sewerynslowi 19.10.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 witam, stoję przed dylematem: czy zainstalować solary czy kupić i zamontować bufor. wariant I - solarygmina, w której mieszkam dopłaca do solarów 75%, więc koszt wszystkiego wyniósłby maksymalnie 5 tysiecy złotych. wariant II - buforod dawien dawna mam zamiar zainstalować bufor u siebie w domu. Koszt tego również wyniósłby maksymalnie 5 tysięcy złotych. Ponieważ mam do dyspozycji tylko 5 tysięcy złotych zastanawiam się, w który wariant zainwestować. Wiem, że jedno rozwiązanie nie utożsamia się z drugim. Wiem ze solary są tylko do CWU, dodatkowo nie przez cały rok. Bufor jednak powodowałby ze latem w celu grzania wody do CWU rozpalałbym kocioł np raz na tydzień. posiadam kocioł na paliwa stałe, palę głównie drewnem i węglem.Nie mogę się zdecydować a muszę podjąć decyzję szybko. dziękuję za sugestie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 19.10.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Dowiedz się najpierw w gminie co to znaczy " dopłata do solarów" jakie warunki , co wchodzi w skład tych montowanych solarów i jakie firmy to montują. Z tego co wiem zbiornik CWU ( np. 300l ) jest w komplecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 20.10.2011 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 dopłata jest do kolektorów, wymiennika oraz do całej instalacji, która się kończy na tym wymienniku, mój koszt to podłączenie wymiennika z istniejącą instalacją. dokładna kwota, firma będzie znana po przetargu, dlatego na razie nie wiadomo co i jak dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.10.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Bufor nie utrzyma ci temperatury przez tydzień czasu przy normalnym użytkowaniu. Przynajmniej raz na 3 dni będziesz musiał palić i rozgrzewać do wysokich temperatur a c o za tym idzie będą duże i straty i rozwiązanie szybko okaże się nieuzasadnione ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 20.10.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 wytrzyma tydzień czasu przy normalnym zużyciu - z praktyki sąsiada to wiem.tylko ze ten bufor do kotła miałby 1500 litrów i byłby dobrze ocieplony - jakieś 30 cm wełny. bufor do solarów będzie miał 300 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antonio77 25.11.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Sprzedam bufor 1000 litrówfirmy twltyp ker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts