Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant eco Compact 246 + Calormatic 430f - regulacja

strix

Recommended Posts

witam,

zestaw jak wyzej, jescze nie mieszkam, konczy sie program wygrzewania jastrychu w domu ok 14 st,

wczoraj w nocy - 26 na zewn

dzis w dzien stwierdzilem ze zamarzl grzejnik w garazu

okazalo sie ze zawory przy wlocie i wylocie grzejnika skrecone prawie na max

ok rozkrecilem - na szczescie grzejnik puscil w ciagu kilku minut - przymarzlo na tych przydlawionych zaworkach / w domu byly odpowiednio odkrecone, w garazu hydraulicy zapomnieli tam zajrzec/

wpadam dzis okolo 22 piec sobie odpoczywa - na piecu 33 st i jest w stanie spoczynku - /nie wiem ile on sobie tak potrafi drzemac, w dzien mu sie nie zdarza chyba/ - o ile w domu nie robi to roznicy o tyle w garazu znow boje sie ze przymarznie grzejnik jak piec bedzie robil takie przestoje wq nocy. Nie moge zlokalizowac co odpowiada za takie odpoczynki w nocy.

Piec chodzi na automacie pogodowym i krzywych 1,0 grzejniki i 0,6 podloga temp zadana pokoi w poznych godzinach wskakuje na 5 stopni mimo, ze obnizona temp jest ustawiona np. na 15 - zupelnie nie rozumiem skad wskakuje te 5 stopni zatem? To przez to w nocy piec ma takie dlugie przestoje. W domu nie zmienia to temp. praktycznie ale garaz sie wyziebia przy -25 do niebezpiecznej granicy /przynajmniej dzisiaj, bo mury sie nie nagrzaly zbytnio jeszcze od poprzedniej nocy kiedy stanelo ogrzewanie/ Ekran C21 calormatica ustawiony na ECO, czas zabezpieczenia p. zamarz. 4 godz max czas blokady pompy 15 min. Podejrzewam, ze to ten ekran odpowiada za odpoczywanie pieca w nocnych godzinach po calym dniu pracy, ale tylko podejrzewam bo TA JE...NA instrukcja calormatica jest tak CH....OWO opisana, ze do konca nie wiadomo co piec robi w trybie ECO a co w innych i dlaczego do jasnej cholery po 22 spada mi zadana temp przy grzejnikach na 5 stopni mimo ze w ustawieniach jest 15?????? Jak na tym pierwszym ekranie znow ustawie ta temp z 5 na 17 np. to od razu piec sie wybudza i grzeje. Ja wiem, ze to daje oszczednosci, ale nie mieszkam tam jeszcze i nie jestem w stanie przesledzic pracy pieca przez clala dobe zeby to rozgryzc do konca a nie chce zeby mi grzejnik czy rury pekly w garazu.

Czy ktos zna te wszystkie zaleznosci i parametry i moglby mi lopatologicnzie wytlumaczyc przez telefon? Oczywiscie ja dzwonie a jak wyklad bedzie owocny to i podesle krate dobrego browaru :)

Szlag mnie trafia bo z instrukcji wynika ze na krzywych piec bierze pod uwage rozne inne rzeczy jeszcze rowniez calormatic 430 jakos to miesza, ale dokladnie jak i dlaczego to opisane niestety nie jest.

Czlowieka dobrej woli z wiedza o ktorej pisze resztkami sil prosze o PW z numerem komorki i odrobine dobrej woli ;)

Pozdrawiam

strix

• 10 months później...

Witam,

Nie chcę się powtarzać, ale PROSZĘ o poradę jak wyregulować kocioł, żeby przestał mi zużywać 30 m3 gazu na dobę. Mam do tego pogodówkę CalorMatic 430, ale chwilowo odłączyłam, bo myślałam, że to właśnie ona powoduje zawyżenie mocy wyjściowej kotła i zwiększa zużycie. Jak się domyślacie - nic to nie zmieniło:( NIe wiem ani jak wyregulować kocioł, ani jak ustawić pogodówkę - co więcej - serwisant który mi uruchamiał kocioł skasował niezłą kwotę a nic nie ustawił. Jak do niego zadzwoniłam, żeby podjechał i coś z tym zrobił usłyszałam, że on swoje wykonał a kocioł tyle pobiera, bo jest zimno... Dodam: dom mam ocieplony (15 cm styro), poddasze wełna 10+5, wszędzie pozamykane KG. Bardzo proszę o konkretne i zrozumiałe instrukcje:)

Jaka jest powierzchnia ,rodzaj ogrzewania, jaka temperatura w pomieszczeniach?

ok 210 m2; na parterze (ok 140 m2) podłogówka, reszta zwykłe grzejniki; temp. w pomieszczeniu ok 10 st; temp. na kotle: 34 st (wcześniej jak miałam podłączoną pogodówkę, ustawiona była na 15 st ale nigdy tego nie uzyskałam mimo ustawionej wcześniej temp. na kotle 40 st)

• 9 months później...

Witam,

Chciałbym przedstawić swoją sytuację dotyczącą Calormatic 430 F oraz pieca eco Compact 246-C210 i prosić o ewentualne sugestie.

Otóż w ostatnią sobotę zamontowałem regulator pogodowy( serwisanci z Vaillanta dokładnie). Wszystko przebiełgo profesjonalnie, wytłumaczyli mi co i jak. Mam problem jednak z podłogówką i pytanie jak to ustawić by komfort na dole był na poziomie 20 C.

Krzywa jest na razie 1.4 na grzejnikach bo szukam jej cały czas.:)

Podłogówki mam ok. 60 m2 na parterze (6 pętli), przed rozdzielaczem pompa 25/40 Wilo, przed pompą zawór 3d ESBE VT322. Do tego zamontowany termostat na powrotnej belce aby w razie przegrzania wyłączył pompę. Na parterze mam także grzejniki w dwóch pokojach i łazience. Podłogówka jest w oddzielnym obiegu co grzejniki.

Na piętrze wszedzie grzejniki i podlogówka w łazience na RTL-u (ok 5-6 m2)

Podłogówka była odpowietrzana (przelewana) wiosną.

Problem mój polega na tym ,że o ile grzejniki grzeją tak jak powinny ( podłogówka na RTL-u także bo odchodzi od kolektora na górze to podłogówka na parterze nie może się rozgrzać. Max. temperaturę jaką mam na parterze to 18 C. Na zasileniu na belce mam w zależności od grzania 32-33C , powrót 24C. Jak grzejniki biorą mniej to i podłogówka chłodniejsza.

Tutaj chciałem zwrócić uwagę ,że podłogówka zależna jest od grzejników. Jak zakręcę wszystkie grzejniki to i piec nie poda ciepłej wody na podłogówkę.

Regulator pogodowy umieszczony jest w jednym pokoju (sypialnia) na piętrze i tam dobiera temperaturę.

Pytanie : jak to ustawić ,żeby grało nie używając na razie automatyki (HK2). Obecenie szukam swojej krzywej grzewczej więc jestem w fazie ustawień.

Planuję w przyszłości zrobienie automatyki do podłogówki, ale przecież nie wszyscy mają pełną automatykę i to jakoś musi hulać.

Dodam ,że podłogówka wczoraj był już lekko cieplejsza ponieważ ogrzewanie włączyłem w zasadzie w niedziele więc beton chyba potrzebuje ze 3 dni na dojście do siebie.

Pozdrawiam,