zonula1719509548 20.10.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam.Mam pytanie do ekspertów i mam nadzieje, że rozwieją się wszystkie moje wątpliwości. Jestem tu nowa na tym forum, więc proszę o odpowiedzi jak dla osoby nie znającej się na budownictwie.Czym ocieplić od zewnątrz stary drewniany dom. Dom zbudowany ok. 50 lat temu z bala, aktualnie ocieplony łuszczakami, elewacja z deski szalunkowej. Teraz stan desek jest opłakany, także przed ociepleniem chyba będzie trzeba je ściągnąć. I teraz moje pytania:1. Czy może lepiej nie ściągać tych desek i mimo ich stanu ocieplać (zawsze coś więcej ociepla)?2. Pytanie podstawowe: czym ocieplać? wełna czy styropian? Jakiej grubości, żeby faktycznie docieplenie było odczuwalne? Jakaś folia? 3. Jaką techniką robić elewację. Osobiście skłaniam się do jakiegoś tynku. Obawiam się tylko, żeby nie spowodowało to wilgoci wewnątrz, bo dom nie posiada wentylacji. Czy można położyć jakiś „oddychający” tynk? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zonula1719509548 20.10.2011 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Budynek jest na jakiejś podmurówce, tzn wszyscy tak mówią, że to nie są fundamenty. w każdym razie da się odczuć jak w zimie w czasie mrozów budynek pracuje. ale zamierzam także docieplić tą podmurówkę specjalnym lepikiem i styropianem (kiedyś o tym czytałam na tym forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zonula1719509548 20.10.2011 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 powodzenia do czego? co na dom? ja tu tylko pytam. myslałam, że mozna tu uzyskać konkretne odpowiedzi na postawione pytania i nadal tak myśle więc może ktoś mi jednak spróbuje pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m-333 20.10.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Co prawda ekspertem nie jestem.. My robiliśmy w ten sposób : oblistwowanie,między listwy 15 cm wata szklana (choć wszyscy dookoła mówili,że za dużo stanowczo), potem folia tzw. wiatrostop i szalówka.Po ociepleniu chatki pojawiła się para wodna na oknach . Jeszcze nie mieszkamy, ale już czuć różnicę.. teść przepala zimą co dzień, bo my daleko.Domek jest cieplutki, podobno rozpala ok.7 rano (zdarzyło się też w większe mrozy),a następnego ranka w domu jest jeszcze temperaturka pokojowa. Też rozważaliśmy tynki, ale z obaw przed wilgocią jednak stanęło na szalówce,tej wiosny będziemy malować ponownie. Mam nadzieję,że cokolwiek z tego wywodu mego się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zonula1719509548 21.10.2011 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Nie wiem jaki jest przekrój. Moge tylko napisać co widze i co mówią ci co się troche bardziej znaja niz ja. Otóż dom jest posadowiony na "podmurówce" chyba z kamienia wapiennego, teraz otynkowanego. Kiedys w domu były podłogi drewniane, od kilku lat mam porobione wylewki. Czasem można zauwazyć parę wodna na oknach jak u m-333, chociaż tylko pojawia się pod zasłoniętymi roletami, więc nie wiem czy to ważne. Ogólnie wentylacji w domu nie ma. Jest w jednym pomieszczeniu kratka wentylacyjna nad oknem przebita na zewnątrz, zatykana w zimie bo ucieka ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts