dusiaka 28.11.2012 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Kocurku - i u nas tak samo. Rodzina najchętniej pozbyłaby się starych niepotrzebnych mebli i "ofiarowała je nam w prezencie" bo w tych naszych domkach "wszystko się przyda":bash: A potem dziwnie patrzą jak człowiek odmawia. No bo jak to? Wolicie siedzieć na gołej podłodze? Wiem, że czasem może nie być wyjścia, ale póki mogę, grzecznie dziękuję. Annis- witaj Zgadzam się, domek ma ciekawy "program", jak na tak nie wielką powierzchnię Nie namawiam bo wiadomo - każdy buduje dla siebie, nie dla innych, ale cieszę się, że Anatol ma coraz więcej zwolenników. tutli_putli - oj, gdybym jak Wy już miała podłogi (piękne zdecydowanie), byłabym spokojna, że do Świąt zdążę. U nas, jak wiesz, położone dopiero kafle w kuchni i pom.gosp. Nie fajnie będzie mieszkać i wykańczać w tym samym czasie, ale damy radę. My musimy mieszkanko sprzedać, ale póki co zainteresowanie słabe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 30.11.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kochana nam brakuje jeszcze około 130m2 podłóg M sam dzielnie walczy po godzinach teraz z jodełkami (klnie niemiłosiernie przy docinaniu pod kątem) i jest wykończony a końca nie widać. Ostatnio przewinęła nam się myśl, że może by kogoś nająć do wykładania tych podłóg ale boję się, że ciężko by mi było znaleźć kogoś komu mogło bym zaufać, że tego nie spieprzy. U nas najwyższym stopniem zaawansowania u okolicznych płytkarzy jest wzór caro z dużą fugą - "a do jodełki to niech se pani kochana parkieciarza najmnie". Jak już ktoś by się podjął - cena za m2 takiego ułożenia równa sie praktycznie cenie płytek - to ja dziękuję. Ja już zapowiedziałam wszem i wobec, że swoje obecne meble, swoją drogą wymieniane niektóre całkiem niedawno i tak zostawiam w mieszkaniu do wynajęcia i żadnej graciarni nie robię w nowym domu. Zostałam dzięki temu nadwornym świrem co to mu się w d..e poprzewracało , Opcja sprzedaży naszego mieszkania odpada z różnych względów w najbliższej 10latce - więc tylko wynajm pozostaje bo nie wyobrażam sobie utrzymywania równolegle dwóch domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 30.11.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tradycyjnie, czyli nie namacalnie, za to na podstawie gruntownych przemyśleń i po wnikliwej lekturze wszelkich opinii na temat - kupiliśmy (zamówiliśmy) płytki na podłogi.Wybór padł na Woodentic Paradyża, kolor Ochra, rozm. 16*65 cm.Takie oto:http://viverto.pl/gfx/1329900242.45.jpgPłytki położymy (męża ręcyma...) w "saloonie", hallu, wiatrołapie i naszej łazience. Kolejne zakupki także poczynione zdalnie, czytaj - bez wychodzenia z domu to przyciski do Geberitów (nie umiałam się zdecydować które, dlatego zamówiłam obydwa, a jak przyjadą wtedy zdecydujemy który będzie w naszej, a który w łazience u syna):http://www.kreocen.pl/img/e/0/p/11766/1/Geberit-Przycisk-Delta21-chrom-115125211.jpghttp://pliki.123lazienka.pl/ALLEGRO/geberit/przyciski/115135211.JPGA może ktoś doradzi jakąś ciekawą miskę ustępową? Mile widziane zaokrąglone kształty, ale bez przesady, żeby po zamknięciu deski można było w razie czego na niej usiąść, żeby woda podczas spłukiwania docierała do każdego zakamarka muszli i żeby była przystępna cenowo.A jak by z tej samej serii były jeszcze umywalki nablatowe...byłoby idealnie. Potrzebne szt. dwie, po ok. 50-60 cm każda. A.... i jeszcze wanna - tylko tu nie możemy się zdecydować, czy ma być zwykła, prostokątna bez żadnych udziwnień, czy jednak jakieś bąbelki - tak po hamerykańsku...Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 30.11.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 tutli - z tego co się orientuję, to za położenie kafli liczą tak min. 45pln/m2 - w naszym przypadku wyszłoby ponad 6 tys, więc nie w kij dmuchał. Oczywiście cena zależy od stopnia skomplikowania, więc Wasza jodełka byłaby zdecydowanie droższa. Żal by mi było tyle kasy wydać. Trudno, dajmy szanse naszym Panom, niech zostaną bohaterami własnego domu Twój narzeka na cięcie pod kątem - u nas, czytałam, że ten woodentic bywa krzywy i dlatego zalecana jest fuga min. 3 mm do niwelowania tych krzywizn...Pewnie się nasłucham... A ja bym wolała mieszkanko wynająć, ale z różnych względów musimy je sprzedać. A zainteresowania specjalnego nie ma. Ech, jak to jest, że zawsze wiatr w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 30.11.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Dusia zobacz sobie miski i umywalki z lineablue na superceramika.pl W moim dzienniku jest miska od nich - zamontowana i już nawet działająca model Ego w komplecie z deską wolno opadającą i jakąś tam kosmiczną powłoką. Do dużej łazienki kupiłam do nich umywalkę i powiem Ci że też niczego jej nie brakuje i nie widzę jak na razie różnicy między podobnymi markowymi wzorami Zresztą za tą kasę to nawet jakbym miała je wywalić za parę lat to nie będzie szkoda To moje płytki jeśli chodzi o jakość są super proste rozm 13x80, fugę mamy 1mm, tylko wiesz docinanie i kładzenie tego przy ścianach to jest masakra normalnie i zabawa z rozmierzaniem na maxa. O woodenticu to się niestety tak naczytałam i nasłuchałam negatywnych opinii, że mi się ich odechciało, bo też rozważałam taki wariant i podobnie jest z seriami z May Wy;) Edytowane 30 Listopada 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 30.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Widzę że zakupy pełną parą. Być może teraz przed świętami ludzie nie planują kupna mieszkania, bądźcie dobrej myśli. Już tak niewiele brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 01.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Cześć Dusiaku. gratuluję nowych zakupów. bardzo ładny ten kolor podłogi. też myślę o tm, żeby taki pomieszać z kremowym gresem. takie wstawki, że by nie było za nudno i blado. teraz mam panele w podobnym kolorze i po kilku latach dalej mi się podobają. przyciski do spłukiwania fajne. do tych okrągłych pasowałby taki zaokrąglony kibelek, a do kwadratowych taki bardziej kanciasty chyba. trzymam kciuki za dalsze postępy. i oby szybko udało się sprzedać mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 05.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 dusiu ja jak zwykle do Ciebie po konsultacje. Gdzie u Ciebie będzie przy kominku wyczystka i czy w ogóle będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 05.12.2012 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) tutli_putli - i jak podłoga, robi się? Biegnę poczytać w dzienniku. Dzięki za podesłanie stronki, bardzo się przydała. Wybrałam w końcu umywalki no-name, o takie. Będą dwie: http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/26/41/66/2826416635 a kibelek Roca Gap z deską wolnoopadającą, o taki: http://image.ceneo.pl/data/products/12209988/f-roca-gap-a346477000.jpg Do niego właśnie weźmiemy te kwadratowe przyciski Geberita. Syn ma już zamontowaną swoją miskę wc, taką tradycyjną, okrągłą - do niej będą pasowały te okrągłe przyciski Teraz zagwozdka-trzeba wybrać baterie. Rozważam kilka podobnych z wyglądu modeli różnych firm, m.i. Grohe, Hansgroge, Kludi i co może dziwić Deante (bo ich baterię mam od lat i jest super. Zresztą już kiedyś o tym pisałam). trzymam kciuki za dalsze postępy. i oby szybko udało się sprzedać mieszkanie Dziękuję dobra duszyczko, tego mi trzeba właśnie dusiu ja jak zwykle do Ciebie po konsultacje. Gdzie u Ciebie będzie przy kominku wyczystka i czy w ogóle będzie. nita-wyczystka jest z tyłu komina, czyli w pokoju córci, tym przyległym do salonu. Skoro już jestem, to chociaż napiszę,że : - kafle przyjechały. Mamy w domku woodentica, nic tylko kłaść (szkoda, że małż musi chodzić do pracy); - kibelek i umywalki zamówione; - obiecany prezent dla męża też, ale jako że to niespodzianka pokażę, jak już będzie w domku (oczywiście na oczy tego wcześniej nie widziałam, zamówiony tradycyjnie przez internet); - jeśli nic nie przewidzianego się nie wydarzy, po niedzieli czeka nas montaż kuchni Edytowane 5 Grudnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.12.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 dusiu dzięki za informacje, u nas mały pokój odpada.Prześliczna umywalka, pokaż koniecznie jakie masz typy co do baterii. Kuchnia już tuż tuż, jak to szybko zleciało. Przesyłam pozytywne fluidy, żeby wszystko się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 06.12.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dusia mówisz, że Deante sprawdzone? właśnie mi się kilka modeli u nich podoba i cena przystępna. Kibelek fany...a jakich firm macie stelaże pod nie? bo my właśnie stoimy przed wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Paradyż 06.12.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dusia zobacz sobie miski i umywalki z lineablue na superceramika.pl W moim dzienniku jest miska od nich - zamontowana i już nawet działająca model Ego w komplecie z deską wolno opadającą i jakąś tam kosmiczną powłoką. Do dużej łazienki kupiłam do nich umywalkę i powiem Ci że też niczego jej nie brakuje i nie widzę jak na razie różnicy między podobnymi markowymi wzorami Zresztą za tą kasę to nawet jakbym miała je wywalić za parę lat to nie będzie szkoda To moje płytki jeśli chodzi o jakość są super proste rozm 13x80, fugę mamy 1mm, tylko wiesz docinanie i kładzenie tego przy ścianach to jest masakra normalnie i zabawa z rozmierzaniem na maxa. O woodenticu to się niestety tak naczytałam i nasłuchałam negatywnych opinii, że mi się ich odechciało, bo też rozważałam taki wariant i podobnie jest z seriami z May Wy;) W odniesieniu do wielkoformatowych płytek ceramicznych występowanie krzywizn boków, odchyleń od kąta prostego czy płaskości powierzchni jest zjawiskiem naturalnym, wynikającym ze specyfiki produkcji tego typu asortymentu. Produkt jednak powinien spełniać pewne wymagania jakościowe, aby mógł zostać dopuszczony do sprzedaży, dlatego wszelkie wartości fizyczne podlegają kategoryzacji. W normalizacji międzynarodowej metodyka badań płytek ceramicznych zawarta jest w 17 normach przedmiotowych EN-ISO 10545, każda norma przedmiotowa podaje metodykę sprawdzania określonej własności wyrobu. Do oznaczania wymiarów i sprawdzania jakości powierzchni stosuje się normę ISO 10545-2, gdzie ocenie podlega między innymi płaskość powierzchni. Dokładna specyfikacja w zakresie dopuszczalnych tolerancji wg normy EN 14411 zawarta została w tabelach technologicznych podawanych do ogólnej wiadomości – najszybciej znaleźć je można na ostatnich stronach naszych generalnych katalogów produktowych, te z kolei pobrać można z naszej strony internetowej w postaci pliku pdf. Dokonująca ostatecznego pomiaru aparatura skanuje schodzące z linii produkcyjnej płytki pod kątem odchyleń od parametrów wskazanych w normie i sztuki nie spełniające tych kryteriów są natychmiast kategoryzowane jako nie nadające się do użytku – nigdy nie trafiają one do obiegu handlowego. Przekładając powyższe na bardziej zrozumiały język – trafiający do sprzedaży produkt mieści się w surowych normach narzuconych odgórnie, dodatkowo zawężonych wewnętrznie w zakładzie i występujące krzywizny nie mogą poza nią wykroczyć. Aby uniknąć efektu wizualnego polegającego na wyeksponowaniu krzywizn, stosuje się w przypadku Woodentica i innych płytek odwzorowujących drewno o analogicznych wymiarach naprzemienne ich ułożenie w 1/3 długości w stosunku do siebie. Ekspert Paradyż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 06.12.2012 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) nita- nie wiem tego na pewno, ale ta wyczystka od strony małego pokoju była tak w projekcie. Póki co, a palimy w kominku kilka razy w tygodniu, nie zgromadziło się tam jeszcze nic, co by trzeba było usunąć. A jak już zamieszkamy to kominek będzie używany tylko sporadycznie, dla klimatu A gdzie ją myślicie u siebie zrobić? msdracula- od 8 lat mam baterię umywalkową Deante Jaguar. Kilka stron wcześniej wklejałam jej zdjęcie. Nic się nie zmieniła od czasu jej kupna, nic się nie popsuło. Wygląda moim zdaniem tak elegancko. I teraz chyba jestem spaczona jej wyglądem bo podobają mi się tylko takie baterie, które wyglądają podobnie. Niestety słyszałam, że już tego modelu nie produkują, ale jak sprawdząłam na Ceneo, to można go jeszcze kupić (więc rozważam - bo cena ok i jakość sprawdzona). Tylko mówią w sklepach, że teraz Deante to chińszczyzna. Stelaże pod wc były montowane przed wylewkami, firmy Geberit. Dlatego też teraz nie było innego wyjścia, musieliśmy do stelaży dopasować przyciski. Sama miska może już być innej firmy, ale ten przycisk musi pasować. A teraz o bateriach. Proszę o pomoc w wyborze albo wskazanie zupełnie innego kierunku. To moja bateria (znaczy taka jak moja), mam ją w łazience, polecam i może, może pójdę na skróty i do domku także zakupię. Przywyczajenie jest drugą naturą człowieka. Zachwyca mnie jej wygląd, kształt, linia.... Deante Jaguar: http://img839.imageshack.us/img839/4420/deantejaguarbateriabdx2.jpg Grohe Eurosmart: http://img547.imageshack.us/img547/8213/groheeurosmart.jpg Kludi Logo mix: http://img824.imageshack.us/img824/228/ikludilogomix.jpg Kludi Objecta mix: http://img268.imageshack.us/img268/3253/ikludiobjectamix.jpg Hansgrohe Focus: http://img6.imageshack.us/img6/6163/hansgrohefocus.jpg Edytowane 6 Grudnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 06.12.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 ...Przekładając powyższe na bardziej zrozumiały język – trafiający do sprzedaży produkt mieści się w surowych normach narzuconych odgórnie, dodatkowo zawężonych wewnętrznie w zakładzie i występujące krzywizny nie mogą poza nią wykroczyć. Aby uniknąć efektu wizualnego polegającego na wyeksponowaniu krzywizn, stosuje się w przypadku Woodentica i innych płytek odwzorowujących drewno o analogicznych wymiarach naprzemienne ich ułożenie w 1/3 długości w stosunku do siebie. Ekspert Paradyż Szanowny Ekspercie- nie wydaje mi się, żebyśmy tu pisały o tym, że płytki Paradyża nie spełniają norm. Raczej o tym, że konkurencji udaje się robić wielkoformatowe płytki z nieco mniejszymi krzywiznami, niż występujące np. w Woodenticu. Ja jestem świadoma tego, że płytki te nie są idealnie równe. Nie poczytuję tego jako ich wadę, ale też przygotowana jestem na to, że w celu niwelacji ew. krzywizn należy je układać zgodnie z zaleceniem producenta, czyli z przesunięciem. Do tego zastosujemy fugę, ok. 2-2,5 mm. To też powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.12.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 dusiu zdecydowanie twoja bateria najładniejsza a zaraz za nią grohe, reszta jakoś nie w moim guście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.12.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 O matko strach się bać i cokolwiek odzywać Dobrze mu Dusia napisałaś Przecież w końcu ludzie je kupują (znaczy się płytki z Paradyża) w dużych ilościach, bo im się podobają mimo tych naturalnych krzywizn A że na rynku jest zatrzęsienie płytek drewnopodobnych w różnych cenach i jakościach, to chyba można jedne do drugich sobie porównywać nie okiem eksperckim a zwykłego użytkownika Szanowny Panie ekspercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 06.12.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 dobry wieczór, głosuję na Grohe Eurosmart. a umywalka bardzo fajna i wcale nie no name, z tego co widać po naklejce. czekam z niecierpliwością na Twoją kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.12.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Mój głos jak wyżej Zmałpuję Kasię-max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 06.12.2012 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Kochane jesteście, jak zwykle zresztą. Dziękuję bardzo Grohe zwyciężyła, jutro zamawiam Boję się zapeszyć,ale nie mogę się kuchni doczekać. Przypomnę się mojemu stolarkowemu, żeby nie myślał,że mi nie zależy Z innej beczki: Ze dwa tygodnie temu robiłam zakupy AGD. M.in. kupiłam indukcję firmy Bosch. Czytałam gdzieś, że dają w prezencie garnki. Nawet wysłałam im zgodnie z regulaminem ksero dowodu zakupu i karty gwarancyjnej, ale zdążyłam już o tym zupełnie zapomnieć. Zresztą termin wysyłki miał wynieść do dwóch miesięcy. W prezencie miały być garnki firmy IIttala, jak pisali wregulaminie promocji o równowartości 750 pln. Cena wydała mi się mocno przesadzona, ale wygooglałam sobie i znalazłam na ceneo przykładowy garnek, 6 litrowy za ponad 400pln! Tyle to mnie kosztował komplet garnków z Ikei, przy czym dwa garnki są z mojej ulubionej, kosmicznej serii. I tak oto dziś po powrocie do domu czekało na mnie spore pudełko, które dostarczył z firmy Bosch miły kurier, a w pudełku 2 garnki z przykrywkami, 1 rondelek z pokrywką i spora patelnia. Jestem zachwycona prezentem, naprawdę Wszystko jest takie solidne, garnki i patelnia są ciężkie, do tego takie śliczne, że nie wiem, czy zdecyduję się je wogóle używać Dziękuję Mikołaju http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0523(2).jpghttp://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0526.jpg Edytowane 6 Grudnia 2012 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 07.12.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mikołaj pamięta o grzecznych, wytrwałych, dzielnych, pracowitych dziewczynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts