fender1 18.10.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Hej Buduje dom niepodpiwniczony. Na fundamenty fadroma wykopała jedną dużą dziurę. (Dom 18m na 11m). Murarz kończy murować ściany fundamentowe i chciałbym zdążyć przed zimą zasypać te ściany. Wyliczyłem, że będę potrzebował ok. 250 ton piasku co mnie trochę zmartwiło (cena). Czy jest może jakiś inny sposób na zasypanie tych fundamentów? Może coś tańszego niż piasek? A może wrzucić z powrotem trochę tej wybranej ziemi (gliniastej) i dopiero na to piasek? Wylewkę na parterowy strop chcę zrobić na wiosnę albo jeszcze później. Jakie mogą być konsekwencje kiedy do środka wrzucę to co było wcześniej? Ławy zasypałem piaskiem. A wysokość ścian to 1,08. PozdrawiamKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.10.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 A po co wykopałeś dziure pod cały dom ? Kopie sie pod ściany. Teraz nie ma że boli, glina sie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fender1 19.10.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 bo tak majster sobie zażyczył:/ Ławy mam już zasypane piaskiem; jeszcze ściany zostały. Z tego co wiem to gruzem też by można było. Wiem, że niektórzy zasypują tym czym mają; ale wtedy strop 0 musi być zbrojony. A jak zasypie piaskiem to na przyszły rok mogę wylewać bez zbrojeń. Chyba, że się myle? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 19.10.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Nie syp niczego organicznego co może zmienić swoją objętość. Czyli torfu, humusu coś jeszcze? Skąd wiesz czy ta glina nie jest wysoce plastyczna po kontakcie z wodą? Moim zdaniem glina odpada. Proponuję pospółkę, piasek. Nie wsypuj wszystkiego na raz. Warstwami 10 - 20cm. I zagęszczaj zagęszczarką. Inaczej dołączysz do wątku opadająca podłoga. Gruz to raczej nie bo nigdy dobrze nie zagęścisz. Mogą pozostać pustki, które z czasem wypełnią się warstwami wyższymi i suma sumarum podłoga może opadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.10.2011 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 majster zazyczyl, niech teraz doradzi tanie rozwiaznie Kup ten piasek i odpowiednio zageszczaj i nie kombinuj, bo Ci siadzie podloga jak u innych piszacych w odpowiednim do tego problemu watku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 20.10.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nie wrzucaj gliny do środka, koniecznie musisz teraz to zasypać piaskiem. Pamiętaj o dokładnym zagęszczeniu warstwami, bo inaczej podłoga Ci osiądzie. Gliną możesz obsypać z zewnątrz fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.10.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 proponuję zrobić strop /pewnie kosztować będzie niewiele więcej a już raczej nie siądzie/ a w tej pustce pod stropem - zostawić "majstra" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts