Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

wysokość otworu garażowego mam w tej chwili 2,4m - wiedziałem że jest niestandardowe, nie że tak murarzom wyszło :)

Nie wiedziałem natomiast, że kara w cenie bramy będzie wynosić ok 1,5 tyś zł.

Muszę więc wypełnić przestrzeń o wys. 15 cm do jedynie słusznych 2,25 m.

Pytanie jak to zrobić ?

Pan od bramy doradził krokiew (bo akurat zostają jakieś po SSO - ja mam akurat o gr 8cm) przykręcaną na dyble do nadproża, cofnięte o grubość KG od lica wnętrza. "Belka" ta nie będzie przenosiła żadnych sił, jedynie ma utrzymać samą siebie plus prowadnice. Z wewn. obrobienie KG, z zewn. styropian.

Brzmi sensownie ? Alternatywy ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez tomek4
https://forum.murator.pl/topic/161971-jak-obni%C5%BCy%C4%87-nadpro%C5%BCe-do-bramy-gara%C5%BCowej/

właśnie dumam jakież to prowadnice są mocowane do nadproża, to chyba nie do bramy segmentowej bo tam masz całe prowadzenie mocowane do ścian i sufitu.

Całe to wypełnienie można dać ze styropianu , tylko w miejscu gdzie będzie mocowana listwa uszczelniająca (zazwyczaj od wnętrza ale bywa że od spodu) trzaby zamocować (przykleić) jakąś OSB żeby było tę listwę do czego przymocować

edit: ale oczywiście sposób z kantówką bardzo dobry, byle kantówka w miarę wysuszona

Edytowane przez slawek9000

Brama segmentowa Wiśniowski, szyny czy prowadnice mają być jakieś podwyższane (SSJ? SJS?)

Też nie mam pojęcia jak to ma wyglądać z wewnątrz i co ma znajdować się na tym sztucznym nadprożu...