zztop 21.10.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 W skrocie: dom kostka, 145 m2, nie ocieplony, okna plastiki, zbudowany w 1986 roku, grzejniki konwektorowe, rury miedziane. Jaki piec gazowy kupic i zamontowac? Wstepnie zainteresowany bylem zakupem pieca Vaillant atmoTEC Plus 2-funkcyjny 24kW z otwartą komorą spalania, bo do niego nie bedzie potrzeby kosztownie przerabiac kotlowni i calosc zamknela by mi sie w 4 tys zlotych razem z instalacja. Ostatnio jednak czesc osob zaczela mi polecac piece kondensacyjne i do tego regulator pogodowy, a to juz koszto 6-6,5 tysiaca zlotych i do tego tego instalacja w okolicach 2000 zl, czyli 2 x drozej, aby pozniej teoretycznie miec rachunki o okolo 10% nizsze. Juz bylem zdecydowany na ten kondensacyjny, ale znowu zaczely docierac do mnie glosy, ze kondensacyjny sie u mnie nie przyda i nie bedzie wcale bardziej ekonomiczny od zwyklego pieca z racji braku ogrzewania podlogowego i zbyt krotkich grzejnikow, ktore do kondensacyjnego powinny byc 30-40% wieksze. Jaki piec wybrac ? Czy to prawda, ze kondensacyjny nic w moim przypadku nie da lub da tak niewiele, ze nie oplaci sie placic 2 razy wiecej ? Bardzo prosze o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts