Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie pysiaczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co do odczuwania ruchów to ja moją Alicję odczuwałam bardzo mocno, zresztą jej ruchy były widoczne bo się nieźle rozpychała, ale ogólnie ona była dość duża a ja miałam dość mały brzuszek, nawet ginekolog która mnie badała dzień przed porodem stwierdziła ze jest zaskoczona ze tak duże dziecko mieszka w tak małym brzuszku i powiem jedynie że ta ruchliwość jej została i teraz też wszędzie jej pełno, może więc taki charakterek ;)

U mnie też było ładnie widać rozpychającą się dzidzię w brzuszku :yes:. Wyczuwaliśmy piętkę albo kostki paluszków na wierzchu dłoni :). Mąż zawsze zgadywał czy to pupka, czy kolanko :lol2:, a potem konfrontowaliśmy to z ułożeniem dziecka na obrazie usg.

Nawet kilka filmików nagraliśmy, jak mały się w brzuchu wierci :yes:, aż ginekolog się dziwił, jak ładnie widać dziecko, ale u mnie podobna sytuacja - dosyć mały brzuch, dlatego miałam wrażenie, że od dziecka oddziela mnie sama skóra :lol2:.

pysiaczku i ja się przyłączam do kibicowania :popcorn:, ale spokojnie, coś czuję, że masz jeszcze trochę czasu :yes:. Dzień Dziecka byłby fajną datą :lol2:.

To ociupinkę wcześniej powinnyście się rozpakować;) U nas ma byś chłopak:yes: Imię na 99% wybrane, ale przy pierwszej córce jeszcze po powrocie do domu zastanawialiśmy się;) Drugą urodzić poszliśmy z dwoma imionami i jak ją zobaczyliśmy wiedzieliśmy, które pasuje bardziej:yes:

A u Ciebie już coś się wyjaśniło, czy nadal się wahacie?

I jak się czujesz?

Czuję się naprawdę dobrze :) Dużo lepiej niż na początku i w środku ciąży co jest chyba zabawne jak na ten jej etap :)

I idziemy rodzić z dwoma imionami :yes: :D

Hej pysiaczku,

jak się czujemy?:hug: Już bliżej niż dalej, coooo?:D

Wszystko już skompletowane dla Malutkiej?

A jak się ma imię?:p:lol2:

Buziaki:bye:

Hej Aguś :) No zdecydowanie już bliżej jak dalej ;)

Co do imienia to tak jak napisałam wyżej - idziemy rodzić z dwoma :D

Poza tym chyba wszystko mamy już gotowe i w miarę ogarnięte :yes:

Czyżby Forumki zaczynały odliczanie...? Pysia - Dominisia, szykuj się na doping :p ale taki bez konserwantów, sztucznych barwników i chemii - hihi :lol2:

Odliczanie możnaby zacząć ale może jednak jeszcze nie tak nerwowo, bo jeszcze trochę czasu naprawdę zostało :D

pysiaczku i ja się przyłączam do kibicowania :popcorn:, ale spokojnie, coś czuję, że masz jeszcze trochę czasu :yes:. Dzień Dziecka byłby fajną datą :lol2:.

Niby tak, ale potem Mała będzie dostawać tylko jeden zbiorczy prezent nie? :lol2: To troszkę poszkodowana będzie ;)

pysiaczek - sprawdzałam - pełnia jest 25 maja :D ciekawe czy któraś z nas się wtedy posypie :lol2:

Dorko prędzej Ty niż ja, bo terminowo to tak bardziej pod Ciebie ta pełnia dopasowana nie :lol2:

Mnie by pasowało:yes:

Wtedy mamy rocznicę ślubu, tylko, że to u mnie 3 tyg przed terminem;)

3tyg przed terminem to jest całkiem spoko :) Skoro tak chcesz Yuczko to trzymam kciuki :D

To ja trzymam kciuki za WSZYSTKIE bezbolesne porody i bezproblemowe dzieci :D

Dziękujemy Lady :D

To ja trzymam kciuki za WSZYSTKIE bezbolesne porody i bezproblemowe dzieci :D

lady - ja bym chciała tylko szybki (np taki jak Twoje :D), bezbolesny raczej nie się nie uda :D

pysiaczku - czuję, ze bardzo bym chciała już się "rozpakować", ale chyba nic na to nie wskazuje :no: niestety :no: a poza tym myślę, że podczas pełni może być straszny tłum na porodówce :lol2:

Dziewczyny, podobno straszne upały się zbliżają. Cierpię na samą myśl. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy, to wanna z zimną wodą i leżenie w niej cały dzień :D

Yuczko ja w ciąży czułam się świetnie (chyba jestem do tego stworzona):lol2::lol2::lol2: naprawdę na nic nie mogłam narzekać, obydwa porody tydzień przed terminem więc dzień przed jeszcze pracowałam:cool: my mamy też rocznicę w maju - 28:cool::cool:

Pysiu a imię wybrane??? :hug:

Dam znać dam ;) O ile zdążę :D

Ale to jeszcze 3tyg :)

Kochana

Poród +/- 2 tygodnie uważa się za porod terminowy:yes:.

Więc kolejna forumowa ciąża juz donoszona :wave:

Jak samopoczucie na finiszu? :) Czy torba juz spakowana ?;)

Nie zazdroszczę końcówki ciąży w te upały :/

A ja przyszłam z małą prywatą (mam nadzieję pysiaczku, że się nie pogniewasz?) - ktoś tutaj wcześniej pisał o spaniu dziecka na brzuszku?

Mamy problem, bo nasz maluch strasznie ulewa, więc za radą położnej po karmieniu kładliśmy go na jakiś czas na brzuszku (ładnie wtedy odbijał, nie krztusił się i nie ulewał noskiem), ale tak się przyzwyczaił, że nie chce teraz spać na plecach :( (jęczy i marudzi, dopóki nie przełożę go na brzuch). Wiadomo, że w dzień to luzik, bo mogę go obserwować, ale w nocy chciałabym spać, a siedzę przy jego łóżeczku i czuwam :(. Jak mocno uśnie, to przekładam na plecki i sama się kładę, ale to złe rozwiązanie, bo albo się przebudza i marudzi, albo jest już pora następnego karmienia :(. To dopiero szósty tydzień, ale Robert w tej pozycji ładnie trzyma główkę w górze (nawet kilka minut, jak coś go zainteresuje) i przekłada ją ze strony na stronę, choć wiadomo, strach jest.

Wiem, że zaglądają tu inne mamusie - pozwalałyście spać dziecku na brzuchu, a jeśli tak, od jakiego wieku?

Pysiaczku pozdrawiam i trzymam kciuki za finisz :).

Ilonko - do Ciebie tez chętnie zaglądaja Mamusie :) Wrzuć to i tam, zapewne posypie się lawina odpowiedzi :p

A skoro już i tak tutaj jesteśmy to ja powiem, że u nas było odwrotnie - moja Zuzia w ogóle nie lubiła leżeć na brzusiu :( Ale my praktykowaliśmy zawsze do spania pozycję na boczku - jedną nockę na prawym boczku, drugą - na lewym i tak w kółko. To zdaje się jest najbezpieczniejsza pozycja do spania. Spróbuj, może Robercikowi taki układ się spodoba - będzie połową buzi przytulony do łóżeczka, czyli podobnie jak ma teraz...

Próbowaliśmy - niestety nie lubi leżeć na boku :(.

Pozycja jest ok, chociaż ortopedzi nie zalecają ze względu na bioderka :(. Każda pozycja ma jakieś minusy - na wznak dziecko z tendencją do ulewania może się np. zakrztusić.

Napisałam tutaj, bo ktoś o spaniu na brzuszku wspominał, nie pamiętam niestety kto, ale wydaje mi się, że ta osoba do mnie nie zagląda.

Kochana

Poród +/- 2 tygodnie uważa się za porod terminowy:yes:.

Więc kolejna forumowa ciąża juz donoszona :wave:

Jak samopoczucie na finiszu? :) Czy torba juz spakowana ?;)

Nie zazdroszczę końcówki ciąży w te upały :/

Lady samopoczucie ok :yes: U nas nawet nie jest tak gorąco. Wczoraj było ciepło ale dziś już chłodno. Daję radę i nie przeszkadza mi pogoda ;)

Torba w zasadzie spakowana :D

Melduj się Pysia :) Jesteś tam jeszcze?

Ja w czwartek zaczęłam szkołę rodzenia - o dziwo udało mi się dostać na czas :)

Jestem jeszcze Asiu jestem :D

My SR skończyliśmy w 35tc :)

Mam nadzieję, że spodobają Ci się zajęcia i sporo z nich wyniesz :)

A ja przyszłam z małą prywatą (mam nadzieję pysiaczku, że się nie pogniewasz?) - ktoś tutaj wcześniej pisał o spaniu dziecka na brzuszku?

(...)

Pysiaczku pozdrawiam i trzymam kciuki za finisz :).

Ilonko jasne, że się nie pogniewam, bo sama mogę na tym tylko w przyszłości skorzystać przecież ;)

Dziękuję za kciuki :hug:

A skoro już i tak tutaj jesteśmy to ja powiem, że u nas było odwrotnie - moja Zuzia w ogóle nie lubiła leżeć na brzusiu :( Ale my praktykowaliśmy zawsze do spania pozycję na boczku - jedną nockę na prawym boczku, drugą - na lewym i tak w kółko. To zdaje się jest najbezpieczniejsza pozycja do spania.

Właśnie też mi się zawsze wydawało, ze słyszenia, od znajomych, że dzieci za długo na brzuszku leżeć/spać nie lubią a tu proszę jaki wyjątek :)

No i chyba faktycznie pozycja na boczku jest dla takiego maluszka najbezpieczniejsza, choć słyszałam, że różnie to może na bioderka działać :(

Próbowaliśmy - niestety nie lubi leżeć na boku :(.

Pozycja jest ok, chociaż ortopedzi nie zalecają ze względu na bioderka :(. Każda pozycja ma jakieś minusy - na wznak dziecko z tendencją do ulewania może się np. zakrztusić.

Napisałam tutaj, bo ktoś o spaniu na brzuszku wspominał, nie pamiętam niestety kto, ale wydaje mi się, że ta osoba do mnie nie zagląda.

No właśnie zwłaszcza chyba w rożku na boczku to nie za bardzo na te bioderka ale znowuż jest to bezpieczniejsze dla dziecka i co tu wybrać?

Niestety ja nie pamiętam również kto o tym pisał :( Moja pamięć w końcówce ciąży jest masakryczna ;)

A w ogóle dziewczyny przy takich temperaturach w czym śpią Wasze dzieci? Ilonko, Yokasiu i inne mamusie czy w rożku nie będzie teraz za ciepło?

Mój śpi jeszcze w rożku, ale już nie zawijam go tak ciasno jak na początku, zwłaszcza nie krępuję nóżek, bo lubi nimi pomachać. Mam wrażenie, że rożek teraz nie jest już najszczęśliwszym pomysłem - chyba wyrósł z takiego ciasnego obwiązywania, od kilku dni woli przestrzeń, czyli najlepiej poza łóżeczkiem/gondolką wysoko na ramieniu mamy albo leżaczku i obserwować, co się dzieje wokół. Niestety, nie mam innego rozwiązania - śpiworek wymusza trzymanie główki na wznak i jak ulewa, to się krztusi, a kocyk/kołderkę od razu rozkopuje.

Za ciepło chyba nie jest, dzieciaczki lubią ciepło, do teraz ubieram mu długi rękaw i spodnie, rączki ma chłodne, a kark się nie poci, więc chyba ok. Wiadomo, że na słońce nie wystawiam, ale prawie cały dzień spędzamy na świeżym powietrzu (od 12 do 19 z przerwami na karmienie) i cieszę się bardzo, że rodziłam wiosną :).

Tylko od kilku dni pije dużo wody, więc pewnie upały odczuwa :).