sewerynslowi 19.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 witam, stoję przed dylematem: czy zainstalować solary czy kupić i zamontować bufor. wariant I - solarygmina, w której mieszkam dopłaca do solarów 75%, więc koszt wszystkiego wyniósłby maksymalnie 5 tysiecy złotych. wariant II - buforod dawien dawna mam zamiar zainstalować bufor u siebie w domu. Koszt tego również wyniósłby maksymalnie 5 tysięcy złotych. Ponieważ mam do dyspozycji tylko 5 tysięcy złotych zastanawiam się, w który wariant zainwestować. Wiem, że jedno rozwiązanie nie utożsamia się z drugim. Wiem ze solary są tylko do CWU, dodatkowo nie przez cały rok. Bufor jednak powodowałby ze latem w celu grzania wody do CWU rozpalałbym kocioł np raz na tydzień. posiadam kocioł na paliwa stałe, palę głównie drewnem i węglem.Nie mogę się zdecydować a muszę podjąć decyzję szybko. dziękuję za sugestie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 19.10.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 hmm spora dotacja.. szkoda było by jej nie wykorzystać.. solary dadzą Ci oszczędności i wygode latem (choć palenie raz w tygodniu raczej uciążliwe nie jest) bufor oszczędności nie da Ci żadnych ale dużą wygode Ja na twoim miejscu postawił bym bufor i podpiął do niego solary Przy solarach i tak musisz kupic zasobnik i tak. Dofinansowanie masz na cała instalacje , czy jedynie na same kolektory ? jeżeli na cała to szkoda tego nie wykorzystac ! i załatwić dwie pieczenie na jednym ogniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 20.10.2011 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 dofinansowanie mam na całą instalację, która kończy się na zasobniku - od zasobnika do istniejącej muszę wykonać we własnym zakresie. tak sobie myslę, że może faktycznie lepiej w te solary, w sumie bufor mogę dołożyć w każdej chwili - pod warunkiem, ze zaoszczędzę te 5000 zł - znowu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.10.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Zasobnik od solarów możesz wykorzystać jako bufor, weź kumatego hydraulika i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 20.10.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Jesteś pewien, że bufor wytrzyma ci z ciepłą wodą przez tydzień? Ja mam zbiornik 300l nagrzewany latem przez solary do 70C wytrzymuje to maksymalnie 2 dni przy minimalnym poborze wody i drugim dniu deszczowym. Zbiornik jest ocieplony. Takie dylematy są najgorsze, bo należy wybrać jedno rozwiązanie z 2 które powinny być zainstalowane razem. Wybór jednej z dróg praktycznie zamyka drogę drugiej.Taniej jest dołożyć solary do bufora niż bufor do solarów. Przy zakupie solarów musisz mieć zasobnik na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 20.10.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 tylko ze ten bufor do solarów to będzie miał 300 litrów, nie ma możliwości jego zmiany na większy. a bufor pod piec miałby przynajmniej 1000 litrów, a może i nawet 1500 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 31.10.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Duża dotacja na solary. Bierz solary. Przy tym dofinansowaniu to jeszcze ci zostanie z tych 5000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 14.11.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 zdecydowałem się na solary - jak większosc radziła Gmina ogłasza juz przetarg na dostawcę paneli i wykonawcę, od wiosny zaczynają montowac dzięki za pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts