Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Inwestor- u nas jest tylko wyczystka- otwór jest standardowy, do obsadzenia są drzwiczki. Mamy komin Schiedla- małż twierdzi, że jakbyś nawet musiał kuć, to jest na tyle kruchy, że nie będzie z tym problemu.

No i pięknie- z dwoma światełami na pewno ładniej. A światełka nad wjazdem do garażu? Też polecam :)

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej ho :)

dusiaka a pomyśleliście o dofinansowaniu do poś? wiem że znajoma jakiś rok temu robiła i można było uzyskać chyba 40% dofinansowania, tylko nie wiem czy to nadal aktualne, musiałabys sie poorientować

dziennik śledze cały czas, znaczy na ile czas i dzidź pozwala ;) tylko tak z ukrycia ;) piekny Anatol Wam wyszedł :) nic tylko podratulować i trzymać kciuki za przeprowadzkę w tym roku :)

pozdrawiam

hej ho :)

dusiaka a pomyśleliście o dofinansowaniu do poś? wiem że znajoma jakiś rok temu robiła i można było uzyskać chyba 40% dofinansowania, tylko nie wiem czy to nadal aktualne, musiałabys sie poorientować

dziennik śledze cały czas, znaczy na ile czas i dzidź pozwala ;) tylko tak z ukrycia ;) piekny Anatol Wam wyszedł :) nic tylko podratulować i trzymać kciuki za przeprowadzkę w tym roku :)

pozdrawiam

mai - dziękuje za kciukasy, przydadzą się.

A nie ładnie się tak na całe miesiące chować :p

Gdzie to się podziewałam? Zaraz się pochwali, że niebawem domek zbuduje?

Pomślałam (nawet kilka miesięcy temu jeszcze na to liczyłam), ale moja gmina się wykręciła :-(

Hej !

Twój Mąż zaakceptuje blaszak pod warunkiem, że kupisz mu fufajkę, gumo-filce i taką niedużą szafeczkę gdzie zmieści się buteleczka, no kilka, dobrych naleweczek, a na lato mala lodóweczka na kilka puszeczek zimnego piwka.

Doświadczenie prze zemnie przemawia !!!

Krzysztof- fufajkę ma, dwie komody z szufladami na narzedzia tyż, zamiast naleweczek woli alkoholizować się Pstrongiem (dba, żeby mu nie brakło) ;) Tylko te gumofilce mu dokupię w pobliskim Gieesie.

Mam nieodparte wrażenie, że już się tam zaklimatyzował. W środku ma nawet łóżko (które przeżyło bez uszczerbku całą poprzednią zimę), do kompletu drewniany zestaw piknikowy: składany stół i cztery krzesła, jeden leżak, dwa hamaki. Do tego nawet jest odkurzacz i ekspres do kawy. Zapomniałabym jeszcze o radiu. Słyszałam, jak coś pod nosem mówił, że 3 paczki szarego styro się nie zmarnują- dokupi ile będzie trzeba i jeszcze ociepli swoją jaskinię :D

Tak oto spokój będzie mieć baba, a że będzie to parę metrów od domu, to i hałas nie przeszkodzi :wave:

No, jak ma łóżko i dwa hamaki, to i imprezki może wydawać i to blisko domu i Twego oka.

Nic, tylko jeszcze mu/im wyżerkę ciepłą przynosić !

Pewnie, że może, tylko co z tego, jak on średnio imprezy lubi. A wyżerkę to niech sobie sam robi - stoi tam grill, to co za problem upiec mięsiwo ;)

Pewnie, że może, tylko co z tego, jak on średnio imprezy lubi. A wyżerkę to niech sobie sam robi - stoi tam grill, to co za problem upiec mięsiwo ;)

Potwierdzam! Na własne oczy widziałam, że Dusiakowcy mają niezłe zaplecze imprezowo-rekreacyjne obok Anatola :)

Dusia, z Twojego opisu planu wykończeniówki zapowiada się pięknie! Łazienka w połączeniu drewna i szarości konsekwencją nawiązują do elewacji, a że tam dobrze wyszło to i w środku pewnie wyjdzie ładnie. Z tymi płytkami w kuchni to się nalatasz z mopem, ale warto, ten blask...bezcenne :) Wiesz, że ja fanką bieli jestem to co ja Ci mogę z szafkami do kuchni innego doradzić jak nie biel :) A ze ścianami w salonie to ja bym poszła w jakiś odcień ziemi czyli bladą zgaszoną zieleń, brązy, beże itd...ale to zależy od tej ściany pod TV w jakim ona będzie kolorze, no bo może szarość się znów sprawdzi? Będę podglądać co wymyślicie.

U mnie starszy synek stwierdził, że jak już będzie miał swój pokój to chce go całego pomalować na czerwono, mieć białą podłogę i najważniejsze...białego laptopa ;) ...no wymiękłam...w grę na razie wchodzi ewentualnie biała podłoga tylko jak obieca ją sam zmywać ;) Całe szczęście, że ma jeszcze trochę czasu na zmianę zapatrywań dekoratorskich.

obecnie jestem jak "inwestor matka polka" na etapie "projektu" Gabriel ;) ma cztery miesiące i na nic innego czasu nie ma ;) a jak jest to zawsze sie znajdzie coś do roboty ;) Twoje poczynania podczytuje :) i kibicuje :)

domu jeszcze nie mamy, ale z trzech założeń "prawdziwego męzczyzny" mąż dwa już wypełnił ;) więc mamy nadzieję że z trzecim tez się uda ;)

szkoda z tą pdś, zawsze to trochę kasy w kieszeni zostaje :>

znajoma jeszcez chciała mały wiatraczek stawiać, ale z kolei jej gmina [albo raczej pzp] nie pozwala

Miętówka- a czy akcpetowalna dla fanki bieli jest biel perłowa? Chyba nie ;)

Nie wiem, czy to, co widziałam kiedyś w sklepie na żywo było śnieżną bielą, ale podobało mi się bardzo. Tymczasem mój stolarkowy próbuje mnie przekonać do perłowej, złamanej bieli (RAL 1013).

Tak, czy siak, jest już baaaardzo duża szansa, granicząca z pewnością, że część frontów będzie jednak z forniru :wave:

miętówka- i co zrobisz, jeśli taka koncepcja, czerwieni i bieli utrzyma się synkowi do czasu wykańczania Waszego domku? Przecież o gustach się nie dyskutuje i może wcale "po naszemu" nie będzie ładniej...

Dobrze, że ściany można przemalować, z podłogą też nie aż taki problem- jeśli są panele, to nawet i w jeden dzień się wymieni :)

mai - wielkie gratulacje w zw. z powiększeniem rodzinku, przesypianych nocy i zdrówka dla maluszka.

Nasza młodsza, dwu i pół latka, weszła na kolejny level - wygląda na to, że pożegnała się z maminym cycy.:wiggle:

Żeby nie było, że tak mało budowlano się zrobiło u dusiaki:

Małż w dalszym ciągu robi pomieszczenie gospodarcze, już :rolleyes: płytkuje ściany (wieczorami, po pracy oczywiście).

Dziś przyjechał na działkę hydraulik, wypakował do garażu naszą oczyszczalnię. Jutro przyjedzie reszta potrzebnych rzeczy, a w piątek od rana zacznie się montaż.

Dałam ogłoszenie na oferii - szukam wykonawcy mebli kuchennych. Dostałam bardzo dużo ofert. Mój stolarkowy jak je zobaczył, zszedł ze swojej ceny - a jednak się da..... Jestem więc już w finalnej fazie - muszę tylko do jutra podać kolor forniru i zdecydować, czy fronty lakierowane w połysku mają być białe, czy może być złamana biel.

Sugestie i podpowiedzi mile widziane :-)

Hm, ciężka sprawa - mnie się podobają oba odcienie bieli :) Nie pamiętam, jaka ma być lodówka i inne agd - bo jeśli białe, to trzeba naprawdę starannie wybierać, a i to nie gwarantuje sukcesu. W poprzednim mieszkaniu miałam fronty w białym połysku (jeszcze zanim stały się modne ;)) i do tego białą lodówkę. Na początku wyglądało super, a po latach fronty mi lekko zżółkły, zrobiły się takie śmietankowe - a lodówka nic! I to już nie było takie fajne :(

Ale byłam szalenie zadowolona w ogóle z tego koloru i z połysku - teraz też planuję to samo, jedno co mnie może zniechęcić, to straszna popularność.

kocurku - dziękuję, bardzo cenne uwagi - lodówka i zmywarka będą w zabudowie, a pozostały sprzęt - piekarnik, mikrofala - standardowe, czarne/ stal inox. Nie powinnam mieć więc po latach różnych odcieni szafek i sprzętu, tylko skoro i tak fronty mogły by pożółknąć, to bezpieczniej od razy wybrać jakiś złamany odcień bieli :rolleyes:

biel perłowa, będzie chyba mniej wymagająca, ale to tylko domysły

dusiako mam pytanko okienne, jedna firma zaproponowała mi piękną cenę ale jest zonk, tzn okna mają tylko jeden stopień uchyłu. Czy przy oknach takich jak Twoje, czyli całych nie byłoby to już przesadą? Czy ten stopniowany uchył ma wielkie znaczenie? Cena nęci. :). Jednak muszę zachować rozsądek.

Ja jeszcze myślę, że taka złamana jest dla oka "cieplejsza", mniej szpitalna. Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiecie- od dawna chcę mieć białe, błyszczące fronty, ale wydaje mi się, że np. w kuchni w stylu angielskim, gdzie dochodzą różne ozdóbki na frontach i nie ma tego połysku, ogólny wygląd jest cieplejszy, taki domowy. A jeszcze chciałabym zrezygnować z relingów na rzecz frezowanych frontów, więc wyjdą takie białe gładnie powierzchnie.

Nita- w mieszkanku mam stopniowany uchył, przy tych samych wymiarach 150/150, ale nie korzystam z tego "dobrobytu". W blokach uchylam okna w pełnym zakresie albo gdy na zew. jest zimno/ i na noc zostawiam je rozszczelnione (lekko przekręcona klamka).

Teraz wietrzymy/ suszymy Anatola i też uchylamy na max.

Nie zdawałam sobie sprawy, że cena uchyłu może być znacząca, ale jeśli tak jest - to faktycznie warto się zastanowić.

Żeby nie było, że tak mało budowlano się zrobiło u dusiaki:

Małż w dalszym ciągu robi pomieszczenie gospodarcze, już :rolleyes: płytkuje ściany (wieczorami, po pracy oczywiście).

Dziś przyjechał na działkę hydraulik, wypakował do garażu naszą oczyszczalnię. Jutro przyjedzie reszta potrzebnych rzeczy, a w piątek od rana zacznie się montaż.

dusiaka - odnośnie garażu - czy macie styropian na ścianie pomiędzy garażem a częścią mieszkalną? Jeśli tak to jaki? Jak się wykańcza taką ścianę ze styropianem? Domyślam się, że jeśli jest styro to możliwości zawieszania czegokolwiek są ograniczone.

Dusia, przepraszam, że dopiero dziś...ten tydzień jest zwariowany...Jak dla mnie biel perłowa! Wszystkie kremy, ecru i złamana biel też piękne! Myślę, ze mniej "chłodna" będzie biel perłowa od tej czystej. Zastanów się jaki kolor do salonu i w kuchni na ściany to Ci pomoże z wyborem szafek. Bo jak wolisz chłodny kolor to biel lepsza, a jak ciepły to perłowa biel...ja bym tak kombinowała.

A co do koncepcji dekoratorskich mojego najstarszego to jak mu się nie zmieni to pewnie tak będzie miał jak chce...wytrzymuje teraz w jednym (co prawda dużym 16 m2) pokoju z młodszym o prawie sześć lat trzyletnim rozrywkowym bratem i człapiącą wszędzie półtoraroczną młodszą o 7,5 roku siostrą to mu się coś z życia należy! :) ...i choćby to miała być czerwień ognista to się zgodzę....może tylko wynegocjuję by była to tylko jedna ściana :)...a tak w temacie ognia to właśnie słyszę, że moja mająca spać już co najmniej z kwadrans córcia dorwała się nie wiem jakim sposobem do wozu strażackiego starszego brata i ...jedzie na sygnale...uciekam zatem gasić ten pożar ;)

Jak obiecałam tak zrobiłam :) kolory jak zwykle zakłamane ale na pewno coś uda się wybrać jak zobaczysz próbniki ;)

Propozycja z Twoją sugestią zmian

http://img18.imageshack.us/img18/79/rzut2e.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/9515/pr3n.jpg

a to troszkę inna propozycja, sorki za szaleństwo kolorystyczne.... poniosło mnie ale ten kolor ścian coś w sobie ma http://emoty.blox.pl/resource/mixedsmiley042.gif

od narożnika 30/90/90/30

http://img43.imageshack.us/img43/8527/pr4r.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/9950/pr8uu.jpg

Pozdrawiam http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_curtsey.gif

Jakoś mi to umknęło, a to już rok, dokładnie rok minął od momentu założenia Dziennika Anatola.

Dziękuję wszystkim, którzy mnie odwiedzacie. Szczególne dzięki za wszelkie rady, podpowiedzi, a czasem poprostu podtrzymanie na duchu, kiedy na budowie coś idzie nie tak.

Wasze zdrowie :wiggle:

http://angelsms.pl/img/szampan_full.jpg

To ciekawe-w tym samym momencie przekroczyłam magiczną barierę- stałam się "domownikiem forum" :wave:

Edytowane przez dusiaka