Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Moim zdaniem ocieplenie dachu "zadba" o temperaturę i zatrzyma ciepło na poddaszu, a na tym mi jakoś szczególnie nie zależy.

dusiaka a ja mam nadzieję, że jeśli będzie mniejsza różnica temperatur miedzy strychem i parterem, to transfer ciepła na górę też bedzie mniejszy. Z tego samego powodu mamy cienki styropian na ścianie garażowej, bo w garażu jest cieplej niż na zewnątrz.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Inwestor - ja też mam styropian na ścianie garażowej z tego samego powodu. W pokoju u syna zrobiło sie od razu cieplej.

Mnie raczej chodzi o to, że ocieplenie połaci dachu - przy pow. 240 m (mam ogromny dach), to znaczący koszt, który zdecydowanie uważam za mniej efektywnie wydane środki, niż na ocieplenie stropu parteru. Myślałabym inaczej, gdyby mój strych miał być użytkowy, ale nie będzie. W moim przypadku rozsądniej i taniej byłoby ocieplić podłogę strychu, na której obecnie leżą płyty OSB.

Nie jestem tylko pewna, czy ja mam duży problem z uciekaniem ciepła na strych. Chyba dużo bardziej przesadzamy z temperaturą w domu.

dzięki za pamięć.

właśnie zastanawiałam się, czy te kolory drewna w różnych elementach (okna, drzwi, listwy, meble) muszą się tak idealnie zgrywać.

czy to nie nudno, jak wszędzie np. złoty dąb. podpatruję, kopiuję i czekam, kiedy będę mogła te inspiracje wykorzystać u siebie.

gdybym miała teraz robić kuchnię, to nie musiałabym się za bardzo zastanawiać nad projektem, bo byłaby chyba identyczna, jak Twoja. :D

no i wszystkiego najlepszego w dniu św. Walentego. :)

Wczoraj dostałm DRUGI rachunek za gaz :mad:

Musiałam tak napisać bo jest DUŻY :(

Ogrzewanie włączone od 16 listopada.

Pierwszy rachunek dostaliśmy za okres: 16 listopada - 12 grudnia, tj. 4 tygodnie. W domu trwały prace wykończeniowe, montaż kuchni, podłogi, etc., grzaliśmy jak byśmy tam mieszkali - licznik wskazał zużycie 163m3, czyli średnio dziennie 5,8m3.

DRUGI rachunek za okres 13 grudnia - 5 lutego, tj. 8 tygodni. W tym czasie Święta spędziliśmy już w domu, więc oprócz ogrzewania wzrosło zużycie gazu na ogrzewanie wody użytkowej - licznik wskazał 475m3, czyli średnio dziennie 8,5m3.

Czy to dużo? Miałam nadzieję, że w takim małym domu będzie mniej, ale chyba sami trochę sobie jesteśmy winni. Przez całą dobę utrzymujemy temp. 23-24 stopnie. Dzieci tak lubią, ja też. Tylko babcia idzie pod prąd i ciągle nam wietrzy... a piec się wtedy cześciej włącza, żeby grzać w domku do zadanej temeperatury i koło się zamyka.

Liczę jednak, że to max, tego, co nas zimą czeka, i że więcej niż 8-9m3 na dobę nie przekroczymy.

No i że kolejna zima będzie tańsza bo mury już będą wygrzane.

Oby :(

Edit: pewnie ktoś zapyta jak to wygląda w pln.

Pierwszy rachunek 430pln, drugi 1 003pln. Jeśliby przyjąć, że ten drugi jest bardziej miarodajny bo już mieszkaliśmy w domu, to średnio na miesiąc musimy liczyc 500 zł w sezonie grzewczym.

Nie wiem czy to Cię pocieszy ale ja za 64 metrowe mieszkanie dostałam ostatni rachunek za 2m-ce na 1200zł:bash: (w tym oczywiście ciepła woda i płyta gazowa)

Odnośnie ocieplania połaci dachu to mając nieużytkowe poddasze bzdurą i wywaleniem kasy byłoby jego ocieplenie. Niczego to nie da po za ciepłym strychem. Skoro macie 30cm wełny na stropie powinno być wystarczająco do zatrzymania ciepła. U mnie według OZC przy domu energooszczędnym, grzanym prądem jest 45cm wełny na stropie U=38 i nie zamierzam walić wełny w dach. Chyba, że będziemy chcieli tam zamieszkać to wtedy część ocieplenia z podłogi przeniesiemy na połać dachu. Wbrew pozorom styropian na ścianie garażu daje sporo. Tylko jest jeszcze kwestia jaki to styropian czyli jakiej grubości i o jakim współczynniku przenikania ciepła? Nigdy rachunki za ogrzewanie w pierwszym sezonie nie są miarodajne więc spokojnie. Tym bardziej, że Wasz dom nie miał tak naprawdę kiedy doschnąć przy takim tempie budowy. Wewnątrz jest masa wilgoci technologicznej i trzeba by było sprawdzić jaką macie wilgotność. Wilgotne powietrze zabiera sporo energii, ciekawa jestem ile % macie wilgoci? No i te 24 stopnie to bardzo dużo i nie obraź się ale niezdrowo;). Obecnie u mnie w mieszkaniu jest 20 noc - 22 dzień i biegamy w krótkich rękawkach. Zdecydowanie zmniejszyłabym temp. w pomieszczeniach gdzie się mało przebywa a w kominku paliła na maksa żeby dogrzać dom bo to taniej mimo wszystko wychodzi niż gazem :)

Kasiu - dziękuję za życzenia :hug:

Czy to możliwe - nawet nie ma człowiek głowy, żeby świętować :eek: A takie były plany... że na nowym, to będzie jak w bajce, bita śmietana, winogrona, truskawki.

A tu nie ma bajki, jest taka normalna codzienność :sleep:

Nie będę smęcić bo pomyślicie, że jakaś 60-tka mi się włączyła, a to tylko chwilowe (I hope so).

Z około-walentynkowych tematów - nie wiem, co z tym zrobię, nie mam koncepcji, jak zwykle to był impuls - kupiłam kiedyś na All takie drewniane napisy. Można je gdzieś na ścianie przykleić (uprzednio np. pomalować) albo na szafkach albo no właśnie... sama nie wiem, co z nimi zrobić. A może schować głęboko...

Aha, miało być walentynkowo - czyli LOVE - to jeden z napisów, które wtedy kupiłam.:D Inne: boy, girl (z myślą o dzieciach), home, eat, drink, lucky, peace i laugh.

Zatem wszystkim czytającym, czasem tu zaglądającym, z okazji dzisiejszego święta życzę jak najwięcej:

http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/29/65/94/90/2965949048

tutli - to mi teraz przyszło do głowy, że jeszcze tylko dostanę r-ek za prąd do kompletu i dopiero wtedy się powieszę... Przecież całe gotowanie, podgrzewanie, pranie, zmywanie, pieczenie, ech.... na prąd. A w domu cały czas ktoś jest i cały czas coś się dzieje, coś pichci.

Wilgotność nie jest zła, 44%. Dokładnie teraz sprawdziłam, a temp.... 24,6st. C

Styro na ocieplenie domu kupiliśmy Swisspora, z lambdą 031, grafitowy, daliśmy 15 cm, ale ściana wewnętrzna od garażu jest ocieplona białym, 15cm lambda 0,38. Garaż jest ogrzewany.

Dziewczyny- jestem Wam wdzięczna za dobre słowo i rady :hug:

Dziś, może tak na pocieszenie, doczekałam się przesyłki z Westwinga :yes:

Uwaga.....z myślą o Młodym (bo chciał w kształcie piłki), ale teraz kombinuję gdzie to ustawić w części dziennej:

http://futoyo.pl/szablon_allegro/nylon/sakura/sakura6.jpg

Kolorowo się dziś w salonie zrobiło. Są już jakieś pierwsze zielone poduszki na sofie, dojdzie w przyszłym tygodniu szyba w kuchni, a na Święta kupię zielone zasłony :D

Edytowane przez dusiaka

dusiu :hug: to chyba taki "baby blues" jak po porodzie, tylko że po wybudowaniu domu. Zmęczenie materiału. Tyle mieliście ostatnio nerwów i stresów, tyle decyzji do podjęcia w ciągu całego roku, tak wiele dokonaliście, że macie prawo być zmęczeni. Kominek zamiast truskawek też jest cool :) Pamiętasz jak pisałaś, że nie będzie kominka? Zerknij na początek dziennika, jak było jeszcze niedawno, a jak jest teraz. :)

Dużo, dużo miłości i pogody ducha Wam, życzę.

Co za dzień.

Nudy nie ma.

Szyba do kuchni miała być do odbioru w najbliższą środę, ale dziś w południe dostałam telefon, że jeszcze dziś, do g. 16ej można po nią podjechać :D

Dałam cynka mężowi, a ten zadzwonił do nich, żeby się umówić na odbiór. Tam mu powiedzieli, że przed minutą syba pękła i sprawa nie aktualna...:bash:

No przepraszam.... to po co to było? Już żdążyłam się ucieszyć, żeby po 5 minutach się zdenerwować. Teraz przyjdzie nam jednak czekać kolejnych kilka dni, a mogliśmy już jutro ją sobie zamontować :(

Dwie minuty po tym dostałam telefon w Urzędu Skarbowego... "proszę sobie przygotować coś do pisania, będę dyktowała: proszę o dostarczenie w przyszłym tygodniu w g. 9-14 potwierdzeń wykonanych przelewów za faktury o numerach....." i tu Pani podała listę 4 ech, z czego jedna wystawiona na zupełnie inna osobę... .

Może i bym się zdenerwowała, ale po informacji z szybą juz byłam wkurzona. Uwielbiam ten urzędniczy, protekcjonalny ton.

Potwierdzenia przelewów to nie problem, a najwyżej tej jednej faktury błędnie wystawionej mi nie uznają - ważne, że się dzieje, czyli zwrot VATu niebawem :-)

Cześć Dusia:)

Ja tak nieśmiało trochę bo rzadko się tu u Ciebie odzywam ale cudne te paski!! A pokażesz jak to do końca wygląda? Jakie to duże jest? Dla dziecka czy dla dorosłego też?

ps. a na home bluesa to mogę przytulić wirtualnie jedynie:hug:

p2s. a jeszcze mi się przypomniało - bardzo podoba mi się Wasza sypialnia - nigdy nie pomyślałabym o takim kolorze ściany a tu proszę - wyszlo elegancko i niebanalnie:)

ps3. a o rachunkach za gaz nie czytam - omijam wzrokiem:/

Edytowane przez Lukarna

Lukarna- cyknę wieczorem fotke i wrzucę.

Fajnie, że piszesz "cudne".

Wariant B był taki, że jak się w domu się przyjmie to go w pracy gdzieś wcisnę. Dziewczynom się podobał.

Ten fotel jest duży, dla dorosłego oczywiście. Nasz syn ma 15 lat, więc pisząc, że kupiłam dla młodego, miałam na myśli faceta 185cm wzrostu :D

Wczoraj zasiadła na nim teściowa. Chyba zdał test :yes:

Dziękuje za tulaski :hug:

msdracula- a co, jeśli to nie skład, tylko sklep internetowy znajdujący się 450 km ode mnie?

Ja zamierzam tam pokazać tylko i wyłącznie potwierdzenia przelewów wydrukowane z mojego konta. Co więcej, bez żadnych pieczątek Banku bo jest tam klauzula, że drukowane z rachunku przez posiadacza nie wymagają podpisu i stempla :cool:

A długo po tym uzupełnieniu czekałaś na kaskę?

edit - wrzucam zdjęcia fotela. Chwilowo zamieszkał w salonie, ale jego ostateczne miejsce jeszcze nie zostało ustalone.

http://img198.imageshack.us/img198/931/dsc0126zmienrozmiary.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/5150/dsc0127zmienrozmiary.jpg

Edytowane przez dusiaka

Dusia no to co innego :) chociaż my wszystkie niternetowe faktury mieliśmy z dopiskiem "zapłacono" bo płacone przelewem przed wysyłką. Wydruki z konta jak najbardzijej wystarczą :yes: na kasę trochę czekaliśmy, można powiedzieć że czekali do ostatniej chwili :eek: kiedy u Ciebie mijają 4 miesiące od złożenia?

Odnośnie rozliczenia vat to do mnie kobitka z us dzwoniła w ubiegłym tygodniu, że mamy jakąś korektę robić. Swoja droga kobieta co nas rozliczała jest beznadziejna, dała faktury z materiałami, których się nie odlicza a niby taka mądra kurna jest, jako były pracownik us. Od dnia korekty urząd ma kolejne 4 m-ce na wypłatę - cudownie po prostu. Niby pani, która dzwoniła odnośnie tej korekty stwierdziła, że nie będzie to 4 m-ce a jakieś 1,5 ale to i tak o wiele dłużej niż się spodziewaliśmy no i jakoś nie wierzę, że skarbówka nam szybko tyle kasy zechce oddać. Papiery złożyliśmy już w grudniu.

Wybór padł na model Porta Fit, G5.

Będą takie (sztuk osiem), kolor akacja miodowa, okleina Portasynchro 3D (też wymyślili...) ;)

http://www.porta.com.pl/lapokazje/images/doors-big/fit/g5-miod.jpg

dusiaka - tym razem mam pytanie z 'historii' :) - jakie macie ościeżnice do drzwi wewnętrznych? Regulowane obejmujące całą ścianę? Właśnie dotarło do mnie, że jak drzwi są w ścianach nośnych (a takie u was chyba też występują), to ościeżnica musi byc szeroka (i pewnie droższa)... Jak to było u Was?

Odnośnie rozliczenia vat to do mnie kobitka z us dzwoniła w ubiegłym tygodniu, że mamy jakąś korektę robić. Swoja droga kobieta co nas rozliczała jest beznadziejna, dała faktury z materiałami, których się nie odlicza a niby taka mądra kurna jest, jako były pracownik us. Od dnia korekty urząd ma kolejne 4 m-ce na wypłatę - cudownie po prostu. Niby pani, która dzwoniła odnośnie tej korekty stwierdziła, że nie będzie to 4 m-ce a jakieś 1,5 ale to i tak o wiele dłużej niż się spodziewaliśmy no i jakoś nie wierzę, że skarbówka nam szybko tyle kasy zechce oddać. Papiery złożyliśmy już w grudniu.

tak zawsze jest? ja rozliczałam sama, i wpisałam np. płyty osb, a się nie odlicza i po prostu zadzwoniła babka, że wyjdzie tyle i tyle mniej i od tego czasu musi minać tydzień, bo tyle mamy na zgłoszenie zastrzeżeń od tej decyzji i potem poszło normalnie, jakby korekty żadnej nie było..