darzur 19.10.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam, Zakładając posiadanie kotła gazowego 20kW i zapotrzebowanie domu na ciepło na poziomie 12kW co wyjdzie ekonomiczniej - grzanie mocą nominalną kotła (częstsze cykle włącz-wyłącz) czy obniżenie tej mocy do 12kW? To mój pierwszy sezon z kotłem gazowym i badam co będzie najbardziej opłacalne. Instalacja to zwykłe grzejniki i w tej chwili chodzi na 55st na zasilaniu. Rozumiem, że obniżenie mocy spowoduje że cykle włącz-wyłącz będą rzadsze a więc mniej gazu pójdzie w komin na rozruchy. Pytanie czy nie zostanie to "nadrobione" np. mniejszą sprawnością kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 08.11.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Zawsze najtaniej wychodzi zakup kotła o odpowiedniej mocy - na rynku jest cała masa urządzeń o mocy nominalnej z przedziału 13-16kW - nie wiem po co brałeś 20kW (porada instalatora czy potrzebowałeś dwufunkcyjny?). Wchodzi taniej w zakupie i ciut taniej w eksploatacji. Kotły konwencjonalne największą wydajność osiągają dla mocy nominalnej, jednak różnice nie są duże - 3% sprawności. Pamiętaj też, że nie masz za bardzo wpływu na moc palnika, bo na kotle zadajesz temperaturę zasilania, a automatyka sama stara się dobiera moc tak, żeby tą temperaturę utrzymać. Możesz ograniczyć moc palnika w menu serwisowym, ale spowoduje to jedynie, że kocioł może wolniej dochodzić do zadanej temperatury zasilania ew. przy dużych mrozach nie będzie do niej dogrzewał. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts