Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

dusiaka Również witam w Nowym Roku:) I życzę by ten rok był pełen szczęścia, pełen zrealizowanych planów i marzeń.

U nas nic się nie dzieje. Póki co odpoczywamy psychicznie po tej całej burzy papierologii. Nam się o rok pobyt za granicą przedłuży więc troszkę na spokojnie podchodzimy do budowy. Przedwczoraj napisałam maila do figurki z prośbą o nowe zdjęcia ale póki co się nie odezwała. Może nie ma czasu:( Więc czekamy.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w Nowym Roku pomyślności na budowie :) szybkiego załatwienia papierologi życzę :)

dusiaka rozygnujecie ze spiżarni?, i ściany inaczej przy salonie są, czy to tylko takie zabawy "programem planistycznym"? :)

ps. Weronika wklejaj jak tylko będziesz mieć te fotki ;)

mai - witaj w Nowym Roku :welcome: Dziękuję za życzenia. Także życzę pomyślności.

Tak, częściowo powierzchnię spiżarni (szer. ok.120) wykorzystam na wysoką zabudowę - lodówka w zabudowie, a w drugiej szafce zabudowany piekarnik i mikrofalówka. Część spiżarni od strony wejścia zaadoptuję na szafę na kurtki/płaszcze. Dlaczego tak? Bo wydaje mi się, że w spiżarni powinno być chłodniej, a w tej w Anatolu raczej będzie ciepło, więc przechowywać tam mogłabym tylko tzw. suche (czyli to, co i tak schowam i zakładam, że zmieszcze w szafkach). Zabudowanie we wnęce lodówki i piekarnika też troszkę "odsłoni" kuchnię, optycznie ją poszerzy, no a w sieni ta głębsza wysoka szafa też się przyda.

Mai - zrezygnowaliśmy ze ścianki między kuchnią i salonem (możliwe, że zamiast niej zrobimy jakiś blacik, ale chciałabym jednak aby ta przestrzeń kuchni-salonu była otwarta. Innych zmian w salonie w ścianach nie ma. Może chodzi o wejście? W projekcie wejście jest do salonu, nie ma przejścia z hollu do kuchni.

U nas nic się nie dzieje. Póki co odpoczywamy psychicznie po tej całej burzy papierologii. Nam się o rok pobyt za granicą przedłuży więc troszkę na spokojnie podchodzimy do budowy. Przedwczoraj napisałam maila do figurki z prośbą o nowe zdjęcia ale póki co się nie odezwała. Może nie ma czasu:( Więc czekamy.

weronikka - pogoda tej zimy łaskawa i figurka może cały czas pilnuje swojej budowy. Nie ma dla nas czasu ;)

A tak poważnie to bardzo jestem ciekawa, co tam u niej słychać.

Może to i dobrze, że zaczniecie później, zapowiadają w kraju kolejną falę kryzysu, będzie trudniej o kredyty, ceny rosną, pensje nie, a za rok pewnie wszystko wróci do normy :)

Ja mam cały czas nadzieję, że na wiosnę zacznę (a najpierw dostanę PnB, potem kredyt):D

Pozostaje mi chyba tylko czekać, czekać i czekać.

Od kilku dni nie ustaję w wytrwałości i wcale się nie zaczynam załamywać....:(

Mój architekt obiecywał jeszcze przed Świętami złożyć dokumenty do wniosku o Pozwolenie na Budowę.

Przypadek losowy - zachorowało dziecko, byli w szpitalu, do tego kolejne poprawki w ZUD, ale na początku tego roku już było blisko - 9 stycznia dokumenty miały trafić na biurko Pani Starosty.

I.......nie trafiły - w ZUDzie okazało się, ze w grudniu w mojej ulicy powstała nowa nitka gazu, której nie ma na mojej mapie do celów projektowych i trzeba koniecznie ową mapę zaktualizować. Czyli na nowo - geodeta, podpisy poszczególnych branżystów na mapie, itp. no i oczywiście dodatkowe koszty :mad:

Wczoraj dostałam smsa od Pana architekta, który pisze, że pojawiły się jednak dwie nowe nitki gazu, przy czym na mapie zasadniczej jest tylko jedna, a druga widnieje tylko na szkicu i teraz trzeba będzie szukać geodetę, który robił pomiary na działce sąsiada aby uzupełnił ten wpis. Możliwe, że zaraz sie dowiem, że kolejny raz zapłace za aktualizację :wtf:

Jeszcze się trzymam, ale powoli zaczyna mnie to irytować.

Dziś czekam na kolejne wieści, oby dobre - mam nadzieję, że ów geodeta szybko naprawi błąd i w ciągu kilku dni uda nam się wreszcie złożyć dokumenty do wniosku.

dusiakaI jak ruszyło coś do przodu, czy nadal problemy?

weronikka - w piątek Pan architekt nas odwiedził. Wytłumaczył nam o co chodzi z tymi nitkami gazu.

Nasza działka jest szeroka, a płytka, czyli mamy naprzeciwko dwóch sąsiadów. Na mapach zawsze widać otoczenie działki, w tym przypadku właśnie działki obu sąsiadów. Oboje zaczęli budowę wiosną minionego roku. Pierwszy sąsiad podciągnął gaz 3 grudnia (ta nitka jest widoczna na mapie zasadniczej) i to wymusiło aktualizację naszej mapy do celów projektowych. Zaktualizowaną mapę dał do ZUDu i okazało się, że na szkicach jest już widoczna kolejna nitka.

Drugi sąsiad podciągnął gaz 23 grudnia -i ten właśnie gaz widać na szkicach, a nie ma go na mapie.

Tym razem architekt nie mówił nic o dodatkowych kosztach za kolejną aktualizację. Czyli zapłacić dodatkowo musimy "tylko"za tą pierwszą :(

Stan aktualny prac jest taki: W poniedziałek dokumenty mają zostać złożone w Starostwie. I tego wariantu się trzymam. :yes:

witam :)

bardzo fajny projekt wybraliście, będę do was zaglądać :)

aksamitko - bardzo miło jest mi Ciebie tu gościć :welcome:

Zaglądaj tu czasem i powspieraj trochę :)

Twój projekt jest bardzo ciekawy, uwielbiam ta pracownię - pewnie gdyby nie dwójka dzieci też szukałabym domku z 3ma sypialniami, ale jest nas 2+2+pies, na dochodne jeszcze moja mama, która pomaga nam w opiece nad małą córeczką- także z kwietnia 2010.

Mocno ograniczały nas warunki działki i Anatol jest takim złotym środkiem - nie idealny, ale rzekłabym optymalny :-)

Pozwolę sobie zaglądać do Twojego dziennika i mocno kibicować :-)

Dziś poniedziałek - architekt miał z ZUDu odebrać dokumenty i złożyć w Starostwie i co?

Przed południem dostałam wiadomość - papiery w ZUD PRAWIE gotowe- brakuje jednego podpisu dyrektora, ale dziś go może nie być= dokumenty do odbioru w czwartek :wtf:

Jutro -dzień bez petenta, w środę posiedzenie i kasy zamknięte, najbliższy termin - czwartek- i jak się nie załamać?

postaram sie wspierac- jak tylko starczy sił :) wiesz, ten nasz projekt to tez troszke taki kompromis- nie wiem czy teraz nie wybralabym inny- nie ze nie jestem zadowolona z tego projektu ale ja juz tak mam- lubie zmiany.... co do ZUD- bedzie dobrze :) ogrzewac bedziecie gazem? masz juz pomysl na kuchnie i inne wnetrza?

postaram sie wspierac- jak tylko starczy sił :) wiesz, ten nasz projekt to tez troszke taki kompromis- nie wiem czy teraz nie wybralabym inny- nie ze nie jestem zadowolona z tego projektu ale ja juz tak mam- lubie zmiany.... co do ZUD- bedzie dobrze :) ogrzewac bedziecie gazem? masz juz pomysl na kuchnie i inne wnetrza?

aksamitko - dziękuję.

Ogrzewanie będzie gazowe.

Poniżej rzut kuchni i dwie wizualizacje. Nie jestem jeszcze w tym zbyt dobra, ale z grubsza widać, jak bym chciała rozmieścić mebelki. W miejscu, które w projekcie było małą spiżarnią wstawię wysoką zabudowę. Kwestia kolorów szafek, blatów, ścian, podłogi i producenta mebli jest jeszcze otwarta. Na szczęście mam gdzie się inspirować (będę śledzić Twoje zmagania z projektowaniem) :p

Mam jeszcze pomysł na łazienkę, tą większą oraz wc z prysznicem (tu się nie da poszaleć bo powierzchnia malutka). Postaram się jutro wrzucić pomysły.

Aha- kuchnia jest otwarta na salon, choć generalnie jest możliwość zbudowania ścianki/ barku.

http://img854.imageshack.us/img854/5164/kuchnia1.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img845.imageshack.us/img845/1793/kuchnia2.png

http://img822.imageshack.us/img822/3458/kuchnia3.png

Edytowane przez dusiaka

Tak, jest otwarta.

Wcześniej nawet przez chwilę nie myślałam o wyspie, a tu proszę- wygląda bardzo fajnie :-)

http://img815.imageshack.us/img815/3995/zwysp2.th.png

http://img269.imageshack.us/img269/570/zwysp3.th.png

Aksamitka - dziękuję za inspiracje :hug:

Edytowane przez dusiaka