dusiaka 23.07.2013 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Dusia za każdym razem jak tu zaglądam to nie mogę się napatrzeć na Twój dom - piękny jest a to otoczenie - bajka... Luka- powiedziała to ta, która nie ma piękne... Widziałam, zajrzałam do Dziennika. Full opcja wypoczynkowo-rekreacyjna, taras gotowy do plażowania, ziemia wkoło domku wyrównana. Pięknie macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 23.07.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czy umieszczenie drzwi wewnętrznych (żeby pokoje były ustawnejsze) zmieniałam podczas adaptacji czy budowy? Macie oczyszczalnię. Jaki był jej koszt z montażem? Tą zmianę także zrobiliśmy podczas budowy, choć od początku wiedziałam, że tak będzie. Przesunęliśmy jedne drzwi do ściany, w pokoju naszej córci, tym sąsiadującym z saloonem Koszt oczyszczalni ok. 7,5 tys z montażem, drenażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 24.07.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Witam, Po pierwsze chciałem pogratulować niesamowitego tempa prac i przepięknego domu. Trafiłem tu szukając okien w kolorze Winchester, a znalazłem wiele rzeczy, które mnie interesują. Z pewnością przeczytam całość Wiem, że rok na ocenę to niedługo ale może mogłabyś pomóc. 1. Z jakiej firmy masz okna? Nie znalazłem tej informacji, wiem że profil Veka Alfaline,3szyb 2.Jak się sprawują okna 150x150 jednoskrzydłowe ? Nie było problemów z gwarancją na takie okno? Mi jeden sprzedawca veki powiedział że przekracza wymiary. Czy uchylenie takiej tafli nie powoduje że nawiew jest za duży? 3. suwanka na taras, domyślam się że uchylno-przesuwna, jak wrażenia? Czy np dziecko nie ma problemów z otworzeniem skrzydła? Wygląda wiadomo pięknie i pasuje do dużych okien jednoskrz. Czy zimę przetrwało bez problemów, nie ciągnie chłodem ? Bardzo proszę o choćby krótki komentarz, głowimy się z Żoną i co chwila zmieniamy decyzję A budowa czeka na okna... Męczą nas te okna 150x150 (mamy 3), słupek w środku zabrałby dużo światła. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję, bo pięknie ten domek wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.07.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 krzychu - postaram się być obiektywna: - okna zamawiałam u znajomego, który sprzedaje i montuje okna (i nie tylko). Nie wiem, kto je składał. Montowal nam również ten znajomy. Szyby są z Tomaszowa Mazowieckiego, profil tak, jak pisałeś -Veka alphaline. - wiele lat temu, w blokach, wymienilśmy stare, drewniane okna dwuskrzydłowe na nowe, nie dzielone o odkładnie takich samych wymiarach, jakie mamy w Anatolu. Sprawdziło nam się to rozwiązanie przez 8 lat, dlatego postanowiliśmy też tak zrobić w naszym domku. Dziś mogę zapewnić, że znajduję także same plusy tego rozwiązania - więcej światła wpada do pomieszczeń, mycie jest mniej kłopotliwe, że nie wspomnę o aspekcie wizualnym Sprzedawca powiedział nam, że w przypadku okien 3 szybowych gwarancji udziela na okna o pow. nie większej, niż 2,6 m2. To było ważne w przypadku suwanki bo w niektórych przypadkach, gdy tafla jest większa zaleca się poprzeczkę na oknie. U nas na szczęście mogliśmy tego nie robić. Nawiew reguluję stopniowanym uchyłem okna. Teraz to już chyba w standardzie się robi. - suwanka- tak, jedna część jest uchylno-przesuwna, druga to fix. Dziecko (mam 3 latkę) samo nie otworzy, mimo, że system jezdny działa idealnie. Może przesunąć, ale żeby okno zamknąć trzeba je trochę "rozpędzić", zrobić to bardziej energicznie. Wtedy samo wykonuje domyk, a ja tylko przekręcam klamkę. Nie wiem, dlaczego suwanka miałaby ciągnąć chłodem? Może zły montaż? Na szczęście nam przy żadnym oknie nie wieje. W końcu to robota znajomego a może też sprawa dodatkowego ocieplenia - wokół okien są opaski ze styroduru. Miło, że nasz domek się podoba, zachęcam więc do lektury dziennika. Oczywicie koloru winchester nie muszę chyba reklamować? Świetna imitacja drewna, dla większości naszych gości nie do odróżnienia od okien drewnianych Życzę powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 25.07.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wielkie dzięki za odpowiedź. Kolor Winchester zdecydowanie nie potrzebuje reklamy Co do okien to w MS i Oknoplascie robią 150x150 w jednej tafli, na razie innych nie sprawdziłem. Tu już decyzja podjęta - żadnych słupków. A co do suwanki to czy u Ciebie ani razu żaden z domowników nie zatrzasnął się na zewnątrz? Domyślam się że masz normalny (wysoki) próg? Jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.07.2013 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Krzychu - to raczej nie możliwe. Nawet jeśli okno się dosunie, "wskoczy" i domknie, to klamka się przecież sama się nie przekręci. Wystarczyłoby popchnąć delikatnie okno i ono by "spadło" i się otworzyło. Nie umiem tego inaczej opisać, ale zaufaj - nie ma szansy, żeby się zatrzasnąć na zewnątrz Tak, mam wysoki próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 26.07.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Jeśli postawisz narożnik krótszym bokiem przy tej ścianie z suwanką, to zyskasz więcej miejsca na stół (wiecej wolnej przestrzeni przed suwanką). Muszę to sobie w domu wyobrazić. I jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 27.07.2013 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 (edytowane) michcia- zrobilam to bardzo szybko, więc niedoskonałe wielce.Nie wiem, jak chcesz postawić stół, ani gdzie będzie TV. Możesz sobie zrobić różne projekty w bardzo prostych kilku programach. Pisałam o Sweet Home 3D, ale jest jeszcze prostszy program Power Net +. Mocno ograniczona baza mebli, nie można zmienić ich wielkości, wymiarów (np. okien, drzwi), ale jakiś pogląd wnętrza domku pozwala zrobić.http://img28.imageshack.us/img28/536/5ztj.png Uploaded with ImageShack.us Edytowane 27 Lipca 2013 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 27.07.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Trochę o coś innego mi chodzi. Zaraz się pobawie w tym programie. A teraz pytanie. Jakiej szerokości (głębokości) masz szafę w wiatrołapie? Co sądzisz o zrobienie wnęki na szafę w wiatrołapie od strony łazienki? Łazienka bardzo ucierpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 29.07.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Szafa w przedpokoju/ wiatrołapie ma 66 cm głębokości. Taką na wymiar też trzeba tak liczyć. Muszą się wieszaki swobodnie bokiem zmieścić.Moim zdaniem wiatrołap jest wystarczający. Ja po prostu poszłam w drugą stronę i powiększyłam łazienkę o część małego wc, z którego zrobiłam schowek. Odpowiadając na Twoje pytanie- łazienka mocno nie ucierpi bo wanna w dalszym ciągu zmieści się na ścianie z oknem. I to ogromna wanna tam wejdzie. Tylko WC mam teraz ładnie schowane za schowkiem, a tak miałabym je bardziej na widoku. Jak idzie projektowanie? Edytowane 29 Lipca 2013 przez dusiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcia1 29.07.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dzięki. A mogłabyś zamieścić zdjęcie łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 13.08.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ze względu na koszty, a jak mnie znacie, to wiecie, że szukam optymalnych rozwiązań - to jest szyba hartowana 4mm. Do niej przyklejona tapeta (obrazy dostępne na stronie fotolia.pl). Koszt całości 50% taniej niż szyba laminowana. Przykleiliśmy sami, klejem do luster (bezoctowym) - kolejne 100 pln w kieszeni Całość zamawialiśmy w Indeco - zamują się zabudowami wnęk, robią szafy, kuchnie,etc. dusiaka jeśli mogę zapytać o technikę wykonania - tapetę przyklejałaś z której strony - od ściany czy z zewnątrz? czy ona jest samoprzylepna? czy ta szyba jest dokładnie pod meblami czy wchodzi pod blat i górną listwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 14.08.2013 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 pukul - zestaw: tapeta plus szyba zamówione były w firmie zajmującej się zabudowami kuchni, szaf,wnęk, etc. Tapeta jest ze strony fotolia.pl - w Indeco podałam tylko jej numer. Nasza oszczędność wynika z tego, że zamiast płyty laminowanej wybraliśmy tapetę klejoną do szkła oraz samodzielnego montażu. Bezbarwny klej do luster i kolejne 100pln w kieszeni Szyba jest dokładnie pod meblami i dochodzi do blatu. Nie wchodzi pod blat, ani za wiszące szafki, jest "na styk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 20.09.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Witam ponownie, Krzychu - to raczej nie możliwe. Nawet jeśli okno się dosunie, "wskoczy" i domknie, to klamka się przecież sama się nie przekręci. Wystarczyłoby popchnąć delikatnie okno i ono by "spadło" i się otworzyło. Nie umiem tego inaczej opisać, ale zaufaj - nie ma szansy, żeby się zatrzasnąć na zewnątrz Tak tylko chciałem napisać odnośnie drzwi suwanych, że nie ma możliwości zatrzaśnięcia się tylko jeśli nie mamy tzw. automatu. Jeżeli mamy automat to jak najbardziej, samo wskakuje i klops. Ja wziąłem suwankę bez w/w, wcale nie ułatwia przesuwania, tylko jakby dociska i blokuje za nas i kosztuje ok. 700-1000. Generalnie wszyscy mi oferowali domyślnie. Po kupnie okien (profil i kolor ten sam) stwierdzam że wstawienie słupków w okna 150x150 to byłaby porażka. Świat bez krat jest piękniejszy, tak więc dziękuję za inspirację. Przyznam się ze wstydem, że zrzynam kolejną rzecz, sorry :/ Naprawdę nie mogę znaleźć innych, które by mi się podobały... Możesz napisać ile zapłaciłaś za drzwi wejściowe? U mnie dali jakąś cenę z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.09.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Krzysztof - a zrzynaj dowoli Fajnie, że z okien jesteś zadowolony. Do koloru zdążyłam już przywyknąć, ale podczas mycia, każdorazowo doceniam fakt, że szyba nie ma słupka Drzwi są drewniane, dębowe, firmy CAL. Kosztowały 4 tys pln. Miałam zniżkę bo całą stolarkę robił znajomy. Sosnowe, ten sam model, tej samej firmy wyszłyby taniej, dużo taniej, ale nie warto w tym przypadku oszczędzać kosztem jakości. Sosna to bardzo miękkie drewno, z łatwością można nawet paznokciem zrobić trwałą rysę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 23.09.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Dzięki za info. Taka cena to rozumiem, mi w jednym punkcie (akurat w woj. św. słabo stoją) rzucili 7000 (z doświetlem, klamką, zamkiem itp). Sosny chyba i tak nie ma w kol winchester. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 25.09.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 stwierdzam że wstawienie słupków w okna 150x150 to byłaby porażka. Świat bez krat jest piękniejszy, tak więc dziękuję za inspirację. _krzychu - masz całkowitą rację - my daliśmy słupki i to chyba jeden z najwiekszych błędów. Jest za szeroki i zabiera dużo światła. Oczywiscie skrzydło 150cm jest za duże do normalnego otwierania, ale przecież normalnie się go zazwyczaj nie otwiera. A na ten słupek bedziemy patrzeć przez pewnie wiele lat... Oczywiście nie mam nic przeciwko żebyście mnie teraz pocieszyli, że z tym też da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 26.09.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Inwestor :hug:nie płacz, większość ludzi ma slupek w oknie i jakoś nie płacze. Ba niektórzy krateczki mają Więc wiesz, mogło byc gorzej Będziesz za to mógł bez obaw otwierać okna na oścież, nie zmiatając przy tym połowy pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.09.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Inwestor - ja też Cię pocieszę Nie wiem, co planujesz mieć w oknach, u nas są drewniane szerokie żaluzje. Konia z rzędem temu, kto znajdzie niedrogie, czytaj gotowe na taki wymiar żaluzje albo roletki. Raczej na zamówienie. Okno dzielone słupkiem ma tą zaletę, że łatwiej można na takie okno dopasować gotowe dekoracje okienne Żona powinna docenić. U nas stanęło na żaluzjach montowanych nad oknem, dzięki temu, kiedy są zwiniętę, nie zasłaniają ani centymetra szyby. To się nazywa kompromis i tak jest chyba z większością decyzji, które podejmujemy podczas budowy naszych domków. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inwestor-1 29.09.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Inwestor - ja też Cię pocieszę Nie wiem, co planujesz mieć w oknach, u nas są drewniane szerokie żaluzje. Konia z rzędem temu, kto znajdzie niedrogie, czytaj gotowe na taki wymiar żaluzje albo roletki. Raczej na zamówienie. Okno dzielone słupkiem ma tą zaletę, że łatwiej można na takie okno dopasować gotowe dekoracje okienne Żona powinna docenić. U nas stanęło na żaluzjach montowanych nad oknem, dzięki temu, kiedy są zwiniętę, nie zasłaniają ani centymetra szyby. To się nazywa kompromis i tak jest chyba z większością decyzji, które podejmujemy podczas budowy naszych domków. Coś za coś. Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za słowa otuchy . Fakt, nie jest to jakaś tragedia życiowa, niemniej jednak było to coś co można było przewidzieć (wystaczyło spojrzeć na szerokość słupka w swoim mieszkaniu). Ja się skupiłem tylko na promieniu po jakim takie okno sie otwiera. Teraz kiedy pojawiło się ocieplenie okna nabrały swojego rzeczywistego kształtu z zewnatrz, bo styropian zakrył skrzynki rolet. Wydaje sie, że mogły być troszkę szersze i byłoby OK. A co do kompromisów, to chyba najwiekszym jest fakt, że mamy 4 sypialnie zamiast 3 większych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts