Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czym zasypywać ściany fundamentowe?

fender1

Recommended Posts

Hej

Buduje dom niepodpiwniczony. Na fundamenty fadroma wykopała jedną dużą dziurę. (Dom 18m na 11m). Murarz kończy murować ściany fundamentowe i chciałbym zdążyć przed zimą zasypać te ściany. Wyliczyłem, że będę potrzebował ok. 250 ton piasku co mnie trochę zmartwiło (cena). Czy jest może jakiś inny sposób na zasypanie tych fundamentów? Może coś tańszego niż piasek? A może wrzucić z powrotem trochę tej wybranej ziemi (gliniastej) i dopiero na to piasek? Wylewkę na parterowy strop chcę zrobić na wiosnę albo jeszcze później. Jakie mogą być konsekwencje kiedy do środka wrzucę to co było wcześniej? Ławy zasypałem piaskiem. A wysokość ścian to 1,08.

Pozdrawiam

Krystian

bo tak majster sobie zażyczył:/ Ławy mam już zasypane piaskiem; jeszcze ściany zostały. Z tego co wiem to gruzem też by można było. Wiem, że niektórzy zasypują tym czym mają; ale wtedy strop 0 musi być zbrojony. A jak zasypie piaskiem to na przyszły rok mogę wylewać bez zbrojeń. Chyba, że się myle?:)

Pozdrawiam

Nie syp niczego organicznego co może zmienić swoją objętość. Czyli torfu, humusu coś jeszcze?

Skąd wiesz czy ta glina nie jest wysoce plastyczna po kontakcie z wodą? Moim zdaniem glina odpada.

Proponuję pospółkę, piasek. Nie wsypuj wszystkiego na raz. Warstwami 10 - 20cm. I zagęszczaj zagęszczarką. Inaczej dołączysz do wątku opadająca podłoga. Gruz to raczej nie bo nigdy dobrze nie zagęścisz. Mogą pozostać pustki, które z czasem wypełnią się warstwami wyższymi i suma sumarum podłoga może opadać.