Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie pysiaczka


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym okrągłym stołem będzie chyba faktycznie najlepiej :yes: Ale to taki plan na przyszłość, bo jak piszę póki co jemy w kuchni, a i kasy na ten wydatek akurat teraz nie ma, bo mamy różne plany i wydatki na najbliższy czas. Ale zrobię tak jak radzi yokasia - wytnę sobie format z kartonu i w ten sposób dopasuję wymiar stołu, żeby po raz drugi nie wpuścić się w maliny jak ze stołem nr 1 :D

 

Z tą szafką asymetrycznie do tv w zasadzie przekonałyście mnie, tylko czy to mi coś da? Zwolni mi to prawy dolny róg, ale w nim stołu i tak nie wcisnę? A może? ale co z drzwiami balkonowymi? Nie mogę ich zstawić :rolleyes:

 

A galerię planujemy i owszem - na lewej ścianie jak się wejdzie do salonu :) A pod spodem ma być portal kominkowy (w planach zamówić). Dlatego tym bardziej nie wiem czy dosuwać szafkę rtv do tej ściany bo wtedy z kominka nici :(

Obecnie stoi tam stolik singera ale jednak nie gra mi on tam i wyleci do sypialni po jej przemalowaniu ;)

 

joasiah witaj :) Zgadzam się, że ściana z cegieł zarąbista jest :yes: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Two ja też tak lubię i na dodatek ogromnie mi się to podoba, ale naprawdę salon mamy chyba za mały na takie rozwiązanie. Kanapa jest dość spora (ektorp trójka) i jak postawiliśmy za nią stół i jeszcze przystawiliśmy krzesła tak, żeby można było przy nim usiąść to kanapa wyszła w świetle między drzwiami wejściowymi do salonu a tymi balkonowymi. Czyli totalny grzmot na wejściu :/

Oglądanie tv z tego miejsca też było nie za fajne - zbyt blisko wg mnie :)

 

Moim zdaniem zdecydowanie brak ze 2m po długości salonu - to by bardzo ułatwiło sprawę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:D no tak trzeba rozciągnąć do sąsiadów ;)

Tak tylko zapytałam bo znajomi tak ustawili w mieszkaniu i wygląda to fajnie ale może oni mają mniejszy stół albo dłuższy salon :)

 

Bardzo możliwe :yes: U nas nawet metr zrobiłby różnicę :) Niestety sąsiedzi nie zgodzą się na bank :lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mniej jednak Aga, yokasia, Two, mugatko, karolku i nemi - dzięki dziewczyny!

Nie ma za co pysiaczku:) Tak sobie tylko głośno myślałyśmy:rolleyes:

 

może ten przerobiony dół kredensu po dziadkach a może coś innego? Musimy najpierw przewieźć ten kredens i zobaczyć czy się nada. Może w przyszłym tygodniu się uda :)

Tak, tak dół kredensu- ale będzie fajnie:wiggle: Czekam z niecierpliwością:popcorn:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.matrax.net/forum/images/smilies/gathering.gif

 

 

To ja poczekam z Agą na http://forum.barcis.pl/images/smilies/fotograf.gif http://gify.magazynek.org/pictures/Dom/Wn%C4%99trza/010.gif010

 

 

 

A tak w ogóle to a zdjęciach twój salon wydaję się być ogromniasty ;)

Edytowane przez karolek59
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karolek wpadła w emotkowy szałhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/wacko.gifhttp://www.polishbikers.com/images/smilies/inne/wacko.gifhttp://forum.barcis.pl/images/smilies/sz_usmiech.gif

 

 

http://www.matrax.net/forum/images/keny/wariat.gifhttp://gify.magazynek.org/pictures/Postacie,%20zawody/Chorzy/037.gif Wiem że zwariowałam ale jeszcze kilka dni i mi przejdzie obiecuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pysiaczku, przybywam z zaległymi przepisami.

Wklejam dokładnie w takiej formie, w jakiej je mamcia dostała od znajomej, przepraszam więc za ewentualne dopiski od autora. ;)

 

 

Chleb z miodem

 

Składniki:

300g mąki pszennej, 100g mąki razowej, 100g mąki gryczanej, 2 łyżki maku, opakowanie drożdży w proszku, 1 łyżeczka soli,300ml.ciepłej przegotowanej wody, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyzki oliwy.

 

Do ciepłej wody dodaj oliwę i miód, dokładnie wymieszaj. W dużej misce połącz suche składniki: wszystkie rodzaje mąki, łyżkę maku, drożdże i sól. Mieszając wlewaj wodę do mąki. Wyrabiaj przez ok.5 min. żeby uzyskać jednolite ciasto. Jeżeli przykleja się do rąk, podsyp je pszenną mąką. Formę keksową natłuść oliwą i przełóż do niej ciasto. Rozłóż je równomiernie w naczyniu, dociśnij dłońmi i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach, skrop wodą, posyp pozostałym makiem

i piecz 35 min. Zostaw w piekarniku przez godz. Wystudź.

 

Jeśli nie lubisz mąki gryczanej możesz z niej zrezygnować, dodając o 100g więcej razowej lub pszennej. Do środka zamiast maku wsyp ziarna sezamu, posiekane orzechy, płatki owsiane, rodzynki, kawałki twardego żółtego sera, posiekane suszone pomidory lub oliwki.

 

Forma o wymiarach 12 X 35.

Edytowane przez Drop_Inn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domowy chleb z płatkami owsianymi

 

Składniki:

1kg mąki pszennej, szkl. mąki żytniej, szkl. otrąb pszennych, szkl.płatków owsianych, 3 łyżki ziaren słonecznika, łyżka soli, 2 łyżki ziaren sezamu, 10dag świeżych drożdży, tłuszcz do formy.

 

 

Drożdże pokrusz, a następnie rozpuść w 1/2litra ciepłej (nie gorącej wody). Mąkę pszenną, mąkę żytnią, płatki owsiane, sezam, słonecznik, otręby i sól wsyp do miski, dokładnie wymieszaj. Wlej rozprowadzone drożdże oraz jeszcze 1/2 litra wody ciepłej. Dokładnie wyrób, przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu jeszcze raz starannie wymieszaj ciasto (najlepiej rękoma). Rozłóż ciasto do foremek, wygładź łyżką zamoczoną w wodzie. Posyp z wierzchu ziarnami słonecznika albo kminkiem, odstaw na 15 min. do wyrośnięcia. Piecz godz. w piekarniku nagrzanym do temp.200 stopni. Smacznego!

 

Przepis na dużą blachę albo 2 mniejsze.

34X 24 albo 12 X 35.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pełnoziarnisty z jogurtem

 

Składniki:

35 dag pszennej mąki, 15 dag żytniej, łyżeczka cukru, 7 g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, po 5 dag nasion lnu i pestek słonecznika, 20dag jogurtu, 250 ml letniej wody, 4 łyżki oleju.

 

Mąki wymieszać z cukrem, drożdżami, solą, ziarnami. Jogurt wymieszać z 250 ml letniej wody i 2 łyżkami oleju, podgrzać(35st.), dodać do mąki. Składniki wyrobić na jednolite ciasto. Uformować podłużny chlebek i przełożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Wierzch ponacinać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 35min. Piekarnik nagrzać. Chleb piec przez 10 min. w temp. 250 st. (termoobieg 220 st.), a następnie temperaturę zmniejszyć do 225 st.(termoobieg 200st.) i piec 40 min.

Te temp. podane w przepisie mi się nie widzą więc ja troszkę je zmniejszam albo piekę krócej, to wszystko zależy od piekarnika, mój piecze szybciej.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...