Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Dziś zadanie z cyklu - znajdź dziesięć różnic ;)

No dobrze - znajdź cztery :rolleyes:

Tak było kilka tygodni temu:

DSC_0114.jpg

Tak jest dziś:

DSC_0388.jpg

Zwycięzca otrzyma podwójnie ważny głos w głosowaniu nad propozycją wykończenia kominka. Wszelkie pomysły mile widziane :wiggle:

My myślimy o czarnej ramce wokół kominka, tylko z czego miałaby ona być? Z kamienia? Musi być kamień? Może być coś innego, np. mozaika - gdzie taką kupić?

Tak to obecnie wygląda - kolor jest w rzeczywistości bardziej brązowy (ten sam kolor ma podwieszony w całym hallu sufit):

DSC_0396.jpg

DSC_0388.jpg

DSC_0396.jpg

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobra, kocur zgarnia podwójny głos ;)

1) zasłony, 2) poduszki, 3) fotel, 4) trawiasty dywanik :) U Ciebie już wiosna :)

Co do kominka, kamień jest fajny, bo praktyczny i ładny w sumie - taki plaster dookoła wkładu. Ale mozaika też piękna, tylko trzeba wybrać z głową, bo ten kamień na ścianie już jest wyrazisty, więc mozaika nie może mu robić konkurencji. Popatrz na kamienne, np. z łupka - może uda się wybrać coś z podobnej gamy kolorystycznej co ściana. Fajny byłby moim zdaniem cięty nie w kostkę, tylko w podłużne prostokąty. A może rama ze stali szczotkowanej? Bo u Was w sumie nowocześnie jest.

Dobra, kocur zgarnia podwójny głos ;)

1) zasłony, 2) poduszki, 3) fotel, 4) trawiasty dywanik :) U Ciebie już wiosna :)

Co do kominka, kamień jest fajny, bo praktyczny i ładny w sumie - taki plaster dookoła wkładu. Ale mozaika też piękna, tylko trzeba wybrać z głową, bo ten kamień na ścianie już jest wyrazisty, więc mozaika nie może mu robić konkurencji. Popatrz na kamienne, np. z łupka - może uda się wybrać coś z podobnej gamy kolorystycznej co ściana. Fajny byłby moim zdaniem cięty nie w kostkę, tylko w podłużne prostokąty. A może rama ze stali szczotkowanej? Bo u Was w sumie nowocześnie jest.

kocurko-brawo, wygrałaś :yes::wave:

Dałaś mi dużo do myślenia. I nareszcie zaczyna mi się coś klarować.

Pokażę co mi się podoba:

tradycyjnie- niekoniecznie tak chcę, ale by "uszło":rolleyes:

http://www.agamisiak.mojabudowa.pl/pliki/agamisiak/image/2013-02-02_13_48_17.jpg

z agamisiak.mojabudowa.pl

A może by tak taka ramka ze stali:

http://www.kominek.org.pl/typo3temp/pics/420e17654e.jpg

a tu też stal i przy okazji jest i łupek, ale jeśli łupek, to wolałabym inny, zaraz pokażę:

http://foto2.m.onet.pl/_m/467f77ce8a8d47bca82cda1b00b4fe82,6,19,0.jpg

Te dwa, poniższe warianty podobają mi się najbardziej.

Pierwszy zestaw: stal plus szkło hartowane kosztuje blisko 3 tys pln :bash:

Drugi - własnie z łupka, takiego prostokątnego. Jakby kupić łupek i zrobić to samemu - wyjdzie zdecydowanie taniej, niż gotowa ramka.

http://www.sklep.remonty-raczynski.pl/134-420-large/obudowa-shira-wersja-pod-wklad-uniflam-invicta-700-selenic-wysylka-gratis.jpg

http://www.zabudowakominka.pl/wp-content/uploads/2011/09/lupek.jpg

Edytowane przez dusiaka

Lukarna- te drzwi mogą mieć naświetla boczne, mogą mieć też górne.

Boczne są w wymiarach od 20 do 60 cm. Kosztują ok.2 tys.

Zobaczysz, pewnie nie jedną rzecz zrobisz w domku baaaardzo spontanicznie.

Ja po budowie byłam już zmęczona podejmowaniem różnych decyzji, zaczęłam iść na skróty. Przestałam oglądać i czytać pisma wnętrzarskie. To dom, nie muzeum do zwiedzania, więc ważne, żeby nam, domownikom pasowało ;)

Hej :)

Małe kroczki ale do przodu :) ten zielony kolorek fajnie ozywia wnetrze.

Bardzo świątecznie u Ciebie za oknem, tylko może nie koniecznie na te święta, jak sie patrzy na ten śnieg to by się chciało choinke ubierac a nie jajka święcić ;)

Jeśli można to ja głosuje za łupkiem, tylko nie w takiej formie jak na zdjęciu.

draculka- a Twoim zdaniem pasowałby taki kamień u mnie? Taki czarny?

Łazienki, cóż.... zrobiliśmy ta małą- kilka zdjęć jest na poprzedniej stronie. Czarno biała, nazwałabym ją - niewyszukana :rolleyes:

Dużą łazienkę będziemy robić chyba do wakacji... Koncepcja się nie zmieniła- ma być szarość plus podłoga w kolorze drewna (te same płytki, które sa w cześci dziennej, hallu i wiatrołapie).

Armatura jest zamontowana, "tylko" trzeba ją na chwilę zdjąć i położyć kafle.

Wszystko robi mąz, wieczorami schodzi mu się na mocowaniu listwe przypodłogowych albo zabudowie rury od okapu, teraz dłubał przy kominku, chwile wcześniej robiła małą łazienkę.

W weekendy nie możemy z pracami nadrobić bo stale przyjmujemy gości, a że warunki zdecydowanie lepsze, niż w blokach - to zapraszamy na całe weekendy z noclegami :)

nitka- my go właśnie celowo w ten brąz malnęliśmy, żeby nie zginął na tle całej ściany. Nie chciałabym go kolejny raz przemalowywać. I co teraz? Nie ma dla niego innego ratunku?

mai- na zdjęciu nie widać, ale zaraz obok suwanki, przed domem stoi nasza, jeszcze nie wsadzona do ziemi, zimowa choinka w donicy. Kto wie, może zrobię taki numer na Prima Aprilis - wstawię ją do środka i powieszę na gałązkach kolorowe jajeczka. Pod nią poustawiam czekoladowe zające :rolleyes:

Dobry pomysł?

mai - a o jakim łupku myślisz? Wrzucisz zdjęcie albo link? I napisz proszę, ciemny, jasny - co by bardziej pasowało?

dusiaka myślę że pomysł z choinką jajkami i zającami wyśmienity :D

koniecznie uwitrz "na kliszy" i poczestuj nas zdjeciami :)

łupek taki jak przedstawiłaś na zdjęciu [tym ostatnim], myślę że dobrze powinien wspólgrać ze scianą z kamienia, tylko pytanie czy chcesz cały kominek n im obłożyć czy tylko "obramowanie" paleniska, mi się poprostu nie widzi w formi przedstawionej na zdjęciu, taki do połowy koninka - no ale to moja opinie :)

mai - Jasne, jeśli tylko sama ją wniosę, to na pewno zrobie rodzince niespodziankę. A zamiast Śmigusa Dyngusa zrobimy pod domem wojnę na śnieżki.

Ot, taki Świąteczny Mix :-)

Tak, tak, myśłałam nad samą obwódką. Nie znalazłam w sieci tego łupka tylko wokół kominka, ale nie chciałabym zrobić kominka zbyt ciężkiego - a to przecież ciemny kamień jest.

nita - No ładnie - i co teraz, ujdzie ten brąz?

Dusia,

Ty już wiesz, że u Ciebie wszystko mi się podoba. Bardzo ładnie zrobiło się w kuchni i salon nabiera kolorów, przytulności. Robi się tak rodzinnie i ciepło.

Mała łazienka śliczna - taka moja - prosto i ciekawie. Detale tam będą pracować - ręczniki, dywaniki, mydelniczki.

Powiedz mi, jak to jest z ciepłą wodą, bo zaczęłam nad tym myśleć po zobaczeniu nowego bloga na tym drugim forum. Czy w kuchni długo czeka się na ciepłą wodę. Czy macie to coś (??? pompkę:bash: ), co przepompowuje wodę?

Wiecie co, no ja siebie nie poznaję. Zawsze szybko i spontanicznie podejmowałam decyzje, a teraz przy podejmowaniu decyzji o budowie strasznie się waham i po prostu boję się. Wciąż marudzę, że może 3 sypialnie, a to to, a to tamto może inaczej... A anatol to przecież fajny projekt.

Pozdrawiam

Kasia- drzwi mogę spokojnie polecić. Pewnie poza materiałem, w którego są wykonane liczy się jakość montażu, ale nigdy, przenigdy nie miałam na nich szronu, czy wilgoci. Nie wiem, jak duże to ma znaczenie, ale w wiatrołapie jest cieplutko. Inaczej jest z drzwiami pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a garażem -drzwi są stalowe, wiadomo - niższej jakości. Na początku w garażu nie było włączonego grzejnika. Wtedy na dole drzwi gromadziła się wilgoć.

Z wejściowymi tak nigdy nie było, a przecież mrozy w ostatnim tygodniu w łódzkim były spore.

Annis- nie czekam na ciepłą wodę, w ogóle - mamy zasobnik oraz pompę cyrkulacyjną, która utrzymuje ciepłą wodę w obiegu. Zarówno w dużej łazience, jak i w kuchni, która jest na drugim końcu domu od pieca.

Wybór domu/ projektu to bardzo indywidualna sprawa. Przeanalizujcie swoje potrzeby. Dom musi być dla Was, nie ma sensu budować domu na wyrost.

Za dużo nie potrzebnych pomieszczeń, to np. większa kasa na ogrzewanie i koszty (przy kredycie nawet dwukrotnie większe, niż nakłady).

Za mało pokoi - nie da Wam komfortu. W razie przyjazdu rodziny, gości - kąt na przenocowanie się przyda.

Ja musiałam mieć ten czwarty pokoik - teraz, póki Mała jest mała, pomaga mi w tygodniu mama. Jest nas dwoje plus dwójka dzieci (syn ma swój pokój, córka też, tyle, że nadal traktuje go jako bawialnię, a sypia u nas), czyli potrzebujemy na co dzień trzy sypialnie, no i ta jedna gościnna w naszym przypadku była konieczna. W tygodniu korzysta z pokoju mama, w weekendy znajomi :) Nie fajnie byłoby ich kłaść w salonie, choć przy większej liczbie nocujących gości innego wyjścia nie będzie :rolleyes:

Annis jeśli mogę się wtrącić, to naprawde nie warto się spieszyc z wyborem projektu i materiałów do budowania. Wielu rzeczy nie da sie potem zmienić, a część która wydaje sie niezbędna na poczatku okazuje się zupełnie niepraktyczna. Warto wszystko dokładnie przemyśleć i koniecznie ując to w projekcie, bo zmiany na etapie budowania mocno komplikują budowę i o wiele rzeczach trzeba pamietać. Życzę mądrych decyzji :) Z drugiej strony każdy sie kiedys myli i nie ma co demonizować :)

Dusia ja właśnie wybieram drzwi, m.in te łączące dom z garażem. Myślałam właśnie o stalowych a Ty mnie tu straszysz, że zimno będzie.