Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana ze szlaki?

muerte23

Recommended Posts

witam chciałbym się dowiedzieć jaki współczynnik U będzie miała ściana 45cm z tak zwanej szlaki inne określenia hasia (jest to prawdopodobnie żużel paleniskowy chyba z cementem i wapnem )Sciana jest w formie lanej czy ubijanej jak kto woli dom jest ogólnie z 1900r więc ciężko mi się coś konkretniej dowiedzieć się na ten temat .Nie wiem jak to sklasyfikować czy brać wartości żużla paleniskowego do obliczen czy też betonu z żużla paleniskowego a ma to znaczenie może mieszka ktoś w takim domu i może się wypowiedzieć coś na temat tej starej technologi czy ocieplać czy może nie warto

dla pustaków żużlowych taki mur będzie miał ok U=1.13 W/m2K więc lity mur z żużla będzie miał U= 1.25-1.30 W/m2K.

Ocieplając mur styropianem gr 10 cm - zbliżysz się do U=0.3.

Co do starego domu mam podobne doświadczenia z ponad 100 letnim domem z cegły na zaprawie wapienno-glinianej i powiem tak - wszystko zależy od wilgotności murów i stanu izolacji na fundamentach - która pewnie do dziś nie istnieje-my próbowaliśmy iniekcje, podcinanie i inne czary mary ale i tak nadal w domu wychodzi wilgoć - pomimo ze dbamy i na prawdę wietrzymy i wentylujemy dom.

Nam fachowcy doradzali, ze ten dom niech już funkcjonuje raczej bez izolacji bo po obłożeniu styropianem śmiało możemy otwierać pieczarkarnię....

Jeśli tylko nic Cie nie trzyma w związku z istniejącym domem - moja rada - pomyśl nad zrównaniem terenu i budową od nowa - chyba ze dom stoi na piaskach i jest w doskonałej kondycji....

czyli Ty uwzględniłeś parametry betonu z żużla paleniskowego do obliczeń i to o wyższej gęstości nie wiem czy tak to ma być do końca uwzględniane nie mam pojęcia jaką gęstość będzie miał u mnie o ile się to traktuje jako beton (beton z żużla to miedzy 0,5-0.8 a sam żużel paleniskowy to 0,2-0,35),co do reszty to jest to dom nie zamieszkany okna plastiki sufit 20cm wełny cześć na podłogi na gruncie 5cm styropiany część nad piwnicą jeszcze nie ocieplona tzn.jest tam jakies kruszywo miedzy legarami ,fundament z kamienia w piwnicy brak wody mimo że jest wysoki poziom wód gruntowych a w domu jest trochę plam tylko koło komina co do izolacji to jest chyba tylko pozioma co do grzyba to z praktyki Ci powiem że jak coś na zimę zostawi dosuniete na max do ściany to go grzyb zatakuje jak jest przewiew powietrza to nic się nie dzieje tak samo ściana zastawiona od drugje strony od zewnatrz powoduje to że w środku w tym miejscu zacznie robić się grzyb więc jak by nie było wentylacja + ogrzewanie musi dac rade

Ta "szlaka" po 100 latach na pewno jest już zlasowana wiec trudno to jakkolwiek sklasyfikować i jest to ustrojstwo mocno nasiąkliwe- pół biedy jeżeli jest jeszcze izolacja pozioma w dobrym stanie. Należałoby zrobić kilka odwiertów i zbadać wilgotność muru ( najdokładniejsze są w takim przypadku wilgotnościomierze karbidowe) - jeżeli mur okaże się suchy - to nie widzę przeciwwskazań żeby nie izolować domu- po ociepleniu po pierwszym sezonie również można by sprawdzić wilgotność czy się nie zwiększyła.

W naszym domu testowaliśmy różne kompilacje ustawień mebli i mimo wszystko ciuchy w szafie mają taki wilgotnawy zapach - po nawierceniu muru czuć z otworu taki zapach starej piwnicy, więc wszelkie zabudowy nawet zieloną nidą po roku -dwóch pokrywają sie charakterystycznym nalotem.... Ewidentnie brak izolacji poziomej

nie wiem czy może to coś zobrazować ale oczywiście mowa o nieogrzewanym budynku np.w pokoju 25m2 są dane nowe meble rogówka panele na ziemi i mimo że teraz zaczyna się drugi sezon zimowy(jeden już przeleżało)tylko od spodu rogówki na dykcie zrobiła się pleśń nie czuć żadnych zapachów tym bardziej w szafkach niewiem czy ma to jakieś znaczenie ale większość budynku jest nad poziomem gruntu mniej więcej metr może tak nie podciąga tej wilgoci zastanawia mnie jeszcze kwestia osuszenia niewiem jak u Ciebie ale mam kominek DGP myślę że będzie pomocne gdyż bardzo wysusza powietrze

Przy nieogrzewanym budynku to wytrącanie wilgoci jest mniej zauważalne. Jeżeli jeszcze dom jest wyniesiony ponad teren to dodatkowy plus bo większa szansa że zadziała w razie czego osuszanie czy iniekcje - nasz dom (podłogi) niestety przez lata niemal zrównał sie z terenem a z kominkiem to to też byłby kłopot więc póki co zostaje nam tylko gazówka.

Na szczęście mamy na ukończeniu nasze nowe gniazdko - gdzie nauczony przykrym doświadczeniem priorytetem była wentylacja mechaniczna...

grzanie nonstop i wietrzeniem musi dać radę na innym forum potwierdzone ale musi być grzane nonstop nie przepalanie mury trzeba dobrze nagrzać(wygrzać)no i podstawa sprawna wentylacja bez tego ani rusz tym bardziej przy szczelnych oknach czasami dobrze jest dość solidnie przewietrzyć w miarę często puki wilgoć się nie zmniejszy mam na myśli przeciąg dwa okna otwarte na oścież na kilka minut z tym ociepleniem faktycznie na razie się powstrzymam i zobaczę jak będzie ale z tego co wiem na plus tych murów będzie spora masa akumulacyjna chociaż tyle i być może to że mur ma 45-48cm jakoś zrekompensuje brak ocieplenia scian ps i z wypowiedzi z innych forum to ciepło z gazu to nie to samo co z wegla czy drewna Wy tylko gazem ogrzewacie jaki macie dom metraż okna jakieś ocieplenie ?

Nasz dom jest wymurowany z cegły o szer 45-50cm na zaprawie gliniano-wapiennej- z domieszką cholera wie czego i generalnie podciaga wilgoć chyba przez fundamenty i w ogóle nie przesycha- kombinujemy jak zrobić drenaż - ale tez nie ma bardzo miejsca gdzie to odprowadzić. Domek ma około 100m2 i okna wymienione na pcv ok 10 lat temu - jednak problem wilgoci pojawił sie ok 5 lat temu i moim zdaniem narasta z każdym rokiem coraz bardziej...

a jak u Was z wentylacją ?domyślam się że może być to powód i może się to dziać tez przez okna zbyt szczelnie być może akurat u Was potrzebowało tych 5lat a później z górki może więcej było wietrzone teraz mniej skoro wcześniej tak nie było to musi być jakaś przyczyna

w 100 letnim domu przyczyna wilgoci może być każda- uwierz mi że np mam komputer w rogu pokoju - skrzynka kompa stoi w samym narożniku - odsunięta ok 15 cm, niezabudowana- gdyż mam stół a i tak pomimo wylotów powietrza z wentylatorów z kompa w narożniku pojawia się wilgoć. Te mury sa mocno nasiąknięte przez to zimniejsze i na nich wytrąca sie wilgoć- a te ostatnie 5 lat to ja ogólnie uważam za dużo mokrzejsze od normy - przez co poziomy wód gruntowych wyższe a dosychanie takiego gliniano- ceglanego muru to długie lata pewnie....

więc wmiare dobrze o ile sprawne te piony ale warunek musi być okna na mikro o ile to plastiki i grzanie nonstop nawet wyższa temperaturą żeby zmniejszyć wilgoć no wiedzę trzeba mieć ale nawet fachowcy czesto coś źle zrobią dlatego im więcej się wie tym lepiej dobrze że jest ten internet czegoś się można nauczyć

• 4 months później...

Trochę temat odświeżę mam dom w którym poziom parteru jest ma ściany hasiowe czy ze szlaki jak kto woli. Dziwi mnie że tak mało tematów jest na ten temat a domów przed i powojennych tak budowanych tak wiele.

Mój dom jest z końca lat 60 piwnice a raczej ściany są z litego betonu "monolit" natomiast parter haś 45cm piętro później dobudowane z pustaka, tyle że izolacje poziome są w porządku między ławą a ścianą fundamentową i między piwnicą a parterem no i parter wyniesiony na ok 1.5m nad poziom terenu no i dom jest otynkowany.

W domu nie ma i nie było wilgoci nigdy teraz np. jest 46% na parterze, tyle że dom zamieszkały jest i ogrzewany, dwa lata temu "wymieniałem" drenaż na poziomie ław bo stary ceramiczny już nie odbierał już wody i przy okazji tych powodzi w piwnicy pojawiła się woda ale wymieniłem drenaż na nowy i jest ok.

Podsumowując znam masę domów z szlaki nie ma w nich wilgoci a znam też domy z ceramiki i jest wilgoć, chyba chodzi o to że musi być dobra izolacja pozioma i pionowa jeżeli jest potrzeba to drenaż. A to czy jest ściana ze szlaki czy pustaka jest sprawą drugorzędną. Oczywiście ściana ze szlaki pije wodę niesamowicie.