Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Nie demonizujcie tak tych stalowych drzwi. Ja tylko takie rozważałam, bo wiadomo, antracyt musiał być ;), i mam - przez całą zimę nie zauważyłam ani razu szronu wewnątrz, mimo że dom nieogrzewany przecież. Współczynnik U mają pewnie gorszy od drewnianych (1,8 chyba), ale do licha - to są zwykłe drzwi, nie jakieś tam arktyczne czy inne pasywne, to czego się spodziewać. Poza tym, w końcu od tego jest wiatrołap, żeby różnica temperatur nie była dokuczliwa w domu.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brakuje czarnej fugi na białych kaflach, no i drzwi do prysznica, które nie wiem, kiedy zamówimy. Póki co, zawisła zasłonka prysznicowa

dusiaka, jak duża jest Wasza wnęka prysznicowa? Czy drzwi będą standardowe, czy może na wymiar? Ile będą kosztować mniej więcej?

My w małej łazience planowaliśmy zwykłą kabinę, ale jeszcze sie wahamy. Niestety wnęka wyszła zupełnie niestandardowa...

A tak w ogóle to gratuluję kolejnych postępów

Dziewczyny - ja doprawdy drzwiom stalowym nie mówię nie. Ja tylko napisałam, jaka jest u mnie różnica. Teraz, gdy garaż jest ogrzewany jest ok.

I jeszcze jedno - to może być kwestia montażu - drzwi wejściowe montował nasz "stolarkowy", a drzwi w pom. gosp. my sami.

Inwestor- nie mierzyłam dokładnie, chyba '90. Mniej więcej wiem ile to kosztuje - moim zdaniem dużo, dlatego na razie powisi sobie zasłonka. Poza tym to łazienka nastolatka, nie na pokaz :-)

Ładne drzwi kosztują 900-1 tys pln, mniej ładne ok. 450. Przynajmniej takie widziałam w Castoramie.

Dla mnie najważniejsze jest to, jak się mają otwierać. Wiadomo, że nie moga na zewnątrz -bo kibelek, ani do wewnątrz- bo jak się je potem zamknie :rolleyes:

Drzwi muszą być więc z trzech suwanych części, po ok. 30 cm każda. Pierwsza stała, kolejne dwie suwać się będą w lewo, na ta pierwszą czesć. Wtedy światło wejścia jest ok 60 cm.

Kochane dziewczęta- wszystkim dziękuję pięknie za życzenia :yes:

Wiem, że Święta i wypadałoby pomilczeć, odpocząć, pewne sprawy odpuścić, ale chyba nie potrafię.

Zresztą, jajka poświęcone, żurek zjedzony, ciasto upieczone, dom wysprzątany.

No właśnie- myślę sobie nad ogrodzeniem.

Od czasu budowy (piszę, jakby to było lat temu parę co najmniej) mamy siatkę leśną, ale do wakacji wypadałoby chociaż front zrobić "na ładnie".

Oczywiście nie byłoby problemu, gdyby nie ten znany od lat - czyli możliwości. Te są ograniczone, a do tego front całkiem spory bo 57 m. Jeśli macie pomysły i/albo doświadczenie w budowie nie rujnującego budżetu ogrodzenia proszę o rady i z góry dziękuję :p

I z wielką przyjemnością ogłaszam, że zupełnie spontanicznie (nita, jak Ty mnie dobrze znasz :p ) nabyliśmy kamień na kominek. Podjechaliśmy do poleconego kamieniarza, tak tylko popatrzeć. W portfelu raptem 130 zł, ale stanęło na zamówieniu czarnego marmuru nero (jak ja to zrobiłam, że wystarczyły mi tylko próbki i niespełna 10 minut...).

Pan przyjął zaliczkę i umówił się z nami, że przyjedziemy po odbiór w najbliższą środę :wiggle:

Ramka będzie się składać z 4-ech części (jak na pierwszym obrazku, który wklejałam dwa dni temu).

Z tej radości godzinę później kupiliśmy sobie "do kompletu" zestaw do czyszczenia kominka - no bo ile można tak "nie profesjonalnie" czyścić go szczotką i zmiotką :p

Tak oto się prezentuje obok rzeczonego kominka:

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0400(2).jpg

Dusia!

Pięęęknie domek się prezentuje!!! I te wnętrza! Aż wierzyć się nie chce, że zaczynaliście tak niedawno....

A ja mam prośbę - zrób, proszę, zdjęcie holu. Co widać zaraz po wejściu do domu z wiatrołapu? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... ile tam jest miejsca?

Tak jak ściana telewizyjna... Nie sądziłam, że jest taka duża. Luz, nawet jak kominek macie.

olinek - specjalnie dla Ciebie:

Po wejściu z wiatrołapu na wprost jest ściana, pod skosem salon - bałaganu proszę nie zauważać - ileż to można chodzić po domu i sprzątać. Święta są przecież :D

http://img198.imageshack.us/img198/3338/1zmienrozmiary.JPG

Po lewej ponad 1,6m*1,6m - tu kiedyś mogą stanąć kręcone drzwi na poddasze. Póki co stoi fikus, a za jakiś czas będzie tam fotel i stoliczek - jak w poczekalni :D

Ficus był kiedyś piękny. Póki nie wynieśliśmy go z mieszkania na klatkę schodową. Chyba się podobał sąsiadom bo go sporo podskubali. Na wiosnę wystawimy go na "taras", może odżyje :(

Mąż ma swój pomysł na to miejsce w hallu- marzy mu się komoda , a na niej ogromne akwarium Malawi. Mieliśmy już takie kiedy, było cudne (nie ma w nim roślinek, w takim akwarium są tylko piasek i skałki, no i te cudne rybki).

http://img526.imageshack.us/img526/7019/2zmienrozmiary.jpg

Na prawo - korytarz, hotelowy - pokoje na prawo i lewo :lol2: Na wprost łazienka Młodego.

Młoda po korytarzu jeździ rowerkiem. Na zdjęciu może nie wygląda, ale swobodnie korytarzem chodzą dwie dorosłe osoby.

http://img855.imageshack.us/img855/7003/3zmienrozmiary.jpg

Droga z powrotem:

http://img829.imageshack.us/img829/5591/4zmienrozmiary.jpg

Widok na tą cześć z salonu:

http://img844.imageshack.us/img844/7434/6zmienrozmiary.jpg

1_zmien rozmiary.jpg

Edytowane przez dusiaka

Wczoraj tak nas zasypało i zawiało (dziś już tylko pada), że prawdopodobieństwo stopnienia tejże ilości śniegu do wtorku, czyli momentu kiedy trzeba by pojechać do pracy, graniczyło z zerem:

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/zima1_zmien_rozmiary.jpg

Myśleliśmy, że zima już za nami, takiej zawieruchy tutaj nie widzieliśmy. Tak nam zasypało wszystkie okna:

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/zima2_zmien_rozmiary.jpg

Dziś więc na zmianę zabraliśmy się za pracę (jedna łopata) - wcale nie dla jaj, znaczy żartów :D

Po prostu wypadało odśnieżyć przed domkiem:

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/zima3_zmien_rozmiary.jpg

Teraz zdecydowanie lepiej, prawda?

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/zima4_zmien_rozmiary.jpg

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/zima5_zmien_rozmiary.jpg

o matko dusiako jak Ty masz przepięknie w domku! nawet nie wiedziałam, że w tym holu może tak ślicznie wyglądać, no jestem pod wielkim wrażeniem, niby sama mogę się u siebie przespacerować ale pustaki i kurz jakoś nie nastrajają optymistycznie. Dzięki Ci wielkie za te zdjęcia.

Mnie ostatnio nachodzą wątpliwości czy aby za duzy ten nasz domek nie będzie. A jak Wasze wrażenia?

olinek - specjalnie dla Ciebie:

Dzięki, Dusia!

Właśnie weszłam do Ciebie, żeby poprosić o więcej zdjęć, a Ty... Czytasz mi w myslach...

Przepięknie macie!!!

o matko dusiako jak Ty masz przepięknie w domku! nawet nie wiedziałam, że w tym holu może tak ślicznie wyglądać, no jestem pod wielkim wrażeniem

:yes:

Mnie ostatnio nachodzą wątpliwości czy aby za duzy ten nasz domek nie będzie. A jak Wasze wrażenia?

Ja początkowo też byłam przekonana, że taka ilość pomieszczeń to dla nas ok. Ale im więcej myślę na ten temat, to dochodzę do wniosku, ze przeżyję bez ogromnej garderoby :lol2: (dla wyjasnienia - z jednego pokoju chciałam zrobić garderobę). Co prawda nie zrezygnuję (chyba) z dużej ilości pomieszczeń gospodarczych - te zawsze się przedadzą. No i docelowo domek ma byc dla 3 osób. A może w przyszłości dla 2. W efekcie - zmniejszam tego Anatolka ... na razie wirtualnie tylko. Niebagatelnym argumentem jest budowa bez kredytu, więc ... tniemy koszty.

Ech, Dusia! Zazdroszczę....

Dziewczyny - cieszę się, że Wam się podoba, ale akurat korytarz jest jeszcze jakby surowy. Miały tam być jakieś ciekawe galeryjki, brakuje zrobionego schowka - cały czas nie ma w nim póleczek, ani drzwi, a na galeryjki - brakuje pomysłu.

Nitka- Twój domek bedzie trochę większy, ale to chyba dobrze, co? Przecież taki mieliście plan :)

Nam Anatol wystarcza i daje komfort- ten jeden wolny pokój jest na wagę złota. Dwie łazienki z "pełnym programem" to też dobro mocno obecnie doceniane. Szaf więcej mi nie trzeba, więc nie mam kłopotu z brakiem garderoby. Szafa w naszej sypialni jest szeroka na 3 m i wierzcie, że musiałabym do niej włożyc drugie tyle rzeczy, żeby ją zapełnić. Mieszczę w niej wszystko, łącznie z pościelą dla całego domu, zapasem ręczników, kocy, obrusów, okryć wierzchnich i oczywiście mojej i małża odzieży i bielizny. Do tego jest kolejna duża szafa w wiatrołapie.

Nie narzekam więc na mało miejsca, wręcz jak przychodzi do sprzątania- to zachodzę w głowe, po co tyle tego luksusu. W blokach mieliśmy 43 metry i miałam dużo sprzątania, a teraz?

olinek - oj, jak ja Ci zazdroszczę tego "bez kredytu". A Anatol, nawet z jednym pokojem mniej będzie w sam raz. Zobacz, jak wielu zwolenników mają nieduże parterowe domy. Stają się coraz bardziej popularne. Częściej budujemy dla siebie, nie dla dzieci, które po maturze wyjadą na Studia i najpewniej już na stałe do nas nie wrócą.

Mnie się podobają domy typu Anatol, Z8, czy popularny Zielony Ogród.

olinek - oj, jak ja Ci zazdroszczę tego "bez kredytu".

Hmmm.... cóż, mamy swiadomość, że budowa będzie trwała latami. Choć nie zarzekam się... Całkiem możliwe, ze na wykończeniówkę wezmę.

Dusiaczku, ale ja w innej sprawie.

Czy rozpisywałaś - tak po kolei - koszt każdego etapu. Chodzi mi o dość szczegółowe wydatki. Do SSZ. Chcielibyśmy zaplanować naszą inwestycję na kolejne lata:cool: Ale tak z głową, żeby rozbabrane ściany nie stały przez zimę...

Może być na priv.

olinek - do stanu obecnego wydałam 370 tys bez działki.

Może wydawać się dużo, jak na nie duży domek, ale na etapie budowy raczej nie oszczędzaliśmy na jakości materiałów, ani ekipach, a w zasadzie jednej ekipie. Budując drugi raz wiem, że można to samo osiągnąć ok. 50 tys taniej, no, może za 300 tys mogłabym mieć podobnie. Może inna kuchnia, tańszy sprzęt, może odrobinę mniej ocieplenia (na zewn. jest grafitowy, w podłodze 15cm białego), ze trzy tysiące mniej na oknach - suwanka plus dopłata za podwójny kolor winchester, kilka tys. tańsza dachówka i przede wszystkim tańsza budowa: różnymi, wyszukanymi tańszymi ekipami.

Wysłałam Ci wiadomość.