tomek4 19.10.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Witajcie, zamówiłem w hurtowni styropian na fasadę, miał być z lokalnej fabryki zgodnie z opisem w jego karcie technicznej: Współczynnik przewodzenia ciepła λ, W/mK 0,040 dziś na podwórku widzę Neotherm Fasada Premium, który w karcie technicznej ma: Współczynnik przewodzenia ciepła RTQ ITB λRTQ *) 0,039 W/mK Współczynnik przewodzenia ciepła λD 0,042 W/mK - Minimalny współczynnik przewodzenia ciepła λmin**) 0,038 W/mK *) λRTQ - średni współczynnik przewodzenia ciepła, uzyskiwany w laboratorium firmy Neotherm w ramach Zakładowej Kontroli Produkcji (w średniej temp. 10ºC, warunkach suchych, na próbkach grubości 50 mm) **) λMIN - minimalny współczynnik przewodzenia ciepła, uzyskany w laboratorium firmy Neotherm w ramach Zakładowej Kontroli Produkcji (w średniej temp. 10ºC, warunkach suchych, na próbkach grubości 50 mm) Mają go zabrać ? Edytowane 19 Października 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.10.2011 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Może sam postaram się sobie odpowiedzieć, ktoś najwyżej poprawi. Lambda deklarowana to lambda podawana przez producenta, a ta z RTQ to chyba testowana, czyli deklarują 0,042 a wyszło że w rzeczywistości jest 0,039.Termoorganika też używa takich oznaczeń. Tylko nadal nie wiem czy ten z lambdą dekl. 0,040 nie byłby lepszy. choć to RTQ to rekomendacja ITB więc chyba pewniejszy ? Co myślicie ? Edytowane 20 Października 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 20.10.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Zamawiałeś styro z λ, W/mK 0,040 Dostałeś λ, W/mK 0,042 RTQ - to najniższa (najlepsza) wartość jaką udało się uzyskać w warunkach laboratoryjnych. Jednak producent deklaruje, że ten produkt ma λ, W/mK 0,042 Czyli dostałeś inny produkt niż zamówiłeś / zapłaciłeś. Jeśli to styro na elewację to szukaj z deklarowanym 0.038 lub cieplejszych.0.042 nadaje się na przegrody chociaż ja bym go nie kupił, a różnice w cenie pewnie w okolicach 10-15 zł za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.10.2011 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedź.O RTQ piszą, że to wartość uśredniona.Wartość minimalna podają osobno - "Minimalny współczynnik przewodzenia ciepła λmin**) 0,038 W/mK"Wydaje mi się (czy nawet gdzieś czytałem), że wszystkie lambdy są obliczane w laboratorium dla grubości 5 cm. Dylemat sprowadza się chyba do tego czy wybrać potwierdzoną 0,039 dla deklarowanej 0,042 czy nie potwierdzoną, a deklarowaną 0,040, gdzie w tym drugim przypadku wartość może być jeszcze lepsza. Edytowane 20 Października 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts