Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do konstruktora o wieniec

tomzi5

Recommended Posts

elka 51 - Jak widać ja nie oczekiwałem gotowej opinii za frajer. W swoim poście podałem konkretny przykład rozwiązań i zapytałem czy potrzebny będzie wieniec. Nie pytałem aby ktoś policzył mi zbrojenie obciążenia itp. Prosiłem o opinie osób, które już budowały lub budują budynki i może mają pogląd na ten temat. Widać kilka osób zrozumiało temat i udzieliło kilku fajnych swoich poglądów i uwag za co dziękuję, przydały się. Co do pozostałych osób nie będę się wypowiadał uważam że jeżeli ktoś nie ma nic do powiedzenia to lepiej niech nic nie mówi a nie szuka punktów zaczepienia do jałowej dyskusji, która nijak się ma do tematu postu.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomzi5

no proszę zibik_eng reaktywacja w jakże ładnym opakowaniu.

Wieniec: przepisy budowlane go wymagają, zdrowy rozsądek mówi że powinien być, aczkolwiek wieniec (polska nazwa jest trochę myląca, po francusku to chainage czyli łańcuchowanie, to właściwa nazwa- coś jakby bednarka na beczce) nie uratuje budynku przed zawaleniem, jeżeli statycznie będzie nieprawidłowy; i odwrotnie- brak wieńca grozi li tylko rysami na wierzchu ściany głównie od skurczu i termiki. .

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ssania wiatru na połać dachową.

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia ssania wiatru na połać dachową.

szkoda że dalszej części mojego posta już nie doczytałaś

bez wieńca trudno jest zakotwić murłatę, aczkolwiek nie jest to niemożliwe, przykładowo budynki historyczne nie posiadają wieńców a dachy mają jakoś kotwione

szkoda że dalszej części mojego posta już nie doczytałaś

bez wieńca trudno jest zakotwić murłatę, aczkolwiek nie jest to niemożliwe, przykładowo budynki historyczne nie posiadają wieńców a dachy mają jakoś kotwione

Dachy budynków historycznych z reguły były cięższe, sama konstrukcja więźby była masywniejsza. No i nie kotwiono do lekkiego Ytonga.

Edytowane przez szybkaosa

• 2 weeks później...

Należy wykonać wieniec.

"Zepnie" to ściany w poziomie mocowania wiązarów, usztywni całość konstrukcji i pozwoli na właściwe zakotwienie murłaty czy oczepu.

Ytong w swojej ofercie ma kształtki U, które tworzą szalunek tracony. Jest to produkt dedykowany przez producenta m.in. do tworzenia wieńca. Alternatywnie można coś takiego zastosować - decyzja projektanta/kier. bud.

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witam,

Chłopaki na działce obok nowo budowanego domu mam budynek gospodarczy (garaż+dwa pomieszczenia) z lat 60, wg sąsiada (starszego wiekiem) fundamenty nie są za głębokie . No i jest problem bo budynek pęka na dwóch sąsiednich ścianach tak jakby narożnik usiadł. (załączam rysunek). Chciałbym go uratować robiąc na tym budynku wieniec i w związku z tym mam pytanie czy wieniec musi być w poziomie tzn. czy muszę zburzyć wyższą ścianę tak aby była na równo z niszą (linia czerwona na rysunku) czy też mogę zrobić go tak jak zaznaczono zieloną linią na rysunku?

garaż.jpg

Gość Konto usunięte_12*
Co to jest "minowanie" ?

Jest to wzmocnienie fundamentu tego narożnika (o ile jego obsunięcie jest przyczyną tych pęknięć).

Zaproś (co najmniej) doświadczonego murarza, aby wszystko dokładnie obejrzał.

Minowanie, to nie robota dla amatorów - już niejednego "sobieradka" przysypało ;)

Witam,

Chłopaki na działce obok nowo budowanego domu mam budynek gospodarczy (garaż+dwa pomieszczenia) z lat 60, wg sąsiada (starszego wiekiem) fundamenty nie są za głębokie . No i jest problem bo budynek pęka na dwóch sąsiednich ścianach tak jakby narożnik usiadł. (załączam rysunek). Chciałbym go uratować robiąc na tym budynku wieniec i w związku z tym mam pytanie czy wieniec musi być w poziomie tzn. czy muszę zburzyć wyższą ścianę tak aby była na równo z niszą (linia czerwona na rysunku) czy też mogę zrobić go tak jak zaznaczono zieloną linią na rysunku?

[ATTACH=CONFIG]111905[/ATTACH]

Czy przypadkiem woda z rury spustowej nie jest odprowadzona w pobliżu tego zarysowanego narożnika?

Czy przypadkiem woda z rury spustowej nie jest odprowadzona w pobliżu tego zarysowanego narożnika?

nie ale jest tam wychodek który wiosną jest pełny wody. Może takbyć że przemarza tam bardziej i wtedy jest jest tam ruch. Planuje tam jakąś hydroizolację + drenaż, ale wieniec i tak muszę zrobić bo dach jest do wymiany i pytam czy mogę to zdobić po skosie .

Gość Konto usunięte_12*
czy mogę to zdobić po skosie .

Chyba nie "zdobić" a "zrobić"? (ach ci niechlujni Forumowicze :no:)

Raczej trudno będzie przytrzymać ten beton, aby nie spłynął. Chyba, że zrobi się (kolejno - odcinkami) bardzo szczelny szalunek z mocnym i szczelnym przykryciem oraz umiejętnym odpowietrzeniem (KOSZTY!!!).

Moim skromnym zdaniem z jednej "gruchy" zalać będzie trudno.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*