Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

solar czy bufor  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. solar czy bufor

• solary z 75% dotacją
      1
    • bufor ciepła
      1

Recommended Posts

pytanie jak w temacie:

witam,

stoję przed dylematem: czy zainstalować solary czy kupić i zamontować bufor.

wariant I - solary

gmina, w której mieszkam dopłaca do solarów 75%, więc koszt wszystkiego wyniósłby maksymalnie 5 tysiecy złotych.

wariant II - bufor

od dawien dawna mam zamiar zainstalować bufor u siebie w domu. Koszt tego również wyniósłby maksymalnie 5 tysięcy złotych.

Ponieważ mam do dyspozycji tylko 5 tysięcy złotych zastanawiam się, w który wariant zainwestować. Wiem, że jedno rozwiązanie nie utożsamia się z drugim. Wiem ze solary są tylko do CWU, dodatkowo nie przez cały rok. Bufor jednak powodowałby ze latem w celu grzania wody do CWU rozpalałbym kocioł np raz na tydzień.

posiadam kocioł na paliwa stałe, palę głównie drewnem i węglem.

Nie mogę się zdecydować a muszę podjąć decyzję szybko.

dziękuję za sugestie i pomoc

...osobiście nie jestem zagorzałym zwolennikiem solarów, ale przy dofinansowaniu w wys 75 % i piecu węglowym jest to moim zdaniem słuszny kierunek.

co by nie mówić uzyskasz trochę komfortu i tani podgrzew w okresie kiedy solar będzie w stanie coś z siebie wydusić ;) (brew pozorom wcale ten okres nie jest taki krótki)

jeśli bufor jest Ci potrzebny tylko i wyłącznie po to żeby rzadziej rozpalać w piecu latem to bierz solary (chyba, że masz zamiar wykorzystać ten bufor do innych celów to już sam musisz rozważyć wszelkie za i przeciw)

poza tym bufor możesz dorzucić w każdej chwili a jego cena raczej nie wzrośnie jakoś dramatycznie, a jak dopłaty do solarów się skończą to inwestowanie w nie będzie już mało ekonomiczne...

Edytowane przez Sławek...

Z taka dotacja osobiscie poszedlbym w solary. Ich instalacja to tez bufor, tyle, ze mniejszy(powiedzmy 200l z wezownica). A bufor do pieca weglowego, to pewnie 1000l+ jesli by mial trzymac kilka dni.

no i to nie tylko czyste koszty, ale tez potrzebne miejsce w np. Kotlowni, mozliwosc poprawnego zrobienia instalacji, odpowiednia nosnosc i polozenie dachu pod ewent. Solary, itd... To nie decyzja do podjecia na szybko, bo lepiej cos zrobic z glowa, niz ...