Bhm 04.04.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam, mogę zapytać Cię o parapety, z czego je macie i z skąd ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 04.04.2013 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 nitka- nie każdy ma możliwości, żeby budować za swoje. Ja musiałam wziąć kredyt, i to kolejny, bo na działkę też mam... Tym, którzy sa młodzi i mają moge tylko pozazdrościć. Budować chciałam jak najszybciej, stąd też nieduży domek i całkiem sprawna budowa (dzięki doświadczonej, poleconej, co nie równa się taniej ekipie)-Kilka tygodni temu sprzedałam mieszkanie, które de fakto też było kupione na kredyt. Na szczęście tu stratna nie byłam i mogłam spłacić kredyt na dom oraz sporą część zadłużenia za działkę. Wydaje mi się, że każdy z nas, Budowniczych, ma swój plan na dojście do celu, jakim jest własny dom. Ja nie miałam wsparcia finansowego rodziny, spadku, ani ogromnych oszczędności. To co miałam wystarczyło na fundamenty i cały dach. Uważam, że to i tak sporo. Gdybym nie wzięła kredytu, dziś mieszkałabym z rodziną w wynajmowanej kawalerce i 20 lat zbierała pieniądze, żeby zbudować za swoje w wieku przedemerytalnym. A tak, nie czekając do wieku średniego (bom przecież młoda, hihi) mam dom, z czego bardzo się cieszę, ba, jestem z siebie dumna. Minus "tylko" taki, że na kredyt, więc finalnie kosztuje mnie dwa razy więcej, niż osobę która może się budować za gotówkę. Tym samym modlę się za swoje i rodziny zdrowie, aby nam go nie zabrakło i abyśmy mieli pracę, żeby było nas na nasz mały domek stać. Bhm - parapety mamy w 4ech sypialniach plus jadalnia. Wszystkie są w ekonomicznej wersji: W sypialniach są drewniane - malowane pod kolor stolarki okiennej lakierobejcą Altax, kolor bodaj TIK. Ta samą lakierobejcą pomalowaliśmy widoczne na zewnątrz drewniane elementy konstrukcji dachu. Parapety kupione w markecie budowlanym, po ok. 50 zł każdy. W blokach też mieliśmy takie i na 8 lat naszego mieszkania nic się z nimi złego nie stało. A gęsto w pokoju miałam ustawione swoje storczyki. Nie raz zalałam parapet wodą. W jadalni - jest parapet z konglomeratu, botticino - wygląda jak salceson Kupiony w Castoramie za 186 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 04.04.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 No Duśka genialnie wykończyliście ten domek i nadal jestem pod PRZEWIELKIM wrażeniem Waszego tempa w budowaniu i wykańczaniu. Od stanu deweloperskiego jaki mieliśmy okazję oglądać macie pięknie wykończone wnętrza...no i ten spontaniczny kominek też bardzo fajny i pasuje stylem do całości. Masz rację, że parterówki są coraz bardziej popularne i nadal Anatol jest moim ulubieńcem, ale jest genialny dla rodzinki 2+2, a u nas 2+3+ konieczne biuro, bo mąż pracuje jeszcze w domu (przerobimy mu garderobę na biuro), a że ekonomicznie musi być to jednak kupiliśmy projekt Dom w Zielistkach. Mam nadzieję, że też wyjdzie przytulnie i estetycznie jak u Was....widzę nawet, że w wizualizacji na stronie Archon+ w przedpokoju dali Twoją szafę! Może niedługo zacznę dziennik...ale jak na razie nadal sprawy papierkowe załatwiamy do pozwolenia na budowę i pierwsze działania to wjazd (jest rów między asfaltem, a naszą drogą, która też jest na razie miedzą...więc dużo nas przeddomowej pracy i inwestowania czeka. PS. Gratuluję sprzedaży mieszkania...plan realizujesz w 100% ...najważniejsze to wiedzieć czego się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 04.04.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 aaaa a co do parapetów to też chce mieć tylko drewniane, ciepłe, naturalne i przytulne, w mieszkaniu mam 11 lat takie i nic im się nie stało tylko moje nowe będą oczywiście...białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 04.04.2013 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Miętówka- no, no, no, brawo, jupi, nareszcie Projekt wybrany, więc czas działać. Tak, jestem konsekwentna, lubię zrobić sobie plan i realizować cele etapami. Ot, taki mój "urok" Życzę, żeby Wam szło tak samo sprawnie. Piękny domek - obserwuję budowę jednego takiego domku. Jest taki jeden wśród moich ulubionych blogów na portalu mojabudowa.pl (tam zresztą mam swój drugi dziennik). Faktycznie, w wizualizacji pracowni projektowej jest MOJA, zielona szafa Domek zgrabny, ale musisz jak najszybciej założyć dziennik - jeśli projekt już masz, to tym bardziej powinnaś. Dopiero obejrzałam projekt, a już mam dziesiątki pytań. To nic, że papiuerologia jest w trakcie. ten czas, to dobry czas na wszelakie wizualizacje, przemyslenia nt. materiałów budowlanych, etc. Z tego, co piszesz, styl się nie zmienił - bedzie angielski? Ja mam tylko małą tego podróbkę- białe mebelki i różowe ściany u córci w pokoju. A czasem mi żal, że dałam się małżowi namówić na styl, nazwijmy to, klasyczny. Lubię westwing.pl, a tam jest pełno drobiazgów w Twoim stylu. Cóż, będę miała wybór prezentów w razie odwiedzin na Waszej budowie p.s. storczyk przekwitł, ale w nowym domu ma się świetnie, ma nowe dwa pędy i są już pączki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 05.04.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 dusiaka chyba się źle wyraziłam, ja po prostu chciałam napisać, że naprawdę super mieć dobrą ekipę, bo to oszczędza mnóstwa stresu i pozwala cieszyć się budową na pewno wszystko Wam się uda, jesteś świetną organizatorką i z przyjemnością oglądam zawsze Wasz dom (wczoraj M się zachwycał ) pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 05.04.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Dusia, no proszę Cię, co Ty chcesz od stylu swojego domu, co??Świetny jest, mogłabym się tam wprowadzać choćby dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 05.04.2013 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 nitka- ja dobrze zrozumiałam, tylko chodziło mi o to, że wolałabym mieć gotówkę. A tak wszystko kosztuje mnie drożej: kredyt, ekipa - wystarczy mi stresu związanego z comiesięczną spłatą długu, więc chciałam, żeby przynajmniej ekipa była bezproblemowa. Lukarna- a no mam "coś" do tego stylu. Jest taki, no, hm.. oczywisty. Nie ma w nim nic zaskakującego, wyjątkowego, wydaje się chyba zbyt "akuratny". Muszę swojemu domowić nadać duszę, a to jest zdecydowanie prostsze w stylu angielskim, gdzie spotyka się wiele ozdóbek, ramek, listew, słodkich detali. Wiele lat wyszywałam, obrazki, obrazy, serwety - richelieu i krzyżykowo. Od dawna marzyłam, żeby to teraz wykorzystać i wyciągnąć z czeluści szafy. I co? Okazało się, że poza serwetkami richelieu do koszyczków ze święconką nie ma w moim domu miejsca na ten styl To przykre, ale jeszcze się nie poddaję- zamówiłam na allegro kilka ramek i oprawię swoich kilka obrazków. Problem jest jednak taki, że nie wiem, gdzie je powiesić i do czego miałoby to pasować. A niby taki duży dom i tyle miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pohlanka 05.04.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 kocurko-brawo, wygrałaś Dałaś mi dużo do myślenia. I nareszcie zaczyna mi się coś klarować. Pokażę co mi się podoba: tradycyjnie- niekoniecznie tak chcę, ale by "uszło":rolleyes: http://www.agamisiak.mojabudowa.pl/pliki/agamisiak/image/2013-02-02_13_48_17.jpg z agamisiak.mojabudowa.pl A może by tak taka ramka ze stali: http://www.kominek.org.pl/typo3temp/pics/420e17654e.jpg a tu też stal i przy okazji jest i łupek, ale jeśli łupek, to wolałabym inny, zaraz pokażę: http://foto2.m.onet.pl/_m/467f77ce8a8d47bca82cda1b00b4fe82,6,19,0.jpg Te dwa, poniższe warianty podobają mi się najbardziej. Pierwszy zestaw: stal plus szkło hartowane kosztuje blisko 3 tys pln Drugi - własnie z łupka, takiego prostokątnego. Jakby kupić łupek i zrobić to samemu - wyjdzie zdecydowanie taniej, niż gotowa ramka. http://www.sklep.remonty-raczynski.pl/134-420-large/obudowa-shira-wersja-pod-wklad-uniflam-invicta-700-selenic-wysylka-gratis.jpg http://www.zabudowakominka.pl/wp-content/uploads/2011/09/lupek.jpg ooooooo, jak miło ze mój kominek znalazł u kogos uznanie:):) pzdr pohlanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętówka 08.04.2013 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Dusia, Tak u mnie nadal plan na dom w stylu angielsko-skandynawsko-jak wyjdzie jestem fanką bieli we wnętrzach i pastelowych kolorów...obiecuję, że za dziennik się wezmę...albo miesięcznik lub tygodnik Fikusa odratuj, bo super w przedpokoju wygląda, a o storczyka się nie martwię, bo jest w dobrych rękach i na pewno będzie kwitł wdzięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajmal 09.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Macie bardzo ładną kuchnie, możecie zdradzić producenta i koszt żaluzji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 09.04.2013 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 pohlanka - Miętówka- grunt, to konsekwencja Fikusa wystawię wiosną na "taras", ten, co go jeszcze nie ma. Może mu wiosenny deszczyk pomoże. I zakładaj dziennik, zakładaj. Właśnie się zastanawiam, co bedzie z Waszym kominkiem? Będzie? Będzie kaflowy? hajmal - witam. Żaluzje- hmmm...made by Ikea - po prostu sprawdziły się w mieszkaniu w blokach, a i teraz kolorystaycznie pasują do orzechowych wykończeń. Kosztowały po ok. 160 pln. Kuchnię robił nasz znajomy. Jesteś z łódzkiego? Mogę Ci podać namiary na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Myślicie, że czas zamknąć dziennik? Dziś minął ROK. Dokładnie rok temu, 10 kwietnia, dzień po Lanym poniedziałku - rozpoczęliśmy prace na działce i budowę naszego Anatola. Na podsumowanie dziennika budowy wrzucam zdjęcia, robię taką rewizję wydarzeń: od zdjęcia humusu do stanu obecnego, którego budową już nazywać nie należy. No to, zaczynamy 10 kwietnia 2012 dzień później, 11 kwietnia 2012 Siódmy dzień prac i zalane fundamenty, 17 kwietnia 2012 Mamy parter, 5 maja 2012 budujemy ściany szczytowe 19 maja 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Dachówka w niespełna dwa miesiące od rozpoczęcia prac, 8 czerwca 2012 Przyszedł czas na okna, 25 czerwca 2012 zdjęliśmy z okien taśmy, teraz wygląda jak trzeba, 28 czerwca 2012 W moje imieniny tynkujemy, 26 lipca 2012 Początek sierpnia, rozkładamy styro pod wylewki i podłogówkę, 4 sierpnia 2012 Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) podłogówka, 22 sierpnia 2012 dzień później - mamy podłogi - wylewki 23 sierpnia 2012 Na rozpoczęcie roku szkolenego wstawiamy drzwi wejściowe i bramę garażową, 1 września 2012 A my z mężem bierzemy urlop i zaczynamy rozkładać wełnę na stropie, 2 września 2012 Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Sufity 20 września 2012 W tym samym czasie ocieplamy domek od zewnątrz Początek października i elewacja gotowa, 3 października 2012 Zaraz po Nowym Roku wstawiamy drzwi wewnętrzne, 2 stycznia 2013 Potem była przeprowadzka, choć już wcześniej, pomieszkiwaliśmy weekendowo. Od 4lutego mieszkamy zgodnie z prawem - mamy odbiór domu Kuchnię zrobiliśmy w połowie grudnia, ale dopiero nie dawno dzieło zostało zwieńczone zieloną trawką, 24 lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) W marcu skończyliśmy łazienkę syna, 22 marca i zmieniliśmy co nieco w salonie A zaraz potem zabudowę kominka (nie mam zdjęcia z kamieniem, ale to nadrobię), 30 marca I tak oto w ciągu 9 m-cy od rozpoczęcia budowy zamieszkaliśmy w Anatolu, a jeszcze rok temu o tej porze na działce rosły tylko i wyłącznie młode sosenki. Uważam, że czas nazwać rzeczy po imieniu - budowa Anatola została zakończona. Możliwe, że teraz dziennik się nieco przykurzy, ale nie zamykam go jeszcze Może już nikogo niczym nie zaskoczę, ale czekają mnie jeszcze ogrodowe wyzwania. Wrzucę czasem jakieś zdjęcie, co by np. udokumentować swoje pierwsze kroki w "ogródku", a jako, że ogrodnik ze mnie żaden, najwyżej będzie się z czego pośmiać Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 10.04.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 tylko podziwiać tempo, jakość i efekt prac. wszystko naprawdę pięknie się Wam udało. i z ogródkiem też tak będzie. tylko trochę chęci. mam pytanie jeszcze odnośnie drzwi. braliście sosnowe, czy dębowe? kolor to winchester? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.04.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Kasiu - dębowe, winchester. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale chyba w sośnie CAL nie ma tego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 10.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Pięknie Wam to poszło, u nas się ciągnie i ciągnie i cały czas coś nowego wyskakuje, ale nic nie tracę wiary Dziękujemy za przypomnienie etapów powstawania Anatola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts