Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anatola

dusiaka

Recommended Posts

Drzwi są drewniane, dębowe, firmy CAL. Kosztowały 4 tys pln. Miałam zniżkę bo całą stolarkę robił znajomy. Sosnowe, ten sam model, tej samej firmy wyszłyby taniej, dużo taniej, ale nie warto w tym przypadku oszczędzać kosztem jakości. Sosna to bardzo miękkie drewno, z łatwością można nawet paznokciem zrobić trwałą rysę.

Dusiaka to całkiem niezła cena za takie drzwi. Mi podczas montażu 'autoryzowany' montażysta powiedział że moja Porta nie jest zła, ale jak chciałem mieć naprawdę dobre drzwi to tylko CAL...

Btw. Zastanawia mnie jeden szczegół - podczas montażu dowiedziałem się, że próg zakłada się na gotową podłogę. Więc skoro u nas nie ma jeszcze płytek, to próg nie został założony. Chciałbym na zimę uruchomić ogrzewanie, a tu pod drzwiami wieje. Trzeba bedzie zrobiś jakies prowizoryczne zabezpieczenie.

Jak to wygladało u Was?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Btw. Zastanawia mnie jeden szczegół - podczas montażu dowiedziałem się, że próg zakłada się na gotową podłogę. Więc skoro u nas nie ma jeszcze płytek, to próg nie został założony. Chciałbym na zimę uruchomić ogrzewanie, a tu pod drzwiami wieje. Trzeba bedzie zrobiś jakies prowizoryczne zabezpieczenie.

Jak to wygladało u Was?

Inwestor- próg zamontowali na dystansach, na styrodurze. Po położeniu kafli w wiatrołapie, kafle i próg sa na podobnym poziomie.

Styrodur polecam- zatkasz dziurę i szczelny jest :p

do bardzo dobra cenę dostałaś. na stronie cala mają cennik i tam sosnowe kosztują chyba 4,5 a dębowe 5 tys.

Kasiu -cenę dostałam nawet bardzo dobrą. Drzwi zamówił mój stolarz. Gdybym kupiła sama, zapłąciłabym wiele więcej bo do drzwi dochodza jeszcze dodatkowe koszty: klamka/ uchwyt, etc.

• 1 month później...

Chyba zaskoczę tych, którzy spisali ten dziennik na straty :-)

Przypomniałam sobie, że dotąd nie publikowałam żadnego zdjęcia większej łazienki. Pisałam wielokrotnie, że jest nadal nie skończona, ale cokolwiek już w niej jest i ogólna koncepcja jest chyba widoczna.

Poszliśmy w szarości, bardzo konsekwentnie, tak, jak pisałam od samego początku. Miało być "surowo", prosto i nieprzesadnie. Brakuje wielu drobiazgów - wieszaki/ stojak na ręczniki, akcesoria łazienkowe, ale też wprawne oko ujrzy, że brakuje jeszcze kilku kafli (na zabudowie geberita) oraz fugi - zarówno na podłodze, jak i ścianach. No i malowanie... Powoli i to zrobimy.

No to przedstawiam, tak wygląda obecnie większa łazienka w naszym Anatolu:

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0454_zmien_rozmiary.jpg

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0455_zmien_rozmiary.jpg

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0465_zmien_rozmiary.jpg

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0467_zmien_rozmiary.jpg

http://www.anatol.mojabudowa.pl/pliki/anatol/image/dsc_0468_zmien_rozmiary.jpg

Witaj,pierwszy raz u Ciebie oficjalnie :yes:jestem,bo jako podglądacz bywałam częściej;)Gratuluję szybkiej budowy a w konsekwencji ślicznego domku:yes:Najbardziej urzekła mnie kuchnia,wygląd domku na zewnątrz a teraz ta łazienka,cud malina:yes:Ja dopiero zaczynam cały ten bałagan budowlany i jak każdy mam sporo dylematów;)Widzę,że masz baterie wannową 3-otworową -ja się właśnie zastanawiam czy kupić taką czy ścienną :bash: a jak było z otworami w wannie na tą baterie,bo ja planuję wannę kaldewei stalową.I jeszcze zapytam czy najpierw była glazura na ścianie a potem powyżej niej tynkowanie,bo chyba są płytki zlicowane ze ścianą:)pozdrawiam cieplutko ,zaglądaj częściej:bye:

Widzę,że masz baterie wannową 3-otworową -ja się właśnie zastanawiam czy kupić taką czy ścienną :bash: a jak było z otworami w wannie na tą baterie,bo ja planuję wannę kaldewei stalową.I jeszcze zapytam czy najpierw była glazura na ścianie a potem powyżej niej tynkowanie,bo chyba są płytki zlicowane ze ścianą:)pozdrawiam cieplutko ,zaglądaj częściej:bye:

Ana, witaj :welcome: Miło mi Cię poznać :)

W naszej wannie otworów nie było, zrobił je mąż. Dokładnie tam, gdzie chciałam.

Płytki ze ścianą zlicowane nie są. Tradycyjnie były najpierw tynki, na to płytki. Górna część ścian nie jest jeszcze pomalowana, sufit zresztą też nie. Na zdjęciach może tego nie widać, ale naprawdę jest jeszcze sporo do zrobienia.

Zaglądać na forum zamierzam częściej. Sama juz wiele napisać nie mam o czym. Może na wiosnę coś się ruszy, ale z przyjemnością będę odwiedzać dzienniki innych forumowiczów. Zacznę od lektury Twojego :)

dusiaka a co to za płytka drewnopodobna na podłodze??

Witaj Kori :welcome:

To Woodentic Ochra Paradyża. Kupiliśmy tej płytki sporo. Jest w wiatrołapie, korytarzu, salonie, łazience na podłodze i zabudowie geberita. W sumie ok. 60m2. Polecam. Odrobinę przypominają deskę. Bywa, że ktoś, kto je widzi pierwszy raz, myśli, że to drewno. I praktyczne, gdyby nie "wprawne oko Pani domu" mogłabym nie myć podłogi całe tygodnie. W kuchni jest Arkesia Beige poler- to zupełnie inna bajka. Piękny wygląd gwarantuje ich polerowanie, najpiej na kolanach. Efekt - oszałamiający, ale chyba dojrzewam do tego, żeby zacząć otaczać się rzeczami praktycznymi. Piękno nie jest na pierwszym miejscu ;)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Nie zaglądałam do Ciebie rok, mogłam się spodziewać, ze będą zmiany, ale nie aż takie. Dom i otoczenie wyglądają świetnie i uważam, że mimo braku stylu angielskiego domek ma swój klimat, pewnie głównie za sprawą działki. Duża łazienka też cudna, chciałam spytać jaką szerokość mają umywalki? Ciągle planuję łazienkę i nie wiem ile miejsca na dwie umywalki przeznaczyć.

Jeśli mogę to przy okazji spytam Ciebie, jak jest z komfortem posiadania płytek na podłodze salonu poza sezonem grzewczym? Czy nie ma odczucia zimna wiosną, latem i jesienią? Wcześniej myślałam o podobnych płytkach na całym dole a teraz sama nie wiem. Jakbyś oceniła to rozwiązanie z perspektywy czasu?

Pozdrawiam cieplutko w nowym roku :bye: