Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie konstrukcji dachu

mrmeX

Recommended Posts

Witam ma trzy pytania odnośnie dachu.

1) Czy możliwy jest montaż 2 okien dachowych obok siebie a pomiędzy nimi będzie krokiew? Czy taką konstrukcję można prawidłowo docieplić? (tak chcą zrobić dekarze)

2) Dekarze twierdzą, że nie potrzebna jest taśma obustronna do łączenia membrany dachowej (wszystko robią na zakładkę oraz zszywkami spinają.)

3) myślę nad oknami dachowymi fakro o współczynniku okna ok. 1,5 da się jakoś porównać jaka jest różnica pomiędzy powiedzmy oknem o współczynniku 1,5 a 1,0 Może ktoś łopatologicznie wyjaśnić?:)

Miały być pytania o konstrukcje dachu. Zadałeś 3 pytania żadne nie dotyczy konstrukcji. Może warto odpowiednio zmienic tytuł, większe szanse na odpowiedź.

Wiem, że kiepski tytuł postu...ale jak się zorientowałem to już post został wysłany. A chyba nie ma możliwości edytować tytułu postu jedynie jego treść

ad. 1. Jest możliwy bez żadnego problemu.

ad. 2. I mają rację.

ad. 3. Czy miałeś na myśli współczynnik przenikania ciepła? Im mniejsza wartość tego współczynnika tym mniejsze straty ciepła a co zatem idzie tym mniej zapłacisz za ogrzewanie.

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam kilka kubików desek grubości 5cm. Myślałem je pociąć na łaty o grubości 5x6cm. (W projekcie 4x6cm) Ale chyba nie ma takich klamr burzowych żebym mógł przymocować dachówkę do takiej łaty. Przeważnie są klamry 4x6cm. Dachówka jest firmy nelskamp

Nibra F10, do takiej dachówki producent ma klamry burzowe multi są one przykręcane do łaty ale jedna sztuka kosztuje 2.66zł. Kupę kasy wyjdzie przy dachu

300m2 ( chociaż nie wiem w sumie co ile dachówek zakłada się takie klamry:), dach o kącie 35 stopni) Moje pytanie brzmi czy do takich łat ewentulanie 5x5cm (bo pewnie 5x4cm to już będzie za cienka łata) są jakieś uniwersalne klamry przykręcane do łat ewentualnie do zachaczenia o łatę. czy też pozostaje mi część tych desek pociąć na kontrłaty a resztę w inny sposób zagospodarować?

Ok . Dzięki za odpowiedź u mnie cieśle upierali się żeby zrobić łaty z tych desek 5x4cm Chyba nie wiedzieli, że są też spinki do innej grubości łat. no chyba że łatwiej by się im robiło łatami 5x4cm i dlatego tak powiedzieli. W sumie to już nie wiem czy robić te łaty 4x5cm... (projekcie było 4x6cm) Chyba lepiej jednak zrobić łaty 5x5cm bo 5x6cm to już przesada:)? Spinka ivt 417 ma 3 długości 280mm, 320mm, 340mm Którą powinno się wybrać i od czego to zależy? Znalazłem jeszcze spinkę ivt 435 R-boczna chyba też się nadaje bo jest wersja na łatę grubości 5cm. Jeśli miałbym wybierać pomiędzy spinką 435 a 417 to którą wybrać i czy rzeczywiście są uniwersalne i pasują do wszystkich dachówek ceramicznych?

Wielkie dzięki za odpowiedź. Sporo czytałem o pasie nadrynnowym. I nie jestem pewien czy dekarze zrobią go prawidłowo. A mianowicie oni chcą zrobić tak: deskę czołową okuć blachą, membranę dachową wpuścić do rynny. Na końcu krokwi od góry będzie łata, do której będzie przymocowany pas blachy w kształcie litery L.

Tak, że ta blacha będzie zakrywać membranę dachową (która wchodzi do rynny). Czy to dobre rozwiązanie? Aha i jeszcze jedno pytanie dekarze twierdzą, że nie ma dobrych rynien metalowych z dolnej półki (niagara, siba, lindab itd.. ) Twierdzą, że są " płytkie" Czy to prawda? Nie wiem jak z Galeco akurat dekarze z nimi nie pracowali. Na forach niektórzy sobie je chwalą. tak więc proszę również o pomoc w wyborze rynien. Pozdrawiam.

Jeżeli masz kłopoty z wykonawcą i sądzisz że twój "fachowiec" ma niewystarczającą wiedzę praktyczno-techniczną to zgłoś się do najbliższego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy o poradę lub ekspertyzę techniczną. Koledzy z PSD przynajmniej w moim regionie świadczą takie usługi i jest to dobry sposób na zweryfikowanie wiedzy twojego dekarza.

Może czas pomyśleć o zmianie wykonawcy na innego kto zna technologię i materiały obecne na rynku budowlanym.

Przecież "DACxxxAZ" ocenił wiedzę Twojego dekarza a nie Ciebie. Skoro Twój dekarza nie może Ci profesjonalnie i kompetentnie doradzić no to co to za dekarz? Pozdrawiam.

Jak inwestor może stwierdzić czy dekarz profesjonalnie i kompetentnie doradza...?

Ja to sprawdzam m. in. poprzez zapytania na forum, czytanie publikacji w internecie, czy dzwoniąc do innych firm dekarskich. Jeśli dekarz twierdzi, że np.: rynny metalowe które wymieniłem nie są dobrym rozwiązaniem to być może ma rację. A gdyby stwierdził, że rynny firmy xxx są najlepsze na rynku to co mam mu w ciemno wierzyć? Przecież zdecydowana większość firm budowlanych ma powiązania z różnymi składami budowlanymi, producentami. I nie zawsze tak jest, że polecają jakiś produkt bezinteresownie. To samo dotyczy zapytania o pas nadrynnowy, to, że go chcą w ten sposób wykonać to dopóki tego nie zweryfikuję to nie wiem czy chcą iść na łatwiznę czy nie...

Pozdrawiam i życzę wam dużo słońca podczas pracy:)

Edytowane przez mrmeX

Dzięki za miłe życzenia. Dekarza nie wybiera się w ciemno. Zawsze warto zobaczyć jego realizacji i zapytać inwestorów o opinie. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam.

Oczywiście, że nie wybiera się w ciemno. I zawsze staram się ich kontrolować. Chociażby zadając pytania na forum. Pozdrawiam

Edytowane przez mrmeX

• 2 weeks później...

Witam ponownie w końcu mam pytanie związane z tematem postu.

Nad garażem mam dach czterospadowy. I są tam płatwie w kształcie prostokąta o wymiarach około 2m na 4.5m

Z jednej strony ta konstrukcja wspierać się będzie na ścianie nośnej a z drugiej na dwóch podporach. Chciałbym te podpory usunąć i zrobić pomieszczenie mieszkalne. Cieśle powiedzieli, że można ponieważ siły działające ze strony krokwi będą cały czas ściskać płatew i będzie ona stabilna. Wspominali mi również, że śrubami wzmocnią tę konstrukcję. Dla mnie to abstrakcja. Aż nie mogę w to uwierzyć, że to będzie wisiało i nie spadnie na głowę. Ale cieszyłbym się, jeśli można byłoby tak zrobić. (W ostateczności to mogę jeden słup zostawić tak więc ta bramka miała by podparcie w 3 punktach. Co sądzicie?

Edytowane przez mrmeX

... Co sądzicie?

Sądzę, że po takim opisie nie można nic sensownego doradzić. Ingerencja w konstrukcję więźby jest możliwa po konsultacji z konstruktorem lub kierownikiem budowy. Zmiany muszą być naniesione na projekcie. Cieśla oczywiście może doradzić i na tym jego rola się kończy. śruby są elementem łączącym nie mającym nic wspólnego ze wzmocnieniem więźby. Pozdrawiam.

Twoi dekarze nie są "wysokich lotów" . Foli nie wpuszcza się w rynnę tylko przykleja do wywiniętego pasa podrynnowego. Inaczej w śnieżną zimę będziesz miał kłopoty. Jan.

Być może nie są wysokich lotów. Widziałem ich roboty i naprawdę nie znalazłem rzeczy czego mogłem się przyczepić. A jak się człowiek nie zna to nie ma pojęcia czy coś źle jest zrobione. Oceniałem wizualnie. Zresztą dzwoniłem po kilku firmach dekarskich i nikt np.: nie stosuje desek klinowych aby wyprowadzić membranę do rynny. Po prostu w mojej okolicy akurat tak "się robi" :) Ja właśnie zaproponuję aby membranę wypuścili na pas podrynnowy i przykleili taśmą dwustronna do deski czołowej? A w takim przypadku jak będą montować haki do rynien to muszą być na dystansie, żeby była prawidłowa cyrkulacja powietrza od dołu do góry?

A co do zadanego ostatniego pytania, rzeczywiście czekam na kierownika budowy, żeby coś doradził. U nas urzędnicy przy odbiorze budynku nie są aż tak bardzo skrupulatni żeby sprawdzać czy dach jest zgodny z projektem. Pozdrawiam

Edytowane przez mrmeX