Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszła kolej na małą łazieneczkę: zaledwie 2,5m2, ale próbuję w niej zmieścić prysznic (zamiast brodzika kafle ze spływem+ szkane drzwi), umywalkę, kibelek.

Proszę o sugestie.

http://img9.imageshack.us/img9/9463/29282018.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img233.imageshack.us/img233/5650/56771958.png

http://img10.imageshack.us/img10/1268/36271734.png

dusiakaDziękuję Ci bardzo. Ale sama od wczoraj próbuję coś kombinować i zaczyna mi wychodzić. Zrobiłam już łazienkę. Z mężem zdecydowaliśmy też z tego wc zrobić skrytkę (wym.80X100, a Wy jakie wymiary jej macie?). Drugie wc będzie tam gdzie jest druga łazienka z prysznicem, ale ja zrobiłam kształt kwadratu. Nie będzie tam prysznica, lecz wc z pralką i już mam nawet projekt zrobiony:)

Ehhh coraz bardziej podoba mi się Wasz Anatol, super domek:) będę kibicować w budowie. Powodzenia i pozdrawiam

monika_fal - Witam gorąco i zapraszam :welcome:

Widzę, że mamy (Wy macie, my będziemy mieć) domki tej samej pracowni :wiggle: Bardzo podobne rozkłady. Nasz ma mniejsze sypialnie - musieliśmy szukać domku małego, ale z 4ma pokoikami.

Pozwolę sobie też czasem zajrzeć do Twojego dziennika, z pewnością na etapie budowy Anatola będę miała jakieś pytania :p

Nic dziwnego, że Słoneczny jest tak pięknie urządzony - pewnie doświadczenie zawodowe bardzo się tu przydało :)

dusiakaDziękuję Ci bardzo. Ale sama od wczoraj próbuję coś kombinować i zaczyna mi wychodzić. Zrobiłam już łazienkę. Z mężem zdecydowaliśmy też z tego wc zrobić skrytkę (wym.80X100, a Wy jakie wymiary jej macie?). Drugie wc będzie tam gdzie jest druga łazienka z prysznicem, ale ja zrobiłam kształt kwadratu. Nie będzie tam prysznica, lecz wc z pralką i już mam nawet projekt zrobiony:)

weronikka - nasz schowek jest płytszy, ma 60cm.

Poka, poka projekt :p

dusiaka jak dla mnie urządzanie własnego domu to była największa bitwa z myślami jaką przeżyłam:) ciesze się że słoneczny ci się podoba. Decyzje zmieniałam dzień przed zakupem, czasami na lepsze czasami na gorsze. Najgorsze dla mnie jest to nie mogę wszystko kupić na raz żeby skończyć domek. Tylko kasa i kasa:) czyli zaciskam pasa i zbieram drobniaki do skarpety:)

Witajcie!

Dziewczyny, ale fajne wizualki wstawiacie. My kuchnię zostawiamy jak w projekcie, czyli zamkniętą (no, prawie).

Dusiaka ja w łazience nie robiłabym tej ścianki oddzielającej sedes. Przecież i tak jest niewidoczny z drzwi.

Ale wam zazdroszczę. Nasza Budowa pewnie ruszy za jakieś 2 lata...

Utknęliśmy na etapie papierologi. Zebrać wszystkie papiery do WZ to dla normalnie pracującego człowieka chyba nierealne.... Utrudnieniem jest fakt, że występujemy o WZ dla zabudowy zagrodowej. Woda i prąd ok. 600m. Nie wiem, jak przez to przebrniemy... A propos - do WZ nie trzeba podpisywać umowy z Zakładem Energetycznym, prawda? Wystarczy zapewnienie o możliwości podłączenia prądu. Dobrze myślę?

A jeśli chodzi o projekt - ile wynosi powierzchnia zabudowy bez garażu?

weronikka - byłam, widziałam :wiggle:

monika_fal - trzeba być dobrej myśli - życzę, żeby drobniaki szybko się pomnożyły :-)

No właśnie, gdyby nie pieniądze. Też tak sobie myślę, dziś papier wszystko przyjmie i piękne szafki, nowoczesną ceramikę, a potem okaże się, że trzeba za starego mieszkanka przenieść co się da, a reszta "jakoś się zrobi". U mnie oprócz ogromniastego kredytu jest jeszcze dwójka dzieci, przy czym jeden to dojrzewający nastolatek (czyli wyłącznie firmówki...). Pocieszam się jednak, że całą wykończeniówką zajmie się mąż, czyli odpadnie robocizna, no ale na materiał trzeba będzie ciułać.

olinek -okrąglinek - ze ścianki chyba zrezygnuję, podoba mi się wariant z szafką, która lekko zasłania wc.

U nas też jeszcze etap papierologii nie zakończony. Wniosek złożony, cierpliwie (na razie) czekam na PnB.

Co do przyłączy - moim zdaniem potrzebne są warunki z "zapewnieniem" dostawy. W mojej gminie to słowo "zapewnienie" MUSIAŁO bezwzględnie na papierku się znaleźć.

W kwestii powierzchni zabudowy może pomoże weronikka - ja mam wersję z garażem.

Edytowane przez dusiaka

dusiaka fajna ta mała łazienka, mysle że pomysł z samymi szklanymi drzwiami jest dobrym rozwiązaniem, nie dzieliłabym tylko ścian na dwa kolory czy dekorki w połowie wysokości, bo wydaje mi się że to może optycznie ją zmniejszyć

a duża łazienka, może wc umieścić "przodem" do umywalki a szafkę dać między wc a wannę? bez zadnych ścianek, o sciance bym myslała jakbys chciała dać wc pod okno, ale tak nie planujesz :)

olinek do wz podtrzebne są wstępne warunki przyłączeń, zarówno z wodociągów jak i z elektrowni, nawet jeżeli nie ma możliwości podłaczenia tych mediów i planujesz szambo, studnię [jeżeli planujesz studnie to tez musisz we wniosku o wz uściślić jaka czy kopana czy wierconą, jak wierconą to do 100m bo inaczej będzie potrzebna decyzja duś] i prąd z wiatraka, rowera czy czegokolwiek innego to musisz miec te papierki :) i wcale nie trzeba sie za tym nachodzić, ja załawiła sobie wz w mieście oddalonym o ponad 200km, wszystko listownie i telefonicznie, jedynie siostra wybrała mi na początku mapy [co też można listownie załatwić] i zaniosła do podbicia ostateczności decyzję [co też można listownie załatwić], jeszcze jedno ty się starasz o zabudowę zagrodową, lepiej popytaj dokładnie w gminie co musisz im przynieść, bo tu z mediami sprawa wyglada inaczej niz dla zwykłej zabudowy :)

sory dusiaka że tak się rozpisałam nie w temacie

olinek do wz podtrzebne są wstępne warunki przyłączeń, zarówno z wodociągów jak i z elektrowni, nawet jeżeli nie ma możliwości podłaczenia tych mediów i planujesz szambo, studnię [jeżeli planujesz studnie to tez musisz we wniosku o wz uściślić jaka czy kopana czy wierconą, jak wierconą to do 100m bo inaczej będzie potrzebna decyzja duś] (...) to musisz miec te papierki :)

niekoniecznie, ja mam studnie- nie mialam zadnych papierków z wodociągów, tylko zapewnienie ze woda bedzie ze studn- \najlepiej wybierz sie do Gminy i zapytaj jakie papiery sa potrzebne

olinek do wz podtrzebne są wstępne warunki przyłączeń, zarówno z wodociągów jak i z elektrowni, nawet jeżeli nie ma możliwości podłaczenia tych mediów. jeszcze jedno ty się starasz o zabudowę zagrodową, lepiej popytaj dokładnie w gminie co musisz im przynieść, bo tu z mediami sprawa wyglada inaczej niz dla zwykłej zabudowy :)

Czyli jak? Możesz to rozwinąć? Zaciekawiłas mnie niepomiernie...

Dusiaka, wybacz.

najlepiej wybierz sie do Gminy i zapytaj jakie papiery sa potrzebne

Już pierwsze kroki poczyniłam. Aksamitka, ty tez budujesz/zbudowałaś w szczerym polu?

Już wiem, zajrzałam do dziennika. Ale tez budujesz zagrodę? :lol2:

Edytowane przez olinek okrąglinek

olinek jeżeli aksamitka nie musiała mieć nic z wodociągów i gminie wystarczyło jej zapewnienie że studnie może budować, jeżeli w zapisie kąta nachylenia dachu miała 30-45st a w gminie powiedzieli że też może być 25st, to znaczy że wszystko jest możliwe ;) [aksamitko nie gniewaj się że tak pisze, to stwierdzenie faktu, bez złośliwości :)], bo np. w Krakowie takie cos jest nie do przejścia.

Więc cokolwiek tu Ci napiszemy w twojej gminie może byc "inaczej" rozpatrywane, mimo że wszystkie gminy obowiązuje ta sama ustawa.

Najlepiej zrobisz jak jutro zadzwonisz sobie do gminy, powiesz że chodzi o zabudowę zagrodową i spytasz jakie dokumenty musisz dołaczyć do wniosku o wz.

Dusiaka jeszcze raz sory że tak nie w temacie