Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słaby sygnał GSM

OldDiver

Recommended Posts

Jak sie zrobiło zimno i nie mogę wychodzić na taras w celu użycia komórki zauważyłem że na parterze czasami mi zrywa połączenia. Zacząłem "czytać" i można zastosować coś takiego jak repeater (wzmacniacz) sygnału GSM.

Czy ktoś z was coś takiego ma, jakiego typu i jak to się sprawuje?

W starych telefonach bylo osobne zlacze pod antene, tam wystarczyl dodatkowy bacik na kablu i bylo ok. Nowe telefony to juz niestety na ogol tylko 1zlacze ze wszystkim. Znajomy kiedys mial zestaw "glosnomowiacy" z auta podlaczony pod dluga antene zaoknem oraz transformator (z 3 lata wstecz, kiedy zasiegi sieci byly gorsze w jego lok) + sluchawka do tego. Dzialalo dobrze.

We wzmacniacze gsm z allegro -jakos nie wierze. W dobry telefon - tak :)

No chyba, ze jakis polprof. Sprzet...ale pewnie wtedy cena powali na kolana :/

Przejdź się spokojnie po domu kładąc telefon w różnych miejscach - jest szansa, że znajdziesz takie, w którym będzie lepszy zasięg. U mnie wystarczy, że telefon leży albo na dole w kuchni na skraju blatu, albo na górze w łazience na murku - zasięg nawet 3 kreski. W pozostałych potrafi nie znaleźć wogóle sygnału.

Ewentualnie wcześniej korzystaliśmy z małej anteny samochodowej i "podstawki", w którą wkładało się telefon.

Na piętrze to nie ma problemu. Na parterze też są takie okresy że jest jedna kreska i da sie gadać. A czasmi w porywach nawet trzy. Pewnie to zleży od pogody, plam na słońcu lub gadatliwości moich sąsiadów. Telefon na parterze odbiera (dzwoni) w kazdym miejscu ale najlepszy sygnał (taki bez zrywania) jest na środku salonu gdzie nawet nie ma krzesła aby przysiąść. Ale chyba nie o to chodzi aby siadać i gadać .... na skraju blatu kuchennego.

Telefon na parterze odbiera (dzwoni) w kazdym miejscu ale najlepszy sygnał (taki bez zrywania) jest na środku salonu gdzie nawet nie ma krzesła aby przysiąść. Ale chyba nie o to chodzi aby siadać i gadać .... na skraju blatu kuchennego.
Ja nie mam takiego problemu, bo używam słuchawki bezprzewodowej i mam obie ręce wolne nawet jak jest dobry zasięg ;)

• 2 weeks później...
Trzeba uważać na tanie repeatery z Allegro. Potrafią "wygasić" GSM w części dzielnicy. Chyba chodzi o wzbudzanie sie wzmacniacza. Taki repeater winien mieć dopuszczenie PIR.

Prawda.

Kupić możesz, ale używać już nie. Repeater to wzmacniacz, który nadaje, a na nadawanie wymagana jest koncesja za grube miliony, a ją mają operatorzy. Repeatery są pasmowe i kanałowe - operator instalując takie urządzenie ustawia w zależniości od typu repeatera albo część swego pasma, albo konkretny kanał.

Zastosowanie samowlone tego typu urządzeń grozi skierowaniem wniosku o ukaranie do UKE.

Tzw. "chińszyzna" szerokopasmowa potrafi skutecznie zakłócić pracę nadajników operatorów o lepszym sygnale w tym miejscu, ale operatorzy mają odpowiedni sprzęt do namierzania takich delikwentów.

Prawda.

Kupić możesz, ale używać już nie..

Nie jest całkiem aż tak ... źle. Jestem w trakcie dobierania repeatera i rozmów z firmą sprzedająca takie urządzenia. Okazuje że "ich" produkty mają atest PIR i w ramach gwarancji oni "stają po mojej stronie" we wszelkich ewentualnych rozmowach z PIR.