm. Radzę wszystkim którzy jeszcze się zastanawiają zrobić kalkulację ile szkła im zostanie w takim oknie. 2. Z drugiej strony, okna z trzema szybami są strasznie ciężkie! Mając jedno skrzydło 150cm trzeba się chyba z tym liczyć. 3. Brama standardowe wysokości 200cm ma prowadnice na podobnej wyskości więc osoby wysokie musza mieć się na baczności. Dodatkowo u nas garaż jest niżej więc stojąc w przejsciu ta prowadnica jest prawie na wysokosci głowy... . Na szczęście kończy sie wystarczająco wcześnie aby nie trafić w przechodnia Poza tym wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 30.08.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 marienka- podglądałam w dzienniku, śliczne rureczki Oj, chyba jesteście kawał przed nami - macie elewację z ociepleniem domu, ogrodzenie, szambo. Oj, kiedy u nas tak będzie... Miętówka- wrzesień tuż Zapraszamy:yes: Inwestor- cieszę się, że mogłam pomóc. Może podeślesz jakieś zdjęcia na priv? Nie bądź taki, pochwal się. Jestem ciekawa jakiego koloru są okna, jaka brama, no i cały domek. Ja się cieszę z dużych okien (jednoskrzydłowych). Prawda, że cięższe, niż te w bloku bo tu mam dwie szyby, ale ja je rzadko otwieram rozwiernie (chyba, że do mycia, no i czasem coś synowi zrzucam na podwórko). Zazwyczaj są uchylone, a to obciąża ramę równomiernie (I hope so ). Mnie się wydaje, że bramę mamy zamówioną niestandardową, wyższą niż na 200cm. Jutro o tej porze napiszę, jak to wyszło u nas. Dla mnie i tak główny punkt dnia to montaż drzwi - oj, jak ja nie mogę się ich doczekać. Mam nadzieję, że to długie oczekiwanie zostanie zrekompensowane ich jakością, solidnością i wyglądem. Z pozostałych spraw około-budowlanych: - elektryk skończył, uff, i nie policzył tych 5 tys za robociznę, jupi Jutro policzymy się dokładnie, ale wyjdzie max. 4 tys. - wysłałam zapytanie do kilku firm budowlanych w sprawie zakupu materiałów do izolacji stropu i sufitów podwieszanych, które to prace planujemy wykonać własnymi ręcyma. Mam już odpowiedzi, niestety wszyscy sobie liczą bardzo podobnie. I jak tu wybrać? Jedna z firm odpada bo nie ma wełny Isover, tylko proponuje mi inną, a ja się uparłam, że będzie Isover Super Mata 15 cm, lambda 0,33, a druga warstwa Isover Uni Mata 15 cm, lambda 0,39. Kolejna firma przekonuje mnie, że ma świeżo zamówioną wełnę, a nie taką, która leży sobie na magazynie od miesięcy - oni też mogliby przywieźć nam wszystko w sobotę. Może jeszcze zapytam o jakiś rabat? Przecież za kilka tygodni będę zamawiać materiały na ocieplenie i tynkowanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 01.09.2012 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) Mamy w końcu nasz prawdziwie stan zamknięty Koniec z tymczasowymi drzwiami i deskami zamiast bramy garażowej Wczoraj po pracy pojechaliśmy zobaczyć jak to wszystko wygląda na żywo bo przecież kolory drzwi i bramy widzieliśmy tylko na malutkich próbnikach. Było już późne popołudnie, pochmurno, chwilami padało i zdjęcia wyszły takie ponure zapewniam, że na żywo wyglądają zdecydowanie lepiej Brama w kolorze winchester, bez przetłoczeń: http://img803.imageshack.us/img803/3927/1zmienrozmiary.jpg http://img198.imageshack.us/img198/7019/2zmienrozmiary.jpg Drzwi CAL, dębowe, kolor winchester: http://img217.imageshack.us/img217/3396/13409459.jpg http://img715.imageshack.us/img715/5591/4zmienrozmiary.jpg http://img835.imageshack.us/img835/2268/5zmienrozmiary.jpg To jeszcze nie koniec Wczoraj zamówienie-wczoraj transport: przyjechała wełna, profile, płyty i folie- do izolacji stropu i zabudowy sufitów płytami: http://img571.imageshack.us/img571/7434/6zmienrozmiary.jpg Teraz niecierpliwie czekamy na urlop bo jak już wcześniej pisałam tego zadania podejmiemy się sami. Z moich wstępnych wyliczeń wynika, że dzięki temu "oszczędzimy" ok. 4 tys. pln. Drogą nie chodzi, prawda? Można za te pieniądze kupić materiały na budowę tarasu albo kominek albo podbitkę albo wełnę do ocieplenia połaci dachu albo nowy telewizor albo pralkę, lodówkę i zmywarkę albo wyjechać w góry połazić i odreagować trochę albo.... już wolę nie wymyślać bo tyle bym chciała A i jeszcze: - potwierdziłam termin rozpoczęcia ocieplania domku Połowa września. Do 10go września muszę wybrać styropian (chodzi mi po głowie grafitowy - ma lepszą lambdę i można zamiast 15cm białego kupić 12 cm - okna nie będą takie zapadnięte w ociepleniu). - gazownik zrobi nam całe przyłącze: od drogi do domu oraz na działce instalację doziemną i w domku - 7/8 września Edytowane 1 Września 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.09.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Wow, drzwi prezentują się fantastycznie! Brama garażowa też ładna, ale dla mnie one wszystkie są podobne, więc jakiegoś szoku nie przeżyłam Napisz, na jakiej podstawie wybrałaś wełnę Isover i w takiej właśnie konfiguracji - bo ja właśnie powoli zaczynam przerabiać ten temat i jak na razie, głowa mi puchnie A też planujemy 30 cm i też będziemy sami układać. Gratuluję stanu naprawdę zamkniętego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 01.09.2012 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Cześć bury_kocurku - dziękuję Ja też nie zachwycam się bramą. W ogóle uważam, że garaż to taki nie potrzebny dla auta salon, za który płacimy słone pieniądze (żeby to jeszcze je człowiek miał, a nie na kredyt budował...). Ot, zachcianka męża, a ja słabego charakteru chyba jestem... Drzwi to było moje oczko - wypatrzone, długo wyczekiwane i przede wszystkim drewniane. Tak jak producent zaleca, nad drzwiami jest zadaszenie, a same drzwi nie są wystawione na bezpośrednie działanie słońca. Mam nadzieję, że będę z nich zadowolona. Wełnę wybierałam wg parametrów, znaczy lambdy (im niższa, tym lepsza) i nie ukrywam, że sugerowałam się jeszcze opiniami o producencie. Różnie ludzie piszą, że są wełny bardzo zbite i po rozwinięciu z rolki wcale nie mają wymaganej grubości. Albo że jedne mniej, inne bardziej się pylą, itp. W projekcie mamy wełnę 15cm +5 cm, ale jako że nie wiem, kiedy ocieplę poddasze, a nie chcę, żeby mi ciepełko uciekało do góry, postanowiłam położyć dwa razy po 15cm. Lambda 0,39 jest wystarczająca przy tej grubości, ale skoro zrobimy to sami, to trochę kasy w kieszeni zostanie. Kupiliśmy więc dwa rodzaje wełny Isover: 15 cm Uni-Maty 0,039 - tańsza. Ta pójdzie na pierwszą warstwę między drewniane belki, a druga warstwa pod belkami to Super-Mata 15 cm z lambdą 0,033. Małż dziś sam pojechał na budowę i coś już zaczął sobie szykować. Zadzwonił, żeby powiedzieć, że rozwinął pierwszą rolkę tej tańszej wełny i po rozwinięciu ma zdecydowanie ponad 15 cm - chyba sprzedawca mówił prawdę, że jest nowa, nie zbita Przede mną kolejne wyzwanie- teraz muszę poczytać, jaki styropian wybrać na ocieplenie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.09.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Ano, czyli po prostu dokupiliście na jedną warstwę wełnę o niższej lambdzie, bo zaoszczędzicie na robociźnie, tak? Ja w teorii oczywiście wiem to, co napisałaś powyżej, tylko właśnie - Wy macie Isover, zaprzyjaźniony fachman poleca Ursę, w sklepie rekomendują Knaufa. I bądź tu mądry Poczekam na Wasze wrażenia z układania Co do grubości, to my też dodajemy - 5 cm, dla równego rachunku A na ścianę na pewno walniemy 15 cm styro, jak starczy kasy, to grafitowego, jak nie - białego. Z producentami niestety tak samo jak z wełną - każdy mówi co innego, opinie pozytywne przeplatają się z negatywnymi. Jedno, czego jestem pewna - nie wezmę styro z lokalnej fabryki (mimo że robią grafitowy w przyzwoitej cenie) - bo podejrzewam, że to zwykły badziew, skoro nie ma żadnych certyfikatów i opinii ITB. Będę podczytywać, na czym u Was stanęło - my mamy czas do wiosny, ściany zewnętrzne zostawiamy sobie na deser, przed samą przeprowadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts