Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lukarna - okna to winchster, taka niby podróbka drewna, ale na żywo naprawdę dobrze je imituje (ma "słoje"). Mówią, że to następca popularnego złotego dębu.

W kuchni nie ma forniru (to jest płyta), ale nie ze wzgl. na cenę. Fornir byłby na frontach kilku szafek i ze wzgl. na światło naturalne, które na niego pada, mógłby trochę zmienić kolor. Blaty byłyby więc na początku w tym samym kolorze (bo można dobrac fornir i blat), ale po kilku latach mogły by to być dwa różne kolory.

Jasne fronty to kość słoniowa, a dokładniej RAL1013 (white pearl).

Oczywiście, że Młoda się cieszy. Tylko, że póki co swój pokój traktuje jak bawialnię. Kiedy przychodzi pora snu, pakuje się do nas i śpi z nami w naszym pokoju na materacu :rolleyes:

Odkąd kupiliśmy mebelki, czyli dwa tygodnie, w jej łóżeczku spała już trójka małych dzieci. W weekendy mamy tu zjazdy przyjaciół ze swoimi dziatwami oczywiście. Dorośli mają do dyspozycji dmuchane materace :p

nitka - właśnie mi przyszło do głowy, że jeśli w środku jakoś tak wolniej idzie do przodu, to chyba powinnam pokazać okolicę domku. Teraz dla przykładu pięknie pruszy śnieg, jest bajkowo:yes: Póki co, jeszcze z uśmiechem odgarniamy śnieg sprzed domu.

Hal się skończył, znaczy płyteczki są, nie ma jeszcze fugi, dlatego pokażę hall za kilka dni, jak małżowi uda się położyć fugę.

Stan naszych łazienek obydwu..... cóż, w małej, u syna - podwieszony geberit and that's all. Czyli można robić siusiu.

W dużej - do wczoraj też był tylko podwieszony kibelek, ale mniej więcej od północy- osobisty z kolegą zamontowali wannę (pod wpływem, ale chyba się udało) :wiggle: Tą wannę, co to jej nie chciałam :sick:

Przyzwyczaję się bo najważniejsze, że można się wreszcie kąpać do woli, a miska-a kysz!

W tym tygodniu zacznie się więc kładzenie kafli w łazience Młodego. Pewnie trochę się z tym zejdzie bo przecież nie mamy żadnego robotnika, a małż po pracy ledwie podłubie, a tu noc nadchodzi.

W gospodarczym wczoraj doszła jeszcze podwieszona pod sufitem suszarka (i nie zagracam sobie nigdzie miejsca stojącą) :p

Tutli - oj tam, oj tam- koncpecję na pewno już masz. Zanim się obejrzysz też będziesz miała gdzie spędzać całe dnie... Moja kuchnia raczej nie jest w Twoim/ Twojego domku stylu, ale życzę Ci, żebyś ze swojej była conajmniej tak zadowolona, jak ja za swojej :)

Inwestor- a na co mi mierzyć temepraturę na strychu? Jeśli nie zapomnę przy okazji sprawdzę, ale czemu by to miało służyć w moim przypadku? Przecież nasze poddasze, to strych. Aha- konstrukcja jest zgodna z projektem. Nic tu nie zmienialiśmy.

W pokojach wiem, ile jest stopni - 24. Wieczorem po odpaleniu kominka dochodzi do 27 (olaboga rety, chyba się ugotujemy kiedyś...)

Tak, coś tam małż montował, chyba tym razem Internet w TV :p

Mamy nawet trzy piony kanalizacyjne- mała łazienka, duża łazienka i kuchnia. Z każdego z nich wychodzą piony wentylacyjne ( w małej łazience wentylacja idzie przez komin).

bury - sama sobie się dziwię bo też tak myślałam. Że tylko do patrzenia, a tu proszę: dziś rano: tosty (piekarnik), jajecznica (płyta), kawka (ekspres), potem zupka pomidorowa (płyta). Podszykowałam już drugie danie - gotuje się marchewka z groszkiem, w piekarniku piecze kurczak, ziemniaki obrane czekają na płycie. Od wczorajszego obiadu, a potem suto zaprawianej % kolacji, zmywarka chodziła dwa razy.

Czuję się w tej mojej kuchni tak... nie wiem jak to określić, elegancko. Najważniejsze, że łatwo się ją sprząta- wzystko takie proste, gładkie.

I bardzo się cieszę, że pomimo pokus nie zamknęłam kuchni od strony salonu (ścianą/ barkiem) - znajomi siedzą sobie przy stole albo przed TV, a ja choć w kuchni coś tam szykuję, to jednak jesteśmy razem. To mi się podoba :p

No teraz to dopiero można brudzić, gotować!

dokładnie tak :wiggle:

Edytowane przez dusiaka

Dzięki bardzo za odpowiedź:)

Ale popytam dalej, dobra?

Myślałam że fornir bo na górnych szafkach widać ewidentnie kontynuację rysunku słojów - myślałam że to umożliwia jedynie fornir...

Powiedz jaką masz wysokość pomieszczenia? Rewelacyjny pomysł z tym innym kolorem szafek na wysoką zabudową...

I nie mogę się dopatrzeć na zdjęciu - tam gdzie masz płytę ile jest wiszących szafek? i o jakich wymiarach?

Powiem Ci szczerze że dzięki Twojej kuchni zaczynam się skłaniać ku temu, żeby zrobić taką "drewnianą" opaskę wokół jasnych frontów. To jest jedna z trzech wersji mojej kuchni:) Myślałam o orzechowej opasce pod kolor okien i białych frontach. A to nie wiem czy za duży kontrast nie będzie:/

edit: widzę że są 4 szafki, ale wymiary mogę prosić?

otwierają się do góry?

okap masz 60?

Lukarna- mój stolarkowy powiedział, że zrobi to z płyty, ale będzie pięknie wyglądało i dotrzymał słowa :-)

Dom ma podwyższony parter, gdyż od samego początku wiedzieliśmy, że nasze poddasze nie będzie adaptowane na użytkowe. Teraz, po podwieszeniu sufitów jest 2,85 m.

Wymiary szafek górnych (i dolnych), od lewej: 60+90+90+60.

Okap jest montowany w pierwszej 90tce, tylko, że jest dokładnie nad płytą, a ta jest dosunięta do prawego brzegu szafki. Czyli w tej wiszącej 90tce jest najpierw 30 a potem 60.

Wszystkie górne szafki otwierają się push-open, czyli wciskając otwierają się do góry.

Generalnie jesli szafka ma frez, to jest otwierana "normalnie". Jeśli nie ma frezu, to jest push-open.

Za wyjątkiem szafki pod zlewem, która ma frez, żeby wyglądała, jak inne dolne, ale otwiera się także push-open. To dobre rozwiązanie, gdy np. potrzebuję wyrzucić resztki ze zlewu do śmieci i mam brudne albo mokre ręce. Wystarczy, że nacisnę kolanem i szafka się otwiera :p

Na zdjęciu rzut z projektu. Jedyne różnice, to przesunięcie płyty i okapu do prawej krawędzi pierwszej 90tki oraz likwidacja relingów na rzecz frezów.

http://img707.imageshack.us/img707/2918/rzut3.jpg

Jest tak jak myślałam .... kuchnia prezentuje się rewelacyjnie :)

monika_fal- ogromnnie się cieszę, że zajrzałaś w me skromne progi.

Jeśli ktoś wcześniej nie wiedział/ nie doczytał w moim dzienniku: monika_fal jest autorem projektu mojej kuchni. Jestem żywym przykładem i dowodem Jej talentu. Jeszcze raz wielkie dzięki :hug:

dusiu ile masz kominków wentylacyjnych na dachu?

i jeszcze mam pytanko do Ciebie i Inwestora, jak u Was wygląda sufit w salonie, chodzi mi o to betonowe ustrojstwo na górze :):)

Na dachu mamy 5 kominków wentylacyjnych, szósty w kominie.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam :confused: Chodzi o podciąg betonowy? Jeśli tak, to u nas on wypada na granicy kuchni i jadalni i małż go zabudował płytami K-G i zamontował światełka. Znalazłam jakieś starsze zdjęcie, gdzie go widać.

http://img10.imageshack.us/img10/2484/dsc0753zmienrozmiary.jpg

A tu nowsze zdjęcia i włączone światełka:

http://img692.imageshack.us/img692/7673/dsc0025zmienrozmiary.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/917/dsc0028zmienrozmiary.jpg

Edytowane przez dusiaka

Bardzo bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź:)

Pozwól że zapiszę sobie na swoim kompie bo chociaż u mnie jest inny układ kuchni i mebli to będę miała na jakim przykładzie pokazać mężowi o co mi chodzi:)

A zimowy pejzaż - jak w bajce:)

ps. w salonie masz moją lampę z mieszkania blokowego:) baaardzo ją lubię ale teraz została u teściowej:(

Piękna kuchnia!!!!! faktycznie wygląda na praktyczną bardzo i łatwą wu trzymaniu, a jednocześnie jest elegancka, ale Ci zazdroszczę :)

coraz bardziej sama się przekonuję do takich kolorów w kuchni, chociaż pewnie doł będzie albo wanilia albo taki sam jak blat orzech.

U nas okna też mają słoje, a wiadomo że to okleina, więc wszystko teraz można :D

A ja dopytam jeszcze o woodentica...o i le więcej metrów brać przy zamawianiu? dużo wychodzi odpadu? u nas ma być 26m podłogi, więc jak wezmę 30 to wystarczy? z czego robicie cokoły?

Inwestor- a na co mi mierzyć temepraturę na strychu?

dusiaka No ja bym mierzył żeby wiedzieć jak mam się ubrać jak bym chciał iść w moje ulubione miejsce :)

A tak poważniej, znajomi niedawno zamieszkali w parterówce z niedostepnym i nieocieplonym strychem. Ponoć mają teraz bardzo zimno w domu i twierdzą, że pod połaciami pewnie panuje mróz co ułatwia wychładzanie części mieszkalnej. Stąd byłem ciekaw tej teperatury. A swoją drogą to cieplutko macie na dole.

zaledwie pion kanalizacyjny nad dużą łazienką, a nad kuchnią- wyciąg i pion kanalizacyjny.

dusiaka, pisząc pion kanalizacyjny miałem na myśli odpowietrzenie kanalizacji - macie więcej niż w jednym miejscu?

Rozumiem, że wśród 5 kominków o których pisałaś jest właśnie:

-odpowietrzenie kanalizacji

-wyciąg kuchenny

-wentylacja łazienki 1

-wentylacja łazienki 2

- i wychodzi na to że coś jeszcze...

Inwestor ja nie dusiaka ale może coś podpowiem ;) w domu rodziców jest strych ( składowisko gratów) drewniana podłoga na strychu, a od spodu rygipsy, pomiędzy nimi ocieplenie. Strych nieocieplany, widać folię paroprzepuszczalną,zimą jest zimno bardzo na strychu, ale kompletnie nie wpływa to na temperaturę w domu, ciepło jest :)

dusiaka kuchnia śliczna a do tego jak piszesz praktyczna, co wiadomo, w przypadku kuchni jest bardzo ważne.

A zimowe zdjęcia domku z zewnątrz miodzio :) Ach zazdroszczę Ci okrutnie ;)

Krokusia - :hug:

ps. w salonie masz moją lampę z mieszkania blokowego:) baaardzo ją lubię ale teraz została u teściowej:(

Nie szkoda było zostawiać? :p My jesteśmy na etapie chwalenia się oświetleniem. Teraz bym lampy nikomu nie oddała :p

A ja dopytam jeszcze o woodentica...o i le więcej metrów brać przy zamawianiu? dużo wychodzi odpadu? u nas ma być 26m podłogi, więc jak wezmę 30 to wystarczy? z czego robicie cokoły?

Zamówiłam 10% więcej. Odpadów nie ma dużo. Wygląda na to, że jeszcze ciut zostanie. Nie mam pewności na 100% bo do położenia jest jeszcze woodentic w dużej łazience, ale wszystko wskazuje, że 10% to wystarczający zapas. I u Was tez wystarczy.

Listwy będą dokładnie takie same, jakie mamy na podłogach w pokojach, plastikowe.

Inwestor - to ja mam widocznie inne ulubione miejsca w moim domu, niż strych :p

Strop jest bardzo porządnie ocieplony (tymi ręcyma: 2* 15 cm przyzwoitej wełny), na strychu najgrubsza dostępna płyta OSB, nad garażem deski i nic nam od góry nie zawiewa :no:

nita u nas tego ustrojstwa nie ma , bo mamy ścianę nośną rozdzielającą salon i kuchnię.

Ustrojswo nie jest złe - my z niego zrobiliśmy umowną granicę cześci kuchennej od salonu.

Inwestor ja nie dusiaka ale może coś podpowiem ;) w domu rodziców jest strych ( składowisko gratów) drewniana podłoga na strychu, a od spodu rygipsy, pomiędzy nimi ocieplenie. Strych nieocieplany, widać folię paroprzepuszczalną,zimą jest zimno bardzo na strychu, ale kompletnie nie wpływa to na temperaturę w domu, ciepło jest :)

Potwierdzam, u nas też cieplutko :)

mai - a jak Twoje plany, idą do przodu? Pochwal się, proszę.

Edytowane przez dusiaka

Dusiaka

booooooska kuchnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:wave::wave:

cudna, stonowana, ciepła, elegancka - miodzio!

życzę, by Wam się super w niej gotowało i żyło - bo przynajmniej u mnie i u wielu wielu których znam - kuchnia to serce domu:wiggle:

ja bym nic nie dawała kolorowego na ściane między blat a szafki - jest cudnie tak jak teraz jest - jak najbardziej neutralne, zbliżone do tego koloru, który jest na ścianie szkło lacobel pieknie Ci się tam wkomponuje

gratki za cacuszko-kuchnię:bye:

Nie szkoda było zostawiać? :p My jesteśmy na etapie chwalenia się oświetleniem. Teraz bym lampy nikomu nie oddała :p

Głupio mi było zabierać jej jedną lampę jak wszystko inne zostawało przy zamianie mieszkań:)

Pomyślałam wtedy, że przynajmniej będę sobie mogła kupić nową - naiwna nie wiedziałam jak wiele wyborów i wydawania kasy mnie czeka;)