tomzi5 26.10.2011 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) elka 51 - Jak widać ja nie oczekiwałem gotowej opinii za frajer. W swoim poście podałem konkretny przykład rozwiązań i zapytałem czy potrzebny będzie wieniec. Nie pytałem aby ktoś policzył mi zbrojenie obciążenia itp. Prosiłem o opinie osób, które już budowały lub budują budynki i może mają pogląd na ten temat. Widać kilka osób zrozumiało temat i udzieliło kilku fajnych swoich poglądów i uwag za co dziękuję, przydały się. Co do pozostałych osób nie będę się wypowiadał uważam że jeżeli ktoś nie ma nic do powiedzenia to lepiej niech nic nie mówi a nie szuka punktów zaczepienia do jałowej dyskusji, która nijak się ma do tematu postu.Pozdrawiam Edytowane 26 Października 2011 przez tomzi5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 26.10.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 no proszę zibik_eng reaktywacja w jakże ładnym opakowaniu. Wieniec: przepisy budowlane go wymagają, zdrowy rozsądek mówi że powinien być, aczkolwiek wieniec (polska nazwa jest trochę myląca, po francusku to chainage czyli łańcuchowanie, to właściwa nazwa- coś jakby bednarka na beczce) nie uratuje budynku przed zawaleniem, jeżeli statycznie będzie nieprawidłowy; i odwrotnie- brak wieńca grozi li tylko rysami na wierzchu ściany głównie od skurczu i termiki. . Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ssania wiatru na połać dachową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ssania wiatru na połać dachową. szkoda że dalszej części mojego posta już nie doczytałaś bez wieńca trudno jest zakotwić murłatę, aczkolwiek nie jest to niemożliwe, przykładowo budynki historyczne nie posiadają wieńców a dachy mają jakoś kotwione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 27.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 (edytowane) szkoda że dalszej części mojego posta już nie doczytałaś bez wieńca trudno jest zakotwić murłatę, aczkolwiek nie jest to niemożliwe, przykładowo budynki historyczne nie posiadają wieńców a dachy mają jakoś kotwione Dachy budynków historycznych z reguły były cięższe, sama konstrukcja więźby była masywniejsza. No i nie kotwiono do lekkiego Ytonga. Edytowane 27 Października 2011 przez szybkaosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luket 06.11.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Norma budowlana: Konstrukcje murowe projektowanie i obliczanie w pkt. 7.3.4 mówi: "W budynkach ze ścianami murowymi przewidzieć należy wieńce żelbetowe, obiegające w poziomie stropu wszystkie ściany konstrukcyjne budynku" itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 06.11.2011 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Norma budowlana: Konstrukcje murowe projektowanie i obliczanie w pkt. 7.3.4 mówi: "W budynkach ze ścianami murowymi przewidzieć należy wieńce żelbetowe, obiegające w poziomie stropu wszystkie ściany konstrukcyjne budynku" itd. A jeżeli nie ma stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luket 07.11.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Należy wykonać wieniec."Zepnie" to ściany w poziomie mocowania wiązarów, usztywni całość konstrukcji i pozwoli na właściwe zakotwienie murłaty czy oczepu.Ytong w swojej ofercie ma kształtki U, które tworzą szalunek tracony. Jest to produkt dedykowany przez producenta m.in. do tworzenia wieńca. Alternatywnie można coś takiego zastosować - decyzja projektanta/kier. bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.02.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Tak ..... ot cała dyskusja na forum, awystarczyło napisac że lepiej go mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.04.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam, Chłopaki na działce obok nowo budowanego domu mam budynek gospodarczy (garaż+dwa pomieszczenia) z lat 60, wg sąsiada (starszego wiekiem) fundamenty nie są za głębokie . No i jest problem bo budynek pęka na dwóch sąsiednich ścianach tak jakby narożnik usiadł. (załączam rysunek). Chciałbym go uratować robiąc na tym budynku wieniec i w związku z tym mam pytanie czy wieniec musi być w poziomie tzn. czy muszę zburzyć wyższą ścianę tak aby była na równo z niszą (linia czerwona na rysunku) czy też mogę zrobić go tak jak zaznaczono zieloną linią na rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.04.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A jaki jest tam fundament? Obawiam się, że samo wykonanie wieńca niewiele pomoże i konieczne będzie "minowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.04.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 sąsiad mówił że więcej niż 1m napewno nie ma. Co to jest "minowanie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.04.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Co to jest "minowanie" ? Jest to wzmocnienie fundamentu tego narożnika (o ile jego obsunięcie jest przyczyną tych pęknięć). Zaproś (co najmniej) doświadczonego murarza, aby wszystko dokładnie obejrzał. Minowanie, to nie robota dla amatorów - już niejednego "sobieradka" przysypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.04.2012 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam, Chłopaki na działce obok nowo budowanego domu mam budynek gospodarczy (garaż+dwa pomieszczenia) z lat 60, wg sąsiada (starszego wiekiem) fundamenty nie są za głębokie . No i jest problem bo budynek pęka na dwóch sąsiednich ścianach tak jakby narożnik usiadł. (załączam rysunek). Chciałbym go uratować robiąc na tym budynku wieniec i w związku z tym mam pytanie czy wieniec musi być w poziomie tzn. czy muszę zburzyć wyższą ścianę tak aby była na równo z niszą (linia czerwona na rysunku) czy też mogę zrobić go tak jak zaznaczono zieloną linią na rysunku? [ATTACH=CONFIG]111905[/ATTACH] Czy przypadkiem woda z rury spustowej nie jest odprowadzona w pobliżu tego zarysowanego narożnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 20.04.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Czy przypadkiem woda z rury spustowej nie jest odprowadzona w pobliżu tego zarysowanego narożnika? nie ale jest tam wychodek który wiosną jest pełny wody. Może takbyć że przemarza tam bardziej i wtedy jest jest tam ruch. Planuje tam jakąś hydroizolację + drenaż, ale wieniec i tak muszę zrobić bo dach jest do wymiany i pytam czy mogę to zdobić po skosie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.04.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) czy mogę to zdobić po skosie . Chyba nie "zdobić" a "zrobić"? (ach ci niechlujni Forumowicze ) Raczej trudno będzie przytrzymać ten beton, aby nie spłynął. Chyba, że zrobi się (kolejno - odcinkami) bardzo szczelny szalunek z mocnym i szczelnym przykryciem oraz umiejętnym odpowietrzeniem (KOSZTY!!!). Moim skromnym zdaniem z jednej "gruchy" zalać będzie trudno. Pozdrawiam Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts