Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inspektor nadzoru

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam kaskam !

6 tys. zł. to za dużo. Podam Ci w przybliżeniu kwotę za nadzór i składniki które tworzą tę kwotę:

1. Za przynależność do Izby inżynierów - opłata roczna 600 zł.

2. Na każdą budowę należy sporządzić tzw. plan BIOZ czyli bezpieczeństwo i ochrona zdrowia. Ostatnio dostałem zlecenie na nadzorowanie 2 budów w Dąbrowie Górniczej, i warunkiem otrzymania przez Inwestorów dziennika budowy jest przedłożenie tegoż planu BIOZ. Objętość planu BIOZ to około 10-16 kartek A4 i koszt około 300 zł.

Wobec powyższego koszt nadzoru to około 2,5 do 3,5 tys. w zależności od odległości zamieszkania od budowy. Nadzór to nie tylko kontrola, czy obiekt jest wznoszony zgodnie ze sztuką budowlaną i Projektem Technicznym, ale także m. innymi odpowiedzialność za BHP na budowie. I jeżeli ktoś Ci pisze, że za nadzór bierze 600 zł. to uznaj to za kpinę. Być może taki "nadzorca" potrzebuje pieniędzy tylko na alkohol.

Pzdr edbud

Witam kaskam !

6 tys. zł. to za dużo. Podam Ci w przybliżeniu kwotę za nadzór i składniki które tworzą tę kwotę:

1. Za przynależność do Izby inżynierów - opłata roczna 600 zł.

2. Na każdą budowę należy sporządzić tzw. plan BIOZ czyli bezpieczeństwo i ochrona zdrowia. Ostatnio dostałem zlecenie na nadzorowanie 2 budów w Dąbrowie Górniczej, i warunkiem otrzymania przez Inwestorów dziennika budowy jest przedłożenie tegoż planu BIOZ. Objętość planu BIOZ to około 10-16 kartek A4 i koszt około 300 zł.

Wobec powyższego koszt nadzoru to około 2,5 do 3,5 tys. w zależności od odległości zamieszkania od budowy.

Dla scislosci oplata do piib wynosi w 2004 roku tylko 460 pln. Plan bioz sporzadza kierownik budowy a nie inspektor nadzoru budowlanego. Nie ma ustalonych stawek cenowych w budownictwie wiec kazdy wyciaga tyle ile sie da WYCIAGNAC od inwestora albo na ile sie CENI wiec nie mow ze to duzo jesli sam nie doceniasz swojej pracy i umiejetnosci pozwol robic to innym .Jesli podajesz ze koszt to 2,5-3,5 to czysty zysk wynosi tylko 2,5 tys wiec o czym tu mowimy nie o reklamie????

• 3 weeks później...
Zaczynam budowę i nie wiem, czy zatrudniać i kierownika budowy i inspektora nadzoru? Jakie są zakresy ich zadań (ogólnie). Jak to w końcu jest z wynagrodzeniem inspektora nadzoru? Buduję pod Gdańskiem. Będę wdzięczna za pomoc.

Najbardziej rozsadnym bedzie zatrudnienie tych dwu osob bo z tego co piszesz wynika ze to nie twoja dzialka.Kierownik bedzie wydawal twoje pieniazki inspektor zas je chronil.wynagrodzenie to sprawa umowna lepiej od wizyty.

Dziękuję za pomoc. Działka jest już moja, budowa jest właściwie rozbudową, ponieważ podstawową bryłę domu wybudował deweloper. Zatrudnię i inspektora i kierownika budowy (tym bardziej, że chcemy podpisać umowę z jedną firmą, która wykona wszystkie prace łącznie z wykończeniem części już wybudowanej (160m2 + ok. 130 rozbudowy).

Próbowałam zajrzeć na twoją stronę, ale ..... nie udało mi się.