tomek4 21.10.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) Witajcie, wysokość otworu garażowego mam w tej chwili 2,4m - wiedziałem że jest niestandardowe, nie że tak murarzom wyszło Nie wiedziałem natomiast, że kara w cenie bramy będzie wynosić ok 1,5 tyś zł. Muszę więc wypełnić przestrzeń o wys. 15 cm do jedynie słusznych 2,25 m. Pytanie jak to zrobić ? Pan od bramy doradził krokiew (bo akurat zostają jakieś po SSO - ja mam akurat o gr 8cm) przykręcaną na dyble do nadproża, cofnięte o grubość KG od lica wnętrza. "Belka" ta nie będzie przenosiła żadnych sił, jedynie ma utrzymać samą siebie plus prowadnice. Z wewn. obrobienie KG, z zewn. styropian. Brzmi sensownie ? Alternatywy ? Pozdrawiam. Edytowane 21 Października 2011 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 (edytowane) właśnie dumam jakież to prowadnice są mocowane do nadproża, to chyba nie do bramy segmentowej bo tam masz całe prowadzenie mocowane do ścian i sufitu. Całe to wypełnienie można dać ze styropianu , tylko w miejscu gdzie będzie mocowana listwa uszczelniająca (zazwyczaj od wnętrza ale bywa że od spodu) trzaby zamocować (przykleić) jakąś OSB żeby było tę listwę do czego przymocować edit: ale oczywiście sposób z kantówką bardzo dobry, byle kantówka w miarę wysuszona Edytowane 21 Października 2011 przez slawek9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.10.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 przednie mocowanie automatu (szyny) może być mocowane do nadproża, ale to zależnie od wybranego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 21.10.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2011 Brama segmentowa Wiśniowski, szyny czy prowadnice mają być jakieś podwyższane (SSJ? SJS?)Też nie mam pojęcia jak to ma wyglądać z wewnątrz i co ma znajdować się na tym sztucznym nadprożu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts