tutli_putli 18.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Oby było tak jak piszesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 18.02.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Właśnie wróciłam z Urzędu Skarbowego. Chyba jestem nie poprawną optymistką. Liczyłam na to, że pokażę potwierdzenia przelewów i to będzie wszystko, a okazało się zgoła inaczej. Marzenia o kasie na materiały do budowy tarasu poszły się... na spacer sobie poszły i chyba szybko nie wrócą Pani przyjęła potwierdzenia, po czym zapytała, czy chcę usłyszeć, czego nie uwzględni. Pewnie, że chciałam. To się dowiedziałam, że nie policzy zwrotu za: płytę indukcyjną (gazową tylko można), parapety klinkierowe i parapet wewnętrzny z kamienia, jakieś metalowe śrubki, wszystkie oprawy oświetleniowe bez wzgl. na ich nazwę w fakturze (czytałam kiedyś, że jak plafon, albo kinkiet - w domyśle przytwierdzone do ścian/ sufitów, to może być, ale np. zwis, czy lampa już nie), wszystkie przyłącza (gaz, prąd, woda), panel prysznicowy. W sumie to nie wiem co zostało, a Pani powiedziała, że tego jeszcze nie policzyła. Faktem jednak jest, że z "najgrubszych" wydatków został chyba tylko piec i kafle woodentica... Jeśli bym miała się do tego ustosunkować, to Pani urzędniczka powinna, moim zdaniem, dać mi tą listę na piśmie. W kwestii oświetlenia- słyszałam, że w różnych urzędach bywa, że spotykamy różną tego interpretację. Tak, czy siak- powodu do radości nie ma. Wolałabym dłużej czekać, ale dostać więcej. Nie pytałam nawet, jak to dalej będzie wyglądało. Już mi było wsio jedno Wniosek złożyłam 21 grudnia. Myślę, że w marcu dadzą znać, że jest decyzja. Kupię sobie waciki i krem na zmarszczki. Jak wystarczy, to zabiorę rodzinę na dobrą kolację i jeszcze kupię dobre wino na wieczór - o ile wystarczy tutli - nie jestem przekonana, ale podejrzewam, że wiele zależy od (dobrej...) woli Pani urzędniczki. Interpretacja pewnych zapisów, symboli PKWiU bywa różna w różnych urzędach. Widziałam w sieci kilka przykładów- jak np. te zwisy/ lampy/ kinkiety/ plafony. hej dusiaczku, ale pech z tą szybą. a byłam pewna, że dziś już zobaczę zdjęcia. fotel fajny, znajdź mu gdzieś miejsce i nie pozbywaj się. my na kasę z us czekaliśmy krótko, ale mało tego było. życzę powodzenia i szybkiego zwrotu Vat i zmiany nastroju. max-maniacy - dziękuję Chyba zacznę jakąś mantrę pod nosem, oczyszczę umysł, wyciszę się, stanę się radosna, szczęśliwa... bo cały czas niestety pod górkę tak zawsze jest? ja rozliczałam sama, i wpisałam np. płyty osb, a się nie odlicza i po prostu zadzwoniła babka, że wyjdzie tyle i tyle mniej i od tego czasu musi minać tydzień, bo tyle mamy na zgłoszenie zastrzeżeń od tej decyzji i potem poszło normalnie, jakby korekty żadnej nie było.. Ja też nic nie podpisywałam. Chyba samo to, że wysłuchałam tej listy na "nie" wystarczyło. A szyba będzie do odbioru dopiero w środę. dusiaka - tym razem mam pytanie z 'historii' - jakie macie ościeżnice do drzwi wewnętrznych? Regulowane obejmujące całą ścianę? Właśnie dotarło do mnie, że jak drzwi są w ścianach nośnych (a takie u was chyba też występują), to ościeżnica musi byc szeroka (i pewnie droższa)... Jak to było u Was? Inwestor- tak, regulowane. W sumie mamy troje drzwi na ścianie nośnej - córki, gościnny i Młodego - ościeżnice, sprawdziłam zamówienie, były droższe od 50 zł/szt od pozostałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 18.02.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dla mnie całe te odliczenia to jest jakieś widzi mi się różnych przypadkowych osób. No bo czym np. można wytłumaczyć, że parapety ze sztucznego marmuru można odliczyć a z tego prawdziwego to już nie? Podobnie z płytkami czy np z płytą - na gaz tak na prąd nie. Wentylatory tez można odliczyć ael już instalację do rekuperacji nie. Chore przepisy stanowione chyba prze jeszcze bardziej chorych ludzi. O oświetleniu to ja nawet nie myślałam, że jakieś można odliczać Podpisywać też nam nic nie kazali - do us miała iść tylko kobita co nas rozliczała żeby tam nanieść jakieś zmiany i kazali czekać. Ale lista do odliczeń bardzo mocno się nam skurczyła niestety - większości materiałów jak widać się nie odlicza i wypłata będzie też nie taka na jaką liczyliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 19.02.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Witaj jestem pod wrażeniem, całego domu pracy jaką włożyliście SZACUNEK . Wiele miesięcy temu byłam gościem tutaj, potem długa przerwa do dziś i miłe zaskoczenie. Z zwrotami jest faktycznie różnie, my trafiliśmy na wyjątkowo przyjaznych urzędników w śródmieściu , i też musieliśmy dostarczyć potwierdzenia przelewów, ale po niecałych 3 miesiącach dostaliśmy zwrot, akurat na wylewki nam się przyda. Chciałabym jeśli mogę poprosić Cię o namiary na stolarza.,I jeszcze jedno pytanie płytki gdzie kupowałaś i po ile. Mnie cena na stronie producenta zabiła .. mam 104 metry do położenia . Edytowane 19 Lutego 2013 przez Bhm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.02.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dusia do mnie wczoraj dzwonili z US, jadę tam zaraz. Obym nie podzieliła Twego losu:/ ps. fotal super! muszę pokazać Najstarszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.02.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tutli - zasady zwrotu są określone. Oddają nam 15% Vatu za materiały, które kiedyś miały stawkę 7%, a potem wzrosła do 22 lub teraz 23%. Jeśli coś dawniej miało ta niższą stawkę, zwrot się nie należy. Tylko tak, jak pisałam- zasady to jedno, a ich interpretacja- to drugie. I to jest własnie różne w zależności od podejścia Pani w urzędzie. Dla jednych plafon jest montowany na stałe, panel prysznicowy podobnie jak bateria umywalkowa też, a dla innych nie... Gdyby zostało mi z tej listy chociaż połowa... Bhm - Namiary na stolarza wyślę zaraz na priv. Kafelki, jeśli pytasz o woodnetica kupiłam w sklepie internetowym - mieli najkorzystniejszą cenę: opocznoglazura.pl Fajnie, że czasem zaglądasz do mojego dziennika Wieczorem się zrewanżuję Lukarna- koniecznie daj znac, jak poszło w US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 19.02.2013 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Mam, nareszcie mam dobrą wiadomość i mogę o tym teraz napisać: trochę nie świadomie- od 4 lutego mamy odbiór domu Papiery do odbioru złożone 28 stycznia(4 dni po przeprowadzce mebli, my się przeprowadziliśmy troszkę wcześniej). Decyzja była wydana już 4 lutego, choć mieli ustawowo 21 dni, czyli do wczoraj. Właśnie zadzwoniłam do PINB i dowiedziałam, że decyzja jest już od dawna przygotowana. To znaczy, że mieszkaliśmy bez pozwolenia zaledwie 10 dni. Jutro pojadę odebrać papiery. Podsumowując: zrobilismy TO w niespełna rok, a nawet w 10 m-cy: pozwolenie na budowę (marzec 2012), budowa domu (kwiecień-październik 2012, potem wykończeniówka) i do tego pozwolenie na użytkowanie (4 lutego 2013)!!! Tym samym dzis żegnamy się z tablicą budowy i: BUDOWĘ ANATOLA FORMALNIE UWAŻAM ZA ZAKOŃCZONĄ :wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 19.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 WOW to ogromne gratulacje jest co świętować i dziękuje za odp. w sprawie płytek, już sprawdziłam po ile "tu chodzą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 19.02.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 BUDOWĘ ANATOLA FORMALNIE UWAŻAM ZA ZAKOŃCZONĄ dusiaka - To się nazywa skuteczne działanie Wielkie gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 19.02.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 http://www.abramakabra.pun.pl/_fora/abramakabra/smilies/[gratulacje] Gratulacje!!!! i pomyślności na nowej drodze życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 19.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Kochana serdecznie gratuluję zakończenia budowy http://www.stronka-agusi.pl/gify/images/1491szampan_7_stronka-agusi.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 20.02.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dusiaka super!!!! gratulacje!!!!! A ja tylko zapytam...łazienka już się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 20.02.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 też dołączam do gratulacji i idę do Ciebie na szampana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 20.02.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dusia GRATULACJE!!!!! :) Pochwalić się skarbówką nie zdążyłam, przepraszam:) U mnie znowu sytuacja taka że specjalnie mi się nie spieszy z tym zwrotem - mam na koncie całą nie wykorzystaną transzę której nie mam na co wydać przez głupie przestoje:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.02.2013 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0165_zmien_rozmiary.jpghttp://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0167_zmien_rozmiary.jpghttp://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0168_zmien_rozmiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 24.02.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Pięknie naprawdę pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.02.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dusiaka - super top wyglada:) inna kuchnia się zrobiła znowu:) Pisałaś wczesniej jakieś szczegóły techniczne? jakiej grubości jest to szkło i gdzie to zamawiałaś? i jak jest mocowane? i skąd ten efekt koloru? cos jest podklejane pod spód czy jakoś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.02.2013 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ze względu na koszty, a jak mnie znacie, to wiecie, że szukam optymalnych rozwiązań - to jest szyba hartowana 4mm. Do niej przyklejona tapeta (obrazy dostępne na stronie fotolia.pl). Koszt całości 50% taniej niż szyba laminowana. Przykleiliśmy sami, klejem do luster (bezoctowym) - kolejne 100 pln w kieszeni Całość zamawialiśmy w Indeco - zamują się zabudowami wnęk, robią szafy, kuchnie,etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 24.02.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Serdeczne gratulacje i wyrazy zazdrości Już mieszkacie legalnie na swoim, super. A tapeta w kuchni bardzo mi się podoba, jest taka optymistyczna, a jednocześnie neutralna. Myślę, że długo się nie znudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 24.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 cudnie, wiosennie wygląda i kosmiczne garnki widzę w użyciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts