Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Oj, to dobrze, że nie ciemniejszy :) Tak jest ok. Jednak szarości wyglądają szlachetnie, nieprawdaż? Szkoda, że na razie mało popularne, ale przecierasz szlaki, Dusiaka ;) Mój sąsiad po skosie właśnie się tynkuje w kolorze ajerkoniakowo-morelowym, coś w ten deseń. Nie podoba mi się za grosz :sick:

A on pewnie uzna, że ja nie mam gustu :p

kocurku - i ja w najbliższej okolicy ie znalałzm takiej elewacji. Pewnie bedę teraz na językach...

W końcu każdy zrobi jak mu pasuje, albo jak pozwalają plany zagospodarowania :p

Ja się cieszę z szarości Anatola i z satysafakcją patrzyłam na zdziwione oczy mojej mamy, która dziś rano obejrzała te zdjęcia i bardzo jej się podobało. Wcześniej, jak słyszała, co planujemy zrobić dyplomatycznie milczała :p

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dusiaka,

dom w kolorach prezentuje się obłędnie; mam drobne pytanie bo nieco się zamotałem, mianowicie, ten kolor, który dominuje na elewacji, ten najjaśniejszy, to biały B (czyli bazowy) czy to może kolor T 1404.

Ten najjaśniejszy kolor, który również pokrywa filary, b. ładnie zgrywa się z kolorem okien. Moje okna też są w tym odcieniu dlatego muszę rozważyć ten kolor i w swoim przypadku.

Gratuluję, dobra robota! pochwal się w wątku poświęconym elewacjom.

Kurcze a ja myślałam, że ten bazowy to taka bardzo jaśniutka szarość.

Ja rozumiem, że to jest szary pigment dodany do białej bazy :)

Bazą jest Biały B, czyli złamana, przybrudzona biel. Prawdziwie biała baza ma literkę A. Do bazy dodany jest pigment - odrobina szarości, tej która jest na reszcie elewacji.

msdracula- dziękujemy :p

Jakiś marazm normalnie nastał... Na budowie nie ma juz żadnej ekipy i kogo ja mam teraz doglądać?

Osobistego chyba trzeba :p Bo tak liże te sufity chyba drugi tydzień i końca nie widać. Mówi, że tak trzeba i pewnie ma rację. Tylko ja się doczekać nie mogę malowania, płytkowania.

Niestety osobisty nie ma wiele czasu na prace w domku bo tylko ze 3-4 godziny wieczorami po pracy.

I coraz cześciej pytamy siebie nawzajem, czy zdążymy w tym roku się przeprowadzić :confused:

Póki co, bilans minionego tygodnia:

- zrobiony odbiór kominiarski

- podpisana docelowa umowa z gazownią, co znacza, że jeszcze w tym tygodniu w naszej skrzynce powinien zamieszkać licznik i gaz w rureczkach popłynie :D

- pom. gosp. przygotowane do położenia kafli/ malowania

- przyjechały drzwi wewnętrzne :yes:

A z drobniejszych:

- na stronie pracowni MG projekt, w której kupiliśmy projekt naszego Anatola, w zakładce "realizacje" są zdjęcia z realizacji naszej budowy :p Od teraz każdy kupujący ten projekt może zobaczyć, jak wygląda ta niewiele ponad 100m stodółka. Właścicel prosi o mozliwość spotkania, zrobienia zdjęć/ filmiku i krótkiego wywiadu.... O czym on chciałby z nami rozmawiać?

- mam kilka kolejnych wycen na kuchnię i chyba muszę jednak wygrać w totka - rozpiętość cenowa 12- 21 tys (bez sprzętów agd). Nie, nie za to samo - wszyscy mają różne propozycje, mimo, że dostali te same rzuty i ten sam projekt . Jedni twierdzą, że elementy z fornitu są droższe, inni, że tańsze niż lakierowany mdf. Różne podają okucia i zawiasy. Różne są rozwiązania dot. otwierania szafek - uchwyty, relingi, bez uchwytów- frezowane fronty i różne wkłady w szafkach, cargo albo normalne szuflady, inne rozwiązania dla szafek narożnych.

No i problem z kolorem frontów i blatów- chciałam, żeby to był ten sam kolor, ale z forniru nie robi się blatów, więc można tylko coś dopasować. No to -zamiast forniru fronty z lakierowanego mdf, tylko wtedy tym bardziej blat musi być inny....

Rozważę chyba na spokojnie samodzielną zabudowę kuchni szaflami z IKEI. Trwa akurat promocja, za każde wydane 1tys pln otrzymuje się 100zł na inne zakupy w sklepie. Jak by nie było kuchnia z IKEI to był mój najpierwsiejszy pomysł.

- odwiedziłam salon Paradyża - i niestety nic mnie nie powaliło na kolana :-(

- szukam niedrogich, dobrych grzejników - do sypialni bo tam nie ma podłogówki i zapasowe dwa do łazienek (białe, czy srebrne?)

Czy ktoś może mi powiedzieć/ napisać- czego ja właściwie potrzebuję? A najlepiej zrobić listę zakupów, proszę :D

Plany na kolejne dni:

- kupić i położyć płytki (promocyjne oczywiście) w pom. gosp.

- wezwac Pana hydraulika, który włączy w domku ogrzewanie i zamontuje grzejniki, co to ich jeszcze nia ma

- a potem.... zbyt dużo, żeby pisac, więc będzie powoli i po kolei.

Aha - obowiązkowo jeszcze jedna rzecz, typu must have- pułapka na myszy - bo sobie jedna taka mała biegała w saloonie :sick:

Edytowane przez dusiaka

dusiaka !

Ty załatw sobie kota. W Twoim rejonie to nie pierwsza i nie ostatnia mysz. One, teraz na zimę włażą do każdej chałupy. Jedyne rozwiązanie to takie, że nie będziesz otwierała drzwi i nie wietrzyła domu, wtenczas pułapka na tę jedną pomoże.

Tak, tak! Święte słowa. Najlepiej jakiegoś burego_kocura :D

ha ha ha, bardzo śmieszne : Lol2:

Nie zamierzam dzielić mieszkanka z wolno biegającymi gryzoniami. Boję się ich przeokrutnie.

A myślałam, że bać się będę tej ciemnicy za oknem i tego, co mi chora wyobraźnia podsunie...

Wietrzyć i otwierać domek jednak musimy. Nadal wilgotność jest pow. 70%, więc zostaje KOT.

Bury - czy on będzie bury, wszystko mi jedno. Problem jest taki, że osobisty nie lubi. Kilka lat temu przyprowadził z ulicy psa, spanielka. I teraz uważa, że pies to może być, ale kot nie. Na szczęście mam teraz poważny argument - prędzej, czy później ustąpi. Oby prędzej bo mi się w domu namnoży tego dobytku :(

Dusiaka możesz napisac na priv jakie macie wymiary tego okna tarasowego? To jest HS? I ewentualna cena... :rolleyes:

ida- to nie tajemnica, więc piszę tu: szerokość suwanki to 240 cm (poszerzona względem projektu o 60 cm), wysokość 235 cm. To nie jest suwanka bezprogowa- taka byłaby zdecydowanie droższa. Nasza ma próg (jak zrobimy podłogę pokażę, czy wysoko trzeba nogę podnosić :p ). Standardowe drzwi tarasowe, otwierane były wyceniane na 2-2,5 tys. Suwanka była droższa o 2 tys.

no proszę , gratulacje Anatol dusiaki, będzie teraz Anatolem modelowym :) czekam na relację z wywiadu :)

kot na pewno się przyda, a przecież nie jest wymagający, wystarczy mu miłe i ciepłe miejsce do wygrzewania futerka

przerażająca jest ta wizja meblowania domu, człowiek spłukany do cna po budowie, a tu się jeszcze kuchnia marzy :)

A z drobniejszych:

- na stronie pracowni MG projekt, w której kupiliśmy projekt naszego Anatola, w zakładce "realizacje" są zdjęcia z realizacji naszej budowy :p Od teraz każdy kupujący ten projekt może zobaczyć, jak wygląda ta niewiele ponad 100m stodółka. Właścicel prosi o mozliwość spotkania, zrobienia zdjęć/ filmiku i krótkiego wywiadu.... O czym on chciałby z nami rozmawiać?

dusiaka jako ze ostatnio w Twoim dzienniku nic sie nie działo, pobiegłem szybko na stronę MgProjekt abu zobaczyc Twoje zdjęcia. Jestem pod wrażeniem tego z włączonymi lampami przy drzwiach wejsciowych - jest piękne - bije z niego takie ciepło (dosłownie i w przenośni) :). Chyba też dwie lampy zrobimy...

A z drobniejszych:

gratulacje, to teraz tacy medialni jesteście.;)

jeszcze dołożę do pytania o suwankę, to jest taka uchylno - przesuwna, czy z automatycznym otwieraniem tzw. HS?

nita - oj tam, oj tam. Żaden modelowy Anatol - po prostu pierwszy, który się w całości pokazał światu :-) Wywiad najwcześniej wiosną- muszę mieć czas, żeby ogarnąć podwórko. Nie wypada przyjmować gości z kamerą w bałaganie, bez ogrodzenia....

A tak poważnie- jeszcze się na ta propozycję nie zgodziłam.

Ja mam taki plan na wydatki - zrobić listę wszystkich potrzebnych i mniej potrzebnych rzeczy. Potem ją sobie uporządkuję wg ważności : najpierw to, co MUSI być, a na końcu to, co jest opcjonalne, nie konieczne. Spróbuję trzymać się tego tak długo, jak się da. Wg tej koncepcji kominek wypada gdzieś na 168 miejscu.....Szkoda, serce chce, a kieszeń wie swoje :(

Inwestor - kolejne dwa światełka mamy już przy garażu. Jakie fajne- podchodzę do ogrodzenia (umówmy się: siatki leśnej) i światła włączają się same :lol2:

Nie wiem, czy to już kiedyś pisałałam - Osobisty ma fioła (nie obrazi się chyba) na punkcie światełek, listw z oświetleniem itp. Obecnie w mieszkaniu, w samej małej łazience mam cztery pstryczki -każdy do oświetlania innego układu: sama kabina/ nad umywalką i wc/ całość albo same strefy mycia (bez miejsca nad pralka, szafką).

W przedpokoju kolejne cudo - też cztery: podwieszany suffit (taki plaster oświetlony dookoła, ale światełek nie widać, tylko ich poświatę)/ kolejny nad lustrem/ następny podświetla obrazki ukryte we wnękach strukturalnej farby/ i jeszcze światło na całość.

Teraz muszę fizycznie go powstrzymywać przed tego rodzaju szaleństwem :rolleyes:

max-maniacy - jedna strona to fix, drugie skrzydło uchylno- przesuwne.