Hellboy666 21.10.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Witam.Planuje zakup małej pralki(maks głębokość 45cm) ładowanej od frontu. Z zakupem chce się zmieścić najlepiej w 1500PLN. Z tego, co się orientowałem i proponowano mi w sklepach to w takich małych pralkach specjalizuje się Candy. Polecano mi szczególnie model Candy Grando Evo 1274 LW. Zastanawiam się jak wygląda zużycie wody, energii elektrycznej takiej pralki tak duża ładownością. Czy piorąc przy załadunku np. 4kg w przypadku wspomnianego modelu Candy a innej pralki z załadunkiem maks do 4,5kg np. Bosch WLX 20362 PL w porównywalnych programach piorących z użycie wody i energii elektrycznej będzie porównywalne czy jednak będzie to na niekorzyść Candy ze względu na większą ładowność pralki? Praktycznie moje pranie będzie oscylowało w okolicach 4kg wiec stad się rodzą moje obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 02.11.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Podłącze się pod wątek, ponieważ również szukam płytkiej pralki do postawienia pod schodami. U mnie najbardziej pasowałby model 40cm. Podobnie jak Hellboy zastanawiam się na Candy Grando Evo 1274 LW lub Bosch WLX 24462 PL (nieco droższy). Na kilku forach wyczytałem, że w przypadku ograniczonego budżetu i wyboru płytkich pralek lepiej brać Bosch, Siemens, Electrolux niż produkty typu Candy, Indesit czy Beko. Nie do końca jestem do tego przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtsvectra 02.11.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 (edytowane) 1.Sprzedawcy w sklepach polecają to co im się opłaca sprzedawać i z czego maja największą prowizję 2.Candy to niezwykle popularna firma agd w Polsce 6-7 lat temu, niestety ich wysoka awaryjność sprawiła, że największe sieci zaczęły się wycofywać z ich sprzedaż. Obecnie po przekształceniach ponownie chcą zaistnieć, a żeby zaistnieć w sklepach musza dać dobre warunki i dla tego sprzedawcy proponują Candy, moim zdaniem oprócz desingu, który może sie podobać nie skusiłyby mnie niczym. 3.Aby za 2, 3 lata nie okazało się, że kupiło się bubla proponuję Boscha, Siemensa-na tą chwilę to najbardziej optymalny wybór. Koszt takiej pralki to około 1100-1400zł, jeśli ktosc jest zainteresowany mogę polecić jakiś dobry model. Jeśli chodzi o zużycie prądu-aktualnie nie spotyka sie pralek w klasie B, większość to A, A+, A++, średnio A-klasa dla 5 kg wsadu jeden cykl (BAWEŁNA 90) to około 0,95KW, klasa A+ to -10% około 0,86KW, biorąc pod uwagę że 1 KW kosztuje około 50 groszy to różnica na jednym praniu między A a A+ to około 4 grosze idąc dalej 15 prań w m-cu to około 60 groszy, rocznie to oszczędnosć 8zł. Moim zdaniem jest to wartość na którą nie warto zwracać uwagi. efektywność prania - czyli jak dobrze jest wyprane ; 99% pralek jest w klasie A, to znaczy że pranie w każdej z nich wychodzi podobnie czyste efektywność wirowania- im więcej obrotów tym klasa jest wyższa, max 1600obr/min to klasa A, moim zdaniem wystarczy 1000-1200obr/min by pranie nie było bardzo wilgotne, a ubranie nie bardzo pogniecione Zużycie wody; 99% pralek ma automatykę wagową, więc pobieraja tyle wody ile trzeba. Srednio pralki 5-6 kilogramowe na 1 cykl prania (bawełna 90) pobierają 40-50 litrów wody. Pobór podawany na euroetykiecie, to zuzycie wody przy maxymalnym załadunku. Podłącze się pod wątek, ponieważ również szukam płytkiej pralki do postawienia pod schodami. U mnie najbardziej pasowałby model 40cm. Podobnie jak Hellboy zastanawiam się na Candy Grando Evo 1274 LW lub Bosch WLX 24462 PL (nieco droższy). Na kilku forach wyczytałem, że w przypadku ograniczonego budżetu i wyboru płytkich pralek lepiej brać Bosch, Siemens, Electrolux niż produkty typu Candy, Indesit czy Beko. Nie do końca jestem do tego przekonany. Zdecydowanie Bosch Witam. Czy piorąc przy załadunku np. 4kg w przypadku wspomnianego modelu Candy a innej pralki z załadunkiem maks do 4,5kg np. Bosch WLX 20362 PL w porównywalnych programach piorących z użycie wody i energii elektrycznej będzie porównywalne czy jednak będzie to na niekorzyść Candy ze względu na większą ładowność pralki? Praktycznie moje pranie będzie oscylowało w okolicach 4kg wiec stad się rodzą moje obawy. . zużycie przy takim samym załadunku będzie podobne, wartość na etykietach to wartości przy max załadunku, oby dwa modele mają automatykę wagową Edytowane 2 Listopada 2011 przez gtsvectra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 02.11.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 @gtsvectra: dziękuję Ci za informacje. Proszę jeszcze napisz czy z Boscha model WLX 24462 PL będzie najlepszym wyborem w cenie do 1500zł. Ewentualnie jakbyś mógł wskazać bliźniaczy model z Siemensa (tutaj chyba mają dodatkową promocje z generatorem pary jako gratis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtsvectra 04.11.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 @gtsvectra: dziękuję Ci za informacje. Proszę jeszcze napisz czy z Boscha model WLX 24462 PL będzie najlepszym wyborem w cenie do 1500zł. Ewentualnie jakbyś mógł wskazać bliźniaczy model z Siemensa (tutaj chyba mają dodatkową promocje z generatorem pary jako gratis) Bardzo dobry model, jeśli chodzi o promocję Siemensa to faktycznie jest, obejmuje ona droższe modele i z tego co pamiętam najmniejsza pralka dostępna w tej promocji to pralka o gł. 47cm, w gratisie jest żelazko tz generator pary w cenie około 270zł, tak sprawdziłem to WS 12M441PL na skąpcu od 1717zł . Odpowiednikiem Boscha model WLX 24462 PL wydaje się być model Siemensa WS12X462PL, która z nich lepsza, moim zdaniem powinno zadecydować o tym wrażenie wizualne (choć są podobne) pzdr m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 04.11.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Bardzo dobry model, jeśli chodzi o promocję Siemensa to faktycznie jest, obejmuje ona droższe modele i z tego co pamiętam najmniejsza pralka dostępna w tej promocji to pralka o gł. 47cm, w gratisie jest żelazko tz generator pary w cenie około 270zł, tak sprawdziłem to WS 12M441PL na skąpcu od 1717zł . Odpowiednikiem Boscha model WLX 24462 PL wydaje się być model Siemensa WS12X462PL, która z nich lepsza, moim zdaniem powinno zadecydować o tym wrażenie wizualne (choć są podobne) pzdr m Dzięki wybierałem kilka drobnych produktów z agd w jednym ze sklepów internetowych i akurat ten Bosch był dostępny w cenie poniżej 1500zł. Zamówiłem, mam nadzieje, że będzie służył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 29.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 A coś takiego http://www.electro.pl/produkt-Pralka_LG_F_1022ND_28NAJNIzSZY_KOSZT_WYSYlKI_29_2B_Wygraj_wycieczke_do_Tajlandii_2B_skorzystaj_z_Pro-148779,76.html ???Ma 44 cm głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 30.11.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Głębokość podawana w sklepach często różni się od tej podanej przez producenta, a już zazwyczaj różni się od tej rzeczywistej. W/w Bosch, którego kupiłem w przeglądarkach cenowych i sklepach internetowych ma podaną głębokość 40 cm. Później doczytałem się na stronie producenta, że jednak 45cm. W rzeczywistości z drzwiczkami i górną maskownicą ma ok 43cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 02.12.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 a co powiecie na electorluxa EWS125410http://www.torres.pl/produkt-a-41664.htmlzastanawiam sie nad jej kupnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 29.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 No u mnie znajomi wzięli jakiś czas temu tą LG 44 cm i tyle miała. Ale jak są takie rozbieżności to faktycznie warto sprawdzić. Z LG są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 21.01.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Wcale się nie dziwię, ze są zadowolenia w końcu nie na darmo LG zgarnęło12 nagród za swoje sprzęty na targach CES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misieek 22.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 A dla mnie jeżeli chodzi o electorluxa, podoba się taka: http://www.medialux.pl/dzial/agd/kategoria/?id=149&prod=241058 . W prawdzie kosztuje trochę więcej niż 1500 złotych, ale mam dość mała łazienkę i miejsce na jej zajęcie jest ograniczone, także na pewno musi być otwierana z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 26.01.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Też całkiem przyzwoita. Na tych targach CES niezłe nowe technologie pokazywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 26.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zdecydowanie Bosch ....pod warunkiem, że zainteresowany nie pierze w pralce wełnianych sweterków, skarpet.....oraz delikatnych i rozciągliwych dzianin...jak. np. wyroby sweterkopodobne z innych surowców niż wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ali4 30.01.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 WitamPodobno pralka Bosch WLX 24462 PL produkowana jest w Niemczech, czy jej bliźniaczy model Siemens WS12X462PL również produkowany jest w Niemczech? Ma ktoś z was może informację na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi24 30.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 To ten sam producent, więc pewnie tak, ale zawsze możesz zadzwonić do serwisu, tam ci wszystko powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ali4 31.01.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Mam jeszcze pytanie odnośnie pojemności tej pralki, która wynosi 4,5 kg. Wiecie może z własnego doświadczenia czy pojemność taka jest wystarczająca przy 2 osobach (w przyszłości 2+1)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 31.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam Podobno pralka Bosch WLX 24462 PL produkowana jest w Niemczech, czy jej bliźniaczy model Siemens WS12X462PL również produkowany jest w Niemczech? Ma ktoś z was może informację na ten temat? Mam wcześniejszy model który produkowany był zarówno w Niemczech jak i w Chinach. Składając zamówienie zastrzegłam by moja pralka była montowana w Niemczech. W przypadku Bosch'a i Siemens'a kraj montażu nie jest utajniony. Łatwo sprawdzić - oznakowanie miejsca montażu jest na pralce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stilla 06.02.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 ....pod warunkiem, że zainteresowany nie pierze w pralce wełnianych sweterków, skarpet.....oraz delikatnych i rozciągliwych dzianin...jak. np. wyroby sweterkopodobne z innych surowców niż wełna. Do prania takich ciuchów, a nawet i delikatniejszych, takich z koronek czy nawet z cekinami to najlepsza by była pralka 6 Motion DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarynaM 07.02.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Do prania takich ciuchów, a nawet i delikatniejszych, takich z koronek czy nawet z cekinami to najlepsza by była pralka 6 Motion DD Użytkujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts