Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana się odkleiła

coolz

Recommended Posts

A moim zdaniem coolz doskonale wiedział o problemie wylewki, ale zależało mu na szybkim wykonaniu posadzki.

Tak naprawdę klient naciskając na wykonawcę, nigdy nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne wady.

Jak odmawiam układania posadzki drewnianej na złym podłożu, to klienci mnie straszą, proszą, zachęcają finansowo itd. W takim przypadku proponuje klientowi podpisanie klauzuli o rezygnacji z praw rękojmi i gwarancji w związku z nieprawidłowymi parametrami. Jak na razie nikt z nich nie zdecydował się podpisać tego dokumentu. Wolą naciskać na wykonawcę bez widocznych śladów. Jestem pewien, iż w razie czego z pewnością zapomną o tym co mówili i całość winy spływa na wykonawcę.

Długa deska nie musi być przyklejona na całej powierzchni a przy odkuwaniu klepki zawsze odrywa się klepkę razem z kawałkami wylewki bo dobry klej nie ma prawa być mniej wytrzymały na rozciąganie niż podkład betonowy.

Tutaj jest trochę inaczej. mianowicie wylewka, a właściwie jej warstwa wierzchnia nie ma kohezji z warstwą podłoża. Klej o wytrzymałości na zrywanie około zaledwie 1,0N/mm2 zerwie warstwę wierzchnią o grubości 1,0mm. Warstwa wierzchnia odrywa się już przy 04-07N/mm2. Deska jest od spodu pokryta właśnie taką cienką warstwą piasku.

A moim zdaniem coolz doskonale wiedział o problemie wylewki, ale zależało mu na szybkim wykonaniu posadzki.

Tak naprawdę klient naciskając na wykonawcę, nigdy nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne wady.

Jak odmawiam układania posadzki drewnianej na złym podłożu, to klienci mnie straszą, proszą, zachęcają finansowo itd. W takim przypadku proponuje klientowi podpisanie klauzuli o rezygnacji z praw rękojmi i gwarancji w związku z nieprawidłowymi parametrami. Jak na razie nikt z nich nie zdecydował się podpisać tego dokumentu. Wolą naciskać na wykonawcę bez widocznych śladów. Jestem pewien, iż w razie czego z pewnością zapomną o tym co mówili i całość winy spływa na wykonawcę.

Długa deska nie musi być przyklejona na całej powierzchni a przy odkuwaniu klepki zawsze odrywa się klepkę razem z kawałkami wylewki bo dobry klej nie ma prawa być mniej wytrzymały na rozciąganie niż podkład betonowy.

No, nie jest to prawda. Zanim fachowiec przystąpił do pracy, zwróciłem jego uwagę, na problem wytrzymałości posadzki. Moim zdaniem była słaba - nie wiem, czy nie za słaba. Fachowiec jednak stwierdził, że już wcześniej miał też do czynienia z tego rodzaju podłożem. Wiedział od razu, co powinien zrobić - odpowiedni grunt miał zwiększyć jej wytrzymałość. Ja niestety wszystkiego na ten temat nie wiem, ale ponieważ, to ja będę podłogę użytkował, więc mnie też zależało, aby było wszystko OK. Czynnik czasu nie miał znaczenia - nie zależało mi na podłodze "już" - mogłem czekać.

Pozdrawiam

Coolz

Coolz - nie marnuj czasu na forum, tylko zastosuj poradę jarekkur . Gadanie na forum niczemu nie służy, a wręcz przeciwnie, może Cię zmylić.

Miałem kiedyś zlecenie jako rzeczoznawca ( dwa razy robiłem oględziny ) - Tu na forum jacyś fachowcy tak nakręcili zleceniodawcę, że mi mało na zawał nie zszedł w czasie oględzin. Kładł się na posadce i pod słońce pokazywał mi ryski ( co jest oczywistym idiotyzmem) itd........ Według opisu na forum, ta posadzka była w stanie krytycznym a na miejscu okazało się, że nie jest tak źle i praktycznie ( poza małymi wadami estetycznymi i brakiem korka przy drzwiach ) można spokojnie mieszkać.

Jeszcze raz, Coolz - zamiast pisania "pamiętnika" zacznij działać - weź rzeczoznawcę i rozwiąż problem zamiast się nim tygodniami zadręczać.

Skontaktuj się z Jarekkur - on na pewno zna rzeczoznawców z Twojego rejonu i bez problemu chętnie Ci pomoże.