Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejna aukcja dla Frania - damy rady Szanowna Redakcjo?

Recommended Posts

anSi, witaj, witaj!! No muszę Was pozbierać po świecie, a Wy jak macie kontakt do kogoś z FM, to też nadawajcie sms-y! Ludzie chcą pomagać, tylko nie wiedzą, że coś jest grane. ;-)

Bark mi jeszcze Tomka, Edzi, Ponurego i Maksia z młotkiem!!! Eh!!!

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani!!

Dziekuje Wam ogromnie!

Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale przed chwila wrócilismy z Wrocławia - mieliśmy teraz 3 dni wyjazdów do W., dlatego dopiero teraz napiszę wszystko, o co prosiła Żelcia.

Redakcja czeka teraz na wyniki kolejnego badania. Poproszę dr, żeby wystawiła zaswiadczenie, że Franio potrzebuje aparatów, tak żeby nie było żadnych wątpliwości. To w sumie jeszcze tylko 11 dni. W tej chwili nie mam po prostu żadnego dokumentu w ręku, niczego, co bym mogła przedstawić, oprócz zdjęcia Frania w aparatach z banku aparatów.

Jesli chodzi zaś o kwestie techniczne, to najlepiej będzie, jeśli po dokonaniu wpłaty na konto Fundacji (specjalne konto na zbiórki publiczne z którego środki są przeksięgowywane na subkonto dziecka) pdf przelewu będzie przesyłany do mnie. Faktycznie jest tak, że czasem dochodzi do najzwyklejszej pomyłki i pieniądze sa księgowane na innym subkoncie. Ja tez wtedy na podstawie pdfu przelewu będe mogła napisać do 'fantodawcy' (;)), ze może spokojnie wysyłać daną rzecz.

Tak chyba będzie dobrze, jak sądzicie?

Przedłużony czas wypożyczenia aparatów kończy nam się w pierwszym tygodniu grudnia.

Pomyślałam sobie, ze po tych badaniach 10.XI moglibyśmy juz zacząc starania o aparaty stałe.

Rozmawiałam ze znajomą, która już jakis czas temu zaoferowała mi, ze w razie czego może mi pożyczyc większą gotówkę, gdybyśmy potrzebowali dla Frania.

Rozmawiałąm z nią trzy dni temu. Spytałam czy propozycja jest nadal aktualna. Powiedziała, że tak!:)

Wiedząc o aukcji spokojnie pożyczę od niej pieniądze. Wiem, że będzie z czego oddać:)

A nie musielibyśmy czekać do końca aukcji z rozpoczęciem 'działań aparatowych':)

Na święta, pod choinkę Franula może miec już aparaty!!:)

Kochani, ja obiecuje, że 10.XI po badaniach umieszcze tutaj.. no cokolwiek (nie wiem czy zostaniemy na noc we wrocławiu, czy bedziemy wracać do JG, wolałabym Wrocław, bo Franiu na pewno bedzie umęczony po całym dniu). Jeszcze nie wiem, co lekarka bedzie mogła mi wystawić.

Żelcia powiedziałą mi, ze aukcja może trwac do końca listopada, zastanawiam się czy 11.XI bedzie można rozpocząć, mimo dnia świątecznego.

My też pomyślimy nad jakimiś fantami:)

Kochani!!

Dziekuje Wam ogromnie!

Redakcja czeka teraz na wyniki kolejnego badania. Poproszę dr, żeby wystawiła zaswiadczenie, że Franio potrzebuje aparatów, tak żeby nie było żadnych wątpliwości. To w sumie jeszcze tylko 11 dni. W tej chwili nie mam po prostu żadnego dokumentu w ręku, niczego, co bym mogła przedstawić, oprócz zdjęcia Frania w aparatach z banku aparatów.

bez sensu. A jak ci lekarz powie, że wniosku nie wystawi a logopeda i psycholog czy ktoś tam inny - że Franek zrobił duże postępy dzięki aparatom - to nie kupisz?????

Lekarz ma ścisłe kryteria i musi ich przestrzegać, bo mu NFZ nie zapłaci. Co ma do tego Franiu?

AgnesK!

Przecież wszyscy tutaj znamy historię Frania i wiemy, że nas nie "naciągasz"!

Pieniądze są Wam potrzebne na rehabilitację i leczenie naszego Walecznego, nieważne - czy na aparaty, czy na turnusy, a może na benzynę potrzebną do wyjazdów z Franiem...

Poza tym każdy będzie brał udział w aukcji z własnej woli i w zgodzie z własnym sumieniem!:yes: Nikt nikogo do niczego nie zmusza!

Zdrówka dla Franciszka!!!

Ewa, kurde, nie wiem no..

Nie da rady przyspieszyć badań, bo nie ma miejsca, tzn miejsca są na rano, ale rano nie ma szans zeby Franek zasnął do ABRu. No chyba ze zrobiliby mu narkozę, ale na narkoze się nie zgodzę za Chiny Ludowe.

No teraz to już nic nie wiem..

A może wystarczy zaswiadczenie z ośrodka we Wrocławiu? Że Franek ma tam terapię słuchu? To jest Specjalistyczny Ośrodek Diagnozy i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży z Wadą Słuchu PZG we Wrocławiu.

No przecież, ludzie mają rację, możemy zbierać na dalszą rehabilitację, wszystko jedno!!! Przecierz, leczenie takiego dziecka to worek bez dna! Nawet jakby aparatów nie potrzebował to i tak potrzebuje co innego, to wszystko co przez te dwa lata robiliście trzeba robic dalej! A na to też kokosy idą. nie oszukujmy się, nie ma dobrej darmowej rehabilitacji!!!

Mój Stefek taką miał i dlatego dziś grozi mu operacja kręgosłupa!!! Bo ja byłam niezaradna!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie pozwól aby takie coś spotkało kiedyś Frania, tylko dlatego, że pieniędzy nie było!!!

Aukcja będzie!!! Nie zależnie od tego na co zbieramy!!! Bo potzreba Wam jest pomoc i tyle!!!

Nie pomożemy każdemu człowiekowi na tym świecie, ale jak pomozemy jednemu, to tak samo jakbysmy pomogły wszystkim.

Najgorsza jest obojętność!!! To boli bardziej niż choroba!

Żelciu, już Ci pisałam i mówiłam nie raz, ze jestes aniołem w ludzkiej skórze.

Nie mów proszę juz więcej, że Stefka przez Ciebie czeka operacja. Tyle, ile Ty dla niego zrobiłas, nie zrobił i nie zrobiłby nikt.

W ciągu tych 16 lat w Polsce zmieniło się ogromnie dużo.. Gdyby Stef urodził się 2 lata temu, w wieku 16 lat byłby w innym stanie. Gdyby Franek urodził się 16 lat temu, nie byłoby go z nami dzisiaj..

Teraz jest zuperłnie inaczej.. sa specjaliści, ośrodki rehabilitacyjne, okulary dla maluchów, aparaty słuchowe..

Podczas ostatnich warsztatów dla dzieci niedosłyszacych rozmawiałam z terapeutami o niedosłuchu. Były tam z nami "dzieciaki" w wieku 16-18 lat. Zdecydowana wiekszość z tych dzieci mimo zaaparatowanie nie mówiła. Problem polegał na tym, że zaaparatowane czy zaimplantowane zaostały stosunkowo niedawno - juz po okresie najintensywniejszego rozwoju mowy. Czy ich rodzice też mają mieć pretensje do siebie??? Nie mogą, Zelciu, nie mogą! Wtedy nie było aparatów, dziś są.. Dziś te dzieciaki miałaby zupełnie inne szanse na rozwój mowy..

Dlatego Ty nie możesz sobie nigdy robić wyrzutów, rozumiesz?..

Edytowane przez AgnesK

Porąbane Baby! :wiggle:Ja sama bez Was wszystkich i bez Redakcji, mogłabym sobie chcieć!!! ;) I proszę mi tu nie Żelkać a raczej Franiać!!!

Żelka!!!

Franio!!!

:p

I Aga ma rację - tyle, ile Ty zrobiłaś i nadal robisz dla Stefka, to nawet nie wiem, jak nazwać.

Jesteś najbardziej kochającą i pełną poświęcenia dla dziecka Matką, jaką znam.

I żebyś mi się nie ważyła tak o sobie myśleć i mówić, bo na doopę natrzaskam!!!

Jak tylko do Wawy zajadę!!! :mad:

Ja wiem, wiem, kochane jesteście. Tylko mimo wszystko, ja chciałabym cofnać czas i wiedzieć, to co dziś wiem. A Tobie Aguś życzę abyś nigdy nie chciała cofnać czasu. Franio jest w takim wieku i w takim stanie, że ma szansę być zdrowym, samodzielnym Człowiekiem i tej szansy trzeba sie trzymać najmocniej ile się da!

I chyba każdy kto tutaj zagląda czuję się zaszczycony, że może się do tego skucesu przyczynić.

A kto wie, może Franio będzie lekarzem i odpłaci pomagając innym! Ci Inny mogą być nasze wnuki, jeśli nie nasze, to czyjeś na pewno..., a wiadomo, że wszystkie dzieci naszę są. ;-)

Dlatego też aukcja musi się udać! Dla dobra nas wszystkich! ;-)

Żelciu, zapewniam Cię, że zawsze chce się cofnąć czas.

Do aukcji - ja tez wierze, że się uda. Mamy 10 dni na przygotowanie fantów na licytację.

Mi też już coś po głowie chodzi - dostałam kilka ręcznie robionych rzeczy na aukcje Frania, myślę, że je tu wystawię:)

My będziemy szczęśliwi z każdej złotówki zebranej dla Franka. Naprawde.

I choćby nie wiem co, Franek będzie miał aparaty pod choinkę i już:)

A do Maksia już tez napisałam prośbe o pomoc:)