Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszmarnie zaniedbany ogrod szuka przyjaznego ofrum...

ijanka

Recommended Posts

no pewnie że głównie nad krawężnikami.

Popatrz też na trawy ozdobne- np Hakonechloa macra, Carex umbraosa, Carex morrowi Variegata lub inna odmianę. To sa trawy, teraz bardzo na czasie jest tworzenie sporych połaci z traw ozdobnych. W tym może cos rosnąć innego, lub tylko one. Jeśli coś w nie wmieszać, to niskie krzewy o zwartych, kształtach- np. tuja Danica, czy azalie japońskie, lub nikie cisy- np odmiana Aurescens, czy choina kanadyjska Jeddeloch. Tylko najlepiej wybrać 1 rodzaj krzewu i ułożyć go nierównomiernie wśród traw, żeby było jakby ktoś je rozsypał tam.

Magnolio, ale Ty piszesz o tych roslinach, zeby je posadzic nad kraweznikami, czy zamiast kamiorow, czy tez zupelnie gdzies indziej, bo sie juz pogubilam?

Z zadarniających na krawężnik- obejrzyj sobie Evonymus 'Minimus'- zimozielona i będzie się przewieszac ładnie, ślimak jej nie ruszają.

ha, wlasnie ostatnio ogladalam Euonymusy, ale inna odmiane, dwukolorowa, piekne byly (na tyle zrobily na mnie wrazenie, ze zapamietalam nazwe, co mi sie nie zdaza). W takim razie koniecznie ich poszukam.

magnolia, ale tam chyba nie ma miejsca na większe połacie czegokolwiek

ijanka,no właśnie, trzmieliny, bardzo dobry pomysł (w Niemczech dziesięciopaki trzmieliny można było kupić po 2,2 euro i bardzo ładnie się rozrosły przez jeden sezon)

lepiej obsadzić nad krawężnikiem niż pod - ogródek będzie ciekawszy, nie taki "płaski"

donice na tarasie- dobry pomysł, ale w gruncie wzdłuż linii tarasu nie sadziłabym niczego - lepiej zostawić jakiś teren działań dla potomka

ja bym jednak przekopała jesienią, trawa się rozłoży przez zimę i za kilka tygodni bedzie juz mozna zaczać wyrównywac, a potem ziemia jeszcze się zdaży uleżec do wiosny. Widok czarnoziemu może byc lepszy niz słabej trawy i krzywych płytek. Możesz na środku ustawic jakąś dużą ozdobe świąteczną i jakoś doczekacie do wiosny :)

tam jest tak nieporządnie, bo jest z dużo różnych przypadkowych roślin - usuń pnącza, oprócz bluszczu (jak radzi magnolia), ewentualnie dosadz jeszcze bluszcze,

wykop róże i wszystkie inne rośliny, których nie zamierzasz tam później mieć.

A krzewy po lewej (porzeczki?) zostają? Czy po prawej stronie ściezki rośnie drzewko owocowe?

Jeśli mąż jest zakochany w dziecku uświadom mu, że trawniczek jest potrzebny właśnie dla dziecka - można na nim bawić się w piknik, rozkładać kocyk i pluszaki, budować bazę z kartonów, rozłożyć mały namiot, jeździć cieżarówkami przewożącymi kamienie i patyki, puszczać bańki, ustawić małą plastikową piaskownice albo zwykłą miskę z woda i sprawdzać co pływa, a co tonie albo kąpać lalki i plastikowe zwierzątka, itd itp. Robić mnóstwo rzeczy których nie robi się w mieszkaniu. A teraz to można się potknąć o płytkę i wpaść na róże co najwyżej. A poza tym poczucie estetyki wyrabia się od najmłodszych lat.;)

a mogłabyś wrzucić jeszcze jakies inne zdjęcia, z innego ujęcia?

Edytowane przez ewalm

Mi chodzi o pas nad hrawężnikiem, np po lewej i za truskawkami- pnącze= hedera na siatkę, a na dole, nad krawężnikiem ( na oko ze zdjęcia jest tam kilkadziesiąt cm szerokości ) właśnie pas trzmieliny, czy traw ozdobnych a w tych gdzieniegdzie niskie krzaczki jak pisałam . Starych krzaków porzeczek lepiej sie pozbyć, szczególnie jeśli brakuje tam słońca. No i dla mnie powinny być tam drzewka małe- 1-2 szt, np. za truskawkami jeśli się zmieszczą i ich nie zacienią ( trzeba sprawdzić kierunki świata) lub tam gdzie narysowałaś zielony punkt przy ścieżce. Jak pisałam może to być Prunus Umbraculifera, lub miłorząb Mariken ( wysoko szczepione koniecznie), albo chociaż Modrzew Kórnik, czy Lilak Palibin szczepiony na pniu ( wtedy nawet 2-3 sztuki). Zakładam że nie ma tam już żadnych drzew jak to wynika z planu.

Przy tarasie od strony domu zostawiłaś puste miejsce- to jest miejsce pod okapem gdzie jest sucho, czy z jakiegoś innego powodu się odsunełaś od domu?

Chyba tez bym walczyła z trawnikiem jesienią- to jednak lepsza pora i na wiosnę się startuje z innym ogrodem.

Kochane jestescie, dziekuje za porady!

Szybkie sprawozdanie z frontu (szybkie, bo pracuje): udalo nam sie zamontowac nowy kompost, jest piekny :) i praktyczny. Stary - okazalo sie, ze od polowy mial juz przetrawiony material, ktory teraz czeka na hortensje (maja dojechac lada moment). Weekend spedzilismy na komposcie i malowaniu spodniej strony balkonu "gory". Przy czym okazalo sie, ze u nas tez dziala system dwojkowy: jedno pracuje, drugie nie motywuje, ale pilnuje mlodego, ktory przemieszcza sie po ogrodzie z predkoscia swiatla (w tych momentach, w ktorych spusci sie go z oka). Dobra wiadomosc jest taka, ze moj ojciec zgodzil sie przyjechac, ogrodek bedzie wiec skopany juz nawet niedlugo ;), jakos zniose ten czarnoziem.

Ogrod: Po prawej stronie jest wisienka, po lewej porzeczka i maliny, nie chcemy ich usuwac, bo przy dzieciu sa naprawde jak znalazl (szczegolnie przy tutejszych cenach owocow). Zdjecia dodam, obiecuje. Do traw (czy trzmielin) nad kraweznikami jestem przekonana, nie wiem, dlaczego wczesniej caly czas wydawalo mi sie, ze to musi byc pod, nie nad.

Poza kompostownikiem dokupilam kilka heder, i takie male smieszne krzaczki, bo byly na wyprzedazy za grosze, a mi caly czas sie wydawalo, ze musze sadzic od dolu kraweznika i wzielam kilka na probe, bardziej zeby sie oswoic. Wkleje Wam zdjecie jutro, byly na polce wyprzedazowej i bez nazwy.

porzeczka i maliny - OK (ale trzeba by przycinac jesli mają owocować, co poprawi też ich wygląd), ale przemyślcie jeszcze wisienkę (to ta widoczna zaraz przy ścieżce, po prawej?). czy koronę ma w słońcu? bo w cieniu to może być kiepsko z owocami..,

i jeśli zależy Wam na owocach to pomyślcie jeszcze raz o poziomkach

w każdym razie przeniosłabym ścieżkę, jeśli wisienka zostanie to na jej prawą stronę

trzmielina pomiędzy krzewami będzie pewnie tańszą opcją niż trawy, to popularna i niedroga roślina

pamiętaj, że hedera też jest rośliną trującą (ale niech Cię to nie przeraża, dzieci wcale nie jedzą liści na potęgę, a owoców na bluszczu to się nie doczekacie w ciągu trzech lat z pewnością)

jeżeli będziesz chciała sadzic gdzieś rośliny jednoroczne to w cieniu najlepiej kwitną niecierpki, można wyhodowac sadzonki samemu z nasion, jeśli masz miejsce na trzymanie rozsady, chociaż gotowe sadzonki też nie są drogie (przynajmniej w Niemczech)