Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyobraźcie sobie taką sytuację:

- Rekuperator działa (nawiew, wywiew, wszystko gra) oraz

- W kominku się pali, lecz:

...........do komory spalania powietrze trafia z pomieszczanie w którym kominek sobie stoi

...........do DGP powietrze jest czerpane z zewnątrz, opływa wkład i trafia do turbiny a z niej do innych pomieszczeń.

Różnica ciśnień spowodowana kominkiem powinna wyjść na zero, gdyż co spali kominek z pomieszczenia, to sobie DGP "zaciągnie" z zewnątrz.

Czy "kominkowy spec" (de facto bardzo chwalony w okolicy) ma rację z takim systemem montażu? A może nawet jeśli ma rację, to i tak powinno się mieć "szczelny dom".

Jak namotałem za bardzo, to krzyczcie :rolleyes:

Czy nie za bardzo ten spec kombinuje?

Jeżeli w pomieszczeniu jest kominek oraz WM, to kominek bezpośrednio powinien pobierać powietrze z zewnątrz, osobnym kanałem, połączonym szczelnie z przystosowanym do tego wkładem kominkowym lub piecykiem.

delikatnie mówiąc - kretyństwo.

Aż tak mocno to nie zareagowałem na ten pomysł :) Ale wolałem się upewnić zanim naskoczę na montera.

Gość jest naprawdę świetny w kwestii kominków, lecz nie montował go nigdy w domu z rekuperatorem - stąd taki sposób montażu.

Wkład z Kaw-met'u ma możliwość podłączenia powietrza do spalania z zewnątrz (szczelnie) więc nie będzie problemu. Przynajmniej technicznie, bo pozostanie przekonanie montera :)

dzięki za info i pozdrawiam

Aż tak mocno to nie zareagowałem na ten pomysł :) Ale wolałem się upewnić zanim naskoczę na montera.

Gość jest naprawdę świetny w kwestii kominków, lecz nie montował go nigdy w domu z rekuperatorem - stąd taki sposób montażu.

Wkład z Kaw-met'u ma możliwość podłączenia powietrza do spalania z zewnątrz (szczelnie) więc nie będzie problemu. Przynajmniej technicznie, bo pozostanie przekonanie montera :)

dzięki za info i pozdrawiam

Gość nie pojęcia jak się podłącza kominek z tzw. zamkniętą komorą spalania z bezpośrednim poborem powietrza z zewnątrz.

Zaproponowany przez niego sposób podłączenie kominka, jest idiotyczny.

Także czy jest taki świetny, to bym nie powiedział.

Ciekawe, czego jeszcze nie wie?

powietrze do spalania z zewnątrz a do turbinki dgp zaciągane z pomieszczenia, wtedy to ma sens i można mówić o szczelności, metoda tego gościa to jak ubrać buty prawy na lewą nogę i odwrotnie, też ubrane no nie?

Pisałem, że gość nie zakładała jeszcze kominka w domu z rekuperatorem.

Za to kilku znajomych użytkuje domy kominkiem (bez reku) już od wielu lat i nikt nie narzeka - stąd wybór padł na niego.

Wkład ma możliwość pobierania powietrza tylko z zewnątrz - więc nie ma problemu.

dzięki za pomoc w upewnieniu się.

pozdrawiam