Bella19 14.09.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Uwaga chwalę to co robi twój mąż to kawal dobrej roboty, widzialam na żywo więc wiem co mówię Naprawdę dzielnie się spisuje. My zdecydowaliśmy się sami położyć tylko pierwza warstwę wełnyi już byłam dumna ze swojego męża, a co dopiero druga warstwa i dojda jeszcze płyty GK. Dobra robota panie mężu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bella19 14.09.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 acha, dodam, ze sama Dusiaka też dzielnie pomagala, więc pochwaly też dla niej do zobaczenia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bella19 14.09.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 a co do kominka, wiem, ze zawsze można go zrobić później, zawsze może zaczekać, ale uwierzcie mi wszyscy forumowicze, to jest niesamowite urządzenie, nawet w sierpniu odpalone gdy za oknem było 28 stopniu robił wrażenie a jak pomyślę co będzie jak za oknem będzie śnieg i rozpalony kominek w salonie, uhh już nie moge się doczekać.Ponieważ jestesmy z tych samych rejonów polecam firme na Stalowej 1 w Łodzi, mają duży wybór roznych wkładów, poza tym chyba profesjonalna firma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 14.09.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Bella- dziękujemy za reklamę. Jak nam raty kredytu dadzą porządnie w kość najmiemy się zarobkowo do takiej roboty Żeby nie było - Wy też dużo sami robicie i wygląda na to, że już całkiem nie długo będziecie mieli więcej okazji do odpalania kominka (przeprowadzka tuż tuż) Ponieważ na Stalową mamy 3 minuty spacerkiem wybierzemy się tam któregoś dnia. Zobaczymy, może i nam się spodoba jakiś mały, sprytny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguś1238 15.09.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 tym razem wpis z prośbą o rady (korzystam z "wolnego dnia". Dziś małż na budowie pracuje sam, ja ogarniam mieszkanko i planuję kolejne budowlane sprawy pchnąć do przodu): Nie mam już wiele czasu, w zasadzie dziś powinnam zdecydować -jakie wybrać parapety? Pewne jest tylko jedno -będą ciemne, grafit, antracyt (nie pod koloru okien, raczej do dachu). Proszę was o za i przeciw dla poniższych wariantów i z góry dziękuję za każdą radę gotowy parapet klinkierowy: http://photos03.istore.pl/21173/photos/big/3790474.jpg parapet aluminiowy: http://tomcat.emcgroup.kei.pl/jachon/!repository/products/window_sills/outside/aluminiowe/aluminiowe_plytka/parapet_alu_plytka.jpg płytki klinkierowe: http://www.bricoman.pl/upload/products/zoom/pl-parapet-szkl-200x100x13-grafit-336994.jpg jeśli możecie polecić inne rozwiązanie to tez proszę o radę- głównie chodzi mi o to jak się użytkuje poszczególne warianty parapetów - czy np. Stukanie wody w parapet aluminiowy jest bardzo uciążliwe, albo czy pod płytkami klinkierowymi po jakimś czasie zrobią się zacieki z wody (gdy fuga się wypłucze), itp. ja bym dolozyla troche i kupila granit 2cm na zewnatrz, poszukaj promocji, ja za swoj dalam 170zl/m2 po promocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 16.09.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Już jutro, jeśli nic ekipie nie wypadnie, zaczniemy ocieplać naszego Anatola. obecnie cały garaż zajęty jest przez paczki grafitowego styropianu. Jest szansa, że za kilka dni go znowu odzyskamy. Oby jak najprędzej bo w garażu też musimy położyć na stropie wełnę i podwiesić płyty K-G. To jeden z warunków do otrzymania kolejnej i już ostatniej transzy kredytu. Zdecydowaliśmy, że na parapety kupimy jednak klinkier bo z szybkiego (w sumie dwa dni) rozeznania wynikało, że : - blacha nie byłaby wcale tańsza, a czas oczekiwania na docięcie wynosił ok.4-5 dni. Zaleta blachy - łatwość i niski koszt montażu, wada (raczej mały minus): stukanie wody o parapet podczas deszczu. - granit- zaleta - piękny, ale wada: drogi, jeśli potrzebuje się go na już. Gdybym miała więcej czasu mogłabym poszukać jakichś promocji, ale niestety na szybko się nie da; - płytki klinkierowe - zalety: relatywnie nie drogi i w miarę dostępny materiał, wady: koszt robocizny plus wymagana umięjetność ich prawidłowego montażu (co by za kilka miesięcy nie porobiły się wykwity). Spośród producentów klinkieru brałam po uwagę: Klinkier Przysucha - najdroższa, ale za to najgrubsza płytka Cerrad- najtańsza, najcieńsza płytka Paradyż - w środkowej lidze. Niestety w okolicznych marketach budowlanych nie mieli wystarczającej ilości płytek w "naszym" kolorze (czerń lub grafit), a sprowadzenie większej ilości to czas nawet do dwóch tygodni. W sklepach internetowych - płytki były tańsze, ale doliczając koszt kuriera (150-160pln) wychodziło na to samo, co w normalnych sklepach. W końcu znaleźliśmy klinkier Przysuchy w lokalnym składzie budowlanym. Kolor- Noc Polarna: http://www.klinkierprzysucha.pl/images/parapety/kk6.jpghttp://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0385.jpg Ponieważ wczoraj spodziewaliśmy się gości, którzy przyjechali do nas z bardzo daleka, trzeba było trochę posprzątać w naszym domku. Tak mi mała inwestorka pomagała: http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0381(2).jpg Kasiu - bardzo dziękujemy za wizytę. Mam nadzieję, że na żywo Anatol przekonał Was do siebie Czekam na wieści, kiedy sprawy papierkowe się poukładają i trzymam kciuki, żebyście już na wiosnę zaczęli swoją budowlaną przygodę. I zaglądajcie do naszego dziennika jak najczęściej Mam nadzieję, że naszemu nowemu, wczoraj podarowanemu mieszkańcowi parapetu (z rodziny Dendrobium) będzie u nas dobrze, a za dwa-trzy miesiące będzie cieszył nasze oczy w nowym domku: http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0395(1).jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 17.09.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dusiaka dobry wybór z tym klinkierem ja też coś takiego planuję To zdjęcie jak mała trzyma styropian super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.09.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 tutli_putli - gotowe klinkierowe są trochę droższe. Dla okna 150 cm gotowy parapet kosztuje ok. 170 zł. W wersji z płytek ( klinkier np. z Przysuchy- ceny ze sklepów internetowych) płytki ok. 70 zł, do tego fuga, klej, robocizna. Wydaje mi się, że na całości różnica może wynieść ok. 400 pln. Dużo, mało- do zastanowienia. Styropian zamówiłam w firmie w Zgierzu, wcześniej kupowałam u nich styropian Knaufa na podłogi. Mają aukcje na allegro, właściciel błyskawicznie odpisuje na maile, odbiera telefony, nie szczególnie skłonny do udzielania rabatów (ceny wyjściowe ma atrakcyjne), za to terminowość na 5+. Wiedział, że zależy mi na czasie, i że potrzebowałam materiał na sobotę (żeby rano w poniedziałek wszystko było na miejscu), a on zlecił transport z fabryki błyskawicznie - zamówiłam styropian we wtorek, towar miałam w środę o północy Cena za metr sześcienny: 197 pln na allegro: http://allegro.pl/show_user.php?uid=12098483 marienka- dziękuję, chyba właśnie wybiorę klinkier Dusia no to zamawiamy od tego samego Czyli nie ma chyba w okolicy tańszego dostawcy. Ja brałam od niego styropian na fundamenty i na podłogi i właśnie przed chwilą zamówiłam fasadę ze swisspora Potwierdzam, że bardzo sprawnie i błyskawicznie realizują zamówienia Drogie to parapety klinkierowe, wychodzą w cenie granitu więc faktycznie płytki klinkierowe będą dużo tańsze. Mam jeszcze pytanie odnośnie ceny za m2 ocieplenia. Ile Wam powiedzieli? Bo u mnie ceny są od 24zł do ponad 30 za położenie m2 styro + klej i siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 17.09.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Ania, Anatol nam się nadal podoba! Dziękujemy, że nas tak ciepło ugościliście i pokazaliście każdy zakamarek i kąt Wasze rady są bezcenne. Warto było zrobić te ponad 600 km w obie strony Nie wiem czy tak mogę się rozpływać nad Wami i wizytą u Was, by się zaraz kolejka na wizyty nie ustawiła Mam tylko wyrzuty sumienia, że tego Waszego przesłodziaka do sprzątania przez nas zagoniłaś! Faktycznie czysto było, zwróciłam uwagę Fotka z córunią super! Ściskamy Was mocno i życzymy by kwiatek jak najszybciej cieszył oczy w Anatolu już Pierwsze i największe dla nas miłe zaskoczenie to to, że Anatol wcale nie jest taki długi jak się wydaje na wizualizacji projektu i zdjęciach. Fajny przyczajony między sosenkami domek, a w środku pomieści Was spokojnie i nawet z nasza piątką sobie poradzi w przyszłości...oczywiście już nasz egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.09.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dusiaka dobry wybór z tym klinkierem ja też coś takiego planuję To zdjęcie jak mała trzyma styropian super msdracula - kto by to pomyślał, że Córcia nie ma jeszcze 2,5 roku, a taka już silna. Czym to ja ja karmię Mam jeszcze pytanie odnośnie ceny za m2 ocieplenia. Ile Wam powiedzieli? Bo u mnie ceny są od 24zł do ponad 30 za położenie m2 styro + klej i siatka. Tutli_putli - "moi" chcą 36 zł za robociznę za m2 - styro+klej+siatka+tynk baranek 1,5 mm. Nie wiem, ile by to wyszło bez tynku, nie pytałam, natomiast u nas będzie drożej, niż te 36zł bo mamy trochę różnych dodatkowych obróbek. Właśnie - ja nawet nie wiem dokładnie jak mnie policzą Ania, Anatol nam się nadal podoba! Dziękujemy, że nas tak ciepło ugościliście i pokazaliście każdy zakamarek i kąt Wasze rady są bezcenne. Warto było zrobić te ponad 600 km w obie strony Nie wiem czy tak mogę się rozpływać nad Wami i wizytą u Was, by się zaraz kolejka na wizyty nie ustawiła Mam tylko wyrzuty sumienia, że tego Waszego przesłodziaka do sprzątania przez nas zagoniłaś! Faktycznie czysto było, zwróciłam uwagę Fotka z córunią super! Ściskamy Was mocno i życzymy by kwiatek jak najszybciej cieszył oczy w Anatolu już Pierwsze i największe dla nas miłe zaskoczenie to to, że Anatol wcale nie jest taki długi jak się wydaje na wizualizacji projektu i zdjęciach. Fajny przyczajony między sosenkami domek, a w środku pomieści Was spokojnie i nawet z nasza piątką sobie poradzi w przyszłości...oczywiście już nasz egzemplarz. Miętówka- nie zagoniłam, sama chciała Po prostu jak tak sobie nosiłam ten styropian z najmniejszego pokoiku poczułam, że jakoś lżej mi się zrobiło. Kochana córcia. Przyznaję się tylko do przeniesienia kilkunastu paczek styropianu z pokoi do garażu- chciałam, żebyście zobaczyli powierzchnie tych pomieszczeń. No bo jak by to wyglądało jak by po wejściu do pokoju ledwo było widać okno??? Doprawdy nie zauważyłaś, że okna brudne, podłoga nie zamieciona? Będę kibicować Waszym poczynaniom, może czas już na założenie dziennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.09.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dzieki Dusia -Czyli ceny są podobne. Dzisiaj rozmawiał M z panem od elewacji - po obejrzeniu domu stanęło na 35zł styro+klej+siatka+tynk - w tym obsadzanie parapetów, przyklejanie gzymsów itp. Mieliśmy robić w tym roku tylko styro + klej ale chyba się zdecydujemy też od razu na tynk i będziemy mieć temat za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 17.09.2012 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Dzieki Dusia -Czyli ceny są podobne. Dzisiaj rozmawiał M z panem od elewacji - po obejrzeniu domu stanęło na 35zł styro+klej+siatka+tynk - w tym obsadzanie parapetów, przyklejanie gzymsów itp. Mieliśmy robić w tym roku tylko styro + klej ale chyba się zdecydujemy też od razu na tynk i będziemy mieć temat za sobą. tutli_putli - to dostaliście dobrą cenę. U nas obsadzanie i montaż parapetów klinkierowych płatne dodatkowo 50 zł za mb. I gzymsy macie w tej cenie? Zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.09.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Mogę Ci dać namiary na ta ekipę - robia na terenie całego województwa. Polecił mi ich nasz tynkarz, z którego byliśmy mega zadowoleni i małżonek po rozmowie z kilkoma ekipami zdecydował się właśnie na nich. Parapety sami zaproponowali żeby kupić to nam od razu obsadzą i wszelkie gzymsy zrobią - a trochę tego mam mieć ponieważ daje stylowe opaski wokół okien i podparapetniki. Dla tego bierzemy od razu z tynkami żeby już mieć temat za sobą i się nie bujać w przyszłym roku z brudna robotą. Bez tynkowania powiedzieli 25zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 19.09.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witaj Dusiaka. Mam pytanie natury technicznej. Jakiej jakości jest wasz styropian? Chodzi mi głównie o krzywizny na płaszczyznach. Ostatnio MSU zakupiła strasznie felerny styropian i skończyło się to częściową reklamacją. Ja na swój ze Swisspora nie narzekałem wręcz go zachwalałem (było to jednak rok temu). Krzywizny były mniejsze jak 2-3mm. W przysżłym sezonie kupię chyba grafitowego Swisspora i chciałbym wiedzieć jaka jest jego jakość. Moglibyście luknąć na wasze płyty np poziomicą?? Pozdrawiam i o odpowiedź uprzejmie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marienka 19.09.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Dusia dawno nie zagladałam, ale sie u was dzieje:) super! Ocipliliscie juz cale poddasze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 19.09.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Dusia, no i jak tam Wam ubieranie Anatola idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 20.09.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Miałam napisać, że jestem zła - ekipa miała zacząć ocieplać Anatola w poniedziałek. Nie zadzwonili wcześniej, żeby uprzedzić, że wejdą później... Skąd ja to znam??? Na wylewki tak samo czekaliśmy i tak samo panowie nie raczyli do nas zadzwonić. Dobrze, że miałam nosa i sama zadzwoniłam- majster bardzo przepraszał, ale co z tego? Złość na szczęście juz przeszła bo pojawili się wczoraj i chyba dostali niezłego powera, że mimo brzydkiej pogody zdołali ocieplić całą frontową elewację A roboty z naszym styro mają sporo bo od cokołu idzie wąski pasek 10cm, potem na 70 cm dajemy 15 cm, i wyżej- do wieńca 12cm (przy oknach jest więc 12cm - okna nie będą tak bardzo "zapadnięte"). Teraz tego nie widać, ale jak położą tynk (dwa kolory), mam nadzieję, że te nasze wariacje staną się bardziej widoczne http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0409.jpg http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0411.jpg Małż też nie próżnuje- stan na wczoraj to: podwieszone sufity w kuchni, "saloonie" i trzech sypialniach: http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/salon_w_trakcie.jpg http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/kuchnia.jpg http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/kuchnia2.jpg http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/sypialnia.jpg A teraz zmykam na budowę- po drodze musimy zrobić jeszcze zakupy - zamówić podbitkę, paczkę styro XPS (przy oknach będzie jeszcze cieplej, niż na reszcie domku) i jeszcze kilka innych rzeczy. Szkoda, że nie mamy drukarki do pieniędzy Edytowane 20 Września 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 20.09.2012 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 tutli_putli - dzięki, ale jak widzisz daliśmy chłopakom kolejną szansę. I kolejny raz widzę, że płacimy drożej od Was, buuuu. rkowal - nasz styro przyjechła prosto z fabryki (kiedyś pisałam, że małż czekał do północy). Oczywiście sprawdzę dziś z poziomicą, jak on wygląda. marienka- poddasze ocieplimy dopiero na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 20.09.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Teraz tego nie widać, ale jak położą tynk (dwa kolory), mam nadzieję, że te nasze wariacje staną się bardziej widoczne Dusiaka - już się nie mogę doczekać jak to będzie wyglądało. Fajnie że ktoś tak szybko przeciera szlaki Przy okazji, kiedy przyjdzie czas na parapety wewnętrzne? Macie już coś wybrane? Jakie to koszty? I z innej beczki - czy zaplanowaliscie jakieś gniazdko elektryczne na zwenątrz, na tarasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 21.09.2012 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Wczoraj niestety zapomniałam aparatu, a z telefonu nie potrafię zrzucić zdjęć. Anatol jest już prawie cały ocieplony, została tylko ściana szczytowa garażu. Pół dnia się zjeździłam w poszukiwaniu paczki 2 cm styroduru, którym będą obłożone krawędzie okien - tak dla uszczelnienia i wyeliminowania mostków cieplnych. We wszystkich składach mówili, że styrodur jest tylko na zamówienie i że paczki zamawiać im się nie opłaca W końcu jednak znalazłam, po drugiej stronie pod Łodzią Zostają jeszcze do położenia siatka, parapety i nieszczęsna podbitka (podsufitka). Myśleliśmy o drewnianej, ale do PCV przekonała nas bezobsługowość (nie trzeba co kilka lat impregnować). Spośród wielu firm oferujących podbitkę PCV polecana jest firma Orobel, którą w łódzkim bardzo trudno znaleźć. Konstrukcja panelu jest wyjątkowa, ma w środku wzmacniające ja komory, czego nie ma u konkurencji. Mnie się udało ją znaleźć i już prawie miałam zamówić, ale wczoraj kiedy zobaczyłam dostępne kolory na żywo ręce mi opadły. Chcieliśmy jasną, pod kolor stolarki okiennej (jaśniejszy niż popularny złoty dąb). W Orobelu nie ma naszego koloru, a zbliżony to coś takiego. Na żywo wygląda pięć razy gorzej http://www.nabudowe24.pl/upload/drewno_102_ii.jpg Musimy więc kupić gorszą firmę (bez tych komór), ale o dziwo wcale na tym finansowo nie oszczędzamy - wyceny różnych firm są zbliżone (różnice do 100pln na całości). Dziś w drodze na działkę podjedziemy do składu zamówić podbitkę Bryza kolor Złoty orzech http://www.termodach.com.pl/images/Bryza1(1).jpg Nasi budowlańcy mówią, żebyśmy się nie martwili (ta podbitka jest cienka) - cała konstrukcja będzie przytwierdzona do drewnianych łat, więc powinna być stabilna. Przy okazji, kiedy przyjdzie czas na parapety wewnętrzne? Macie już coś wybrane? Jakie to koszty? I z innej beczki - czy zaplanowaliscie jakieś gniazdko elektryczne na zwenątrz, na tarasie? Inwestor- tak, mamy jedno wyjście przy szczycie domu, obok suwanki. Oświetlenie będzie w podbitce i po bokach drzwi tarasowych. Parapetów wewnętrznych jeszcze nie kupiliśmy, ale zdecydowaliśmy, że w łazienkach i pom. gosp. będą kafelkowe (glazura), a do sypialni kupimy drewniane (albo gotowe albo sami drewno polakierujemy). Teraz w mieszkanku mamy drewniane "hand made", czyli właśnie grube, lakierowane drewno. Koszt - ok. 50 pln za sztukę, więc nieodczuwalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts