Bhm 18.10.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam, trochę późno zakładam "komentarze" ale lepiej później niż wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 31.10.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 (edytowane) Heejjo.Poczytałam. Pooglądałam. Ekipę znam: wróci.Oni tak mają: u mnie też działali, prowadząc kilka budów jednocześnie.Pan K. też się u mnie nie popisał. Właściwie to tylko rozrysował układ płyt. Mieliśmy inspektora nadzoru inwestorskiego, który dopilnował kwestii konstrukcyjnych w związku ze zmianą technologii na Ytong. Wykonał stosowne obliczenia i też przypilnował zbrojenia wieńca i rdzeni, polecając wykonać je także w ścianach szczytowych.Nie wspominam, że byłam stale na budowie i sprawdzałam, czy budowa przebiega zgodnie z zeszytami technicznymi ze strony xelli. Mam pytania: Jakiej wysokości będą u Was pomieszczenia? Jakiej wysokości okna? jaka wysokość będzie od podłogi (wykończonej) do parapetu? Jaka od górnej krawędzi okna do sufitu? Czy będziecie dom ocieplać? I ... co wspólnego ma więżba ze stropem? PS. Macie dobrego kierownika budowy, wszystkiego pilnuje. Pogratulować. Edytowane 31 Października 2011 przez bajanadjembe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 31.10.2011 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Mam pytania: Jakiej wysokości będą u Was pomieszczenia? Jakiej wysokości okna? jaka wysokość będzie od podłogi (wykończonej) do parapetu? Jaka od górnej krawędzi okna do sufitu? Czy będziecie dom ocieplać? I ... co wspólnego ma więźba ze stropem? PS. Macie dobrego kierownika budowy, wszystkiego pilnuje. Pogratulować. Witaj Kierownika mam poleconego z forum:) dzięki namiarom jakie dała Kajka.Z Co do ścian kolankowych to mamy je dość wysokie bo 171 cm. Okna będą w ścianach na wysokości 75 cm od podłogi, 60 cm to wysokość okna i 36,5 od górnej krawędzi do sufitu. Dom będzie otulony 15 cm. styropianem. A co ma wspólnego więźba z stropem to tak na szybko , strop który mieliśmy pierwotnie w projekcie wiązał się z ścianami i słupami jakie tam są zaprojektowane i przy naszych dość wysokich ścianach i dość płaskim dachu siły rozprężające jakie powstawały były odciążane przez ten strop. Bo to było z sobą połączone poplątane itd. a my położyliśmy strop ytong, równiutkie płytki które oprócz tego, że leża to jeszcze zabrały kawałek wieńca (org był 24x30) a się odchudził do 16x24, to z niczym się za bardzo nie "powiązały" teraz mamy dozbrojony wieniec - i taka ilość stali na piętrze że ..... nie będę już nic więcej pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 01.11.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 My nie ocieplamy. Jednakże u nas inaczej rozwiązano wieńce i rdzenie. Wykonane były z dociepleniem przed wylaniem betonu.Gdy zimą robiłam badania termowizyjne, facet od kamery był pełen podziwu dla solidności wykonania. Żadnych mostków termicznych.Pytałam o wysokość okien, bo jak patrzę, to mi się trochę za niskie te otwory u Was wydają (6 ? <6,5 ?> bloczków). Wychodzi mi 120 - 130 cm. Budujecie z tego 20 cm? Jaki gruby mur? U nas 36,6cm. A stali u nas też jest że oj. Wieniec stropowy (dwupoziomowy) wykonany w dwu etapach. Ściana kolankowa 150cm. Dach 30 stopni (albo 33 - kurcze, już zapominam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 02.11.2011 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) ściany mamy budowane z 24 cm ( grubość) a wysokość 20m, faktycznie z zewnątrz patrząc można mieć wrażenie, iż okna są nisko osadzone, ale to przez ten wieniec który mamy gigantyczny poniżej wklejam zdjęcie na którym lepiej widać http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=82635&d=1320227185 i dodam tylko że są to okienka w garderobie, łazience , stryszku. Okna doświetlające pokoje będą w dachu.. ale to jeszcze trochę .. Edytowane 2 Listopada 2011 przez Bhm uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 03.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Chodziło mi o okna na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 04.11.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Pojadę w sobotę zmierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 05.11.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Cześć Bhm ! Gratuluje zalania wieńca - myślę,że w nocy dobrze "ostygnie". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 08.11.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Również kibicuję. I gratuluję. B-30 lali? Schody na górę robicie betonowe, czy "samodrewniane"?A komin to niech postawią na tym "garnku z dziurką" (z odprowadzeniem kondensatu), nie na wyczystce, jak u mnie. I najlepiej, żeby drzwiczki wyczystki dało się zrobić po innej stronie, niż podłączenie czopucha. Bo jak byście kiedyś chcieli kominek, albo piecyk kaflowy...U mnie komin też przy słupie. Oddylatowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 09.11.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 B-30 lali? Schody na górę robicie betonowe, czy "samodrewniane"? A komin to niech postawią na tym "garnku z dziurką" (z odprowadzeniem kondensatu), nie na wyczystce, jak u mnie. I najlepiej, żeby drzwiczki wyczystki dało się zrobić po innej stronie, niż podłączenie czopucha. Bo jak byście kiedyś chcieli kominek, albo piecyk kaflowy... Oddylatowany. Witaj lali B-25 , mam nadzieję iż wytrzyma - stal go wzmocni:) . Schody planujemy drewniane, zabiegowe pod nimi toaletę, tak nam to sprytnie wymyślił architekt. Drzwiczek wyczystki nie dało się inaczej bo z dwóch stron są kanały wentylacyjne i one właśnie będą "stykały" się z słupem, a tak naprawdę wiem że będzie miedzy nimi cienki styropian. marzy mi się ta koza podwieszana, co z tego wyjdzie pożyjemy zobaczymy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=80495&d=1319229455 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 12.11.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Heejo,Ta koza, to na kominie miałaby zawisnąć? Tak pytam, bo widziałam, że wyczystka na wysokości tej kozy jest, a i wejscie do komina wysoko. Czy może macie zamiar jakaś konstrukcję do powieszenia kozy przed kominem skombinować (z dojściem do wyczystki), i ewentualnie rurę zabudować (jak w przypadku kominka)? Koza wygląda na porządny sprzęt.Widzę, że krążysz blisko minimalizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 12.11.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witaj koza "krąży" w mojej głowie, ale zawiśnie na ścianie obok komina, z lewej strony będzie postawiona ściana (najprawdopodobniej na dobudowanym stelażu - bo chcę sprytnie ukryć rury, a z dołu zostawić wyjście wyczystki z komina na zewnątrz) a wysoko wejście jest bo chciałam wyżej ja mieć zainstalowaną niż na tym zdjęciu. Ale to jeszcze wszystko musi się wykrystalizować w mojej wyobraźni. A styl nie do końca jest określony jeśli chodzi o całość salonu -choć pewnie ta koza go jakoś narzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 13.11.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Dobrze,że kierowcy udało się dowieść drewno na działkę, mógł przecież po drodze pogubić A tak serio, szkoda Twoich nerwów, pozdrawiam niedzielnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 22.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No to gdzie Wy macie te holendry????W centrum Łodzi???? To się pogubiłam:confused:. A domek... wieeeeelki. Jaką on ma powierzchnię bo siem nie docztałam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 22.11.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 no co ty Czuprynek i Dziobek siedzą dzięki Bogu i babci na wsi i są rozpieszczane przez wakacje i weekendowo podczas roku szkolnego. Ale już naszą altankę Ola przeznaczyła na swój kurnik, zresztą tego pierzastego zwierzyńca jest więcej - ale po cichu liczę że tylko te dwa przyjadą do nas do Ksawerowa, na stałe Domek może sprawia takie wrażenie, ze jest spory to przez te wysokie ściany kolankowe (1.70m) . Generalnie coś ok . 160 m powierzchni użytkowej będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 23.11.2011 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 No właśnie coś mi nie halo z tym centrumem było. I coś mi się wydaje, że na dwóch kurakach się nie skończy... a poza tym dwa koguty??? Kuróffff jakiś będą potrzebowały:D... mogą być nawet z waty:rotfl: A dom wygląda na zdjęciach na conajmniej dwa razy większy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 23.11.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam się również Wyładowywanie drewna po prostu masakra! Debil jakiś czy co? Przecież to się mogło wszystko połamać! Mają ludzie fantazję... Dom wygląda faktycznie na większy A dach? Dachówka czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 23.11.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 ... a poza tym dwa koguty??? ja tam się nie znam na kogutach.. ich orientacjach itd, ważne że się nie tłuką, zawsze razem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=86681&d=1322040773 i spokojnie znoszą okazywanie im uczuć przez moje dzieci dlatego mają u mnie dożywocie zagwarantowane .. do gara nie trafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 23.11.2011 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Witam się również Wyładowywanie drewna po prostu masakra! Debil jakiś czy co? Przecież to się mogło wszystko połamać! Mają ludzie fantazję... Dom wygląda faktycznie na większy A dach? Dachówka czy co? Witam witam O tym drewnie to już nie chce nawet wspominać, jak je mąż układał to co nadwyrężone zostało - złamane odkładaliśmy na bok, cóż całe życie popełniamy jakieś błędy - tu ten tartak - ten kierowca.... A co do domu to malutki jest przecież .. daje 2 tygodnie dzieciom na zapchanie nowych pokoi i mogę się założyć że nie da się wejść do nich nie potykając się o coś. Na dachu będzie blacho dachówka z posypką Gerard Corona firmy AHI Roofing . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 23.11.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 póki co tylko komin mam .. Dobre i tyle -...póki co;) Cześć, dziennik se przeczytałem. Trzymam kciuki za dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts