skaczacy 22.10.2011 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=80518&stc=1&d=1319289576 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=80519&stc=1&d=1319289583 coś tam zacząłem działać, fotka na szybko. Mam nadzieje że o to chodziło Piotrze, a mogę zamiast te drugiej kratki dwie mniejsze na boki? a jak z kratkami do tej półki dekompresyjnej? Wspominałeś o wentylacji jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.10.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Wkręć kilka długich śrub w płytę , tak by zatopić je w kleju którym murujesz - w celu związania bloczków z tym co już stoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Z kratkami zgoda . Dla półki dekompresyjnej dwie małe po bokach (15 x 15 ?) Rurę mógłbyś spróbować odrobinę skrócić i poprowadzić pod większym skosem tak żeby Forest się nas nie czepiał (). Tylko uważaj , lepiej dwa razy ciąć , niż raz za mocno. Chociaż można wtedy o cegłę podnieść wkład Delikatnie też trzeba ją zginać , z czuciem , żeby nie załamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 22.10.2011 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Piotrze wkręciłem tak jak pisałeś, choć nie będzie to mostem termicznym dla ciepłą? zrobiłem na razie tyle: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=80520&stc=1&d=1319295534 teraz będzie schło, z tym że mam pytanie, mogę palić dzisiaj w kominku? czy musi do wyschnąć? w nocy już zimno jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.10.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Te bloczki będą zaciągniete klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 22.10.2011 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 nie, będą tak jak radził Wojtek, pomalowane szkło wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.10.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 (edytowane) Aha w ten sposób. Bloczki te całkiem sporo wypiją. No i nie maluj zanim wszystko dokładnie nie wyschnie. Ja nigdy nie stosowałem takich sposobów. Zaciągnięcie klejem z siatką to według mnie dobry spasób. Edytowane 23 Października 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 22.10.2011 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Nie przejmuj się ja też nie ale zawsze musi być ten pierwszy raz. Malował to będę dopiero w przyszłym tygodniu pewnie (myślę, że zdąży wyschnąć) W poniedziałek będę kończył ściankę łącznie z tym łącznikiem kominowym, bo za niego się jeszcze nie zabrałem. Brakuje mi informacji czy mogę w tym wkładzie dzisiaj zapalić, nie wiem jak to się ma do świeżej ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Klej - zaprawa która w nienaturalny szybki sposób, przykładowo na wskutek podgrzania wysycha, nie będzie miała swoich właściwych parametrów wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.10.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png Ustaw kilka arkuszy wełny ,prowizorycznie, tak by osłoniły ściankę. Sklej w kilku miejscach małymi kawałkami taśmy, żeby się "kupy" trzymało, podeprzyj profilami i pal ,jak dupsko marznie . Mostków termicznych się nie bój , bo na to dasz jeszcze izolacje. Kawałeczek porządnej roboty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Bardzo mokrym, może wczoraj ścietym drewnem a właściwie drzewem chyba palisz bo szyba zakopcona bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.10.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 nie, będą tak jak radził Wojtek, pomalowane szkło wodnym Cześć! Pisałem o malowaniu szkłem wodnym, ale nie bloczków tylko płyt gk i drewna. Bloczki radziłem pociągnąć klejem i siatką. Suszyć tego faktycznie za szybko nie można. Takie małe sprostowanko. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 22.10.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2011 Piotrze, dzięki za tą poradę, zarobiłeś dużego plusa u mojej żony, bo się martwiła bo na noc jakiś przymrozek zapowiadali. Wojtku, no to na malowanie elementów typu płyty i drewno to już za późno, czyli tych bloczków mam nie malować ?? źle musiałem zrozumieć - sorki. Tylko co teraz, płyty miałem zaszpachlowane z zatopioną siatką, wkręty zaszpachlowane, czyli w takim stanie jak jest co zrobić z tymi bloczkami i szkłem? Bohusz, kupiłem ten dom w sierpniu, w połowie, gdybym rok czy dwa wcześniej wiedział że będę potrzebował drewna to nawet pod blokiem bym je złożył ale niestety. Kupiłem niby suchy grab i niby suchy buk, z tego wszystkiego jest najsuchszy niby mokry jesion który dostałem (ale to pogmatwane), nie mam za bardzo czym palić, na wiosnę (po ścince zimowej) będę myślał nad nowym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 23.10.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 Wojtku, no to na malowanie elementów typu płyty i drewno to już za późno, czyli tych bloczków mam nie malować ?? źle musiałem zrozumieć - sorki. Tylko co teraz, płyty miałem zaszpachlowane z zatopioną siatką, wkręty zaszpachlowane, czyli w takim stanie jak jest co zrobić z tymi bloczkami i szkłem? Cześć! Nie maluj bloczków szkłem. Wprawdzie mocniej by związała zaprawa, ale utrudniłoby to usunięcie wody i nagrzana ściana mogłaby popękać. Szkła użyj jeżeli będziesz umieszczał jeszcze jakieś elementy z płyt g-k lub masz jeszcze dostęp do jakichś drewnianych elementów w pobliżu kominka. Tutaj wkleję jeszcze fragment mojego poprzedniego wpisu dotyczącego szkła. Takie rozwiązanie na pewno zwiększy bezpieczeństwo, chociaż beton komórkowy najlepszym materiałem nie jest. Jeżeli już upierasz się przy pozostawieniu tych płyt, odżałuj parę złotych na szkło wodne i pomaluj je przed obłożeniem bloczkami. Wewnątrz supory dobrze byłoby jeszcze pociągnąć klejem do płytek i zatopić siatkę z włókna szklanego (taką elewacyjną). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 23.10.2011 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2011 a pomijając szkło, wystarczy jak pociągnę to tym klejem i zatopię w nim tą siatkę?? jutro, pojutrze chciałbym kończyć tą ściankę, zostało tylko obrobić to wejście w komin i zacząć stawiać konstrukcję. Piotrze, czy ta pólka dekompresyjna na samym suficie ma mieć wełnę? Jak tak to wełna ma przylegać do tego karton gipsu? Mógłbyś mi to tak napisać, abym na pewno o niczym nie zapomniał? Mam jeszcze taki jeden pomysł, tylko nie wiem co wy na to, jak przykleję na kleju do płyt tą wełnę to pytanie czy np mogę profil przykręcić do tych bloczków tak aby przytrzymał wełnę co by się z czasem nie odkleiła? Chodzi mi o to czy mogę tak przedziurawić tą izolację aluminiową wełny, bo bloczka na wylot nie przewiercę raczej. Co myślicie? bo zastanawiam się czy tylko klej do płyt wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Chciałbym , byś ścianę kominową zaizolował grubiej (np 2 x 3 cm).Mocowanie o którym piszesz to wręcz obowiązek .Śruby do drewna z dużąpodkładką mogą być. Możesz zamówić specjalne kołki z Kratek pl, podobnejak do wełny w systemach dociepleń, tylko metalowe. Wełnę do gips kartonuprzyklejasz zawsze tak jak Ci to na początku radziłem. Gips szpachlowyłapie momentalnie , na suficie musisz na chwilę czymś podeprzeć. Obrabiając wejście do komina, postaraj sie powiazać powstały pierścieńz wybudowanymi murkami , tak by ta osłona sie nie odkleiła i nie spadłaza płyty GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.10.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Rozumiem, że Piotr dba o interes klientów detalicznych i dlatego poleca kratki.plKratki.pl udzielają rabatów dla odbiorców indywidualnych w granicach 30% cen katalogowych, czyli praktycznie tyle ile usługodawcom (firmy)Nawet od cen ofert na Allegro, gdy dochodzi do konkretnych rozmów, oczywiście wtedy gdy klient umiejętnie negocjuje cene.Takie są fakty o których wiem.Kołki takie są dostępne również tutaj:http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=1077&kat=190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 24.10.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Piotrze, nie rozumie trochę tej opcji podwójnej izolacji ściany kominowej, tzn mam dać dwie wełny po całej długości ściany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.10.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Tą ścianę , za którą jest drewno zrób podwójnie , całą . To będzie 6 cm izolacji . Gdyby nie pustka powietrzna za GK, dałbym 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skaczacy 26.10.2011 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 bloczek ustawiłem na innych bloczkach a w starą ścianę wkręciłem kilka kołków tak aby bloczek się na nich wsparł, stworzyło to taką mniej więcej półkę: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81356&stc=1&d=1319652841 tak wygląda ścianka po skończeniu układania bloczków: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81357&stc=1&d=1319652848 a tak po zaciągnięciu klejem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81358&stc=1&d=1319652855 generalnie trochę zrobiłem, staram się stosować do Waszych rad ... ale trochę ich było. Teraz następną rzeczą będzie przyklejanie wełny na tych dwóch ścianach, pytanie kiedy mogę to zrobić (za pewne to jest uzależnione od wyschnięcia kleju ale tak mniej więcej ile)? Potem będę chciał stworzyć konstrukcje aluminiową i zacząć upychać w nią wełnę. Piotrze tej półki dekompresyjnej namierzyłem 20 cm, czy to nie za mało? generalnie od samego wylotu jest 30 cm. Mówiłeś o podwójnej izolacji nad komorą grzewczą więc pólka się jeszcze zmniejszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts