Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody w podłodze

Recommended Posts

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone? Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie. NA to płyty jastrychowe lub panele. Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać.

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone?

A co na to twój elektryk?

Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie.

tzn. 5mm czy 5 cm?

NA to płyty jastrychowe lub panele.

Ciekawy design

Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać.

To zależy czy zamierzasz w domu zajmować się metaloplastką i spawać elektrycznie lub mieć np. płytę grzewczą.

witam

Kable możesz puścić w podłodze, tylko że jak coś się stanie to będziesz musiał rozbierać i kuć podłogę.

Co do mocy to pierwsze pytanie to jakie jakie sprzęty będziesz miał w domu. Np płyta indukcyjna bierze moc ok 5-6 kW, jednak na pewno nie będzie w całości wykorzystywana. Ja w domu mam 8kW i chyba z 2 razy musiałem wychodzić do skrzynki aby załączyć bezpiecznik, a mam płytę indukcyjną, piekarnik elektryczny i inne podstawowe wyposażenie domu. Kolejnym krokiem to musisz przeanalizować co żona robi w domu, czy np w jednym czasie gotuje obiad, piecze ciasto, robi pranie, a w tym czasie jeszcze prasuje.

Cytat Napisał dendrytus

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone?

A co na to twój elektryk?

Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie.

tzn. 5mm czy 5 cm?

NA to płyty jastrychowe lub panele.

Ciekawy design

Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać.

To zależy czy zamierzasz w domu zajmować się metaloplastką i spawać elektrycznie lub mieć np. płytę grzewczą.

1.Jeszcze nie mam elektryka dlatego pytam.

2.Około jednego centymetra.

3. Płyty jastrychowe fermacel stosuje się na podłogi w celu wyrównania i wyciszenia. Na stronie producenta znalazłem informacje że można położyć pod nie kable pod warunkiem że ssą zasypane w specjalnej podsypce wyrównującej min 1 cm mysi być nad nimi mi zależy jednak żeby schować je w podłodze pod nimi.

4. Urządzenia typowe dla mieszkań żadnej produkcji i spawania. Największe odbiorniki to piekarnik elektryczny, pralka oraz zmywarka.

Witam

Co do mocy to jego wartość zależy do tego czy masz w domu przyłącze jedno czy trójfazowe. Jeśl8i jednofazowe to w mieszkaniu spokojnie wystarczy 4-5kW, jeśli oczywiście nie masz płyty indykcyjnej.

Co do prowadzenia przewodów w podłodze to już otrzymałeś odpowiedz, że można prowadzić przewody w podłodze, na odpowiedniej głębokości wylewki.

Już wcześniej Ci napisałem, ale widzę, że nie potrzebnie się produkuję, bo masz umiejętność wybiórczego czytania.

Pozdrawiam

Szkoda , że w naszym kraju elektryk pojawia się dopiero jak stoi budynek , a to podstawowy błąd inwestora. Przecież można by :

- zrobić uziom fundamentowy

- zostawić rurki do wprowadzenia kable z ZK

- wstawić peszle pod lampy żeby potem nie wiercić godzinami

- zaplanować jakieś dodatkowe przepusty

Jak rozpoczynasz budowe bierzesz elektryka i już przygotowuje sobie budowe na etapie wykonywania fundamentów.

Potem tylko przed zalewaniem stropu sobie zostawia peszle. Potem praca to przyjemność już i nikt nie depta po peszlach wałęsających się po podłogach.