bronekk80 20.10.2011 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone? Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie. NA to płyty jastrychowe lub panele. Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.10.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone? A co na to twój elektryk? Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie. tzn. 5mm czy 5 cm? NA to płyty jastrychowe lub panele. Ciekawy design Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać. To zależy czy zamierzasz w domu zajmować się metaloplastką i spawać elektrycznie lub mieć np. płytę grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 20.10.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 witamKable możesz puścić w podłodze, tylko że jak coś się stanie to będziesz musiał rozbierać i kuć podłogę. Co do mocy to pierwsze pytanie to jakie jakie sprzęty będziesz miał w domu. Np płyta indukcyjna bierze moc ok 5-6 kW, jednak na pewno nie będzie w całości wykorzystywana. Ja w domu mam 8kW i chyba z 2 razy musiałem wychodzić do skrzynki aby załączyć bezpiecznik, a mam płytę indukcyjną, piekarnik elektryczny i inne podstawowe wyposażenie domu. Kolejnym krokiem to musisz przeanalizować co żona robi w domu, czy np w jednym czasie gotuje obiad, piecze ciasto, robi pranie, a w tym czasie jeszcze prasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 20.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tak kładziono kable w blokach... za komuny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.10.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 u mnie w bloku wystają gdzieniegdzie kable ze ścian hehe fajne kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 20.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Tak kładziono kable w blokach... za komuny A co gorsze, że majstrowanie przy swojej podłodze często pozbawiało sąsiada mieszkającego pod, oświetlenia sufitowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronekk80 22.10.2011 02:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Cytat Napisał dendrytus Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i chcę wymienić przewody elektryczne. Najłatwiej by mi było puścić je w podłodze. Czy jest to dozwolone? A co na to twój elektryk? Byłyby na głębokości jak w tynku na ścianie. tzn. 5mm czy 5 cm? NA to płyty jastrychowe lub panele. Ciekawy design Jaka moc należy zamówić w zakładzie energetycznym żeby móc komfortowo korzystać.To zależy czy zamierzasz w domu zajmować się metaloplastką i spawać elektrycznie lub mieć np. płytę grzewczą. 1.Jeszcze nie mam elektryka dlatego pytam.2.Około jednego centymetra.3. Płyty jastrychowe fermacel stosuje się na podłogi w celu wyrównania i wyciszenia. Na stronie producenta znalazłem informacje że można położyć pod nie kable pod warunkiem że ssą zasypane w specjalnej podsypce wyrównującej min 1 cm mysi być nad nimi mi zależy jednak żeby schować je w podłodze pod nimi. 4. Urządzenia typowe dla mieszkań żadnej produkcji i spawania. Największe odbiorniki to piekarnik elektryczny, pralka oraz zmywarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 24.10.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 WitamCo do mocy to jego wartość zależy do tego czy masz w domu przyłącze jedno czy trójfazowe. Jeśl8i jednofazowe to w mieszkaniu spokojnie wystarczy 4-5kW, jeśli oczywiście nie masz płyty indykcyjnej. Co do prowadzenia przewodów w podłodze to już otrzymałeś odpowiedz, że można prowadzić przewody w podłodze, na odpowiedniej głębokości wylewki. Już wcześniej Ci napisałem, ale widzę, że nie potrzebnie się produkuję, bo masz umiejętność wybiórczego czytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.10.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Szkoda , że w naszym kraju elektryk pojawia się dopiero jak stoi budynek , a to podstawowy błąd inwestora. Przecież można by : - zrobić uziom fundamentowy- zostawić rurki do wprowadzenia kable z ZK - wstawić peszle pod lampy żeby potem nie wiercić godzinami- zaplanować jakieś dodatkowe przepusty Jak rozpoczynasz budowe bierzesz elektryka i już przygotowuje sobie budowe na etapie wykonywania fundamentów.Potem tylko przed zalewaniem stropu sobie zostawia peszle. Potem praca to przyjemność już i nikt nie depta po peszlach wałęsających się po podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts