Myometis 18.10.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Wyczaiłam kominek, który pięknie wyglądałby u mnie w rogu salonu, jest kwadratowy, narożny z giętą szybą. Pioruńsko drogi, w zależności od producenta drogi lub bardzo drogi. Może i bym się szarpnęła na niego ale mam lęki, że jak ta pioruńsko droga gięta szyba strzeli to koszt nowej powali mnie po raz kolejny. Pytam o pękanie bo u teściowej pękła szyba prosta, tym bardziej boję się o giętą, odpuścić sobie, czy nie ma się czego bać? i jest jeszcze jedno co mnie zastanawia, niby kominek podobny, wymiary prawie identyczne a producenci podają raz moc nominalną 6kW, raz 10 a nawet 16 kW, kto mnie robi w ciula? (potrzebuję ogrzać jakieś 100 m dołu, bez dgp) przykładowo tak wygląda ustrojstwo:http://www.kominkimichel.pl/components/com_djcatalog/images/4dea4e3369fc7d9a1ca957bb1045f272smart%202P.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.10.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam. Myometis - w myśl tego co napisałeś, koncerny samochodowe robią w c....a wszystkich, bo oferują podobne samochody z silnikami o mocy np. 50 i 550 KM ... A czy szyba pęknie ... jak w nią pierdykniesz polanem to pęknie nawet prosta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 18.10.2011 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Forest, jeśli tak można porównać... to nie mam więcej pytań a serio, to nie bardzo wiem skąd wynikają aż takie różnice w mocy kominków, które wyglądają identycznie. Rozumiem, że z szybą nie ma co się martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.10.2011 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zobacz wkład http://www.wklady-kominkowe.com.pl/wklady_kominkowe_dynamic_szyba_podnoszona.htm Proszę zwrócić uwagę na sposób podawania mocy w zakresie OD -DO oraz nominalną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.10.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam. Forest, jeśli tak można porównać... to nie mam więcej pytań a serio, to nie bardzo wiem skąd wynikają aż takie różnice w mocy kominków, które wyglądają identycznie. Rozumiem, że z szybą nie ma co się martwić. Tak po krótce, wynika to z innej konstrukcji paleniska, wielkosći, rozwiązań technicznych oraz ... sposobu przeprowadzania badań technicznych przez samego producenta i jego "zdolności marketingowych" (). Czasami zaś to tak do końca nie wiadomo z czego to wynika ... nawet dla ludzi, którzy zajmują się tymi rzeczami przez wiele lat ... ale nie jest to powód do przejmowania się. Szybą też się nie przejmuj - nie pęknie sama z siebie na pewno. Ostatnie szyby pękające same z siebie i notorycznie, wyeliminowała jakieś 2 lata temu jedna z najpoważniejszych firm w branży ... Jak masz 100 m2 do ogrzania to najmniejsze modele z taką szybką będą do tego wystarczające. Ale musisz wiedzieć też że użytkowanie takiego paleniska bywa czasem upierdliwe bardzo - duże promieniowanie przez samą szybę, konieczność częstszego dokładania drewna, więcej szyby do czyszczenia jak ma się niedosuszone drewno ... no ale rekompensuje to większy i nie skrępowany żadnym szprosem widok ognia. A cena to właśnie w dużej mierze koszt takiej giętej szyby. Porównaj sobie paleniska, które mają dwie szyby dostawione tylko do siebie pod kątem prostym i ich odpowiedniki z szybą giętą do której trzeba dopłacić zawsze ok. 500 - 1000 zł netto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.10.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mam kominek z szybą giętą Arysto 10WWSJ. Użytkuję od ponad roku. Ostatnio bardzo intensywnie.... nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pauja 24.10.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Witam !Jeśli chciałabyś szybę giętą to koszt takiej wynosi ok 1200 zł istnieją firmy które proponują przerobienie drzwiczek tak aby dzwiczki były przedzielone na dwie cześci lub trzy w zalezności od łuku lub kąta drzwiczek cały koszt nie przekroczy napewno 1100 zł tylko jakies 600 lub 700 w zalezności od wymiaru . Różnica w kw może byc w tym ze niektóre sa wyłożone szamotem a niektóre zwykkłe zeliwo . Szybe możesz zakupić na allegro cena od 8 zł za dm płaskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi84 24.10.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Kratki.pl oferują kominek tego typu - też bez szprosa, ale szyba nie jest gięta - są po prostu dwie płaskie szyby - większa i mniejsza. Ta mniejsza bardziej mi się brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts