Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup małej pralki w cenie 1500PLN

Hellboy666

Recommended Posts

Witam.

Planuje zakup małej pralki(maks głębokość 45cm) ładowanej od frontu. Z zakupem chce się zmieścić najlepiej w 1500PLN. Z tego, co się orientowałem i proponowano mi w sklepach to w takich małych pralkach specjalizuje się Candy. Polecano mi szczególnie model Candy Grando Evo 1274 LW. Zastanawiam się jak wygląda zużycie wody, energii elektrycznej takiej pralki tak duża ładownością.

Czy piorąc przy załadunku np. 4kg w przypadku wspomnianego modelu Candy a innej pralki z załadunkiem maks do 4,5kg np. Bosch WLX 20362 PL w porównywalnych programach piorących z użycie wody i energii elektrycznej będzie porównywalne czy jednak będzie to na niekorzyść Candy ze względu na większą ładowność pralki?

Praktycznie moje pranie będzie oscylowało w okolicach 4kg wiec stad się rodzą moje obawy.

• 2 weeks później...
Podłącze się pod wątek, ponieważ również szukam płytkiej pralki do postawienia pod schodami. U mnie najbardziej pasowałby model 40cm. Podobnie jak Hellboy zastanawiam się na Candy Grando Evo 1274 LW lub Bosch WLX 24462 PL (nieco droższy). Na kilku forach wyczytałem, że w przypadku ograniczonego budżetu i wyboru płytkich pralek lepiej brać Bosch, Siemens, Electrolux niż produkty typu Candy, Indesit czy Beko. Nie do końca jestem do tego przekonany.

1.Sprzedawcy w sklepach polecają to co im się opłaca sprzedawać i z czego maja największą prowizję

2.Candy to niezwykle popularna firma agd w Polsce 6-7 lat temu, niestety ich wysoka awaryjność sprawiła, że największe sieci zaczęły się wycofywać z ich sprzedaż.

Obecnie po przekształceniach ponownie chcą zaistnieć, a żeby zaistnieć w sklepach musza dać dobre warunki i dla tego sprzedawcy proponują Candy, moim zdaniem oprócz desingu, który może sie podobać nie skusiłyby mnie niczym.

3.Aby za 2, 3 lata nie okazało się, że kupiło się bubla proponuję Boscha, Siemensa-na tą chwilę to najbardziej optymalny wybór. Koszt takiej pralki to około 1100-1400zł, jeśli ktosc jest zainteresowany mogę polecić jakiś dobry model.

Jeśli chodzi o zużycie prądu-aktualnie nie spotyka sie pralek w klasie B, większość to A, A+, A++,

średnio A-klasa dla 5 kg wsadu jeden cykl (BAWEŁNA 90) to około 0,95KW,

klasa A+ to -10% około 0,86KW,

biorąc pod uwagę że 1 KW kosztuje około 50 groszy to różnica na jednym praniu między A a A+ to około 4 grosze idąc dalej 15 prań w m-cu to około 60 groszy, rocznie to oszczędnosć 8zł. Moim zdaniem jest to wartość na którą nie warto zwracać uwagi.

efektywność prania - czyli jak dobrze jest wyprane ; 99% pralek jest w klasie A, to znaczy że pranie w każdej z nich wychodzi podobnie czyste

efektywność wirowania- im więcej obrotów tym klasa jest wyższa, max 1600obr/min to klasa A,

moim zdaniem wystarczy 1000-1200obr/min by pranie nie było bardzo wilgotne, a ubranie nie bardzo pogniecione

Zużycie wody; 99% pralek ma automatykę wagową, więc pobieraja tyle wody ile trzeba. Srednio pralki 5-6 kilogramowe na 1 cykl prania (bawełna 90) pobierają 40-50 litrów wody. Pobór podawany na euroetykiecie, to zuzycie wody przy maxymalnym załadunku.

Podłącze się pod wątek, ponieważ również szukam płytkiej pralki do postawienia pod schodami. U mnie najbardziej pasowałby model 40cm. Podobnie jak Hellboy zastanawiam się na Candy Grando Evo 1274 LW lub Bosch WLX 24462 PL (nieco droższy). Na kilku forach wyczytałem, że w przypadku ograniczonego budżetu i wyboru płytkich pralek lepiej brać Bosch, Siemens, Electrolux niż produkty typu Candy, Indesit czy Beko. Nie do końca jestem do tego przekonany.

Zdecydowanie Bosch

Witam.

Czy piorąc przy załadunku np. 4kg w przypadku wspomnianego modelu Candy a innej pralki z załadunkiem maks do 4,5kg np. Bosch WLX 20362 PL w porównywalnych programach piorących z użycie wody i energii elektrycznej będzie porównywalne czy jednak będzie to na niekorzyść Candy ze względu na większą ładowność pralki?

Praktycznie moje pranie będzie oscylowało w okolicach 4kg wiec stad się rodzą moje obawy. .

zużycie przy takim samym załadunku będzie podobne, wartość na etykietach to wartości przy max załadunku, oby dwa modele mają automatykę wagową

Edytowane przez gtsvectra

@gtsvectra: dziękuję Ci za informacje. Proszę jeszcze napisz czy z Boscha model WLX 24462 PL będzie najlepszym wyborem w cenie do 1500zł. Ewentualnie jakbyś mógł wskazać bliźniaczy model z Siemensa (tutaj chyba mają dodatkową promocje z generatorem pary jako gratis)

Bardzo dobry model, jeśli chodzi o promocję Siemensa to faktycznie jest, obejmuje ona droższe modele i z tego co pamiętam najmniejsza pralka dostępna w tej promocji to pralka o gł. 47cm, w gratisie jest żelazko tz generator pary ;-) w cenie około 270zł, tak sprawdziłem to WS 12M441PL na skąpcu od 1717zł .

Odpowiednikiem Boscha model WLX 24462 PL wydaje się być model Siemensa WS12X462PL, która z nich lepsza, moim zdaniem powinno zadecydować o tym wrażenie wizualne (choć są podobne)

pzdr m

Bardzo dobry model, jeśli chodzi o promocję Siemensa to faktycznie jest, obejmuje ona droższe modele i z tego co pamiętam najmniejsza pralka dostępna w tej promocji to pralka o gł. 47cm, w gratisie jest żelazko tz generator pary ;-) w cenie około 270zł, tak sprawdziłem to WS 12M441PL na skąpcu od 1717zł .

Odpowiednikiem Boscha model WLX 24462 PL wydaje się być model Siemensa WS12X462PL, która z nich lepsza, moim zdaniem powinno zadecydować o tym wrażenie wizualne (choć są podobne)

pzdr m

Dzięki wybierałem kilka drobnych produktów z agd w jednym ze sklepów internetowych i akurat ten Bosch był dostępny w cenie poniżej 1500zł. Zamówiłem, mam nadzieje, że będzie służył.

• 4 weeks później...
Głębokość podawana w sklepach często różni się od tej podanej przez producenta, a już zazwyczaj różni się od tej rzeczywistej. W/w Bosch, którego kupiłem w przeglądarkach cenowych i sklepach internetowych ma podaną głębokość 40 cm. Później doczytałem się na stronie producenta, że jednak 45cm. W rzeczywistości z drzwiczkami i górną maskownicą ma ok 43cm.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
A dla mnie jeżeli chodzi o electorluxa, podoba się taka: http://www.medialux.pl/dzial/agd/kategoria/?id=149&prod=241058 . W prawdzie kosztuje trochę więcej niż 1500 złotych, ale mam dość mała łazienkę i miejsce na jej zajęcie jest ograniczone, także na pewno musi być otwierana z góry.

Witam

Podobno pralka Bosch WLX 24462 PL produkowana jest w Niemczech, czy jej bliźniaczy model Siemens WS12X462PL również produkowany jest w Niemczech? Ma ktoś z was może informację na ten temat?

Mam wcześniejszy model który produkowany był zarówno w Niemczech jak i w Chinach.

Składając zamówienie zastrzegłam by moja pralka była montowana w Niemczech.

W przypadku Bosch'a i Siemens'a kraj montażu nie jest utajniony.

Łatwo sprawdzić - oznakowanie miejsca montażu jest na pralce.

....pod warunkiem, że zainteresowany nie pierze w pralce wełnianych sweterków, skarpet.....oraz delikatnych i rozciągliwych dzianin...jak. np. wyroby sweterkopodobne z innych surowców niż wełna.

Do prania takich ciuchów, a nawet i delikatniejszych, takich z koronek czy nawet z cekinami to najlepsza by była pralka 6 Motion DD